Р   Е   Ш    Е   Н   И   Е 

 

№54

 

Разград

 
 


2. VІІІ.2018г.

 
                                                                                  година                 Град                                           

                                            

                                                       В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

 
 


2018

 
                                                 съд                                                                                  

2. VІІ.

 
На                                                                                                                                Година

 публично

 

   АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

 

 
В                                  заседание в следния състав:

 Секретар:Д.Г.                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 ИРИНА ГАНЕВА

 

 
                                                                                 ЧЛЕНОВЕ:

                                                                              

  Като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЙОНЧЕВА

  В. гражданско

 
   

2018

 

    №146

 
      

                              дело                                           по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

            Производство по реда на чл. 258 и сл.  ГПК.

             С Решение №123/20.ІV.2017г.   по   гр.д.№104 по описа му за  2017г. ,  състав на ИРС е отхвърлил като неоснователен и недоказан иска, предявен от М.Г.Й. против В.Н.П.  за дължимо му се в размер на 2 000,00лв обезщетение по   чл.45 ЗЗД за виновно причинени му от последния неимуществени вреди. 

              Недоволен от така постановеното решение, ищецът обжалва същото като неправилно, необосновано и незаконосъобразно. На релевираните основания, моли за отмяната  и за уважаване на иска на предявеното му основание и в пълния му размер.     

                  В законоустановения и предоставен й за това срок, насрещната по жалбата страна не се е възползвала от правото си на отговор.

                   В с.з., лично и чрез    процесуално представляващата  го по пълномощие-адв. Кралева, ищецът  заявява ,   че поддържа   жалбата и претендира    присъждане на доказано направени пред двете инстанции  разноски.  Счита, че упражнявайки конституционното си право на жалби и сигнали, употребявайки изведените в петитум на исковата му молба изрази въззиваемият го е набедил в извършване на обществено неприемливи действия, недобросъвестно, противно на морала  и   закона  е уронил  достойноството му, злепоставил авторитета му на професионалист и засегнал  личността му с непочиващи на обективни факти внушения относно професионалната му компетентност и етичност.  

             В с.з., лично и чрез    процесуално представляващият  го по пълномощие-адв. Енчев, въззиваемият  оспорва основателността на жалбата  и пледира за потвърждаване на решението  като правилно, обосновано и законосъобразно постановен съдебен акт. Оспорва съставомерност на вменявания му в отговорност деликт. Позовано на приложените по делото доказателства  твърди изнесените  в жалбите и сигналите му обстоятелства за доказано съществуващи в обективната действителност факти. 

          Като подадена в срок, от легитимираща интерес от обжалването страна и   срещу подлежащ на въззивно обжалване съдебен акт, жалбата е допустима. 

                 В съответствие  с вмененото му по см. на  чл.269 ГПК съдът констатира, че атакуваното решение е валидно  и допустимо постановено по същество на редовно заявена от формална страна защита по   чл.45 ЗЗД .

              В случая,   значимите  за изхода на делото факти са  установени от първоинстанционния съд с допустими по см. на ГПК доказателства и доказателствени средства, при правилно разпределена тежест на доказване и проявена в тази насока активност на страните. Пред тази инстанция не се ангажираха допустими по см. на чл. 266 ГПК доказателства и  доказателствени средства.  

                      Разгледана по същество, жалбата е частично основателна.

                    Предявените до обзвредата им неимуществени вреди се твърдят от ищеца като резултат от три, обективирани от въззиваемия деяния:

              1/жалба вх.№6616/27.ІV.2016г. до ВАС, в която въззиваемият, като нови факти и обстоятелства, предпоставящи допустимостта на молбата му за отмяна на влязло в сила Решение №65/9.ХІ.2015г. по адм.д.№118/2015 по опис на АС-Разград е посочил, че   „Против действията на гл.архитект на Община Исперих се води наказателно производство“ и че „обект на разследване за престъпление“ са „всички“ негови „оплаквания“, свързани със законосъобразността на издадената от ищеца виза, която е била предмет на обжалване по административното дело. 

