РЕШЕНИЕ

        № 43 / 15.06.2018г., гр.Разград

            В ИМЕТО НА НАРОДА

Окръжен съд Разград

На единадесети юни, две хиляди и осемнадесета година

В публичното съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ГАНЕВА

ДИЛЯНА НИКОЛОВА

Секретар: Н.Р.

Прокурор: В.Якимов

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

В.гр.д. № 113 по описа на съда за 2018г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 и сл. ГПК.

Постъпила е въззивна жалба от Б.М.М., подадена чрез пълномощник, против решение № 100 от 28.03.2018г. по гр.д. № 74 / 2018г. по описа на РС Разград, с което е отхвърлен иск с правно основание чл.19 ал.1 ЗГР за промяна на имената й от Б.М.М. на Г.М.М.. Жалбоподателят излага твърдение, че решението е необосновано и незаконосъобразно. Моли съда да го отмени, като постанови ново, с което уважи предявената претенция за промяна на името.

В срока по чл.263 ал.1 ГПК не е постъпил писмен отговор от Община Лозница.

Представителят на ОП Разград поддържа становище за неоснователност на въззивната жалба.

Съдът, след преценка на събраните доказателства, констатира следната фактическа обстановка: При раждането си на ***г. молителката е записана с имената Б.М.М.. Впоследствие, през 1985г. имената й са променени на Б.М.М.. През деветдесетте години на миналия век молителката е подала заявление пред административните власти и имената й отново са променени на Б.М.М., с които е записана и към настоящия момент в регистъра на населението. Видно от справките от НБД“Население“, имената на нейната майка са Х.А.Я., а на баща й – М.М.Я..

Б.М. е заминала за Турция през 1989г. и е кандидатствала за турско гражданство. С решение на МС № 93/4321 от 6.04.1993г. на РТурция, същата е получила турско гражданство и е приела имената Б. Г. Впоследствие, по инициирано от нея съдебно производство, с решение от 11.04.2002г. на пети първоинстанционен съд гр.Бурса, собственото й име е променено от Б. на Г., като в мотивите турският съд е приел, че е известна сред обкръжението си с името Гюл – основание, наложило промяната му по съдебен ред. Към настоящия момент молителката е записана в регистрите на РТурция с името Г. Г..

По делото е разпитана  св.Р. М.. Същата заявява, че познава молителката от ученическите им години в България – 1985г., когато повечето й приятелки я наричали Гюл. Към настоящия момент, когато се върне в България, молителката се представя с името Гюл. Обяснила е на свидетелката, че е променила собственото си име в Турция.

При така установената фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: въззивната жалба е основателна. Съдилищата приемат в своята практика, че при наличие на двойно гражданство, създадените затруднения при идентифицирането с две различни имена биха могли да се отнесат като важни обстоятелства по смисъла на чл.19 ал.1 ЗГР, като всеки конкретен случай подлежи на конкретна преценка. В разглеждания случай турският съд е приел, че молителката е известна с името Г. Това обстоятелство се потвърждава и от събраните гласни доказателства в Настоящото производство. Различието в собственото име на молителката в двете държави следва да бъде преодоляно чрез допускане на исканата промяна.  

По отношение на бащиното и фамилното име разпоредбите на чл.13 и 14 ЗГР допускат те да се формират без наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, когато  противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите. В случая молителката принадлежи към турската етническа общност, в която е традиция бащиното и фамилното име да се образуват без наставки -ов и -ев.  Искането е допустимо и съответства на законовите предпоставки, поради което следва да бъде допуснато.

Първоинстанционното решение следва да бъде отменено, като вместо него бъде постановено ново, с което имената на молителката Б.М.М. бъдат променени на Г.М.М..

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

Отменя  решение № 100 от 28.03.2018г. по гр.д. № 74 / 2018г. по описа на РС Разград, с което е отхвърлен искът на  Б.М.М. за промяна на имената й на Г.М.М., като вместо това постановява:

Допуска по предявения от Б.М.М. иск с правно основание чл.19 ЗГР промяна на имената й на Г.М.М..

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:        

                      

 

 

          ЧЛЕНОВЕ: 1.                           

 

 

 

    2.

НР