О          П          Р          Е          Д          Е          Л          Е          Н          И          Е

 

Гр.Разград, 30. 10. 2018 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на тридесети октомври през две хиляди и осемнадесета година в състав:

Съдия: Анелия Йорданова

 

като разгледа докладваното от  съдия Ан. Йорданова гр. д. № 106 по описа за 2018 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

         Депозирана е искова молба от К.И.Б.. Предявени са обективно съединени искове за осъждане на Й.А.Ф. да му заплати сумата 146 лв., претендирана като обезщетение за причинени имуществени вреди, ведно с лихвата, считано от датата на паричния превод 23.04.2017г. до окончателното й изплащане, както и сумата 1 000 000 лв., претендирана като обезщетение за причинени неимуществени вреди. Ищецът е конкретизирал неимуществените вреди като нарушена чест и достойнство, недоверие от страна на близките му, стрес, здравословни проблеми.

            С Разпореждане № 788/ 13. 09. 2018 г.  в производството по реда на чл. 131  от ГПК съдът е разпоредил препис от исковата молба и приложенията да се изпратят на ответника за отговор. В указания едномесечен срок от съобщаването е постъпил писмен отговор от ответника, в който е направил възражение за местна неподсъдност на делото пред ОС Разград.

Съобразно разпоредбата на чл. 105 ГПК, искът се предявява пред съда, в района на който е постоянния адрес или седалището на ответника, която е общата местна подсъдност. Местната подсъдност не е служебен въпрос, съдът е длъжен да съобразява исканията и възраженията, когато обстоятелствата, изтъкнати от страните са установени. Възражението от ответника за неподсъдност на спора пред ОС Разград е направено в срок, съгл. изискването на чл. 119, ал. 3 от ГПК. В случая, след извършена от съда служебно справка, се установи, че ответникът е с постоянен адрес ***, поради което на осн. чл. 105 ГПК местно компетентния съд е Софийски градски съд. Не е налице подсъдност на спора пред ОС Разград и по чл. 115, ал. 1 ГПК - по местоизвършване на деянието. Ето защо, следва възражението на ответника за неподсъдност на спора по  правилата за местна подсъдност пред Разградския окръжен съд да бъде уважено и делото да се изпрати за разглеждане от Софийски градски съд.

            Въз основа на изложеното, съдът на осн. чл. 118, ал. 2 във вр. с чл. 119, ал. 4, чл. 105 и чл. 115, ал. 1 от ГПК

 

                        О          П          Р          Е          Д          Е          Л          И  :

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 106/ 2018  г. по описа на Разградския окръжен съд и изпраща делото за разглеждане по подсъдност на Софийски градски съд.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването пред Варненския апелативен съд.

           

 

 

Съдия: