Р Е Ш Е Н И Е  № 2

Гр. Разград, 22. 01. 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на петнадесети януари през две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                                            ЧЛЕНОВЕ:  1. Ирина Ганева

                                                                               2. Диляна Николова

при секретаря Н. Р. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 294 по описа за 2017 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

Постъпила е въззивна жалба от Ф.М.А. и Б.Ю. М чрез пълномощник против  Решение № 286/ 28. 08. 2017 г. по гр. д. № 660/ 16 г. по описа на РС Исперих,  в частта, с което е допусната съдебна делба между А.М. М., Г. Е., Ф.М.А., Б.Ю.А.,  Н.Ю.И. и С.М.Д. ВЪРХУ недвижим имот, находящ се в землището на с.Йонково, останал от наследодателя М.  А.Ю., починал на 31.07.1999г., както следва: Нива с площ от 18.999 дка, трета категория, находяща се в местността „Текешки път- ляво”, представляваща имот № 022120 по плА.за земеразделяне на с.Йонково, ПРИ ПРАВА: по 3/12 ид.части, поотделно за А.М. М., Г. Е. и С.Д.; по 1/12 ид.част, поотделно за Ф.М.А., Б.Ю.А.,  Н.Ю.И..  В жалбата се излагат доводи, че решението е недопустимо, тъй като са били неправилно конституирани страните по него.  Съделителката С.Д. е починала преди завеждане на делото и жалбоподателите представят  Удостоверение за гражданско състояние и Удостоверение за смърт № 12, издадени от ДирекцияГражданско състояниегр. Истанбул, Турция. Твърди се, че решението в обжалваната част е необосновано и незаконосъобразно, тъй като изложените правни изводи не се подкрепят от събраните по делото доказателства и противоречат на материалния и процесуалния закон.

Въззиваемите чрез пълномощника си са депозирали писмен отговор. Оспорват въззивната жалба, като неоснователна.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

            Предявен е иск от А.М. М. и Г.Е. против Ф.М.А., Б.Ю. М, Н.Ю.И. и  С.М.Д. за съдебна делба на съсобствени по наследство недвижими имоти - земеделски имот № 022120 – нива от 18.999 дка в землището на с.Йонково, обл.Разград и застроен недвижим имот в чертите на същото село, представляващ УПИ ХVІІІ в кв.35, образуван от имот 447 по действащия ЗРП на селото, с площ на имота от 1.197 дка, ведно с построените в него жилищна сграда със застроена площ от 87 кв.м. с прилежащото избено помещение  с полезна площ 9 кв. м. и второстепенна постройка със застроена площ 20 кв.м., двата имота останали по наследство от общите на страните наследодатели М  А.Ю., починал на 31.07.1999 г. и М. М. Ю., починала на 11.11.2001г. Претендират делбата при права от по 3/12 ид.части за ищците и за последната ответница С.М.Д. и по 1/12 ид.част за останалите ответници. Ищците са предявили и претенция във връзка с допускането на делбата да бъде отменен по реда на чл.537, ал.2 от ГПК, ползващият първите трима ответници констативен НА № 48 за собственост на недвижим имот, придобит по давностно владение, том ХІІІ, рег.№ 10727, н.д.№ 1509/2007г. по описа на Нотариус Р. А., рег.№ 254 на Нотариалната камара и с район на действие РС-гр.Исперих, с който посочените ответници са признати за собственици на целия застроенимот, описан по-горе, както и на основание чл.76 от Закона за наследството, съдът да признае за относително недействителна покупко-продажбата на ид.части от същия имот по НА № 189, том ІІІ, рег.№ 3549, дело № 469/2014г. по описа на същия Нотариус, извършена между същите трима ответници, като недействителността бъде прогласена по отношение на останалите неучаствали в сделката сънаследницидвамата ищци и ответницата С.М.Д..    

Безспорно е установено от събраните по делото писмени доказателства /Удостоверения за наследници изх.№ 64 и № 65, двете издадени на 29.06.2016г. и изх.№ 85/23.07.2014г., всичките издадени от Кметство-с.Йонково, Общинасперих/, че страните по делото са законни наследници на М  А.Ю., починал на 31.07.1999г. След смъртта си е оставил преки наследниципреживяла съпруга М. М. Ю. -починала по-късно на 11.11.2001г. и четирите им децаищцата А.М. М., Ю. М. А., ищцата Г.Е. и ответницата С.М.Д.. Същият кръг от наследници е оставила след смъртта си и починалата на 11.11.2001г. М. М. Ю.., а след смъртта на сина им Ю. М. А., починал на 26.05.2003г., той оставя законни наследниципреживяла съпругаответницата Ф.М.А. и двете им децаответниците Н.Ю.И. и Б.Ю. М.

