О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

№…

 

Разград

 
 


 8 .V .2018

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                 Град                                           

2018

 
                                                 съд                                                                                  

  8. V.

 

       закрито

 
На                                                                                                                                Година

АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

      РАЯ  ЙОНЧЕВА

 ДИЛЯНА НИКОЛОВА

  

   

 
                                                                           ЧЛЕНОВЕ:

  Като разгледа докладваното от съдия Йончева

   гражданско  

 
         

2018

 

    №80

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

        Производство по реда на чл. 274, ал.1, т.2 във вр. с чл.435, ал.2 ГПК.

        Образувано е по   жалба с вх. № 02710/28.ІІ.2018г., подадена от ЕООД““АРГОС“,ЕИК116505311,  в качеството му   на   длъжник по образуваното на производство при  ЧСИ Д.Д., рег.№762 и р-н на действие при РОС  - изп.д. №077/2018г с взискател  „Сортови семена“ЕАД, срещу Разпореждане №…/22.ІІ.2018г., с което     съдебния изпълнител по отказва  да вдигне запора, наложен   върху вземанията на длъжника   по банковите му см/ки   „Българо-американска кредитна банка” АД .

            Жалбата си длъжникът в изп. производство е подал чрез заявилата качеството си на негов прокурист- И. П. П. При служебно извършена  в ТР справка, съдът установи, че по партида на търговеца –жалбоподател прокурата не е отразена, чрез вписването й  по реда на чл.24ТЗ.

              Съгласно предвиденото в чл.21 и сл.ТЗ, прокуристът е физическо лице, натоварено и упълномощено от търговеца да управлява предприятието му срещу възнаграждение, като упълномощаването на прокуриста трябва да бъде с нотариално заверени подписи и да се заяви от търговеца за вписване в търговския регистър заедно с образец от подписа на прокуриста, като вписването на упълномощителната сделка е от значение за третите лица, и има декларативно действие.

               Източникът на представителната власт на прокуриста е упълномощителната сделка, по силата на която прокуристът има право да действа от името на търговеца. Съгласно чл. 25 ТЗ, отношенията между търговеца и прокуриста   се уреждат с договор, рамкиращ действията, с които прокуристът е овластен от търговеца.   

             От разпоредбите на  чл. 21, чл. 24 и чл. 25 ТЗ следва правен извод, че между търговеца и прокуриста възникват две правоотношения и те имат за свой източник различни юридически факти - едностранна упълномощителна сделка, която е строго формална  и   дава/легитимира представителната власт на прокуриста. Последната, в този си състав съдът приема като условие за редовността, а от там и за допустимостта  на процесната жалба. В тази връзка и в условията на чл.275, ал.2 във вр. с чл.262ГПК на жалбоподателя бе предоставен едноседмичен срок за отстраняване нередовността на жалбата с представяне на доказателство, удостоверяващи надлежно представителната власт на лицето, заявяващо качеството си на прокурист. Указанията са връчени на страната на 25.ІV.2018г. Считано от тази дата, при съобразяване изискванията и на чл.61, ал.2 ГПК, срокът за отстраняване нередовността на жалбата се явява изтекъл на 3.V.2018г.

                      В предоставеният й за това срок страната не е отстранила констатираната от съда нередовност. На следващо място, като основание за прекратяване на производството съдът съобрази и обстоятелството, че жалбата е подадена от длъжник в изпълнителното производство срещу действие, което не попада  в обхвата на лимитативно изброените в чл.435, ал.2 ГПК

                  Предвид изложеното,  РОС

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

 

           ОСТАВЯ  БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба с вх. № 02710/28.ІІ.2018г., подадена от ЕООД

 „ АРГОС“,ЕИК116505311,  в качеството му   на   длъжник по образуваното на производство при  ЧСИ Д.Д., рег.№762 и р-н на действие при РОС  - изп.д. №077/2018г с взискател  „Сортови семена“ЕАД, срещу   Разпореждане №…/22.ІІ.2018г., с което     съдебния изпълнител   отказва  да вдигне запора, наложен   върху вземанията на длъжника   по банковите му см/ки   в „Българо-американска кредитна банка” АД  и

               Прекратява производството по вгрд №80/2018г. по опис на РОС.

               Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщаването му на страните пред ВнАпС.

 

              Председател:                      Членове: 1.                     2.