Р Е Ш Е Н И Е

 

64

 

град Разград, 11.10.2018 година

 

В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично съдебно заседание на 17.09.2018 г. в състав:

Председател: Рая Йончева

Членове:        Ирина Ганева

                      Атанас Х.

при секретаря  Светлана Лазарова и с участието на прокурор ............ разгледа докладваното от съдия Атанас Х. въззивно гражданско дело № 125 по описа за 2018 година и за да се произнесе след съвещание, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258чл. 273 ГПК.

Образувано по въззивна жалба от   В.Д.Ф., с настоящ адрес Затвора в гр. Белене, против решение № 46 от 19.03.2018г., постановено по гр.дело №784/2017г. по описа на РС-Кубрат, в ЧАСТТА, в която е разрешено на основание чл. 127а, ал.2 СК, на детето К.В.Ф., ЕГН **********, да пътува извън пределите на Република България, придружавано от своята майка С.Ф.А., ЕГН **********, с настоящ адрес *** или от упълномощено от нея лице, до Република Германия и обратно, както и в други страни членки на Европейския съюз, без съгласието на бащата, В.Д.Ф. за срок от три години, считано от влизане в законна сила на решението. В жалбата се релевират доводи за неправилност на атакуваното съдебно решение на КРС само по отношение на срока, за който е дадено заместващо съгласие, като жалбоподателят моли да бъде намален на една година. Излага подробни съображения. В открито съдебно заседание, при редовност в призоваването, жалбоподателят се явява лично и с повереника си адвокат М.Х. ***. Поддържат жалбата и излагат допълнителни съображения.

Насрещната страна, чрез пълномощника си адвокат Румяна Петрова от АК – Разград, е депозирала отговор в срока по чл. 263, ал.1 ГПК, като счита жалбата за неоснователна и моли обжалваното решение да бъде потвърдено. Излага подробни съображения. В открито съдебно заседание при редовност в призоваването, въззиваемата страна не се явява. Явява се пълномощникът адвокат Румяна Петрова от АК – Разград, който поддържа отговора на исковата молба и излага допълнителни съображения. Депозира и подробна писмена защита.

За ДСП - Кубрат, при редовност в призоваването, се явява представител Звезделина Маринова, която предоставя на съда да  реши по основателността на жалбата.

 

 

 

 

Окръжният съд, след преценка на доказателствата, приема за установено следното:

 

 

 

 

Въззивната жалба, като подадена в срок срещу подлежащ на обжалване съдебен акт и от лице, имащо правен интерес от обжалване, е процесуално допустима.

Разгледана по същество същата се явява основателна.

 

 

 

 

Първоинстанционният съд е сезиран с молба с правно основание чл. 127а, ал. 2 от СК, от С.Ф.А., ЕГН ********** ***, срещу В.Д.Ф., **********,***, в момента в Затвора гр. Белене. Молителят като майка е поискала съдът да даде разрешение заместващо съгласието на бащата В.Д.Ф., да бъде издаден паспорт на детето им К.В.Ф. както и същото да пътува извън пределите на Република България, придружавано от своята майка или от упълномощено от нея лице, до Република Германия и обратно, както и в други страни членки на Европейския съюз без съгласието на бащата, В.Д.Ф..

С обжалваното решение съдът е уважил това искане, като е определил срок от 3 години, считано от датата на влизане в сила на решението.

 

 

 

 

 

В обхвата на така очертаната правна рамка, в производството е безспорно установено, че родители на детето са въззиваемата и въззивникът. Това обстоятелство е видно от представеното по делото удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане /л.8 дело КРС/.

      В необжалваната му част на решение № 46 от 19.03.2018г., постановено по гр.дело №784/2017г. по описа на РС-Кубрат, която е влязла в сила, съдът е предоставил упражняването на родителските права по отношение на детето на майката, определил е местоживеенето му при нея, определил е РЛО между детето и бащата и е осъдил последния да му заплаща издръжка. Решението е влязло в сила и относно искането по чл. 127а, ал.2 СК, но само относно срока му до една година, тъй като жалбоподателят обжалва този срок само за разликата над 1 година.

 

 

 

 

 

 

 

 

Не е спорно в производството, че майката в момента живее с детето във ФР Германия, а бащата се намира в Затвора гр. Белене.

Пред настоящата инстанция бе представен Социален доклад изготвен от Служба за благосъстояние на младежите в Берлин, регионален офис Панков, който не бе оспорен от страните /л. 46-56/. В него се сочи, че в Германия първоначално майката е заживявал при своя приятелка, а след това се е преместила в шелтър за жени, заедно с двете си деца. Споделила че съжителника й я изхвърлил. През нощта на 1 срещу 2 септември 2018г. ищцата под въздействие на алкохол, с още една жена от Р България физически нападнали друга жена. Била е извикана полиция и е било повдигнато обвинение. Ищцата била изгонена от шелътъра за жени и й била наложена забрана да влиза в него. След това отново се събрала със съжителника си и живее при него заедно с децата си. Сочи се, че ищцата живее при много неприемливи условия. Детето К.няма здравна осигуровка.  Ищцата няма финансови средства за себе си и за своите деца. Следователно тя е зависима от други хора. Тя няма работа, децата й не посещават център за дневни грижи.

Единствения спорен въпрос поделото е какъв да бъде срока в който да бъде дадено разрешение за пътуване в чужбина на детето, по чл. 127а, ал.2 СК.

 

 

 

 

Настоящата инстанция намира, че периодът на разрешените пътувания следва да бъде намален от 3 години на 1 година, считано от влизане в сила на постановеното решение. И това е така с оглед конкретиката на казуса. Така след изтичането на срока, при ново искане по чл. 127а, ал.2 СК, ще бъде направено ново социално проучване относно условията при които се отглежда детето, което ще бъде в негов интерес.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Така мотивиран, съдът

 

 

 

 

 

Р Е Ш И:

 

 

 

 

 

ОТМЕНЯ решение № 46 от 19.03.2018г., постановено по гр.дело № 784/2017г. по описа на РС-Кубрат, в ЧАСТТА МУ, с която е уважен иска по иска по чл. 127а, ал.2 СК, за периода НАД  1 /една/ година до 3 години,  вместо което ПОСТАНОВЯВА:

 

 

 

 

ОТХВЪРЛЯ молбата по чл. 127а, ал.2 СК на С.Ф.А., ЕГН **********, с настоящ адрес ***, срещу  В.Д.Ф., **********, с адрес ***, в момента в Затвора гр. Белене,  за издаване на съдебно разрешение, заместващо съгласието на бащата В.Д.Ф., ЕГН **********, за пътуване на детето К.В.Ф., ЕГН ********** до ФР Германия и другите страни членки на Европейския съюз, за период по- дълъг от една година.

В останалата му част решение № 46 от 19.03.2018г., постановено по гр.дело № 784/2017г. по описа на РС-Кубрат е влязло в сила, като необжалвано.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Решението не подлежи на обжалване, на осн. чл. 280, ал.3, т.2 ГПК.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

 

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.                         

 

 

 

 

                     2.