Р Е Ш Е Н И Е  № 11

Гр. Разград, 21. 02. 2018 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на двадесет и девети януари през две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Анелия Йорданова

                                                          ЧЛЕНОВЕ:         1. Ирина Ганева

                                                                            2. Диляна Николова

 

при секретаря С.Лазарова разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 319 по описа за 2017 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

С Решение № 226 / 19. 07. 2017 г. по гр. д. № 8/ 17 г. РС Исперих е  осъдил на осн. чл.45 от ЗЗД Х.М.Х. да заплати на Шемсиддин С.С. сумата 5000 лева, ведно със законната лихва от датата на деликта – 14.11.2015г. до окончателното изплащане на сумата, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди – болки и страдания, в резултат на нанесена средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение на дъвкателната функция - фаза на отхапване, за срок повече от един месец поради травматично разклащане на три зъба на горната редица от лявата страна, за която ответникът е признат за виновен и осъден с влязло в законна сила на 06.10.2016г. определение за одобряване на споразумение за решаване на делото по НОХД № 246/ 2016г. по описа на Районен съд – Исперих. Със същото решение са осъдени на осн. чл.45 от ЗЗД Х.М.Х. и М.Х.Е. да заплатят на Ш С.С. сумата 2500 лева всеки един от тях, ведно със законната лихва от датата на деликта – 14.11.2015 г. до окончателното изплащане на сумата, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди – болки и страдания, в резултат на нанесен побой, при който пострадалият е получил следните увреждания - Травма на главата –кръвонасядане по странична и задна повърхност на лява теменна област; кръвонасядане в средната част на лицева повърхност на лява ушна мида; лек оток и палпаторна болка в областта на лява долночелюстна става; оток и кръвонасядане 2.5/ 1.5см на меките тъкани над горна устна от лявата страна с подлежащ подлигавичен кръвоизлив към предверието на устната кухина и вертикална рана с неправилни разкъсни ръбове в предната част на увреждането; червеникаво кръвонасядане на меки тъкани в средата на дясна буза с диаметър около 4см.; червеникаво кръвонасядане под тилна линия на окосмяване на главата, изместено към ляво 6/ 4см с палпаторна болезненост на това място; Травма на лява раменна област –групирани червеникави ивицести удължени кръвонасядания с еднакви отстояния

/просветлявания/ по лява раменна линия, повече откъм гръбна повърхност; ограничен обем на активни и пасивни движения в областта на лява раменна става и травма на тялото –кръвонасядане под външната половина на дясна ключица, кръвонасядане над предно горно хълбочно бодило от лявата страна, линеарно кръвонасядане в долновъншния десен квадрант на коремната стена; палпаторна болка в лява поясна област, в близост до гръбначния стълб, както и върху кръстцовата кост, анамнеза за силна болка в полова област.

Постъпила е въззивна жалба от Х.М.Х. и М.Х.Е.,*** чрез пълномощник против  Решение № 226/ 19. 07. 2017 г. по гр. д. № 8/ 17 г. по описа на РС Исперих, с което първият жалбоподател е осъден да заплати на Ш.С.С. сумата 5000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди и двамата жалбоподатели са осъдени да заплатят на С. сумата по 2 500 лв. всеки един от тях, представляваща обезщетение за неимуществени вреди.  В жалбата се излагат доводи, че решението е неправилно и необосновано, тъй като присъдените обезщетения на въззиваемия  са високи по размер и не отговарят на критериите за справедливост, както и че липсват мотиви към решението. Молят решението да бъде отменено и да бъде постановено друго, с което да бъдат отхвърлени исковете изцяло или да бъде намален размера на обезщетенията и алтернативно делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда .

Въззиваемата страна чрез повереника си е депозирала писмен отговор, като оспорва въззивната жалба, като неоснователна. Излагат се съображения, че ищецът е поискал двамата ответници да бъдат осъдени солидарно да заплатят сумата 5 000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди, а съдът ги е осъдил да заплатят поотделно сумата 2 500 лв. Моли да бъде допусната поправка на явна фактическа грешка в решението, като двамата ответници бъдат осъдени да заплатят солидарно сумата 5 000 лв., както и по отношение на името на ответника Ш..

