ОПРЕДЕЛЕНИЕ

      

         / 06.08.2018г., гр.Разград

           

Окръжен съд Разград

На шести август, две хиляди и осемнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЯ ЙОНЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: АТАНАС ХРИСТОВ

    мл. съдия   АНГЕЛ ТАШЕВ

 

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от младши съдия Ангел Ташев

ВГД № 197 по описа на съда за 2018г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство е по реда на чл.435 и сл. ГПК.

Производството е образувано по жалба с вх. № 06555/25.05.2018 г., подадена от ЗД „Бул Инс“ АД, ЕИК 831830482, със съдебен адрес:***, чрез процесуален представител – адвокат М.И. Г., длъжник по изпълнително дело №20187620400180 по описа на ЧСИ Д. Д. с рег.№652, с район на действие при Окръжен съд Разград, с искане да бъде отменено постановление, с което ЧСИ Д. е отказал изменението му в частта за приетото адвокатско възнаграждение, което намират за прекомерно предвид правната и фактическа сложност на конкретното изпълнително дело. Претендират  разноски.

При извършената служебна проверка и съгласно чл.436, ал.3 ГПК съдебният изпълнител изпраща на окръжния съд жалбата, заедно с възраженията, ако има такива, като излага мотиви по обжалваните действия. Уредена е не правна възможност, а задължение на съдебния изпълнител да изпрати мотиви, в които да изложи становището си по така постъпилата жалба. Мотивите са задължителна част от документацията, която се изпраща на окръжния съд и без тях делото не може да се счете за редовно администрирано. В конкретния случай по делото има приложен документ, наименуван „мотиви“, с изх. № 10618/31.07.2018 г., но същият не е подписан, т.е. нямат подпис, който да е положен в графа „подпис и печат“, на лицето което ги е изготвило. Поради тази причина настоящият съдебен състав счита, че след като не е подписан, това се приравнява на липсване на волеизявление на неговия автор. Това на свой ред води до извода, че мотиви не са приложени по делото. За да може да бъде отстранено горният порок по законосъобразното сезиране на Окръжния съд, следва документът наименуван „мотиви“, който е  приложен по настоящото дело, да бъде подписан от лицето, от което изхожда.

С оглед наличието на горния недостатък, производството по настоящото дело следва да бъде прекратено.

Водим от горното, Разградския Окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява производството по в.гр.д. № 197/2018г. по описа на Окръжен съд Разград и връща делото на частния съдебен изпълнител за подписване на приложения по делото документ, наименуван „мотиви“, с изх. № 10618/31.07.2018 г..

След изпълнение на горепосоченото, жалбата да се изпрати на Окръжен съд Разград за разглеждането й.

Определението не подлежи на обжалване.

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        

 

                                                            ЧЛЕНОВЕ: 1.

                                                                           

       2.