ОПРЕДЕЛЕНИЕ

      

              /30.08.2018г., гр.Разград

           

Окръжен съд Разград

На тридесети август, две хиляди и осемнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

         ЧЛЕНОВЕ: АТАНАС ХРИСТОВ

  мл. съдия   АНГЕЛ ТАШЕВ

 

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от младши съдия Ангел Ташев

ВГД № 216 по описа на съда за 2018г., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство е по реда на чл.435 и сл. ГПК.

Производството е образувано по жалба с вх. № 13128/06.08.2018 г., подадена от Л.К.И., ЕГН **********,***, със съдебен адрес:***, офис 15, адвокатска кантора М. К., чрез процесуалния си представител – адвокат М.Р.М.АК – Разград – трето лице по изпълнението, с искане да бъдат отменени действията на ЧСИ Г. С., по провеждане на опис на недвижим имот по изпълнително дело № 20169120401969 по негов опис, обективирани в протокол за опис на недвижим имот от 01.08.2018 г., ведно с всички законово последици от това, като незаконосъобразни. На основание чл.438 ГПК се иска спиране на действията по изпълнението до приключване на производството по настоящата жалба, както и на основание чл.437, ал.2 ГПК, моли съдът да постанови разглеждане на жалбата й в открито заседание с призоваване на взискателите и длъжника по изпълнението.

По настоящата жалба е било образувано ВГД № 211 по описа за 2018 г. на Окръжен съд Разград. С определение № 729/27.08.2018 г., производството е прекратено и жалбата върната на ЧСИ Г. С., тъй като в хода на извършената служебна проверка от страна на съда е установено, че ЧСИ не е извършил процедурата по администриране на жалбата, като не е изпратил преписи от нея на другите взискатели по образуваното изпълнително дело, за да могат същите да вземат становище по нейната основателност и допустимост.

След като е получил определението на съда, за прекратяване на образуваното въззивно дело, ведно с материалите по делото, ЧСИ е изпълнил процедурата по администриране на жалбата само по отношение на взискател „Банка ДСК“ ЕАД, ЕИК 121830616, като по отношение на останалите взискатели – Държавата чрез ТД на НАП Варна, офис Разград, ЕИК 1310631880146 и община Кубрат, ЕИК 000505846, процедурата по  чл.436, ал.2 ГПК не е спазена, въпреки което делото отново е изпратено на Окръжен съд Разград.

При извършената служебна проверка по настоящото въззивно дело и съгласно чл.436, ал.2 ГПК, при обжалване действията на съдебния изпълнител по реда на чл.435, ал.4 ГПК, същият следва в тридневен срок, считано от получаване на жалбата, да изпрати преписи от нея на длъжника и на страната, по молба на която е образувано изпълнителното дело, за писмени възражения в тридневен срок съгласно разпоредбата на  чл.436, ал.2 ГПК. Администрирането на жалбата се извършва от съдебния изпълнител, чрез който е подадена. Едва след надлежно връчване на жалбата и постъпване на отговорите от всички заинтересовани страни, респ. след изтичане на срока за отговор, делото следва да се изпрати на съда за неговото разглеждане. При положение, че така предвидената процедура не е изпълнена, жалбата не може да се разгледа от съда.

Във връзка с горното, настоящият съдебен състав намира, че преписи от жалбата на трето за изпълнението лице, следва да бъдат изпратена не само на взискателя по молба, на който е образувано изпълнителното дело, но и на всички други присъединение взискатели, като по този начин ще им се гарантира принципа на състезателност (чл. 8, ал. 1 ГПК) и спазване на правото на защита, като им бъде дадена възможност да вземат становище по подадената от Л.К.И. – трето за изпълнението лице жалба срещу определено изпълнително действие.

В конкретния случай, ЧСИ е изпълнил процедурата по чл.436, ал.2 ГПК по отношение на  присъединения взискател Р. П. Т., която чрез процесуалния си представител адвокат З. Д. П., е депозирала писмено възражение, в което излагат съображения за  неоснователност на жалбата, по отношение на длъжника А.И.Д., чрез особения си представител адвокат Р. П., който не е депозирал писмено възражение и по отношение на „Банка ДСК“ ЕАД, която не е депозирала писмени възражения.

Видно от приложеното изпълнително дело, взискател по изпълнителното дело е не само „Банка ДСК“ ЕАД, ЕИК 121830616 и Р. П. Т. – присъединен взискател, а и Държавата, чрез ТД на НАП Варна, офис Разград, ЕИК 1310631880146 и община Кубрат, ЕИК 000505846. По отношение на тях процедурата по чл.436, ал.2 ГПК отново не е изпълнена. Поради това следва за втори път производството, образувано по жалбата на Л.И., чрез адвокат М.М. да бъде прекратено и жалбата с делото да бъдат върнати отново на ЧСИ Стоянов за администриране на същата - за връчване на преписа от жалбата на останалите взискатели.

Следва да бъде посочено, че указанията на съда са задължителни за ЧСИ и при последващо неизпълнение разпорежданията на Окръжен съд Разград, ще бъде приложена разпоредбата на  чл. 405, ал.1 ЗСВ.

По отношение искането за спиране на изпълнителното производство, съдът ще се произнесе след администриране на жалбата.

С оглед наличието на горния недостатък, производството по настоящото дело следва да бъде прекратено.

Водим от горното, Разградският Окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява производството по в.гр.д. № 216/2018г. по описа на Окръжен съд Разград и връща делото на частния съдебен изпълнител за администриране на жалбата по реда на  чл.436, ал.2 ГПК по отношение на всички взискатели - Държавата, чрез ТД на НАП Варна, офис Разград и община Кубрат, като им бъде изпратен препис от жалбата на Л.К.И..

УКАЗВА на частен съдебен изпълнител Г.С. с рег. № 912, район на действие Окръжен съд Разград, че при неизпълнение указанията на съда ще му бъде наложена глоба по реда на  чл.405, ал.1 ЗСВ.

След изпълнение на процедурата по чл.436, ал.2 ГПК жалбата да се изпрати на ОС Разград за разглеждането й.

 Определението не подлежи на обжалване.

 

                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      

 

                                                                                                    ЧЛЕНОВЕ: 1.

                                                                           

                                                                                                                  2.