Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е   

 

 

гр. Разград, 12.07.2018 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

         Разградският окръжен съд, гражданско отделение, в закрито заседание на 12.07.2018 г. в състав:

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЯ ЙОНЧЕВА                                                            

ЧЛЕНОВЕ:      АТАНАС ХРИСТОВ

                        АНГЕЛ ТАШЕВ

 

като разгледа докладваното от съдия Атанас Христов въззивно гражданско дело № 172 по описа за 2018 година, за да се произнесе, съобрази следното:

 

 

Производството е по реда на чл. 435 - 438 ГПК.

Образувано по жалба с вх. № 06789/30.05.2018г. подадена от наддавач в проведена публична продан на недвижим имот - Е.Н.Е., ЕГН **********,***, срещу Постановление за възлагане на недвижим имот от 30.05.2018г. по изп.д.№ 20167620400724 по описа на ЧСИ Деян Драганов, с рег. № 762 на КЧСИ,  с район на действие ОС Разград.

В жалба си жалбоподателят твърди, че не е доволен от действията на съдебния изпълнител по издаването на обжалваното постановление. Посочва, че в наддавателното си предложение е предложил най- висока наддавателна цена от 11 500 лв., поради което имота е следвало да му се възложи на него, но вместо това незаконосъобразно ЧСИ е възложил имота на друг участник предложил по-ниска цена. Моли съда да отмени обжалваното постановление за възлагане и вместо него да постанови решение, с което да го обяви за купувач на имота, като наддавач, предложил най-висока цена. Прави и искане за спиране на изпълнението, на осн. чл. 438 ГПК.

В законоустановения срок не е подадено становище по жалбата от страните в изпълнителното производство.

На основание чл.436, ал.3 ГПК съдебния изпълнител е депозирал писмени обяснения, в които е посочил хронологично извършените по делото действия и е изложил своето становище по жалбата – неоснователност на същата. Сочи, че наддавателното предложение на жалбоподателя не било подписано, поради и което го е обявил за невалидно и обявил за купувач втория участник в търга – Бонев ООД.

От събраните по делото доказателствата, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът прие за установено от фактическа страна следното:

При ЧСИ Деян Драганов, с рег. № 762 на КЧСИ,  с район на действие ОС Разград, е образувано изпълнително дело № 20167620400724 със страни: взискател  Б.В.С., ЕГН **********, с адрес *** и длъжник Кооперация "ЗЕМЕДЕЛСКА КООПЕРАЦИЯ "ГОРОЦВЕТ"", ЕИК  826009669, Седалище и адрес на управление област Разград, община Лозница, с. Гороцвет, ул. Искър No 12, въз основа на издаден изпълнителен лист от 17.11.2016г. по гр.д.№ 1447/2016г. на РРС, за заплащане на сумата 3 526.71лв ведно със законната лихва считано от 20.07.2016г., както и сумата 401.69 лв.

С разпореждане от 11.05.2018г. на ЧСИ Деян Драганов е насрочена публична продан за периода от 23.04.2018г. до 23.05.2018г. на процесния недвижим имот /л.243/ - ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с площ от 1 300 кв.м., представляващ УПИ VI в квартал 16, ул. Искър № 12, по регулационния план на с. Гороцвет, общ. Лозница, обл. Разград, при граници : север- североизток – улица, изток – улица, юг-имот № XIX, югозапад – имот V-136, ведно с построения в имота  САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ с административно предназначанеие „Кооперативен дом“, представляващ двуетажна масивна тухлена сграда със застроена площ от 194.50 кв.м. и разгъната застроена площ от 389 кв.м. Проданта е надлежно разгласена.

На 23.05.2018г. са постъпили са две наддавателни предложения:

- от  Бонев ООД, ЕИК 116586570, с предложена цена в размер на 10 500 лв.;

- от жалбоподателя,  с предложена цена в размер на  11 500 лв.

На плика, подаден от  жалбоподателя е записано „наддавателно предложение“, посочени са трите имена, ЕГН, постоянен адрес , телефон и номера на процесното изпълнително дело по описа на ЧСИ Деян Драганов. В плика е приложенпо преводно нареждане за кредитен превод от 23.05.2018г. за внесен от жалбоподателя  депозит за търг по процесното изпълнително дело в размер на 1 001.76 лв., както и опареционна бележка за тази сума, издадена от Банка ДСК ЕАД. Приложени са и копия от личната карта на жалбоподателя, както и наддаватателно предложение за 11 500 лв., в което няма положен подпис.

Видно от приложения на стр.302-303 от изпълнителното дело  протокол за обявяване на наддавателни предложения от 25.05.2018г., ЧСИ е приел за невалидно наддавателното предложение на жалбоподателя, тъй като същото не е подписано. Самият жалбоподател не е присъствал при отваряне на наддавателните предложения. На осн. чл. 492 ГПК, ЧСИ обявил за купувач Бонев ООД.

С преводно нареждане от 28.05.2018г. обявеният за купувач Бонев ООД, приспадайки внесения задатък от 1001.76 лв. /л.305/ е довнесъл сумата в размер на 9 498.24лв. – представляваща продажната цена на имота /312/.

С обжалваното в настоящото производство постановление, имота е възложен на Бонев ООД /302-303/.

От приетото за установено от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е процесуално допустима, като подадена в законоустановения едноседмичен срок от получаване на съобщението за атакуваното действие, от процесуално легитимирано лице – наддавач в публична продан, внесъл задатък до последния ден на проданта и срещу подлежащо на обжалване действие на съдебния изпълнител /постановление за възлагане/, съгласно разпоредбата на чл.435, ал.3 ГПК.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

Основният въпрос по делото е:  действително ли е наддавателното предложение на жалбоподателя, предвид липсата на подпис в същото.

Липсата на подпис на наддавача в наддавателното предложение е порок, водещ до невалидност на предложението. Действително, процесуалният закон в чл. 489, ал. 2 ГПК не поставя изрично изискване наддавателното предложение да бъде подписано. Процесуалният закон не въвежда изрично и изискване наддавателното предложение да бъде представено писмено, но това следва от логиката на закона, която изисква подаването му в запечатан плик. В практиката и теорията няма спор относно изискванията, които следва да бъдат спазени, за да бъде валидно извършено едно волеизявление в писмена форма. Както бе посочено по-горе, процесуалният закон имплицитно съдържа изискване за такава форма на наддавателното предложение, която е свързана с действителността на това юридическо действие.  Особеност на всяко писмено волеизявление е обстоятелството, че при създаването му може да има разминаване между физическия му автор, а именно лицето изпълнило физически текста и неговия юридически автор, а именно лицето подписало текста, респ. документа, на последния и по същество му се приписва материализираното в текста волеизявление. Ето защо при липса на подпис под изпълнения текст всякога липсва идентификация на юридическия му автор/издател. Това е така, тъй като фактически липсва удостоверяване, че направеното волеизявление принадлежи на лицето, което се приписва да го е извършило, макар и в самия текст под/ над/ в него да са посочени имената на сочения за юридически автор. Подписания частен документ, какъвто е наддавателното предложение, представлява пълно доказателствено средство за авторството на изявлението. Безспорно, при поставен подпис, е ясно и е достатъчно да се приеме кой е автора на съдържащото се в него изявление. В случая, при липса на подпис, такава сигурност съдебният изпълнител няма. Неподписания документ не удостоверява по никакъв начин кой е автора на изявлението и това е обстоятелство, което при един исков процес подлежи на доказване. В случая обаче, пред съдебния изпълнител не може да се развие такова производство по установяване авторството на предложението, неподписано от издателя си.

