Р Е Ш Е Н И Е  № 554

Гр. Разград, 02. 07. 2018 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито заседание на втори юли през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                                                                   ЧЛЕНОВЕ:  1. Рая Йончева

                                                                                                       2. Ирина Ганева

при секретаря     разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 66 по описа за 2018 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 247 ГПК.

Постъпила е молба от Л.И.Р. за допускане на поправка на очевидна фактическа грешка в Решение № 35/ 18. 05. 18  г.  по в. гр. д. № 66/ 18 г. по описа на ОС Разград, като съдът в диспозитива на решението да посочи вместо „Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от съобщаването  му на страните с касационна жалба пред ВКС“, „Решението е окончателно и не подлежи на касационно обжалване. В законна сила на 18. 05. 2018 г.“.

Въззиваемата страна е депозирала писмен, като заявява становище, че молбата е неоснователна.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка, констатира следното:

 Явна фактическа грешка е налице, когато има несъответствие между формираната истинска воля на съда и нейното външно изразяване в писмения текст на решението, т.е., когато съдът е възпроизвел в диспозитива на решението погрешно волята си. В случая такова несъответствие не е налице. Формираната в мотивите воля е отразена по съответстващ й начин в диспозитива на решението. Искането на молителя не се отнася за несъответствие между формираната воля на съда и нейното външно отразяване в постановения съдебен акт, каквото е изискването, за да бъде допусната поправка на очевидна фактическа грешка по смисъла на чл. 247, ал. 1 ГПК. Независимо от посоченото в решението, по допускане на касационно обжалване се произнася ВКС.

Освен това, за пълнота, следва да бъде взето предвид, че с Решение № 35/ 18. 05. 18  г.  по в. гр. д. № 66/ 18 г. по описа на ОС Разград е потвърдено Решение № 195/ 22. 12. 2017 г. по гр. д. № 278/ 2017 г. по описа на РС Кубрат. Единият от предявените искове, по които съдът се е произнесъл с решението е неоценяем – ответницата да бъде осъдена  на осн. чл. 79 от ЗЗД в изпълнение  на задълженията си  по сключения предварителен договор за продажба на недвижим имот да възстанови електроснабдяването в имота. Предявеният иск е неоценяем, тъй като не е включен в разпоредбата на чл. 69 от ГПК и липсва възможност да се определи паричната оценка на предмета на делото. Разпоредбата на чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК предвижда, че касационно обжалване се допуска при наличието на обжалваем интерес е над 5 000 лв. за граждански дела. Тази разпоредбата е неприложима в случаит, когато е предявен неоценяем иск, поради което решението в тази част подлежи на касационен контрол.

 По изложените съображения, молбата от Л.И.Р. за допускане на поправка на очевидна фактическа грешка в Решение № 35/ 18. 05. 18  г.  по в. гр. д. № 66/ 18 г. по описа на ОС Разград следва да се остави без уважение.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

                                          Р Е Ш И :

 

 

ОСТАВЯ  без уважение молба от Л.И.Р. за допускане на поправка на очевидна фактическа грешка в Решение № 35/ 18. 05. 18  г.  по в. гр. д. № 66/ 18 г. по описа на ОС Разград.

Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред ВКС.

 

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:              

           

 

 

                                                                    ЧЛЕНОВЕ:   1.     

 

 

 

                                                                                         2.

                                                                                                                 

 

ЛС/ГО