О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                        Гр.Разград, 31. 05. 2018 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на тридесет и първи май през две хиляди и осемнадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:    Ирина Ганева

                      Диляна Николова

                     

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. в. гр. д.   112 по описа за 2018 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 274, ал.1, т. 2 от ГПК.

Постъпила е частна жалба от Ф.Ф.С. ***  против Определение № 116/ 10. 04. 2018  г. по гр. д. №  118/ 18 г. по описа на Кубратския районен съд, с което е прекратено производството по делото и е изпратено за разглеждане на местно компетентния Районен съд Исперих. Жалбоподателят твърди, че определението е незаконосъобразно. Съображенията му за това са, че съдът не е съобразил разпоредбата на чл. 120 ГПК, касаеща стабилизиране на подсъдността с оглед настъпилите промени във фактическите обстоятелства след подаване на исковата молба. Моли определението да бъде отменено.

Въззиваемата страна не е подала писмен отговор на частната жалба.

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, а разгледана по същество се явява неоснователна.

            Делото пред КРС е образувано по предявена искова молба от Ф.Ф.С. *** и адрес за призоваване в гр. Кубрат против Р.Х. Сюлейманова с посочен адрес ***. Правното основание на иска е чл. 49 от СК за прекратяване на брака с развод, съединен с предявени искове за упражняване на родителските права, личните отношения и издръжката на децата.

            В писмения отговор, подаден на осн. чл. 131 ГПК ответницата е направила възражение за местна подсъдност на делото пред КРС и е поискала делото да се изпрати за разглеждане от РС Исперих, в съдебния район на който е постоянния й адрес.  Приложила е копие от личната си карта, издадена на 30. 03. 2018 г. Регистрирания на 30. 03. 2018 г. постоянен адрес, за което съдът извърши служебно справка, е гр. Исперих, ул. „6-ти септември“ № 91. Районният съд е приел, че е налице хипотезата на чл. 105 ГПК, представени са доказателства в съответствие с разпоредбата на чл. 119 ГПК и на осн. чл. 118 ГПК е постановил обжалваното определение, с което е прекратил делото и го е изпратил за разглеждане на местно компетентния Районен съд Исперих.

            Определението на районния съд е обосновано и законосъобразно.

            Формирана е трайна съдебна практика, която настоящият състав на съда споделя, че фактическите обстоятелства, обуславящи подсъдността, в съответствие с чл. 120 ГПК, подлежат на съобразяване, като съществуващи към момента на предявяването на исковата молба. В исковата молба ищецът е посочил адрес за призоваване на ответницата в гр. Исперих, ул. „6-ти септември“ № 91 и на същия адрес последната е получила препис от исковата молба с приложенията. Това местоживеене на ответницата обуславя местната компетентност на РС Исперих по общото правило на чл. 105 от ГПК още с предявяване на исковата молба. Фактът дали адресът в гр. Исперих е регистриран, като постоянен на ответницата след предявяване на иска е без значение, тъй като не са настъпили изменения на фактическите обстоятелства, съществували към момента на предявяване на исковата молба, обуславящи местната подсъдност на делото.

Предвид изложеното, районният съд, като е уважил възражението на ответницата за местна подсъдност на делото пред КРС и е изпратил делото по подсъдност на ИРС по постоянния й адрес,е постановил законосъобразно определение, което следва да бъде потвърдено.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение № 116/ 10. 04. 2018  г. по гр. д. №  118/ 18 г. по описа на Кубратския районен съд.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:   

 

 

      Членове: 1.              

 

 

                      2.