            Съобщението за образуваното съдебно производство с препис от исковата молба и приложенията, изпратени на осн. чл. 131 ГПК до С. М. Д. се е върнало с отбелязване от дл. лице, връчващо призовките в с.  Йонкова, че Д. след 1989 г. не се е завръщала в България и по информация от нейни роднини, е починала в РТурция. С писмения отговор, подаден по реда на чл. 131 ГПК, съделителите Ф.М.А. и Б.Ю. М също са заявили пред съда, че С.М.Д. е починала и неправилно е конституирана, като стрА.в производството, което възражение са поддържали и в съдебно заседание. Съдът е дал 1-месечен срок на двете ответници да представят доказателства за твърдението си за настъпилата смърт на Д.. В следващото съдебно заседание пълномощникът на ответниците е заявил, че наследниците на Д. не са съдействали за представяне на документ за настъпилата смърт и е поискал отново да им бъде дадена възможност да представят такъв документ, обосновавайки се с предстоящото им пътуване до РТурция.  Съдът е дал ход на делото по същество в това съдебно заседание и е постановил решението си по делото.

            С въззивната жалба е представено Удостоверение за смърт № 12, издадено на 18.05. 2017 г. от Дирекция „Гражданско състояние“ –Чаталджа/Истанбул, според което лицето Ю. /С./ Д., с фамилия на съпруга Д., баща М. и майка М., родено на *** *** е починало на 23. 09. 1994 г. Представени са Акт за раждане на С. М. Ю., Акт за сключен гр. брак,  Удостоверение за идентичност на лице с различни имена, издадени от Община Исперих, според, които С.М. А., С. М. Ю. и С. М. Д. са имена на лицето С.М.Д.. С оглед на представените от въззивниците писмени доказателства, безспорно е, че С.М.Д. е починала преди завеждане на делото и при наличие на данни за това, районният съд е следвало и сам да предприеме мерки за установяване на този факт, наследниците на починалото лице, с оглед правилното конституиране на страните. Следвало е да даде служебно указания на ищеца да насочи иска си за делба срещу всички лица, участващи в съсобствеността. Необходимостта от установяването на кръга на съсобствениците задължава съдът служебно да следи за конституирането на всички участници в имуществената общност като страни в делбения процес. В този смисъл е Решение № 165/10.06.2011 г. на ВКС по гр.д.№ 1ЗЗ7/2010 г., ІІ г.о., постановено по чл. 290 от ГПК. Съгласно разпоредбата на чл. 75, ал.2 от ЗН, когато делбата е извършена без участието на някой от сънаследниците, тя е изцяло нищожна. Съгласно чл. 216, ал. 2 от ГПК

 наследниците на С.М.Д. са задължителни, необходими другари на страните по настоящото дело и поради това следва да участват в  съдебното производство, защото извършването на съдебната делба без тяхно участие има за последица нищожността й, съгласно посочената по - горе разпоредба на чл. 75, ал. 2 от ЗН. Според т.6. Тълкувателно решение № 1 от 9.12.2013 г. на ВКС по тълк. д. № 1/2013 г., ОСГТК, ако в първата инстанция не е бил конституиран необходим другар, чието участие в производството е задължително, въззивният съд следва да обезсили като недопустимо първоинстанционното решение и да върне делото на първоинстанционния съд за ново разглеждане с участие на необходимия другар.

С оглед на изложеното, въззивната жалба следва да се уважи, като се обезсили първоинстанционнното съдебно решение в обжалваната част и да се върне делото на първоинстанционния съд за ново разглеждане от друг състав на съда, съответно с участието на необходимия другар по делото, като ИРС следва да даде указания ищецът да уточни всички съсобственици, които следва да участват в първата фаза на делбата.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

Р Е Ш И :

 

 

ОБЕЗСИЛВА Решение № 286/ 28. 08. 2017 г. по гр. д. № 660/ 16 г. по описа на РС Исперих,  в частта, с което е допусната съдебна делба между А. М. М., Г. Е., Ф.М.А., Б.Ю.А.,  Н.Ю.И. и С.М.Д. ВЪРХУ недвижим имот, находящ се в землището на с.Йонково, останал от наследодателя М.  А.Ю., починал на 31.07.1999г., както следва: Нива с площ от 18.999 дка, трета категория, находяща се в местността „Текешки път- ляво”, представляваща имот № 022120 по плана за земеразделяне на с.Йонково, ПРИ ПРАВА: по 3/12 ид.части, поотделно за А. М. М., Г. Е. и С.Д.; по 1/12 ид.част, поотделно за Ф.М.А., Б.Ю.А.,  Н.Ю.И..

ВРЪЩА делото на Районен съд - Исперих за ново разглеждане в тази част от друг състав на съда с участието на всички необходими задължителни другари по делото, след уточняване на участниците в делбата.

В останалата част, като необжалвано, решението е влязло в сила.

     Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред ВКС.

 

           

                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

 

                                                                                  ЧЛЕНОВЕ:1.      

 

                                                                                                   2.

 

НР