            С Определение № 806/ 25. 09. 17 г. по в. гр. д. № 230/ 17 г. по описа на РОС  делото е върнато на РС Исперих за произнасяне по молбата на въззиваемия за поправка на ОФГ.

С Решение № 342/ 24. 10. 2017 г. по с. гр. дело № 8/ 2017 г. , постановено в производство по чл. 250 ГПК, съдът е отхвърлил предявения от Шемсиддин С.С. против Х.М.Х. и М.Х.Е. иск да бъдат осъдени солидарно да му заплатят сумата 5000 лв. , представляваща обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането и е отхвърлил предявения иск от Шемсиддин С.С. против двамата ответници поотделно за сумата над 2500 лв. до първоначално предявения размер от 5000 лв., ведно със законната лихва от датата на увреждането, представляваща обезщетение за неимуществени вреди в резултат на нанесен побой на 14. 11. 15 г.

Решението е обжалвано от Ш.С. Сабрие с изложени доводи за необоснованост и незаконосъобразност, поради противоречие му с материалния закон.

            Не е депозиран писмен отговор на въззивната жалба.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Безспорно се установява от събраните по делото писмени доказателства - приложено нохд №  246/ 2016г. по описа на Районен съд Исперих, че с влязло в сила определение е одобрено споразумение, според което жалбоподателят Х.М.Х. се е признал за виновен в това че на 14.11.2015г. в гр. Исперих, обл.Разград, умишлено е причинил на Шемсиддин С.С. средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение на дъвкателната функция - фаза на отхапване, за срок повече от един месец поради травматично разклащане на три зъба на горната редица от лявата страна - първи, втори и трети..." с което е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.129, ал.2 във вр. с ал.1 от НК. Безспорни са в случая наличието на средна телесна повреда и отговорността на ответника - въззиваем за обезщетяването на свързаните с нея вреди, предвид задължителната сила на определението по нохд № 246/ 2016г. по описа на Районен съд  Исперих, съгл. чл. 413, ал. 3 във вр. с ал. 2  от НПК.   Спорът е за размера на овъзмездяването. Разрешаването на въпроса за размера на дължимото обезщетение за неимуществени вреди, като последица от телесни увреждания е свързан с критерия за справедливост, според чл. 52 от ЗЗД, постановяващ в най-пълна степен компенсиране на вредите на увреденото лице. Според заключението на СМЕ, назначена в досъдебното производство, травматичното разклащане на трите зъба, обуславя трайно затруднение в дъвкателната функция за срок повече от един месец. Травмата в областта на устата е тежка по естеството си и с оглед на това, според медицинските критерии е съпроводена с по - интензивни болки, което се установява и от показанията на св. Сабриева. Оздравителния процес освен с голяма продължителност, е  бил свързан с големи неудобства за въззивамия С., тъй като е бил съпроводен със затруднение в продължение на няколко седмици да се храни и да говори, предвид естеството на увреждането, което следва да се отчете за свързаните с това болки и страдания. При определяне на обезщетението по размер, районният съд е съобразил характера на получените травматични увреждания, които са довели до болки и страдания, високия им интензитет, възстановителния период за оздравяване и обосновано е определил обезщетение в размер на 5 000 лв. за репариране на вредите. Предвид изложеното, Решение № 226 / 19. 07. 2017 г. по гр. д. № 8/ 17 г. на РС Исперих в тази част следва да бъде потвърдено.

