ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                / 22.05.2018г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На двадесет и втори май, две хиляди и осемнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ГАНЕВА

ДИЛЯНА НИКОЛОВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

ЧВГрД № 119 по описа на съда за 2018г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.577 ГПК.

С определение № 11 / 2.05.2018г. на съдия по вписванията при Районен съд Кубрат е постановен отказ от заличаване на възбрана по молба с вх. № 1021 / 2.05.2018г. от „МТД-Джо“ЕООД, представляван от управителя М.Т.Д..

Срещу постановеното определение е подадена частна жалба от нотариус С.С. ***, с искане за неговата отмяна и постановяване на определение, с което да бъде разпоредено заличаването на възбраната. Излага подробни съображения за погасяването по силата на закона на ипотеките и всички вещни права след извършена продажба в хода на универсално принудителна изпълнение, както и приложението на чл.19 ал.2 и 3 ПВ.

Окръжният съд, като обсъди доводите на частния жалбоподател и взе предвид материалите по преписката на СВ при РС Кубрат, констатира следното:

 

 

 

 

За да бъде постановен обжалваният отказ за заличаване на възбрана, наложена с постановление от ЧСИ от 1.11.2012г. съдията по вписванията е приел в мотивите на постановеното определение, че актът, чието вписване се иска, подлежи на вписване, но е в противоречие с разпоредбата на чл.31 ПВ.

Съдът счита, че не са налице предпоставките за вписване на представения пред СВ акт. Възбраната е постановена с разпореждане от 29.10.2012г. на ЧСИ Д.Драганов в хода на изп.д. № 20127620400530, върху имоти на длъжника по делото „Брайс-Бейкър България“ЕООД и е вписана в СВ при КРС на 1.11.2012г.

Впоследствие, с НА № 181, т.VІІ, рег.№ 06051, дело № 878 / 2017г. на нотариус с район на действие РС Кубрат, имотите са продадени по реда на чл.718 ТЗ, в хода на производство по несъстоятелност, от „Брайс-Бейкър България“ЕООД, представляван от синдик, на „МТД-Джо“ЕООД.

С молба, нотариално заверена под рег. № 1891 / 20.04.2018г. при нотариуса – жалбоподател, „МТД-Джо“ЕООД е сезирал съдията по вписванията с искане за заличаване на наложената от ЧСИ възбрана.

 Жалбата е неоснователна. Разпоредбата на чл.19 ПВ, на която се позовава жалбоподателят, се отнася до заличаването на вписване на ипотека и е неприложима в настоящото производство. В случая се иска заличаване на възбрана, за реда на което има специална разпоредба: съгласно чл.31 ал.1 ПВ вписването на възбраните се заличава по писмено нареждане на учреждението или длъжностното лице, което е наложило възбраната. Такова писмено нареждане липсва, поради което и съдията по вписванията не може да извърши исканото заличаване. Купувачът следва първо да инициира производство за отмяна на допуснатото обезпечение пред надлежния орган и едва след това, ако бъде допусната такава отмяна, да представи на съдията по вписванията нареждането по чл.31 ал.1 ПВ, който да извърши заличаването.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без уважение частна жалба от нотариус С.С. ***, против определение № 11 / 2.05.2018г. на съдия по вписванията при Районен съд Кубрат, с  което е постановен отказ от заличаване на възбрана по молба с вх. № 1021 / 2.05.2018г. от „МТД-Джо“ЕООД, представляван от управителя М.Т.Д..

Определението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едноседмичен срок от връчването му на молителя.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             

 

 

 

        ЧЛЕНОВЕ: 1.                             

 

 

 

   2.