ОПРЕДЕЛЕНИЕ

      

              /27.08.2018г., гр.Разград

           

 

Окръжен съд Разград

На двадесет и седми август, две хиляди и осемнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

         ЧЛЕНОВЕ: АТАНАС ХРИСТОВ

  мл. съдия   АНГЕЛ ТАШЕВ

 

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от младши съдия Ангел Ташев

ВГД № 213 по описа на съда за 2018г., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство е по реда на чл.435 и сл. ГПК.

Производството е образувано по жалба с вх. № 09321/30.07.2018 г. подадена от А.О.Н., в качеството си на кмет на Община Кубрат, Булстат 000505846, с адрес: гр. Кубрат, ул. „Княз Борис  I“ №1, чрез процесуалния си представител – адвокат Д.М.Д., длъжник по изпълнително дело №20187620400266 по описа на ЧСИ Д.Д.с рег.№762, с район на действие при Окръжен съд Разград, с искане да бъде постановено решение, с което да се прогласи несеквистеруемостта на изрично посочените в жалба недвижими имоти и движими вещи, както и да бъдат отменени действията на ЧСИ Д.Д.за пристъпване към принудително  изпълнение върху посочените движими вещи и недвижими имоти, собственост на жалбоподателя. Претендира разноски и моли съдът на основание чл.438 ГПК да разпореди спиране на производството по изпълнителното дело до произнасянето му, както и на основание чл.437, ал.1 ГПК, моли съдът да постанови разглеждане на жалбата в открито съдебно заседание.

При извършената служебна проверка и съгласно чл.436, ал.2 ГПК, при обжалване действията на съдебния изпълнител, последният следва в тридневен срок, считано от получаване на жалбата да изпрати за връчване препис на другата страна, с възможност за подаване на възражение от нейна страна. В случай, че взискателите са повече, жалбата следва да бъде връчена на всеки от тях. Едва след надлежно връчване на жалбата и постъпване на отговорите от всички заинтересовани страни, респ. след изтичане на срока за отговор, делото следва да се изпрати на съда за неговото разглеждане. При положение, че така предвидената процедура не е изпълнена, жалбата не може да се разгледа от съда.

В конкретния случай, ЧСИ е изпълнил процедурата по чл.436, ал.2 ГПК по отношение на  взискателя „ЕКО 2017“ ЕООД, ЕИК204651918, със седалище и адрес на управление: гр. Варна, ул. „Преслав“ № 2, офис 1, представлявано от Б. И. Б. – управител, който е депозирал писмено възражение, в което излага съображения за неоснователност и недоказаност на жалбата.

Видно от приложеното изпълнително дело, взискател е не само „ЕКО 2017“ ЕООД, а също и „Фонд за органите на местното самоуправление в България – Флаг“ ЕАД. По отношение на него процедурата по чл.436, ал.2 ГПК не е спазена, което налага връщане на жалбата на съдебния изпълнител за администрирането й.

По отношение искането за спиране на изпълнителното производство, съдът ще се произнесе след администриране на жалбата.

С оглед наличието на горния недостатък, производството по настоящото дело следва да бъде прекратено.

Водим от горното, Разградския Окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява производството по в.гр.д. № 213/2018г. по описа на Окръжен съд Разград и връща делото на частния съдебен изпълнител за администриране на жалбата по реда на  чл.436, ал.2 ГПК по отношение на всички взискатели.

След изпълнение на процедурата по чл.436, ал.2 ГПК жалбата да се изпрати на ОС Разград за разглеждането й.

 Определението не подлежи на обжалване.

 

                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      

 

                                                                                                    ЧЛЕНОВЕ: 1.

                                                                           

                                                                                                                  2.