Допълнителен аргумент за изискването за подписване на направеното в писмена форма наддавателно предложение е и разпоредбата на чл.492, ал.2 от ГПК, която императивно предвижда в случаите на устно наддаване, наддавачът да се подпише изрично срещу направеното наддавателно предложение, записано в протокола. Следователно, законът не допуска наличие на неподписано /подписа е доказателство за авторството/ наддавателно предложение, както тези направени в писмена форма в запечатан плик, съгласно разпоредбата на чл.489, ал.2 от ГПК, така и тези направени по реда и условията на чл.492, ал.2 от ГПК в устна форма, но изрично отразени  протокола и надлежно подписани /подписа следва да е срещу предложението, а не в края на протокола/ от наддавача.

Такава е и константната съдебна практика намерила израз в Решение № 159 от 25.04.2016г., по в.гр.дело № 226/2016 г. на Пазарджишкият окръжен съд, гражданска колегия, ІІ въззивен състав, Решение №  55 от 11.02.2014 г., по в.гр.дело № 1054/ 2013 г. на Пазарджишкият окръжен съд, гражданска колегия, ІІ въззивен състав Решение № 100 от 07.06.2018г. по въззивно гражданско дело №250 по описа за 2018 на Сливенският окръжен съд, Решение от 19.05.2012 по въззивно частно гражданско дело № 20125400500158/2012г. по описа на Окръжен съд – Смолян.

Воден от тези мотиви, настоящият състав приема, че направената констатация на ЧСИ в протокол за обявяване на постъпили наддавателни предложения и на купувач съставен на 25.05.2018г. е правилна и законосъобразна и следователното направеното наддавателно предложение на жалбоподателя е невалидно.

С оглед обявяването за невалидно на предложението на жалбоподателя, което действие е правилно и законосъобразно, то остава едно валидно наддавателно предложение и неговия безспорен автор е обявен за купувач. Същият надлежно е внесъл изцяло дължимата сума. При това положение, ЧСИ законосъобразно е обявил за купувач на имота единствения наддавач с валидно наддавателно предложение, чиято цена се явява и най-висока по смисъла на закона.

Видно от приложените по делото доказателства, в срока по чл. 492, ал.3 ГПК, Бонев ООД е внесъл предложената от него цена, като приспаднал внесения задатък. Съгласно разпоредбата на чл.496, ал.1 от ГПК след своевременното внасяне на дължимата сума, съдебният изпълнител е възложил на лицето, обявено за купувач имота с обжалваното постановление.

С оглед изложеното съдът не установи да са допуснати нарушения на процесуалните правила и норми при извършване на публичната продан във проверяваната фаза на извършване на наддаването и при завършващото я действие – възлагането на недвижимия имот, поради което намира, че обжалваното постановление е правилно и законосъобразно, а подадената против него жалба е неоснователна и следва да се остави без уважение. 

 

 

 

 

 

С оглед изхода на делото по предявената жалба, неоснователно се явява и искането по чл. 438 от ГПК за спиране на изпълнението по образуваното изпълнително дело, тъй като спиране на действието по изпълнението се допуска като привременна /обезпечителна/ мярка, докато съдът се произнесе по жалбата срещу действията на съдебния изпълнител. След произнасяне по същата за жалбоподателя липсва интерес от тази обезпечителна мярка.

 

 

 

 

Така мотивиран  Разградският окръжен съд,

 

 

 

 

 

Р Е Ш И:

 

 

 

 

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата с вх. № 06789/30.05.2018г. подадена от наддавач в проведена публична продан на недвижим имот - Е.Н.Е., ЕГН **********,***, срещу Постановление за възлагане на недвижим имот от 30.05.2018г. по изп.д.№ 20167620400724 по описа на ЧСИ Деян Драганов, с рег. № 762 на КЧСИ,  с район на действие ОС Разград.

 

 

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на жалбоподателя по чл. 438 от ГПК за спиране на действията по изпълнението.

 

 

 

 

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

 

 

 

ЧЛЕНОВЕ:

1.

 

 

 

 

 

 

2

ГО/ДД