Р Е Ш Е Н И Е  35

Гр. Разград,  18.05.2018  г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на двадесет и трети април през две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                                            ЧЛЕНОВЕ:  1. Рая Йончева

                                                                               2. Ирина Ганева

при секретаря С. Лазарова разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 66 по описа за 2018 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

Постъпила е въззивна жалба от С.М.М. чрез пълномощник против Решение № 195/ 22. 12. 2017 г. по гр. д. № 278/ 2017 г. по описа на КРС, с което е осъдена да заплати на Л.И.Р. *** сумата 600 лв. , представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди от неизпълнение на договорното й задължение да предаде на ищеца Р., като купувач по предварителен договор на недвижим имот, държането на имота във вида и състоянието, описани в Приложение № 1 към договора, т. е. електрифициран и с доставяна в него ел. енергия на осн. чл. 79 във вр. с чл. 82 във вр. с чл. 52 ЗЗД, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 18. 05. 17 г., както и е осъдена на осн. чл. 79, ал. 1 ЗДД в изпълнение на задълженията си сключения предварителен договор за продажба на недвижим имот да възстанови електроснабдяването в имота. Изложени са доводи, че обжалваното решение е процесуално недопустимо и алтернативно, че необосновано, незаконосъобразно, постановено в противоречие на процесуалния и на материалния закон. Моли    въззивната инстанция да обезсили  обжалваното решение или да го отмени.

Въззиваемата страна е подала писмен отговор на въззивната жалба, като я оспорва като неоснователна. Моли да бъде потвърдено обжалваното решение.

В съдебно заседание въззиваемият поддържа заявеното становище.

Съдът, като обсъди изложените от страните доводи и след проверка на обжалвания акт, прие следното:

Обжалваното решение е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява неоснователна.

Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК, като се има предвид и следното:

Безспорно е установено от събраните по делото писмени доказателства и изявленията и признанията на страните, че въз основа на сключения на 19. 01. 2012 г.  предварителен договор за покупко-продажба между въззивницата С.М. и въззиваемия Л.Р., последния установил  фактическа власт върху недвижим имот, представляващ апартамент № 39, вх. А, ж. бл. „Пелистер“, ул. „Родопи“ № 5, в гр. Русе. Продавачът-въззивницата М. поел задължение да предостави на купувача – въззиваемия, процесния имот в състоянието, в което бил в момента  и няма спор, че към него момент имота бил електрифициран. От приложените платежни нареждания и разписки се установява, че до м. май 2017 г. въззиваемият заплащал консумираната ел. енергия, докато въззивницата С.М.  не подала до „Енерго-про“ ЕООД искане на 27. 04. 17 г.  и въз основа на него на 15. 05. 17 г.  било прекъснато ел. захранването в имота. С тези си действия, въззивницата е нарушила поетото договорно задължение, което обуславя както правния интерес, така и активната процесуалноправна и материалноправна легитимация на въззиваемия да предяви исковете. В този смисъл е необосновано възражението на въззивницата за процесуалната им недопустимост.

Вследствие на противоправното поведение на въззивницата - прекъсване на електроснабдяването в имота по нейно искане, въззиваемия е претърпял неимуществени вреди, като е бил лишен от възможността да ползва ел. енергия за битовите си нужди.Това безспорно му е причинило негативни изживявания, изразяващи се в притеснения и тревоги, за което районният съд му е определил справедливо обезщетение.

Разпоредбата на чл. 79, ал. 1 ЗЗД дава възможност за избор на кредитора да иска реално изпълнение и вреди за забава или да търси цялостна обезвреда вместо изпълнението и след като въззиваемият е избрал да търси реално изпълнение – да бъде осъдена въззивницата да възстанови електрозахранването в имота, следва да го получи.

Предвид изложеното, въззивната жалба се явява неоснователна. Районният съд е извършил подробно обсъждане и задълбочена преценка на всички събрани по делото доказателства, въз основа, на което е стигнал до законосъобразни правни изводи. Решението е обосновано и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд на осн. чл. 272 ГПК

 

 

Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Решение № 195/ 22. 12. 2017 г. по гр. д. № 278/ 2017г. по описа на РС Кубрат.

            Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред ВКС.

 

           

                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

 

 

                                                                                  ЧЛЕНОВЕ:1.      

 

 

                                                                                                      2.