П Р О Т О К О Л

 

 

гр. Разград, 28 декември 2017 г.

 

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

двадесет и осми декември 2017 г. в следния състав:

 

Председател:    ЛАЗАР МИЧЕВ

 

 

Секретар: Дияна Георгиева                                         

 

Прокурор: ТИХОМИР ТОДОРОВ

сложи за разглеждане докладваното  от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ нох. дело

№ 430/2017 година

          На именното повикване в 11,30 часа се явиха:

           

            ЗА ВНОСИТЕЛЯ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - РАЗГРАД се явява ОКРЪЖНИЯ ПРОКУРОР ТИХОМИР ТОДОРОВ.

          ОБВИНЯЕМИЯТ Н.Я.Я. се явява лично и със защитник адв.М.П..

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

Адв. П.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намери, че не са налице процесуални пречки по хода на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ

Н.Я.Я.: роден на *** ***, български гражданин, неженен, с основно образование, осъждан - опасен рецидив, ЕГН **********.

На основание чл.274 и чл.275 от НПК, СЪДЪТ разясни на страните правата им по НПК, включително правото им на искания за отводи.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи. Представил съм споразумението, моля да го одобрите.

Адв. П.: Нямаме искания за отводи.

На осн. чл.381 НПК, СЪДЪТ докладва постъпило споразумение за прекратяване на наказателното производство по ДП № 1873 ЗМ-628/2017 година по описа на РУ на МВР - град Разград по отношение на обвиняемия Н.Я.Я..

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Същото е с правно основание чл.381 НПК аз като представител на прокуратурата и колегата П. като защитник на обв.Я. сме изготвили споразумение, което сме ви представили в писмена форма. Споразумяли сме, че осъщественото от обв. Я. е квалифициран състав на грабеж. За това негово деяние ние сме се споразумяли да му бъде наложено наказание от 9 месеца лишаване от свобода, при първоначален строг режим и тъй като на етапа на ДП той е бил с мярка „Задържане под стража“ ние сме се споразумяли да се зачете и периода, през който е бил задържан. Моля ви за определение в смисъл, че това постигнато между нас споразумение не противоречи на закона и морала и успоредно с това в параметрите на споразумението следва да се добави, че всички разноски направени на досъдебната фаза в размер на 940,22лв. следва да бъдат възложени на Н.Я., който от своя страна е декларирал, че се отказва от съдебно разглеждане.

 Адв.П.: Поддържам така постигнатото споразумение с представителя на ОП-Разград. Намирам, че същото не противоречи на закона и морала. Престъплението, което сме приели със споразумението, че е извършил обв. Не е изключено от обсега на деянията, за които се допуска споразумение. Също така наложеното наказание с приложението на чл.55 НК не противоречи нито на закона, нито на морала. Считам, че са налице множество смекчаващи отговорността на обв. обстоятелства. На първо място неговата млада възраст, на второ място ниската стойност на предмета на посегателство. Моля да обсъдите обстоятелството, че той доброволно е оставил вещите предмет на престъплението в дома на баща си и брат си и щетите от престъплението са възстановени. Моля да имате предвид и заключението на КСППЕ досежно личността на обвиняемия. Вещите лица са категорични, че за формирането му като личност, за характерните му особености голямо влияние указала семейната среда, израстването в условия на постоянно насилие и конфликти, което също следва да бъде отчетено от вас като смекчаващо отговорността обстоятелство. Аз считам, че така определеното наказание в пълна степен ще съответства на целите визирани в чл.36 НК, които следва да изпълни наказанието с оглед на индивидуалната и генералната превенция. Присъединявам се към становището на прокурора, че следва споразумението да бъде допълнено досежно разноските на ДП, които следва да се възложат на обвиняемия. Моля на осн. чл.70, ал.7 НК да се поразнесете с отделно определение по отношение на остатъка от наказанието, за което обвиняемия е условно предсрочно освободен.

На основание чл.382, ал.4 от НПК, СЪДЪТ запита обвиняемия дали разбира обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

ОБВИНЯЕМИЯТ Н.Я.Я.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тези последици. Доброволно подписах споразумението. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред. Съгласен съм да бъдат включени като част от споразумението разноските на ДП.