Наред със средната телесна повреда, на ищеца са нанесени и по-леки наранявания по главата, лицето и тялото, представляващи леки телесни повреди, които са били съпроводени с болки. Според заключението на назначената пред районния съд по настоящото дело съдебно-медицинска експертиза, ищецът е получил: Травма на главата –кръвонасядане по странична и задна повърхност на лява теменна област; кръвонасядане в средната част на лицева повърхност на лява ушна мида; лек оток и палпаторна болка в областта на лява долночелюстна става; оток и кръвонасядане 2.5/ 1.5см на меките тъкани над горна устна от лявата страна с подлежащ подлигавичен кръвоизлив към предверието на устната кухина и вертикална рана с неправилни разкъсни ръбове в предната част на увреждането; червеникаво кръвонасядане на меки тъкани в средата на дясна буза с диаметър около 4см.; червеникаво кръвонасядане под тилна линия на окосмяване на главата, изместено към ляво 6/ 4см с палпаторна болезненост на това място; Травма на лява раменна област –групирани червеникави ивицести удължени кръвонасядания с еднакви отстояния /просветлявания/ по лява раменна линия, повече откъм гръбна повърхност; ограничен обем на активни и пасивни движения в областта на лява раменна става и травма на тялото –кръвонасядане под външната половина на дясна ключица, кръвонасядане над предно горно хълбочно бодило от лявата страна, линеарно кръвонасядане в долновъншния десен квадрант на коремната стена; палпаторна болка в лява поясна област, в близост до гръбначния стълб, както и върху кръстцовата кост, анамнеза за силна болка в полова област.

По делото са разпитани свидетелите Сабриева – съпруга на ищеца и Дачева - съсед. Сабриева твърди, освен, че съпругът й изпитвал силни болки от травмите, вследствие на побоя, а и че след нанесения му побой, се променил. Бил предприемчив, весел човек, а след това се  изплашил, затворил се в себе си. Поради изпитвания страх от ответниците, се наложило да емигрират и заживели в Австрия. Св. Дачева е заявила също в показанията си, че ищецът  след побоя се свил, треперел, бил изтормозен.

Безспорно се установява от гласните доказателства, че травматичните увреждания, представляващи леки телесни повреди са нанесени от двамата ответници. Според чл. 53 ЗЗД,  ако увреждането е причинено от неколцина, те отговарят солидарно. При определяне на дължимото обезщетение, следва да се вземе предвид, че макар и уврежданията на ищеца да съответстват на леки телесни повреди, същите са много на брой и на няколко места - по главата, лицето и тялото. Освен това,  съществено в случая е обстоятелството, че по повод нанесения му побой, освен физическите болки и страдания, ищецът е понесъл и такива от психологическо естество, свързани с изпитван страх и унижение. Вследствие на увреждането, пострадалият и семейството му изцяло са променили начина си на живот – напуснали страната и заживели в чужбина.  Въз основа на всички тези обстоятелства, съдът намира, че за да бъдат поправени претърпените от ищеца болки и страдания е необходимо ответниците да му заплатят солидарно еквивалентно обезщетение в размер на 5  000 лева, така, както е претендирал.

Предвид изложеното, обжалваното Решение № 226 / 19. 07. 2017 г.  на районния съд в частта, в която двамата ответници са осъдени поотделно да заплатят на ищеца сумата по 2500 лв. всеки един от тях, както и постановеното Решение № 342/ 24. 10. 2017 г. по с. гр. дело № 8/ 2017 г.  в производство по чл. 250 ГПК, с което е отхвърлен предявения от Шемсиддин С.С. против Х.М.Х. и М.Х.Е. иск да бъдат осъдени солидарно да му заплатят сумата 5000 лв. , представляваща обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането и е отхвърлен предявения иск против двамата ответници поотделно за сумата над 2500 лв. до първоначално предявения размер от 5000 лв., ведно със законната лихва от датата на увреждането, следва да бъде отменено и да бъде постановено друго, с което двамата ответници да бъдат осъдени да заплатят на ищеца солидарно сумата 5 000 лв. ведно със законната лихва от датата на увреждането.

