О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

град Разград, 30.04.2018г.

 

 

Разградски окръжен съд                                                        граждански състав

на тридесети април                                      две хиляди и осемнадесета година

в закрито заседание в следния състав:

                                                                                 

               

                                                          Председател:  РАЯ ЙОНЧЕВА

 

                                                           Членове:           ИРИНА ГАНЕВА

                                                                                  ДИЛЯНА Н.

                                                

като разгледа докладваното от съдия Н. в.  ч. г. д. 100 по описа на РОС за 2018г., за  да се произнесе, съобрази:

           

                    Постъпила е частна жалба от М.Н.Я. чрез адв. Анели Чобанова, съдебен адрес ***, против определение №1131 от 22.03.2018г. на РС-Разград по ч.гр.д.№427/2018г., с което е прекратено производството по делото поради неотстраняване в предоставения от първоинстанционния съд срок на констатираните нередовности на предявената от частния жалбоподател молба за обезпечение на бъдещи искове.

Недоволен от постановеното определение е останал жалбоподателят, който обжалва същото в срок, като моли да бъде отменено и делото да бъде върнато на друг състав на районния съд.

Разградският окръжен съд, след преценка на оплакванията в жалбата, мотивите на обжалвания акт и доказателствата по делото, приема за установено от фактическа страна следното:

Разгледана по същество частната жалба се явява основателна по следните съображения:

  За да постанови обжалваното определение районният съд е приел в мотивите му, че молителят не е изпълнил дадените указания с определение №931 от 06.03.2018г. по делото за отстраняване на констатираните от съда нередовности на молбата, изразяващи се в невнасяне на дължимата държавна такса за предявяване на молбата за обезпечение на бъдещи искове и конкретизиране на исканата обезпечителна мярка за възбрана върху недвижим имот.  С определение №931 от 06.03.2018г. от РРС е предоставен едноседмичен срок на молителя, считано от датата на постановяване на определението, за внасяне на следващата се държавна такса в размер на 40лв. по чл.22, т.1 от ТДТСС по ГПК и индивидуализиране на исканата обезпечителна мярка, като в тази връзка е разпоредено да се издадат съдебни удостоверения на основание чл.186 от ГПК след заплащане на държавна такса в размер на 5лв. по сметка на РРС.

Молбата за обезпечение на бъдещ иск е нередовна когато не е подписана, няма доказателства за представителната власт на представителя на молителя и не е внесена дължимата държавна такса, като в посочените случаи съдът не може да се произнесе по нейната основателност и следва да даде указания за отстраняване на нередовностите на основание чл. 101 от ГПК като определи подходящ срок за това, който следва да тече, считано от съобщаването на указанията на молителя. В случая правилно РРС е приел, че молбата за обезпечение на бъдещ иск, по която не е внесена дължимата държавна такса е нередовна. Срокът за поправката на процесуалното действие обаче следва да започне да тече от постановяване на съдебния му акт, а не от съобщаването на страната. Определението, с което са дадени указанията, е съобщено на молителя чрез процесуалния му представител на 29.03.2018г., видно от приложеното съобщение, като на 30.03.2018г. страната е представила доказателства за внасяне на дължимата държавна такса за допускане на обезпечението по сметка на районния съд.

Ето защо, въпреки, че молбата за обезпечение на бъдещи искове е била първоначално нередовна, представеният от жалбоподателя непосредствено след съобщаване на определение№931 от 06.03.2018г.  документ за внесена държавна такса санира пропуска на страната, доколкото неправилно първоинстанционния съд е счел от кога следва да започне да тече срока за изпълнение на указанията. В случая не може да намери приложение по аналогия началният момент на срока за предявяване на бъдещия иск съгласно ТР №6/2014г.на ОСГК от постановяване на определението, тъй като касае допуснато обезпечение на бъдещ иск по редовна молба за обезпечение. В допълнение, извън посочените по-горе хипотези на нередовност на молбата за обезпечение на бъдещ иск –липса на подпис, на доказателства за представителна власт и за внесена на държавна такса, съдът дължи произнасяне по молбата по същество и в случаите когато не е конкретизирана исканата обезпечителна мярка следва да отхвърли молбата. Поради това неправилно е прието от районния съд, че производството по делото подлежи на прекратяване поради неизпълнение на изискването за индивидуализация на имота, върху който се иска налагане на възбрана.

               При горните мотиви обжалваното  определение е неправилно и незаконосъобразно и следва да бъде отменено, като делото бъде върнато на районния съд за продължаване на съдо-производствените действия.  Неоснователно е искането на частния жалбоподател делото да бъде върнато на друг състав на първоинстанционния съд, при липсата на произнасяне по същество по молбата.

             Към жалбата не са ангажирани доказателства за внесена държавна такса по сметка на РОС в размер на 15 лева за въззивно обжалване на прекратителното определение, поради което частният жалбоподател следва да бъде осъден да заплати дължимата държавна такса по сметка на РОС.

 

                Мотивиран така,  съдът

              ОПРЕДЕЛИ :

ОТМЕНЯ определение №1131 от 22.03.2018г. на РС-Разград по ч.гр.д.№427/2018г., с което е прекратено производството по делото.

ВРЪЩА делото на РС-Разград за продължаване на съдо-производствените действия.

ОСЪЖДА М.Н.Я., ЕГН********** ***, да заплати по сметка на ОС-Разград, в полза на бюджета на съдебната власт, сумата от 15 лева държавна такса за разглеждане на частната жалба.

Определението е окончателно.

 

             ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

 

                                                                                               2.