О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

№…

 

Разград

 
 


11.VІ.2018г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2018

 
                                                 съд                                                                                    състав

11.VІ.

 

закрито

 
На                                                                                                                                Година

В                                  заседание в следния състав:

 РАЯ  ЙОНЧЕВА

 

 

 
                                                                           Председател:

  ИРИНА ГАНЕВА

  ДИЛЯНА НИКОЛОВА

 

 
                                                                       

                                                                            Членове:

 Ч.в.гражданско граграждсагражданско  

 

    №1 133

 

2018

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

                                     дело                                        по описа за                                   година.              

  За да се произнесе, съобрази:                  

              Производство по реда на чл.274, ал.1, т.2  във вр. с чл.248, ал.3  ГПК.

           С Решение №13/19.І.2018г. по грд №553 по описа му за 2017г., състав на КРС приел за установено , че като наследници на своите родители-Х.И.К., поч. на 25.Х.1992г. и Ц. С. К., поч. на 13.ІІІ.1994г.     ищецът В.К. и ответникът-И.К., са придобили при равни права собствеността върху недвижим имот, находящ се в гр.Кубрат, индивидуализиран като ПИ с идентификатор №40411.505.3116, състоящ се от дворно място, цялото от 772кв.м. ведно с  построените в него едноетажна еднофамилна жилищна сграда и едноетажна стопанска постройка.  В нарочен диспозитив на решението, приемайки в мотиви, че ответникът не е станал причина за завеждане на делото, КРС е отхвърлил претенцията на ищеца за дължими му се в производството разноски.

                  В развилото се по реда на чл.248 ГПК производство, със свое  Определение №163/10.V.2018г. по грд №553 по описа му за 2017г., КРС е оставил без уважение искането на ищеца за изменение на решението в частта му за разноските с присъждане на сторените от него такива в хода на делото.

                 Недоволен от така постановеното определение, чрез процесуалният си представител по пълномощие адв.Д.П., ищецът  В.Х.К. обжалва същото като неправилно и незаконосъобразно. Моли за отмяната му и за постановяване на ново такова, с което съдът да уважи искането му като осъди ответника със заплащане на сторените от него разноски.

            В законоустановения и предоставен й за това  срок, насрещната по жалбата   страна не се е   възползвала от правото си на отговор и не е ангажирала становище по нейната допустимост, и основателност.   

             Жалбата е подадена в срок, от надлежна страна, пред компетентния с разглеждането й по същество съд,  и в този смисъл е допустима.          

             Разгледана по същество е неоснователна.

            За да остави без уважение искането на ищеца за дължимите му се в процеса разноски, първоинстанционният съд е съобразил, че са налице предпоставките на чл.78, ал.2 ГПК, тъй като с поведението си ответникът не е дал повод за воденото срещу него съдопроизводство.  На  практика между страните не е съществувал спор нито относно придобивния способ, нито относно правата им в съсобствеността. Факт, поставящ под въпрос интереса от търсената по реда на чл.124 ГПК защита, а от там й допустимостта на иска, респ. на постановеното по същество на същия съдебен акт. Ноторно е, че интересът от установяването на едно право е абсолютна процесуална предпоставка за допустимостта на иска. Както бе посочено, в случая не е съществувал спор между страните, а заявените по иска права са и такива, произтичащи от самия закон. Т.е., заявената от жалбоподателя  искова защита е   лишена от интерес, поради което ответникът не му дължи и сторените в хода на делото разноски.

                  По изложените мотиви, съдът

                                           

                                   О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

             ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата, подадена от В.Х.К. чрез процесуално представляващия го по пълномощие адв.Павлов против постановеното по реда на чл.248 ГПК Определение №163/10.V.2018г. гр.д.№553/2017г. по описа на КРС.

             Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ:1.                  2.