Р Е Ш Е Н И Е  № 53

Гр. Разград, 24. 07. 2018 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на втори юли през две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                                                ЧЛЕНОВЕ:   Рая Йончева                                                                                                                                  Ирина Ганева  

 

при секретаря Д. Георгиева разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 131 по описа за 2018 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

            Постъпила е въззивна жалба от С. З.Б.чрез пълномощник против Решение № 103/ 16. 04. 2018 г. по гр. д. № 1586/ 2017 г. по описа на РС Разград, в частта, с която в производство във втората фаза по извършване на делбата съдът е осъдил жалбоподателката да заплати на въззиваемия  Ф.Б.Ч. сумата 6 583, 33 лв. , представляваща увеличената стойност на имота, допуснат до делба, съобразно притежаваните от нея 5/6 ид. ч. и сумата 235, 19 лв. , представляваща разноски за заплатено възнаграждение за вещо лице. Твърди, че решението в обжалваната част е необосновано и незаконосъобразно, тъй като  е постановено при липса на мотиви, както и че не са анализирани правилно събраните по делото доказателства. Моли въззивната инстанция да отмени решението в обжалваната част и да постанови друго, с което да отхвърли предявения иск по сметки от въззиваемия.

Въззиваемата страна чрез повереника си е депозирала писмен отговор на въззивната жалба, като излага съображения за нейната неоснователност.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

            Обжалваното решение е валидно и допустимо в обжалваната част, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява неоснователна.

            Според Решение № I / 06. 10. 2017 г., постановено по първата фаза на делбата, страните са съсобственици на процесния недвижим имот при права по 5/6 ид. ч. за С. З.Б.и 1/6 ид. ч. за Ф.Б.Ч.. Б. Е.М., който е дядо на въззивниицата и баща на въззиваемия е прехвърлил срещу задължение за издръжка и гледане 4/6 ид. части от имота на бащата на въззивницата, като си е запазил правото на ползване върху имота в притежавания преди сключването на договора обем на права. В предявения иск по сметки съделителят Ф.Ч. твърди, че е извършил подобрения в имота:  Изградена вътрешна тоалетна на жилищната сграда – 2015 г.;  навес на входната врата на жилищната сграда - 2014 г.; поставяне на улуци на жилищната сграда - 2014 г.;  изработване на асмовидна формировка - 2013 г., на декоративен парапет, подови плочки и кръгла маса под асмата – 2014 г; намиране и изкопаване на сондаж за вода – 2014 г.; изграждане на навес за селскостопански инвентар - 2015 г.; изграждане на помещения за птици и бетониране на площадка за отглеждането им – 2014 г.; изграждане на оранжерия – 2012 г.; изграждане на масивно помещение за съхраняване на дърва за огрев – 2013 г.; засадил 4 бр. овощни дръвчета през 2013 г. и засадил лозе през 2015 г. Заключението на назначената и изслушана пред районния съд съдебно-техническата експертиза установява, че претендираните от Ф.Б.Ч. подобрения в имота са реално извършени. Общата стойност на всички подобрения в имота възлиза на 14 040 лв. , като са подробно изброени по видове и по стойност. В резултата на направените подобрения, стойността на имота се е увеличила с 7 900 лв. Вещото лице е извършило оглед на имота и съобразно физическото му състояние е определило, че претендираните видове работи са извършени в периода от време, за който се твърди от Ф.Б.Ч..  Заключението е обективно, пълно и компетентно, не е оспорено от страните, поради което следва да се кредитира като доказателство по делото.

