О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                        Гр.Разград, 12. 01. 2018 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на дванадесети януари през две хиляди и осемнадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:    Ирина Ганева

                      Диляна Николова

                     

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. в. гр. д.   4 по описа за 2018 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 274 и сл. ГПК.

Постъпила е частна жалба от С.К.К. чрез пълномощник против Разпореждане № 1696/ 01. 12. 2017  г. по гр. д. №  478/ 17 г. по описа на Кубратския районен съд, с което е върната въззивна жалба вх. № 3066/ 28. 11. 2017 г.  против Решение № 169/ 09. 11. 17 г. по с. д., поради просрочие. Жалбоподателят твърди, че разпореждането е незаконосъобразно. Съображенията му за това са, че делото не е разгледано по правилата на глава ХХV „Бързо производство“  по ГПК и не следва да се прилага разпоредбата на чл. 315, ал. 2 ГПК за срока, от който тече  обжалване на решението. Твърди, че съдът в проведеното последно заседание по делото не е обявил дата, за произнасяне на решението, поради което разпореждането е постановено в нарушение на съдопроизводствените правила. Моли да бъде отменено.

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, а разгледана по същество се явява основателна.

            Производството по делото е образувано пред РС Кубрат по депозирана искова молба от жалбоподателя против Община Кубрат с която са предявени искове с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1, 2 и 3 от КТ. Според чл. 310, ал. 1, т. 1 от ГПК за производството се прилагат правилата на глава ХХV „Бързо производство“  по ГПК. В случая, делото не е разгледано по тези правила, нито съдът е обявил, че делото ще се разглежда по тези правила. Не е спазена разпоредбата на чл. 312 ГПК.  Писмен отговор от ответника е постъпил на 15. 09. 17 г. , а определението по чл. 312 ГПК е постановено на 18. 09. 17 г. , не е изготвен писмен доклад, а проект за доклад, делото не е насрочено за разглеждане в триседмичен срок – насрочено е за 26. 10. 2017 г. Съдът не е изпълнил задължението си съгл. разпоредбата на  чл. 312, ал. 2 ГПК, според която връчва на страните препис от разпореждането, а на ищеца - и от писмения отговор и доказателствата към него, като им указва в едноседмичен срок да вземат становище във връзка с дадените указания и доклада по делото и да предприемат съответните процесуални действия, както и за последиците от неизпълнение на указанията. След като съдът не е разгледал делото по правилата на „Бързо производство“, необосновано е приложил разпоредбата на чл. 315, ал. 2 ГПК с посочване деня, в който ще обяви решението си, от който ден тече срокът за обжалването му. Смесването на правилата за разглеждане на делото по общия исков ред и по „Бързо производство“ е довело до неяснота за страната от кога следва да тече срока за обжалване на решението. По тези съображения следва да се прилагат общите правила по чл. 259 на ГПК за обжалване на постановеното решение. Решението е съобщено на ищеца на 14. 11. 17 г. и от този момент е започнал да тече двуседмичният срок за обжалването му. Въззивната жалба срещу решението е подадена по пощата на 24. 11. 17 г. , т. е. в двуседмичния срок по чл. 259, ал. 1 ГПК.    Разпореждането за връщане на въззивната жалба в този смисъл е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, а делото да бъде върнато на КРС за продължаване на съдопроизводствените действия по администриране на въззивната жалба.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОТМЕНЯ Разпореждане № 1696/ 01. 12. 2017  г. по гр. д. №  478/ 17 г. по описа на Кубратския районен съд, с което е върната Въззивна жалба вх. № 3066/ 28. 11. 2017 г. от С.К.К. против Решение № 169/ 09. 11. 17 г. по с. д., поради просрочие.

ВРЪЩА делото на районния съд за продължаване на съдопроизводствените действия по администриране на въззивната жалба.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:   

 

 

      Членове: 1.              

 

 

                      2.