Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  №332

                                                 Гр.Разград, 26. 04. 2018 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и шести април през две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

Председател: Анелия Йорданова

Членове:         Рая Йончева 

                        Ирина Ганева  

                      

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова в. гр. д.    95 по описа за 2018 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 435, ал. 1, т. 3 от ГПК

            Постъпила е жалба от М. Г.В., собственик на ЕТ „Маргарита Г. ***  срещу Постановление от 02. 03. 2018 г., издадено от частен съдебен изпълнител /ЧСИ/ Г. Солаков, рег. № 761 с район на действие при ОС Разград, с което е прекратено  производството по изпълнително дело № 20077610400054 по описа на същия ЧСИ. Жалбоподателят твърди, че незаконосъобразно  ЧСИ е прекратил изп. производство, тъй като бил възложил на съдебния изпълнител служебно да предприема изпълнителни действия.

            Длъжникът не е представил писмено становище.

            Постъпило е писмено обяснение от ЧСИ, в което заявява, че жалбата е процесуално допустима, а по същество, че е неоснователна.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания акт, констатира следното:

            Пред ЧСИ е било образувано изп. дело № 20077610400054 въз основа на издаден изп. лист от 04. 10. 2004 г.  в полза на кредитора ЕТ „Маргарита Г. ***, представляван от собственика М. Г.В. срещу длъжника Кооперация „Напредък“ с. Звънарци, общ. Кубрат. По молба на взискателя на 24. 09. 07 г. е образувано изпълнителното производство, като взискателят е поискал да се изпрати на длъжника призовка за доброволно изпълнение и ако такова не последва, да се предприеме принудително изпълнение. На 15. 01. 08 г. е постъпила молба от взискателя да бъде наложена възбрана върху недвижим имот, собственост на длъжника, находящ се в с. Звънарци, който впоследствие да бъде изнесен на публична продан.  На 29. 01. 2008 г. ЧСИ е изпратил писмо изх. № 00040/ 29. 01. 08 г. до Община Кубрат да му бъде съобщено има ли записан недвижим имот и МПС на името на кооперацията и номера на открити банкови сметки в банки и ДСК. На 06. 02. 08 г. е постъпило уведомително писмо изх. № 11-00-27/ 06. 02. 08 г. до ЧСИ, с което е съобщено, че длъжникът не притежава недвижими имоти и има регистрирано МПС – лек автомобил с рег. № РР2327АВ. На 18. 08. 2008 г. е издадено удостоверение на взискателя по силата, на което да се снабди с данните на длъжника от Община Кубрат, НАП, ТСУ Община Кубрат и Кметство с. Звънарци. С обжалваното постановление е прекратено изп. производство на осн. чл. 433, ал. 1 ,т. 8 от ГПК, тъй като взискателят не е поискал извършване на изпълнителни действия в продължение на две години.

            С оглед на така изложеното, съдът приема, че жалбата е процесуално допустима, но по същество е неоснователна.

            По изп. дело след образуването му  не са извършвани изпълнителни действия. В задължителните разяснения на т.10 от Тълкувателно решение № 2 от 26.06.2015 г. на ВКС по тълк. д. № 2/2013 г., ОСГТК е прието, че взискателят трябва да поддържа със свои действия висящността на изпълнителния процес като внася съответните такси и разноски за извършването на изпълнителните действия, изграждащи посочения от него изпълнителен способ, както и като иска повтаряне на неуспешните изпълнителни действия и прилагането на нови изпълнителни способи. В този смисъл е неоснователен изложеният довод в жалбата, че ЧСИ е следвало служебно да предприема изпълнителни действия по делото. Взискателят е този, който посочва изпълнителните способи и ако в продължение на две години бездейства и не е поискал извършването на изпълнителни действия, изпълнителното производство се прекратява на основание чл. 433, ал. 1, т. 8 ГПК по право. След образуване на изпълнителното дело, взискателят на 15. 01. 08 г. е поискал от ЧСИ да бъде наложена възбрана на недвижим имот на длъжника и да бъде изнесен на публична продан. След изискана справка от Община Кубрат, според изпратеното на 06. 02. 08. г. до ЧСИ писмо, е установено, длъжникът не притежава недвижими имоти. От този момент взискателят е бездействал, тъй като не е искал, нито са предприемани изпълнителни действия, поради което е изтекъл 2-годишния срок, предвиден в чл. 433, ал. 1 ,т. 8 от ГПК. Извършването на справки, издаване на удостоверение не представляват изпълнителните действия.

С оглед на изложеното, ЧСИ законосъобразно е прекратил изпълнителното производство.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

Р  Е  Ш  И      :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ подадената жалба от М. Г.В., собственик на ЕТ „Маргарита Г. *** срещу Постановление от 02. 03. 2018 г., издадено от частен съдебен изпълнител Г. Солаков, рег. № 761 с район на действие при ОС Разград, с което е прекратено  производството по изпълнително дело № 20077610400054 по описа на същия ЧСИ, като неоснователна.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

Председател:          

 

 

Членове: 1.

 

 

               2.

ГО/ЛС