По делото са разпитани като свидетели Ф.И., Б. М., Ф. С., С.Р.. Св. Ф. И. заявява, че в къщата освен Ф. живее и Б. в две стаички, отделени от по-голямата къща. Къщата на Ф. имала улуци, които Ф. сменил. В двора има сушина, кокошарник, сайвант за съхранение на дърва, оранжерия. Не знае кой ги е правил. Св. Б. М., ползвател на имота, твърди, че Ф. направил беседка, маса, парапет, асмалък, оранжерия, сложил фазер на покрива, засадил фиданки и лозе от южната страна. Направил навес за лятна кухня. Къщата имала улуци, които той сложил, а Ф. сложил улуци от към пътя. Б. правил курника преди да замине в Турция, тогава с големия си син правили кладенеца. Св. С.  твърди, че Ф. слагал улуци, направил навес над входната врата, килер след входната врата преди 4-5 години.  Ф. направил  тоалетна  в къщата, направил навес за дърва, покрил го с керемиди. Преди повече от 5 години направил асмалък, а под него от дървен материал  нещо като беседка с кръгла маса, а отдолу излят бетон.  Направил оранжерия, трайно прикрепена.  Купил железа, когато разваляли завода за пили в с. Дянково.  Докарал човек  да направи сондаж за вода, след това сам наредил камъните вътре в кладенеца. Ф. направил пилчарника преди много години, което свидетелят видял лично. Засадил  овощни дръвчета, направил асмалък с бетонни колчета и желязо, като взел желязото от завода за пили. Св. Русев  също твърди, че Ф.  направил остъклен навес, сложил улуци, направил оранжерия пред 3-4 години. Кладенеца също бил направен от Ф., направил вътрешна тоалетна. Направил навес за животните. Засадил овошки, направил асмалък, а под него беседка с маса, а отдолу сложил плочи. 

  От така събраните гласни доказателства може да се направи единствения извод, че строителните работи в делбения имот са изградени и заплатени с доходи на Ф.Б.Ч.. Първият разпитан по делото свидетел Ф.И. явно няма впечатления от кого са направени подобренията, но всички останали свидетели имат преки и непосредствени такива. Дори и св. Б. М., който е баща на Ф. и са в лоши отношения,  дава показания, че подобренията в имота са извършени от последния, като показанията му се различават от останалите гласни доказателства само по отношение на кладенеца и пилчарника, за които твърди, че той ги е направил. Ф.Ч. е пояснил в съдебно заседание, че в имота имало стар курник, но той направил ново помещение за птици, направил ново лозе.  Имало стар сондаж за вода, но водата „изчезнала“. Тогава той копал с негов колега  отново и направил друг кладенец. Съдът дава вяра на показанията на свидетелите С. и Русев, тъй като са последователни и обективни, подкрепят се от заключението на СТЕ, че подобрения в имота са реално извършени и съобразно физическото им състояние, са извършени в периода от време, за който се твърди от Ф.Б.Ч.. По делото не са наведени доводи и посочени доказателства, че подобренията са извършени със знанието и без провитопоставянето от ответницата по иска по сметки С. З.Б.. С оглед на това, подобренията от Ф.Б.Ч. са извършени в качеството му на владелец на своята част и държател на частта на съсобственика Б.. В този случай, не могат да му бъдат признати правата по чл. 72 и 74, ал. 2 ЗС, а отношенията следва да се уредят по правилата за водене на чужда работа без пълномощие и в частност по чл. 61, ал. 2 ЗЗД, т. е. дължи се по-малката сума между направените разходи и увеличената стойност на имота. Тъй като направените разходи възлизат на 14 040 лв., а увеличената стойност на имота според техническата експертиза е 7 900 лв., следва да се присъди по-малката сума от двете 7 900 лв. Съответно, припадаща се част на ответницата Б., която следва да заплати на другия съделител е 6 583, 33 лв.

            Предвид изложеното, въззивната инстанция намира, че решението на районния съд в обжалваната част, с която съделителката Б. е осъдена да заплати на сумата 6 583, 33 лв. и разноски по делото е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

 

Р Е Ш И :

 

 

           

ПОТВЪРЖДАВА Решение № 103/ 16. 04. 2018 г. по гр. д. № 1586/ 2017 г. по описа на РС Разград в частта, с която в производство във втората фаза по извършване на делбата съдът е осъдил С. З.Б.да заплати на  Ф.Б.Ч. сумата 6 583, 33 лв. , представляваща увеличената стойност на имота, допуснат до делба, съобразно притежаваните от нея 5/6 ид. ч. и сумата 235, 19 лв. , представляваща разноски за заплатено възнаграждение за вещо лице.

            В останалата част, като необжалвано Решение № 103/ 16. 04. 2018 г. по гр. д. № 1586/ 2017 г. по описа на РС Разград е влязло в сила.

Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред ВКС.

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:              

 

 

                                                ЧЛЕНОВЕ:   1.

    

 

                                                                    2.

ДГ