Предвид изхода на спора пред въззивната инстанция, въззиваемите Х.М.Х. и М.Х.Е. следва да заплатят на Шемсиддин С.С. разноски по делото за заплатена държавна такса  пред въззивната инстанция в размер на 100 лв.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд  

 

 

Р Е Ш И :

 

 

ОТМЕНЯ Решение № 342/ 24. 10. 2017 г. по  гр. дело № 8/ 2017 г. изцяло и Решение № 226 / 19. 07. 2017 г. по гр. д. № 8/ 17 г. на РС Исперих  В ЧАСТТА, с която Х.М.Х. и М.Х.Е. са осъдени да заплатят на Ш С.С. сумата 2500 лева всеки един от тях поотделно, ведно със законната лихва от датата на деликта – 14.11.2015 г. до окончателното изплащане на сумата, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди – болки и страдания, в резултат на нанесен побой, при който пострадалият е получил следните увреждания : Травма на главата –кръвонасядане по странична и задна повърхност на лява теменна област; кръвонасядане в средната част на лицева повърхност на лява ушна мида; лек оток и палпаторна болка в областта на лява долночелюстна става; оток и кръвонасядане 2.5/ 1.5см на меките тъкани над горна устна от лявата страна с подлежащ подлигавичен кръвоизлив към предверието на устната кухина и вертикална рана с неправилни разкъсни ръбове в предната част на увреждането; червеникаво кръвонасядане на меки тъкани в средата на дясна буза с диаметър около 4см.; червеникаво кръвонасядане под тилна линия на окосмяване на главата, изместено към ляво 6/ 4см с палпаторна болезненост на това място; Травма на лява раменна област –групирани червеникави ивицести удължени кръвонасядания с еднакви отстояния /просветлявания/ по лява раменна линия, повече откъм гръбна повърхност; ограничен обем на активни и пасивни движения в областта на лява раменна става и травма на тялото –кръвонасядане под външната половина на дясна ключица, кръвонасядане над предно горно хълбочно бодило от лявата страна, линеарно кръвонасядане в долновъншния десен квадрант на коремната стена; палпаторна болка в лява поясна област, в близост до гръбначния стълб, както и върху кръстцовата кост, анамнеза за силна болка в полова област  И ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА:

ОСЪЖДА Х.М.Х., ЕГН ********** и М.Х.Е., ЕГН ********** да заплатят  СОЛИДАРНО на Ш.С.С., ЕГН ********** сумата 5 000 / пет хиляди/ лева, ведно със законната лихва от датата на деликта – 14.11.2015 г. до окончателното изплащане на сумата, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди – болки и страдания, в резултат на нанесен побой на 14.11.2015 г., при който пострадалият е получил следните увреждания : Травма на главата –кръвонасядане по странична и задна повърхност на лява теменна област; кръвонасядане в средната част на лицева повърхност на лява ушна мида; лек оток и палпаторна болка в областта на лява долночелюстна става; оток и кръвонасядане 2.5/ 1.5см на меките тъкани над горна устна от лявата страна с подлежащ подлигавичен кръвоизлив към предверието на устната кухина и вертикална рана с неправилни разкъсни ръбове в предната част на увреждането; червеникаво кръвонасядане на меки тъкани в средата на дясна буза с диаметър около 4см.; червеникаво кръвонасядане под тилна линия на окосмяване на главата, изместено към ляво 6/ 4см с палпаторна болезненост на това място; Травма на лява раменна област –групирани червеникави ивицести удължени кръвонасядания с еднакви отстояния /просветлявания/ по лява раменна линия, повече откъм гръбна повърхност; ограничен обем на активни и пасивни движения в областта на лява раменна става и травма на тялото –кръвонасядане под външната половина на дясна ключица, кръвонасядане над предно горно хълбочно бодило от лявата страна, линеарно кръвонасядане в долновъншния десен квадрант на коремната стена; палпаторна болка в лява поясна област, в близост до гръбначния стълб, както и върху кръстцовата кост, анамнеза за силна болка в полова област.

            ПОТВЪРЖДАВА Решение № 226 / 19. 07. 2017 г. по гр. д. № 8/ 17г. по описа на РС Исперих в останалата част.

            ОСЪЖДА Х.М.Х., ЕГН ********** и М.Х.Е., ЕГН ********** да заплатят на Ш.С.С., ЕГН ********** сумата 100 /сто/ лева разноски по делото пред въззивната инстанция.

           Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ:   1.

 

 

                                       

                                                                                                        2.