ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                             № ……… / 23.01.2018г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На двадесет и  трети януари, две хиляди и осемнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

                                                                       СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д. № 21 по описа на съда за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.389 ГПК.

            СД“Добромир Йорданов-Огнян Илиев-Езокс“, представляван от О.Огнянов, е предявил иск за осъждане на А.А.О. да му заплати сумата 89 970лв., представляваща обезщетение за имуществени вреди от договорно неизпълнение. В исковата молба се съдържа искане за обезпечение на предявения иск, с посочване на обезпечителна мярка – възбрана върху два недвижими имота: апартамент в гр.София, местност „Витоша ВЕЦ Симеоново“ бл.А, ет.2, ап.5 и дворно място в гр.Попово, ул.“Хр.Ботев“ № 11, заедно с построената в него двуетажна двуфамилна жилищна сграда в груб строеж. Ищецът твърди, че ответникът не живее постоянно в страната, няма доходи и при евентуално отчуждаване на посочените имоти, ищецът няма да може да осъществи правата си по евентуално осъдително решение.

            Съдът, след преценка на становището на ищеца и представените доказателства, констатира следното: С предварителен договор за покупко-продажба, сключен на 13.02.2009г., ответникът А.О. се е задължил да продаде на дружеството-ищец 31 имота в землището на с.Паламарца, 129 имота в землището на с.Гагово и един имот в землището на с.Зараево. Купувачът се е задължил да заплати на продавача сумата 700 000лв. в срокове, изрично уговорени в чл.2.1. от предварителния договор, като прехвърлянето на всичките 31 имота в земл. на с.Паламарца и част от имотите в земл. на с.Гагово е уговорено да се извърши след изплащане на дължимата към 31.09.2009г.сума от 50 000лв. Заедно с това, купувачът е поел задължение да обслужва текущи банкови кредити в размер 208 000лв., дължими от представлявана от продавача фирма „Агромат“ЕООД.

Представен е НА № 99 / 14.12.2010г. на нотариус с район на действие РС Попово, от който се установява продажбата между страните на двадесет имота в землището на с.Паламарца.

Ищецът представя НА № 52 / 26.01.2016г. на нотариус с район на действие РС Попово, от който се установява, че ответникът е продал единадесет имота в землището на с.Паламарца на трето лице.

            Към настоящия момент ищецът не е представил доказателства, че е изпълнил поетите по чл.2.1. от предварителния договор задължения за плащане на сумата 700 000лв., както и за обслужването на текущите банкови кредити на „Агромат“ЕООД.  

Молбата за обезпечение е допустима, като подадена от ищец във висящо исково производство по предявен осъдителен иск.

По същество молбата е неоснователна. Съгласно чл.391 ал.1 ГПК, обезпечение на иска се допуска, когато без него за ищеца ще бъде невъзможно или ще се затрудни осъществяването на правата по решението и ако искът е подкрепен с убедителни писмени доказателства, или бъде представена гаранция в определения от съда размер съгласно чл. 180 и чл.181 от Закона за задълженията и договорите.

Към момента на подаване на исковата молба, вероятната основателност на предявения иск с правно основание чл.79 ал.1 ЗЗД предполага освен представяне на горните доказателства, още и писмени доказателства за извършени плащания от страна на ищеца съобразно погасителния план на чл.2.1. б.а от предварителния договор. до 31.08.2009г. В посочената договорна клауза страните са уговорили, че задължението на ответника за прехвърляне на имотите възниква след заплащане на сумите по погасителния план. След като ищецът не представя писмени доказателства в тази насока, не може да се приеме и вероятна основателност на предявения иск към този момент. Направеното в исковата молба доказателствено искане за назначаване на съдебно-счетоводна експертиза за установяване на извършените плащания не е достатъчно за уважаване на обезпечителната претенция – нормата на чл.391 ал.1 ГПК изисква наличието на писмени доказателства.

 Предвид изложеното, поисканата обезпечителна мярка налагане на възбрана върху два недвижими имота на ответника е неоснователна, поради което молбата следва да бъде оставена без уважение.  

Водим от горното, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

 

Оставя без уважение молбата на СД“Добромир Йорданов-Огнян Илиев-Езокс“, за допускане на обезпечение на предявения иск, с посочване на обезпечителна мярка възбрана върху два недвижими имота: апартамент в гр.София, местност „Витоша ВЕЦ Симеоново“ бл.А, ет.2, ап.5 и дворно място в гр.Попово, ул.“Хр.Ботев“ № 11, заедно с построената в него двуетажна двуфамилна жилищна сграда в груб строеж.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на ищеца.

След влизане в сила на определението, делото да се докладва за предприемане на последващи процесуални действия  във връзка с предявения иск.

 

 

                                                          

                                                           СЪДИЯ: