О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н   И    Е

14. VІ.2018

г.

 

Разград

 
 


№……

 

 
                                                                                                            Град                                           

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

 14. VІ.

 

2018

 
                                                 съд                                                                                

На                                                                                                    Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В закрито заседание в   състав:

                                                                                       Председател:          

 

2018

 

  Ч.в.гражданско

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

        143

 
                                 дело номер                        по описа на РОС за                               година..

съобрази следното:

         Образувано е по частна жалба, подадена от В.Т.Б., ЕГН**********, от гр.Разград   срещу Определение №1774/16.V.2018г.  по   гр. д. № 664/2018г. по описа на РРС, с

  с което му  е отказано осигуряване на правна помощ. Моли за отмяната му и за уважаване на молбата му при наличие на визираните в чл.23 ЗПП предпоставки –    липса на правна грамотност, напреднала възраст, лошо здравословно състояние,   непозволяващо заплащането на адвокатско възнаграждение финансово и материално състояние.

              Частната жалба е постъпила в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК срещу определение, което съгласно чл. 95, ал. 5 ГПК подлежи на обжалване, и е процесуално допустима - чл. 274, ал. 2, предл. първо във вр. чл. 274, ал. 1, т. 2 ГПК.

                Разгледана по същество частната жалба е основателна поради следните съображения:

                    Гр.д.№5.664/2018 е образувано на производство пред РРС по подадена от жалбоподателя искова молба, видимо неотговаряща на предвидените в чл.127 и сл.ГПК изисквания за редовност- налице са изложени в обстоятелствена част факти  и твърдения, които предполагат заявената защита като такава с вещно правен характер, но липсва петитум; не е бил посочен ответник; не са били индивидуализирани указаните в предмет на защитата недвижими имоти; не е била посочена цена на иска.; не са били представени доказателства за внесена по см/ка на сезирания съд държавна  такса. В съдържание на молбата са изложени обстоятелства, обосноваващи твърдение за оспорвани права на собственост върху недвижими имоти,  което препоставя и вписването на молбата в СлВп като изискване за нейната редовност.

                      Със свое разпореждане №1440/18.ІV.2018г. първоинстанционният съд е предоставил на страната едноседмичен срок за отстраняване на констатираната от него нередовност на исковата молба с  указания за : посочване на ответна страна; прилагане на преписи от молбата; индивидуализиране на въведените в спор недвижими имоти; да посочи, в какво се състои искането /петитума; посочване цената на иска; прилагане на доказателства за внесена по см/ка на съда държавна такса.  Разпореждането е връчено на страната на 19.ІV.2018г.

                     На 26.І..2018г. жалбоподателят е депозирал пред РРС нова искова молба, в която е посочил, че ответна по същата страна е Община Разград и е поискал от съда съдействие във връзка с изисканите му скици и данъчни удостоверения. Вероятно е имал предвид издаване на  съдебно удостоверение, въз основа на което да се снабди с друго такова от с8ъответните служби за снабдяване с изисканите от съда документи-скици, данъчни оценки и пр.

                     Със свое разпореждане от 26.ІV.2018г. първоинстанционният съд  отново указва на ищеца, че дължи прилагане на данъчна оценка за имотите като в разпореждането, както и във връченото на ищеца съобщение липсва указание за срока, в който следва да изпълни разпореждането на съда. Това разпореждане е връчено на страната на 27.ІV.2018тг.  

                   В На 27.ІV.2018г. жалбоподателят депозира пред РРС молба вх.№4059, с която изисква предоставяне на правна помощ. В указания му от съда срок, в основание на исканата правна помощ е приложил:удостоверения от НОИ за реализираните от него и съпругата му пенсии ; приложил е медицинска документация и  удостоверение изх.№6705100746/9.V.2018г. на Д“ФД и МТД“ при община Разград с декларирани данни за имотно състояние.

             С обжалваното определение РРС е отказал осигуряване на правна помощ. Прието е, че преценката по чл. 23, ал. 4 ЗПП съдът прави въз основа на представените от страната писмени доказателства, издадени от съответните компетентни органи, като се вземат предвид доходите на лицето или семейството му, имущественото му състояние, удостоверено с декларация, семейното му и здравословното му състояние, трудовата заетост и възрастта. Съдът е стигнал до извод, че от представените доказателства за доходите на молителя не може да се направи обоснован извод, че не са представени доказателства за притежавано от молителя и семейството му имущество и че  той и съпругата му реализират доход,  позволяващ     заплащане на адвокатско възнаграждение .

           Съгласно чл. 23, ал. 2 ЗПП правна помощ се осигурява в случаите, в които страната по гражданскоправен спор не разполага със средства за заплащане на адвокат, желае да има такъв и интересите на правосъдието изискват това, а правната норма, уредена в чл. 23, ал. 3 ЗПП, неизчерпателно е определила критериите за установяване на тази обективна невъзможност – 1. доходите на лицето или на неговото семейство; 2. имущественото състояние, удостоверено с декларация; 3. семейното положение; 4. здравословното състояние; 5. трудовата заетост; 6. възрастта и 7. други обстоятелства, от които може да се установи, че страната не притежава средства за заплащане на адвокатско възнаграждение.

           От представените   доказателства се установява, че молителят е женен и че няма задължения за издръжка по закон към свои низходящи;  доказано е че той и съпругата му са пенсионери, в напреднала възраст; и двамата страдат   от хронични , медикаментозно поддържани и налагащи болнична хоспитализация заболявания. Приложени са доказателства сочещи на това, че съпругата на ищеца страда и от душевно заболяване, което предполага ползването и на специализирана помощ при обгрижването й; Семейството на молителя притежава  едно жилище-апартамент; на тяхно име няма декларирани други движимости и недвижимости. Реализират от пенсии общ семеен доход в размера на 1000,00лв. месечно.

        При така установените факти относно имущественото и гражданското му  състояние,   може да се направи обоснован извод, че молителят не притежава средства за заплащане на адвокатско възнаграждение във връзка с подадения от него иск.   Изводът на РРС , че ищецът можел да си позволи   средства за ангажирана по договор за правна помощ адвокатска услуга тъй като  реализира един значителен, според стандартите в България доход от пенсии, в този си състав съдът приема за неправилен.   При заявения до тук материален интерес в размера над 1 000,00лв. , по правилото на чл.7, ал.2 Н-ба№1/2004 за   адв. възнаграждения минималния размер на дължимото се   по спора адвокатско възнаграждение е в размер на 300,00лв.   Като следва да се предвиди,че в хода на делото,  , в тежест на ищеца се следват и разноски    по доказване на заявените с иска обстоятелства.  

                 Съдът намира  че в настоящия случай интересите на правосъдието налагат участието на адвокат. Понятието, което не е дефинирано в закона, има предвид констатация за наличие на действително защитим правен интерес на страната по конкретното дело, което да налага предоставянето на безплатна правна помощ, в това число и за процесуално представителство, с цел извършване на съответните процесуални действия. Изложените в обстоятелствена част на исковата молба факти, предпоставят защитата като вероятно допустима по реда на чл.124 ГПК. Изложените обстоятелства сочат на интерес от такава защита, но липсва надлежното й волеизявяване в петитум.  Както правилно в тази връзка е приел и първоинстанционният съд, исковата молба е непрецизна, което видно от съдържанието й е дължимо на заявената от самия ищец липса на правни познания и неспособност да изтълкува дадените му по отстраняване нередовността на молбата указания. Т.е. , налице е конкретна нужда от предоставяне на правна помощ.  В случай, че самият съд е дал на страната указания  , чието изпълнение предполага и изисква квалифицирана адвокатска защита, е повече от очевидно, че интересите на правосъдието налагат предоставяне на исканата правна помощ и същата би била  оправдана от гледна точка на ползата, която тя би донесла на лицето  по смисъла на чл. 24, т. 1 ЗПП.  

               Въз основа на тези правни съображения въззивната инстанция счита, че първоинстанционният съд е постановил незаконосъобразно определение, което трябва да бъде отменено и вместо него – постановено друго, с което молбата за предоставяне на правна помощ на ответника следва да се уважи.

                Така мотивиран, РОС

 

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ОТМЕНЯ Определение №1774/16.V.2018г.  по   гр. д. № 664/2018г. по описа на РРС, с

  с което  на В.Т.Б., ЕГН**********, от гр.Разград –ищец по делото,     е отказано осигуряване на правна помощ  и ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА:

          ПРЕДОСТАВЯ на В.Т.Б., ЕГН**********, от гр.Разград безплатна правна помощ, дължима по отстраняване на констатираната от съда нередовност на предявената от него искова молба за осъществяване на процесуалното му представителство на активна по гр.д.№664/2018г. на РРС страна.

          Връща делото на РРС  за продължаване на съдопроизводствените действия по определяне и назначаване на адвокат от НРПП.

                Определението е окончателно.

 

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ:1.                                 2.