О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е 

 

№…

 

Разград

 
 


26.ХІ.2018г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                 Град                                           

2018

 
                                                 съд                                                                                  

26. ХІ.

 
На                                                                                                                                Година

 закрито

 

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ

  АТАНАС ХРИСТОВ

  АНГЕЛ ТАШЕВ

 
                                                                         ЧЛЕНОВЕ:

                                                                              

  Като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЙОНЧЕВА

  Ч.В. гражданско

 
   

2018

 

    №271

 
      

                              дело                                           по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

                     Производство по реда на чл. 274 във вр. с чл.463ГПК.

                    Образувано е по жалба на Община Кубрат срещу Протокол за разпределение от 23.VІІІ.2018г. на ЧСИ Д.Д., рег.762 по образуваното срещу  жалбоподателя изп.д.№20187620400266 с взискател –цесионер „ЕКО 2017“ЕООД,ЕИК204651918, гр.Варна и присъединен взискател „Фонд за органите на местно самоуправление в Бълария-ФЛАГ“АД,ЕИК175331015, гр.София., на  събраната в производството сума от 62 396,71лв.

 Недоволен, длъжникът  обжалва предявеното му на 24.VІІІ.2018г. разпределение като изготвено в нарушение на формалните изисквания на чл.460 и сл.ГПК- непопълнени  реквизити относно идентификацията на удовлетворените взискатели; непълнота в съдържанието; оспорва способа на извършеното от ЧСИ разпределение и твърди нарушения  по чл.136 ЗЗД, чл.26ТТРЗЧСИ, чл.434ГПК и чл.78, ал. 5 ГПК.  Жалбата с вх.№10316 по опис на ЧСИ е  входирана в рег. на РОС под №4269 и се явява първа по ред.

       В жалбата си жалбоподателят е инкорпорирал  възражение за прекомерност на предявени  от взискателя „ЕКО0-2017“ЕООД   разноски за адвокатско възнаграждение, което   в обжалвания Протокол за разпределение от 23.VІІІ.2018г. ЧСИ е приел като привилегировано вземане по см. на чл.136, ал.1, т.1ЗЗД .

По своята същност обективираното в настоящата жалба искане за намаляване на разноските, претендирани от взискателя по същество представлява искане за изменение на разпореждането на ЧСИ, обективирано в ПДИ в частта на приетите разноски. 

  Според практиката на ВКС въпросът за разноските се поставя във всяко съдебно производство, поради което уредбата в ГПК е в част първа "Общи правила". Тази част е приложима, както  за исковия процес във всичките му етапи, така и за изпълнителното производство.

   Задължението на длъжника за разноски е уредено в чл. 79, ал. 1 ГПК - раздел втори, глава осма, част първа - Общи правила. Произнасянето на съдебния изпълнител за разноските на взискателя в изпълнителното производство не е изпълнително действие. То не е насочено към осъществяване на притезанието по изпълнителното основание, а е реализация на общия принцип за отговорност за разноски. Длъжникът разполага с процесуалното право да претендира пред съдебния изпълнител намаляване на разноските на взискателя поради прекомерност и постановеният акт на съдебния изпълнител по това искане подлежи на обжалване пред окръжния съд.   На основание чл. 7, ал. 2 ГПК   актът на съдебния изпълнител, постановен по искането  на длъжника за намаляване разноските на взискателя, поради прекомерност, следва да бъде съобщен на страните, тъй като подлежи на самостоятелно обжалване.(в този см. решение № 393 / 15.V.2015 г. на ВКС по гр. д. № 5473/2014 г., IV г. о., ГПК).

    В настоящия случай, постановление за изменение не е издадено, но приетите като разноски по делото и  претендирани от взискателя суми, са посочени в ПДИ. Дължимостта и размерът на извършени в хода на изпълнителното производство разноски , които приема и признава на взискателя и които подлежат на заплащане от длъжника, ЧСИ следва да определи с нарочен акт, който подлежи на самостоятелно обжалване, съгласно разпоредбата на чл. 435, ал.2, изречение последно от ГПК.

            Предвид изложеното, настоящият състав намира, че производството по   следва да бъде прекратено, като същата бъде върната на ЧСИ за произнасяне по нея с изричен акт по искането за изменение на приетите разноски – чл.248 във вр. с чл.78, ал.5 ГПК. След което да върне делото за произнасяне по същество на жалбата.

 Предвид изложеното, съдът 

 

                                                   О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

         

 

   ПРЕКРАТЯВА производството по  вгрд №271/2018 по опис на РОС и

    ИЗПРАЩА делото на ЧСИ Д.Д., с рег.№762 и р-н на действие при РОС  за произнасяне по съдържащото се в жалба вх.№10316/28.VІІІ.2018г. искане за изменение на приетите разноски, обективирани в ПДИ от 23.VІІV2018 по изп.д. №20187620400266   в съответствие с дадените в мотиви указания. 

 Определението не подлежи на обжалване.

          След  произнасяне по искането за намаляване на разноските поради прекомерност, делото да се върне на РОС за продължаване на съдопроизводствените действия по чл.463ГПК.

         

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 ЧЛЕНОВЕ:1.                 2.