СЪДЪТ като съобрази становищата на страните и като взе предвид, че споразумението е изготвено съобразно изискванията на НПК, в него се съдържа съгласие по всички въпроси, посочени в чл.381, ал.5 от НПК с изключение на въпроса за разноските по делото, за което страните декларират съгласие да бъде сключено като част от споразумението НАМИРА, че следва да се впише съдържанието на окончателния вариант на споразумението в съдебния протокол с направената добавка, като се приеме и депозираната в същото декларация, на основание чл.382, ал.6 от НПК. Поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, представено в днешно съдебно заседание, което се подписва от прокурора, защитника и обвиняемия, както следва:

 

I. СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО:

Днес, 20.12.2017г. в град Разград, адвокат М.П. ***, защитник на обв. Н.Я.Я., ЕГН **********, роден на *** ***, български гражданин, неженен, с основно образование, осъждан - опасен рецидив, и Тихомир Тодоров - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - град Разград, постигнаха настоящото споразумение, касаещо досъдебно производство № 1873 ЗМ-628/2017 година по описа на РУ на МВР - град Разград,

СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

I.        Страните приемат за безспорно и категорично установено, че:

Обв. Н.Я.Я. на 14.11.2017г. в гр. Цар Калоян, обл. Разград, в условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи - 1 брой мобилен телефон марка „Lenovo В” на стойност 130,00 лева, 1 брой СИМ карта на „Теленор“ на стойност 6,00 лева, 1 брой портфейл на стойност 5,00 лева и пари в размер на 25.00 лева, всичко на обща стойност 166,00 лева, от владението на Хюсеин Я. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, изразяваща се в удари с шамари и юмруци по лицето и тялото на пострадалия - престъпление по чл. 199, ал. 1 т. 4 във вр. с вр. чл. 198, ал. 1 във вр. вр. чл. 29, ал. 1,6. „а“ от НК.

II.       Страните приемат като вид и размер на наказанието, извършено от обвиняемия престъпление, при условията на чл. 55 от НК, а именно - 9 месеца „лишаване от свобода“, при „строг“ първоначален режим на изтърпяване на наказанието - на основание чл. 57, ал. 1, т. 2, б. „б“ от ЗИНЗС.

На основание чл. 59 от НК зачита предварителното задържане на обв. Н.Я.Я., считано от 14.11.2017г.

Разноските на ДП в размер на 940, 22лв. ще бъдат заплатени от обвиняемия Н.Я.Я..

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от съда, определението по чл. 382 НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за обв. Н.Я.Я. и не подлежи обжалване.

 

АДВОКАТ:                                                    ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР:

          (адв.М.П.)                                           (Тихомир Тодоров)

 

ОБВИНЯЕМ:

          (Н.Я.Я.)

  

 

СЪДЪТ намери, че така сключеното от страните споразумение не противоречи на закона и на морала и на основание чл.382, ал.7 от НПК

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ОДОБРЯВА постигнатото писмено споразумение, сключено между адвокат М.П. ***, защитник на обв. Н.Я.Я., ЕГН **********, роден на *** ***, български гражданин, неженен, с основно образование, осъждан - опасен рецидив, и Тихомир Тодоров - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - град Разград по силата на което:

Обвиняемият Н.Я.Я. се признава за виновен в това, че на 14.11.2017г. в гр. Цар Калоян, обл. Разград, в условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи - 1 брой мобилен телефон марка „Lenovo В” на стойност 130,00 лева, 1 брой СИМ карта на „Теленор“ на стойност 6,00 лева, 1 брой портфейл на стойност 5,00 лева и пари в размер на 25.00 лева, всичко на обща стойност 166,00 лева, от владението на Хюсеин Я. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, изразяваща се в удари  с шамари и юмруци по лицето и тялото на пострадалия - престъпление по чл. 199, ал. 1 т. 4 във вр. с вр. чл. 198, ал. 1 във вр. вр. чл. 29, ал. 1,6. „а“ от НК.

Страните приемат като вид и размер на наказанието, извършено от обвиняемия престъпление, при условията на чл. 55 от НК, а именно - 9 месеца „лишаване от свобода“, при „строг“ първоначален режим на изтърпяване на наказанието - на основание чл. 57, ал. 1, т. 2, б. „б“ от ЗИНЗС.

На основание чл. 59 от НК зачита предварителното задържане на обв. Н.Я.Я., считано от 14.11.2017г.

Разноските на ДП в размер на 940, 22лв. ще бъдат заплатени от обвиняемия Н.Я.Я..

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от съда, определението по чл. 382 НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за обв. Н.Я.Я. и не подлежи обжалване.

ПРЕКРАТЯВА производството по нох.дело №430/2017 г. по описа на Разградски окръжен съд, поради постигнато споразумение.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

По отношение на искането за произнасяне по отношение на неизтърпяната част от последното наказание с оглед условно предсрочно  освобождаване на обвиняемия по реда на чл.70, ал.7 НК, СЪДЪТ намери, че следва да се произнесе допълнително, след събиране на допълнителни доказателства по реда на чл.306 НПК.                                                                 

Протоколът изготвен в съдебно заседание, което завърши в 11,50 часа.

 

 

 

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                      СЕКРЕТАР: