О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                        Гр.Разград, 26. 04. 2018 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и шести април през две хиляди и осемнадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:   Рая Йончева 

                     Ирина Ганева

                     

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. в. гр. д.  № 90 по описа за 2018 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 274, ал. 1, т. 1 от ГПК.

Постъпила е частна жалба от А.Н.К. против Определение от 01. 03. 2018  г. по гр. д. №  370/ 17 г. по описа на Разградския районен съд, с което не е приета за разглеждане подадената от него Молба /Претенция по сметки/  против П.Р.Н.. Жалбоподателят твърди, че определението е незаконосъобразно. Съображенията му за това са, че е бил конституиран като страна по делото и не споделя изводите на съда, че няма право на претенция по сметки, тъй като е извършвал подобрения в имота, допуснат до съдебна делба. Моли обжалваното от него определение да бъде отменено.

Ответникът по частната жалба П.Р. излага доводи, че жалбата е процесуално недопустима, като нередовна, а по същество, че е неоснователна.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания акт, констатира следното:

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, против акт, подлежащ на съдебен контрол, а разгледана по същество се явява неоснователна.

            Производството по делото е образувано пред РС Разград по депозирана искова молба от П.Р.Н. против В.Н.Н. за делба на сграда с идентификатор 61710.502.6099.1 по КККР на гр. Разград с адм. адрес гр. Разград, ул. „Янтра“ № 16-а. От приложеното влязло в сила Решение  I / 09. 06. 2017 г. по гр. д. № 370/ 17 г. по описа на РРС се установява, че жалбоподателят А.Н.К. е бил конституиран като страна в първата фаза  на делбата на осн. чл. 225 ГПК като главно встъпило лице, но предявените от него искове за делба на имота, предмет на делото са били отхвърлени, като неоснователни и недоказани.  Имота е допуснат до делба между П.Р.Н. и В.Н.Н. при права по ½ ид. ч. за всеки от тях. Във втората фаза на делбата е предявена молба от В.Н.Н. и А.Н.К. за претенция по сметки против П.Р.Н..  С обжалваното определение съдът  не е приел за съвместно разглеждане молбата от А.К., тъй като не е страна по делбеното дело и претенцията му по сметки е процесуално недопустима.

            Обжалваното определение е обосновано и законосъобразно, поради което частната жалба е неоснователна. 

            С влязло в сила Решение  I / 09. 06. 2017 г. по гр. д. № 370/ 17 г. по описа на РРС предявеният иск за делба на имота от частния жалбоподател е бил отхвърлен, като неоснователен и недоказан. По този начин е установено, че К. не е съсобственик на имота и няма качество на съделител. Производството по съдебна делба е особено исково производство, съдържащо отклонения от общия исков процес с оглед това да се прекрати съсобствеността и всички отношения между съсобствениците, свързани с нея. Във втората фаза на производството е допустимо приемането на тези облигационни искания на съделителите, които са свързани със съсобствеността. След като е отречено на частния жалбоподател качеството на съделител с влязлото в сила решение  по първата фаза на делбата, е недопустима във втората фаза на делбеното производство претенцията му по сметки, поради липса на процесуална легитимация. В този смисъл претенцията му представлява отделен самостоятелен иск, чието разглеждане не може да стане в делбеното производство, а претендираните от него  имуществени права могат да бъдат заявени в друго исково производство.

            С оглед на изложеното, обжалваното определение на районния съд е обосновано и законосъобразно, поради което следва да бъде потвърдено.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение от 01. 03. 2018  г. по гр. д. №  370/ 17 г. по описа на Разградския районен съд, с което не е приета за разглеждане подадената от А.Н.К. молба /Претенция по сметки/  против П.Р.Н..

            Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщаването му с частна жалба пред Върховния касационен съд.

 

 

Председател:   

 

 

      Членове: 1.              

 

 

                      2.