Р   Е   Ш  Е  Н  И  Е 

 

№…

 

Разград

 
 


24.01.2018г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2018

 
                                                 съд                                                                                    състав

24. І.

 

закрито

 
На                                                                                                                                Година

В                                  заседание в следния състав:

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:  РАЯ ЙОНЧЕВА

                                                                        ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ГАНЕВА

                                                                                       ДИЛЯНА НИКОЛОВА

        247

 

2017

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

Въззивно гражданско

 
                                 дело                                            по описа за                                   година.              

  За да се произнесе, съобрази:                  

              Производство по реда на чл.247,  чл.248  и чл.250 ГПК.

              С молба вх.4839/8.ХІІ.2017  С молба вх.4839/8.ХІІ.2017  А.Х.Ю. сезира   чрез процесуално представляващата я по пълномощие  адв.Николова,    съда     с искане за   изменение  на постановеното по  вгрд № 247/2017 по опис на РОС Решение №102/27.ХІ.2017г. в частта му за разноските,    за допълването му с произнасяне с по същество на предявеният от нея иск   по чл.224 ГПК и за поправка с произнасяне с  отхвърлителен диспозитив   досежно разликата между сумите, с които съдът е извършил прихващане на двете на насрещно предявени вземания по чл.220 КТ и чл.262 КТ.

сезира   чрез процесуално представляващата я по пълномощие  адв.Николова,    съда     с искане за   изменение  на постановеното по  вгрд № 247/2017 по опис на РОС Решение №102/27.ХІ.2017г. в частта му за разноските,    за допълването му с произнасяне с по същество на предявеният от нея иск   по чл.224 ГПК и за поправка с произнасяне с  отхвърлителен диспозитив   досежно разликата между сумите, с които съдът е извършил прихващане на двете на насрещно предявени вземания по чл.220 КТ и чл.262 КТ.

               Препис от молбата  , ведно с дължимите указания за право на отговор, са връчени на насрещната страна на 8.І.2018г. В законоустановения и предоставен й за това срок същата не се е възползвала от правото си на отговор и не ангажира становище по нейната допустимост и основателност.                  

            Молбата е подадена в срок, от надлежна страна и  пред компетентния с разглеждането й по същество съд .

             Разгледана по същество, в частта изискваща от съда допълване на въззивното решение  с  произнасяне  по същество на предявеният от нея иск   по чл.224 ГПК, молбата е неоснователна поради това, че в тази си  част, като необжалвано решението на първоинстанционния съд   е влязло в сила. В предмет на въззивното производство жалбоподателят „Пацони“ЕООД не е въвел спор относно дължимостта, респ. присъденото в полза на молителката обезщетение по чл.224 КТ за неползван в рамките на прекратеното трудово правоотношение платен годишен отпуск.   

            Като неоснователна по същество съдът преценява молбата и в частта, с която молителката твърди допусната фактическа грешка, изразяваща се в това, че след като е извършил прихващане на двете, насрещно установени по исковете вземания, не е постановил с решението отхвърлителен диспозитив за разликата. Така изнесеното  не отговаря на фактите по делото, както и на формираната в диспозитива, и съответна на приетото в мотиви,    воля на съда . 

             Въззивното производство е било образувано по жалба на „ПАЦОНИ“ЕООД срещу решението на КРС в частта, с която е отхвърлен  искът му по чл.220 КТ в размер на  1 282,94лв. и в частта, с която е уважен насрещно предявеният срещу него иск по чл.262 КТ за дължимо се на молителката  възнаграждение за извънреден труд в размера на 1 334, 40лв.     Последната, в срок за отговор по чл.131 ГПК е направила в условия на евентуалност, в случай на уважаване на двете насрещни претенции, искане за прихващане. В частта, с която първоинстанционният съд е отхвърлил иска й по чл.262КТ, решението не е било обжалвано и е влязло в сила.

             С решението си въззивният съд е приел първоначалния иск за основателен, отменил е решението на първоинстанционния съд в тази му част и е осъдил молителката със заплащане на обезщетението по чл.262КТ.

           Произнасянето в диспозитив по всяка от претенциите е било дължимо от първоинстанционния съд, предвид въвеждането им в спор с предявени от страните искове.

            След  уважаване на предявения срещу нея иск по чл.220 КТ, съответно на  направеното   в условия на евентуалност възражение за прихващане, въззивният съд е извършил такова до размера на по малката от съдебно признатите за  насрещно дължими    суми. Съответно на приетото в този смисъл в мотиви на решението, в диспозитив на същото, ползвайки законовия израз на чл.272 ГПК,  РОС  е „потвърдил“ решението, в частта с която    КРС е уважил насрещната й претенция по чл.262 КТ до 51,06лв., отменил го е за разликата над тази сума до 1 334,00лв. и е постановил изричен диспозитив за отхвърляне на иска й по чл.262 КТ за разликата над 51,06лв. до 1 334,00 като погасена поради прихващане. Т.е., постановеното в диспозитив на решението е съответно на приетото в мотивите му  и съобразено с  въведения в хода на въззивното производство спор между страните.

              По така изложените  мотиви, съдът намира молбата в тази й част за неоснователна.

                Обсъдени във връзка доводите на молителката доказателствата по делото дават основание на съда да приеме, че е недопустимо сезиран с искане за изменение на постановеното по вгрд .№247/2017г. на РОС Решение №102/27.ХІ.2017г., в  частта му за разноските.     С отговора си по жалбата, в качеството си на въззиваема в производството страна молителката е направила искане за присъждане на разноски в това производство, но не е удостоверила със съответни доказателства реално сторени такива. Факт, който е съобразен изрично от съда в мотиви на решението. По делото не се установи и приложен от същата списък за разноски по чл.80 ГПК.

              Съгласно предвиденото в чл.80 ГПК, страната която е поискала разноски, но до приключване на последното пред съответната инстанция  с.з. не е представила списъка си  за  разноските,   няма право да иска изменение на решението в частта му за разноските.    Т.е., в  тази си част молбата е подадена от процесуално нелегитимна  страна В тази си част същата е недопустима    и   следва да бъде оставена без разглеждане. В този смисъл се следва съобразяване и на т.2 от ТР№6/2013 на ВКС, според която: „  представянето на списък по чл. 80 ГПК е процесуална предпоставка от кръга на абсолютните за развитие на производството по изменение на решението в частта му за разноските. Този списък съдържа изброяване на всички разходи, които страната е направила и които счита, че следва да й бъдат присъдени, поради което няма пречки да бъде инкорпориран, както в исковата молба, така и в жалбата като част от нея, ако страната счита, че направените към този момент разноски изчерпват разходите й по водене на делото.”.

       Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И   :

 

 

          ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата  А.Х.Ю. за    допълване на  Решение №102/27.ХІ.2017г. по  вгрд № 247/2017 по опис на РОС с произнасяне с по същество на предявеният от нея иск   по чл.224 ГПК.

          ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата  А.Х.Ю. за    поправка на    Решение №102/27.ХІ.2017г. по  вгрд № 247/2017 по опис на РОС с произнасяне с  отхвърлителен диспозитив   досежно разликата между сумите, с които съдът е извършил прихващане на двете,  насрещно предявени вземания по чл.220 КТ и чл.262 КТ.

             ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ молбата  А.Х.Ю. за изменение на   Решение №102/27.ХІ.2017г. по  вгрд № 247/2017 по опис на РОС в частта му за разноските.

     Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

               ПРЕДСЕДАТЕЛ:                            ЧЛЕНОВЕ:1.                     2.

 

 

ГО/ЛС