                  2/ сигнал        до МРРБ  с вх.№V8-1084/8/23.ІІ.2016г. , в който въззиваемият е заявил следното:   “През месец март 2015г. ВИДНИЯ  НИ ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА ИСПЕРИХ  М.Й., който е с дългогодишен опит и стаж, същият знае как да въвлече всички институции  дори и съдебното правораздаване с лъжливи показания и становища…“;   „…неговите лъжливи становища се допускат за достоверни, тъй като видиш ли той бил гл.архитект та Община Исперих и излиза така, че е ненаказуем и безгрешен.“; „…,но лъжливите му становища и твърдения, че моята постройка била лятна кухня съда ги уважи, а моите писмени доказателства и приложената СТЕ по делото не“.

                   3/ сигнал до ДНСК с вх. №РЗ-2453-03-076/26.ІІ.2016г., при идентично на горното съдържание.

                      За да отхвърли иска, първоинстанционният съд е концентрирал правните си изводи върху жалбите и сигналите като конституционно защитено право на гражданите да изразяват мнение, позиция  и несъгласие с факти от  обществения  живот, както и с поведение, произтичащо от длъжностното качество и служебните правомощия на дадено лице. Приел е от правна  страна, че с употребените в сигналите и жалбите изрази, въззиваемият не е имал за цел да наклевети/злепостави ищеца в длъжностното му качество,  а е дал една своя, негативна  оценка за конкретно извършени от ищеца, в качеството му на главен архитект действия   по узаконяване предназначението на съседния му недвижим имот.

                    Правилно, в съответствие с  доказателствата по делото и приложимия материален закон, от фактическа и правна страна  първоинстанционният съд е приел за достоверен,  изнесеният в адресираната до ВАС жалба вх.№6616/27.ІV.2016г. факт, за наличие на преписка №716/2016 по опис на РП-Исперих, образувана  по   сигнал на въззиваемия за извършени от въззивника престъпления по гл.ІХНК. Поради несъставомерност на вменяваните му в отговорност деяния по чл.308 и чл.311 НК, със свое Постановление от 21.VІІІ.2017г., потвърдено с постановление на РОП, РП-Исперих отказва образуване на досъдебно производство срещу въззивника Й..   Относимо към дата на подадената до ВАС жалба вх.№6616/27.ІV.2016г., образуваната по сигнала на въззиваемия преписка 716/2014г. на РП-Исперих е била висяща и наличието й е било заявено от  Петров като обективно съществуващ факт. Както правилно в тази връзка е приел и първоинстанционния съд, към момента на подаване на жалбата във ВАС, въззиваемият не е могъл да знае как ще завърши започналата по сигнала му проверка.

                      Т.е., противоправността  на изнесения в жалба вх.№6616/27.ІV.2016г. до ВАС факт за водено срещу него нак. производство, твърдяна от ищеца  в основание за обезщетяването му по чл.45 ЗЗД, е недоказана. Доколкото с  предявяване на иска си въззивникът е претендирал дължимото му се в обезвреда обезщетение глобално, то изложеното до тук сочи на частична неоснователност на иска му, който в този си състав съдът  приема за недоказан до размера на 500,00лв. В частта, с която ИРС е отхвърлил иска до този размер, решението,о е правилно и следва да бъде потвърдено.

               По отношение на претендираните до обезвредата  им последици от изложеното в сигналите до МРРБ и ДНСК , в този си състав съдът намира иска за основателен и доказан до размера на 1 500,00лв.

                 В нарушение на материалния закон първоинстанционният съд е приел, че    в адресираните до МРРБ и ДНСК-София сигнали с    вх.№V8-1084/8/23.ІІ.2016г. и вх. №РЗ-2453-03-076/26.ІІ.2016г. не се съдържат клеветнически, целящи злепоставянето на ищеца обстоятелства във връзка с предприети  в длъжностното му качество действия и в тази ръзка, вменявания в отговорност на въззиваемия деликт е несъставомерен поради липса на противоправност.

              Като обективен признак от състава на деликтната отговорност, противоправността предполага поведение в нарушение на правов ред. Самото подаване на жалби и сигнали   не предпоставя извод за противоправност на това поведение, тъй  като правото на жалби и сигнали е конституционно регламентирано.

               На първо място следва да се посочи, че с предявяване на иска ищецът не е твърдял претендираните до обезщетяването им вреди като резултат от упражненото от въззиваемия право на сигнали  и жалби, а по повод и във връзка с конкретно употребени в тези жалби изрази, съдържащи според него уронващи достойноството и авторитета му оценки,  злепоставящи го  и набеждаващи го в престъпление неверни твърдения.

             Употребените в цитираните сигнали изрази  съставляват  твърдение за факти, обективирани от ищеца в хода на водените срещу него, в длъжностното му качество съдебни спорове. Като лице, участващо в извършването на градоустройствените дейности на територията на община Исперих,   ищецът  неминуемо става обект на обществения интерес и по отношение на неговата личност, допустимите коментари и оценки са повече от тези, които се налага да търпи всеки друг гражданин. Естествено е и правно регламентирано във възможност на гражданите, засегнати от конкретни негови действия  да реагират и търсят отговорност за тези негови действия по предвидения за това ред и  пред съответните, оторизирани с правомощия по проверка на дейността му органи, както и да изразяват мнението си относно правилността и законосъобразността на тези действия, относно мотивите, поради които същите са предприети в техен ущърб или интерес. Изразните средства, с които мнението е обективирано, се избират свободно от автора му и той не е ограничен по никакъв начин, освен от разпоредбата на чл. 39, ал. 2 от Конституцията на Република България.

            Разпоредбата на чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България прокламира правото на всеки да изрази мнение и свободно да го разпространи - писмено или устно, чрез звук или изображение. Но, само и ако това право не се използва, за да се увреди доброто име на другиго (ал. 2). Само тогава  изразяването и разпространяването на мнение не е противоправно.  

                  Ако се касае за лице, чието име се коментира или се предполага във връзка обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие, изразяването на мнения с негативна оценка, които са във връзка с този пост, дейност или занятие, не съставлява противоправно поведение. Сами по себе си  оценъчните съждения  не подлежат на проверка за вярност - такива съждения съставляват коментар на фактите, а не възпроизвеждане на обстоятелства от обективната действителност. 

           С оглед информацията в сигналите до МРРБ и ДНСК , в този си състав съдът намира, че , с изнасянето й въззиваемият не дава просто    негативна оценка за личността на ищеца, а твърди съществуващи в обективната действителност факти, наличието на които не доказва в настоящото производство.  Доколкото от доказателствата по делото се следва за безспорно установено, че същите са неверни, в този си състав съдът приема това поведение на въззиваемия за противоправно. Налице са влезли в сила съдебни актове, които потвърждават  законосъобразността на издадената от ищеца виза. За този си извод административния съд, видно от приложената като доказателство преписка по адм.д.№ 118/2015 та АС Разград е съобразил събраните по делото доказателства в тяхната съвкупност. Въпреки, този известен  му от делата  факт, с изложеното в сигналите въззиваемият приписва на ищеца поведение, каквото той не е обективирал по делата – „лъжливо“ изготвяне на документи, „лъжливи становища .В хода на административното производство въпросната виза не е атакувана като неистински документ или като такъв с невярно съдържание.

              В решението си, при наведените в исковата молба обстоятелства, на които се основава искът, първоинстанционният съд е дължал преценка  за вярност на   фактическите  твърдения на ответника, заявени в сигналите  му до  МББР и ДНСК предаване, и засягат ли те неблагоприятно ищеца, както се твърди в исковата молба. В   р. по гр. д. № 1376/11 г. на ВКС, четвърто г. о. В р. по гр. д. № 1438/09 г. на трето г. о. на ВКС   е   посочено, че за всеки отделен случай подлежи на изследване и преценка дали конкретното изказване или публикация с негативно спрямо засегнатото лице съдържание, освен оценка и мнение по обществен въпрос, не обективира и твърдение за конкретен злепоставящ факт.

                 Не се касае просто за негативна оценка на личността и поведението на Й. във връзка с дейността му на архитект и конкретно, във връзка с  участието му в съдебните дела, а за изрази, пряко насочени към и целящи да уязвят неговото достойнство. За това виновно и противоправно поведение , като  автор  на сигналите, въззиваемият  следва да носи отговорност за обезвреда на ищеца по чл.45 ЗЗД.   С тези си действия ответникът е осъществил състава на непозволеното увреждане. Причинил е неимуществени вреди - накърнена чест и добро име,  достойнство, авторитет и професионална компетентност, емоционален и психологически дискомфорт,  които следва да бъдат удовлетворени с парично обезщетение.

          Обсъдени в съвкупността на останалите доказателства, от които е видно, че спорът относно застрояването на съседния имот е пренесен на плоскостта на гражданския спор за материални права между собствениците на двата съседни имота,   свидетелските показания  не оставят съмнение, че изнесеното в процесните сигнали  се е отразило  негативно на физическото и психическото здраве на ищеца, поставили са го в състояние на стрес и фрустрация. Действително  влияние върху ищеца са оказали и проблемите, свързани с публичността му в малък град като Исперих, с отговорността на заеманата от него длъжност.     

                Следва да се отчетат и останалите неблагоприятни фактори, въздействащи за процесния период върху психофизическото здраве на ищеца, както и обемът и интензитетът на установените негативни душевни изживявания. Съдът отчита, че според кредитираните свидетелски показания за периода ищецът е бил нервен, изпитвал главоболие, изолирал се, станал затворен. Отделял значителна енергия, за да се обяснява в публикации и в своето социално обкръжение. Не са настъпили трайни и необратими нарушения. Съвкупното обсъждане на тези обстоятелства мотивира съдът да приеме за    адекватно на търпените от ищеца вреди    обезщетение в размер 1 500,00лв..

            Искът в тази си част е основателен и съдът, като прецени обстоятелствата по делото, намира, че по справедливост на арх.Й.  следва да бъдат присъдени 1 500 лв. Следва де се посочи, че самото осъждане по своята същност има също ефекта на репарация за причиненото неимуществено увреждане.

          Лихва се дължи от датата на деликта-27.ІV.2016г. до окончателното изплащане на главницата. На посочената дата ищецът доказва узнаване на позорящите го в сигналите факти.

              На осн.чл.78 ГПК в полза на въззивника се следва присъждане и на доказано направени по делото разноски, съразмерни на уважената част от иска.

              По изложените мотиви, Съдът

 

 

 

 

                                                   Р   Е   Ш   И :

 

                 

 

           ОТМЕНЯ   Решение №123/20.ІV.2017г.   по   гр.д.№104/2017 на ИРС  по описа му за  2017г. ,  в частта, с която искът, предявен на осн.чл.45 ЗЗД от  М.Г.Й. против В.Н.П. е отхвърлен за сумата от 1  500 лв., както и за лихвата върху тази сума до окончателното й изплащане и вместо него ПОСТАНОВИ:

           ОСЪЖДА В.Н.П., ЕГВ**********,***    да заплати на арх.М.Г.Й., ЕГН**********,***   на основание чл. 45 ЗЗД обезщетение за неимуществени вреди, претърпени в резултат на злепоставящи го в съдържание сигнал     до МРРБ  с вх.№V8-1084/8/23.ІІ.2016г. и сигнал до ДНСК с вх. №РЗ-2453-03-076/26.ІІ.2016г., размер на  1 500 (хиляда и петстотин) лева, ведно със законна лихва, считано от 27.ІV.2016 до окончателното им изплащане.  

            ПОТВЪРЖДАВА Решение №123/20.ІV.2017г.   по   гр.д.№104/2017 на ИРС  по описа му за  2017г. в останалата част.

            ОСЪЖДА В.Н.П., ЕГВ**********,***    да заплати на арх.М.Г.Й., ЕГН**********,*** на осн.чл.78 ГПК разноски по делото в размер на   315,00лв.

                     Решението е окончателно и по аргумент на чл.280, ал.3 ГПК не подлежи на обжалване.

 

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ:1.                   2.

 

ДГ