Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                                 Гр.Разград, 29. 03. 2018 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и девети март през две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

Председател: Анелия Йорданова

Членове:         Рая Йончева 

                        Диляна Николова  

                      

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова в. гр. д.    71 по описа за 2018 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 435, ал. 1, т. 3 от ГПК

            Постъпила е жалба от НАП чрез пълномощник срещу Постановление от 09. 11. 2017 г., издадено от държавен съдебен изпълнител /ДСИ/  при РС Разград, с което е прекратено  производството по изпълнително дело № 99/ 2011 г. по описа на СИС при  РС Разград. Жалбоподателят твърди, че незаконосъобразно  ДСИ е прекратил изп. производство.

            Постъпило е писмено становище /възражение/ от И.С.Т. - длъжник, в което заявява становище, че жалбата е неоснователна.

            Постъпило е писмено обяснение от ДСИ, в което заявява, че жалбата е процесуално допустима, а по същество, че е неоснователна.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания акт, констатира следното:

            Пред РС Разград е било образувано изп. дело № 99/ 2011 г. въз основа на издаден изп. лист от 28. 10. 2009 г.  в полза на кредитора ДФ „Земеделие“ срещу длъжника И.С.Т.. По молба на взискателя на 01. 12. 11 г. е извършен опис на 2 бр. МПС – „Опел Астра“ и „Опел Корса“, а на 15. 11. 2011 г. е наложен запор върху трудовото възнаграждение на длъжника. Насрочвани са 6 публични продани на леките автомобили, тъй като всяка от предходните е обявявана за нестанала. Последната публична продан, според Протокол от 20. 11. 2013 г. на ДСИ, е насрочена за времето от 20. 01. 14 г. до 20. 02. 2014 г. Насрочването на публичната продан е последното извършено действие по делото от ДСИ.   Въз основа на наложения запор върху трудовото възнаграждение на длъжника по изп. дело са постъпвали суми от третото задължено лице  „Амброзия“  ООД до 27. 08. 15 г. С обжалваното постановление е прекратено изп. производство на осн. чл. 433, ал. 1 ,т. 8 от ГПК, тъй като взискателят не е поискал извършване на изпълнителни действия в продължение на две години.

            С оглед на така изложеното, съдът приема, че жалбата е процесуално допустима, но по същество е неоснователна.

            Насрочването на публичната продан с Протокол от 20. 11. 2013 г. на ДСИ е последното извършено изпълнително действие по делото от ДСИ. По изп. дело са постъпвали суми от третото задължено лице  „Амброзия“ ООД до 27. 08. 15 г. В т.10 от Тълкувателно решение № 2 от 26.06.2015 г. на ВКС по тълк. д. № 2/2013 г., ОСГТК е прието, че в изпълнителния процес давността не спира, защото кредиторът може да избере дали да действа (да иска нови изпълнителни способи, защото все още не е удовлетворен), или да не действа (да не иска нови изпълнителни способи). Следователно, давността не спира по време на висящността на изпълнителното производство, а бива прекъсвана с предприемането на всеки отделен изпълнителен способ и с извършването на всяко изпълнително действие, изграждащо съответния способ. В този смисъл е неоснователен изложеният довод в жалбата, че след като последната насрочена с Протокол от 20. 11. 2013 г. на ДСИ публична продан не е приключила по предвидения в закона ред, давност не е текла. С насрочването на последната публична продан на 20. 11. 2013 г.  давността само е била прекъсната. Последното изпълнително действие във връзка с наложения запор и удръжки от трудовото възнаграждение на длъжника е от 27. 08. 15 г., когато е внесена последната сума от „Амброзия“ ООД. От този момент ДСИ и взискателят са бездействали, тъй като нито са искани, нито са предприемани изпълнителни действия и на 27. 08. 2017 г. е изтекъл 2-годишния срок, предвиден в чл. 433, ал. 1 ,т. 8 от ГПК. С оглед на изложеното, ДСИ законосъобразно е прекратил изпълнителното производство.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е    :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалба от НАП чрез пълномощник срещу Постановление от 09. 11. 2017 г., издадено от държавен съдебен изпълнител при РС Разград, с което е прекратено  производството по изпълнително дело № 99/ 2011 г. по описа на СИС при  РС Разград, като неоснователна.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

Председател:          

 

 

Членове: 1.

 

 

 

              2.