О          П          Р          Е          Д          Е          Л          Е          Н          И          Е

 

Гр.Разград, 02. 02. 2018 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на втори февруари през две хиляди и осемнадесета година в състав:

Председател: Анелия Йорданова

Членове:        Ирина Ганева  

                  Диляна Николова 

като разгледа докладваното от  съдия Ан. Йорданова в. гр. д. № 31 по описа за 2018 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

            Постъпила е въззивна жалба от В.И.И., З.А.И., Р.И.И., тримата действащи чрез адв. Назми против Решение  № 188/ 06. 12. 2017 г. по гр. д. № 197/ 17 г. по описа на РС Кубрат.

            Съдът, като извърши проверка, относно допустимостта на производството, констатира следното: Районният съд не е изпълнил задължението си да администрира въззивната жалба, като провери редовността й и след изпращане на препис на другата страна, е постановил да се изпрати за разглеждане от РОС. Въззивната жалба не е надлежно администрирана, тъй като липсват доказателства да е заплатена в цялост дължимата държавна такса за въззивно обжалване. В случая са предявени установителни искове за собственост по отношение на три недвижими имота. Според чл. 72, ал. 2 ГПК,  за предявените с една молба искове в защита на различни интереси минималната такса се събира от всички интереси. Данъчната оценка на нивата с идентификатор 016006 е 2 650, 40 лв.  и се дължи държавна такса в размер на 50 лв. , на нива с идент. 010022 е 8576, 90 лв. , като се дължи държавна такса в размер на 85, 76 лв. и за нива с идент. 051006 е 535 лв. - таксата е 50 лв.  Според чл. 18, ал. 1от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, държавната такса за въззивно обжалване е в размер на 92, 88 лв. , а е внесена  такава в размер на 25 лв.

Компетентен за извършване действия по администрирането на жалбата, съгл. чл. 262 ГПК, в т.ч. по събиране на дължимата за въззивно обжалване държавна такса е първоинстанционният съд, поради което производството следва да се прекрати, а делото да се върне на КРС за извършване действия по администрирането й.

След надлежното администриране на въззивната жалба, делото следва да бъде изпратено на Разградския окръжен съд. 

 

 

 

 

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

                       

                        О          П          Р          Е          Д          Е          Л          И:

 

ПРЕКРАТЯВА  производството по в. гр. д. № 31 / 2018 г. по описа на ОС Разград.

            ВРЪЩА делото на РС Кубрат за администриране на въззивна жалба от В.И.И., З.А.И., Р.И.И., тримата действащи чрез адв. Назми против Решение  № 188/ 06. 12. 2017 г. по гр. д. № 197/ 17 г. по описа на РС Кубрат.

            След приключване на производството пред РС Кубрат, делото да се върне на ОС Разград за ново образуване по реда на чл. 76, ал. 9 от ПАС.

            Определението не  подлежи на обжалване.

 

 

Председател:                         Членове: 1.                            2.