П Р О Т О К О Л

 

гр. Разград, 10.05.2018г.

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

десети май 2018г. в следния състав:

 

                                               Председател: ВАЛЕНТИНА Д.                                 

Съдебни заседатели: Р.В.

                                                                           Р.Г.

                                                                                                      

 

Секретар: Н.Р.

 

Прокурор: ЕМИЛИЯН ГРЪНЧАРОВ

сложи за разглеждане докладваното  от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ н.о.х. дело

№112/2018 година

         На именното повикване в 10:00 часа се явиха:

 

За  ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА- Разград се явява зам. окръжен прокурор ГРЪНЧАРОВ.

 

ПОДСЪДИМАТА Д.Д.Р.  се явява лично и със защитник адв. В.Г. ***.

 

ПОСТРАДАЛОТО ЛИЦЕ М.Д.Й.  се явява лично.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ.Г.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намери, че не са налице процесуални пречки по хода на делото

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМАТА:

Д.Д.Р.: Родена на ***г***, български гражданин, с основно образование, безработна, неомъжена, неосъждана, ЕГН **********

 

СЪДЪТ  разясни правото на отводи и възражения.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи.

АДВ. Г.: Нямам искания за отводи.

СЪДЪТ провери връчени ли са преписи от обв.акт на подсъдимата.

АДВ. Г.: Да, получили сме препис от обвинителния акт и разпореждането на съда. Запознати сме.

 

ДОКЛАДВА депозирана молба на 03.05.2018г., с която се  предявява граждански иск от пострадалата М.Д.Й..

 

ВРЪЧВА препис от молбата  за предявяване на граждански иск на страните, с искане за конституиране на пострадалата като граждански ищец.

 

М.Д.Й.: Поддържам молбата. Моля да бъда конституирана като граждански ищец в производството, като предявявам срещу подсъдимата граждански иск за обезщетяване на имуществени и морални вреди в размер общо на 3000 лв.

 

ПРОКУРОРЪТ: Аз считам молбата на М.Д.   Й., с която  предявява граждански иск за своевременно предявена. Съдържа всички  предвидени в чл.85 НПК реквизити, но същевременно считам, че с оглед предявената претенция в размер на 3000лв., която сума значително надхвърля сумата по обвинението аз считам, че  установяването на претърпените вреди ще доведе до отлагане на делото, което е недопустимо в наказателния процес, поради което ще ви моля да оставите без уважение предявения граждански иск. Моля да не го приемате  за съвместно разглеждане в настоящето производство.

 

М.Й.: Току що подсъдимата  ми възстанови сумата 250лв, като  присъства и прокурорът при възстановяването на сумата, както и нейният защитник.

 

АДВ. Г.: Подкрепям напълно мнението на прокурора по отношение предявеният граждански иск. Същият е своевременно предявен, но в своята същност не следва да се приема за съвместно разглеждане в наказателния процес, както стана ясно непосредствено преди съдебно заседание моята доверителка възстанови изцяло и в брой сумата от 250 лв. на пострадалата. Моля съда да отхвърли гражданския иск над тази сума. В този смисъл моля съдът да се произнесе.

 

СЪДЪТ намира, че след като подсъдимата Р. е възстановила на пострадалото лице сумата предмет на посегателството от дебитната карта, а именно  250лв., то предявеният граждански иск от пострадалата М.Й. не следва да бъде приеман за съвместно разглеждане в настоящия наказателен процес в цялост, тъй като сумата 250лв. е възстановена преди съдът да вземе отношение по конституирането  й като граждански ищец или не. Указва на същата, че за разликата от 250 до 3000лв. тя може да търси правата си по гражданско-правен ред, а не в настоящето производство, поради което съдът

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

НЕ ПРИЕМА за съвместно разглеждане предявеният от пострадалата М.Д.Й. против  подсъдимата   Д.Д.Р.   граждански иск за сумата 3000 лв.                    

Определението не подлежи на обжалване.                                            

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

                                                                                         2.

 

М.Й.: Нямам  против това  момиче на пръв поглед младо и симпатично. Аз съм в кома, с увредено зрение, лекувана  неизлекувана, получавам инсулт, не мога да си платя лечението. Господ си  свърши работата, българското правосъдие не може.  Разочарована съм от българското правосъдие.

 

ПРОКУРОРЪТ:   Считам, че настоящето дело е подсъдно като първа инстанция на Окръжен съд- гр.Разград. Считам, че няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство. Не намирам да е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила на досъдебното производство, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемата, пострадалото лице или неговите наследници. Към настоящия момент не са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила. Считам, че  не са налице предпоставки за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник,  вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. Не са налице основания за изменение на взетата по отношение на подсъдимата мярка за процесуална принуда. Искания за събиране на нови доказателства нямам. Насрочването на делото да бъде в определения срок.

 

АДВ. Г.: Напълно подкрепям и изразявам   съгласие с казаното  от зам. окръжния прокурор. Правя искане делото да  мине по реда на Глава 29  НПК, да ни бъде дадена възможност да постигнем споразумение. Това ще бъде от полза, както на моята подзащитна, така и на българския съд. Да спестим време. По останалите точки  на чл.248, ал.1 НПК напълно съм съгласен с прокурора.

 

СЪДЪТ като съобрази становищата на страните и съобрази внесеното обвинение по чл.249, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 НК

 

                  О П Р Е Д Е Л И:

 

Делото е подсъдно на Окръжен съд- гр.Разград като първа инстанция.

Няма основание за прекратяване или спиране  на наказателното производство.

На досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните  правила, довело до ограничаване процесуалните правила на обвиняемия и пострадалия в случая.

         Дава възможност на страните да представят споразумение по реда на Глава 29 НПК за приключване на съдебното производство

         Не е необходимо разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на  защитник, подсъдимата има упълномощен такъв, вещо лице, преводач или тълковник, извършване на съдебни следствени действия по делегация.

         Потвърждава взетата по отношение на подсъдимата мярка за процесуална  принуда “подписка”

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

                                                                                         2.

 

         ОТЛАГА ДЕЛОТО за 10.05.2018г.-11,45ч., за когато страните да представят споразумение за приключване на производството по делото.

         Заседанието продължава в 11,55ч. в  присъствието на зам. окръжен прокурор ЕМИЛИЯН ГРЪНЧАРОВ, подсъдимата  Д.Д.Р. и нейният упълномощен защитник адв. Г..

         ДОКЛАДВА  внесено  споразумение по НОХД №112/2018г. по описа на РОС по реда на чл.384 във вр. с чл.382, във вр. с чл.381 НПК.

Днес 10.05.2018 г. между Емилиян Грънчаров – зам. окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – гр. Разград и адв. В.Г. от Адвокатска колегия - гр. Силистра, в качеството на упълномощен защитник на обв. Д.Д.Р., ЕГН - ********** се постигна споразумение за решаване на наказателното производство по НОХД № 112/2018 г. по описа на Окръжен съд – гр. Разград, при реда и условията на Глава XXIX,  чл. 384 вр. чл. 382 вр. чл. 381 от НПК.

 

На основание чл. 384 вр. чл. 381, ал. 5 от НПК, страните по споразумението постигнаха съгласие по следните въпроси:

І. По чл. 381, ал. 5, т.1 от НПК:

Подсъдимата Д.Д.Р. - родена на *** ***, вилна зона „Арменски лозя“, български гражданин, с основно образование, безработна, неомъжена, неосъждана, ЕГН – ********** се признава за виновна в това, че:

На 06.07.2017 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление използвала платежен инструмент – банкова дебитна карта „Debit Master Card” с № 5169015504140439, издадена от „Централна кооперативна банка“ АД гр. София, на името на М.Д.Й. ***, без съгласието на титуляра, за осъществяване на две транзакции, на обща стойност 250,00 лв., като деянието не съставлява по-тежко престъпление.

Престъпление по чл. 249, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1  от НК.

 

ІІ. По чл. 381, ал. 5, т. 2 от НПК:

      На основание чл. 381, ал. 5, т. 2 от НПК, страните договориха следният вид и размер наказание:

          На обв. Д.Д.Р. за извършеното престъпление по чл.249, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА и ГЛОБА в еднократния размер на получената сума, а именно 250,00 лева.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на определеното наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

ІІІ. По чл. 381, ал. 5, т. 4 от НПК:

Възпитателната работа по отношение на обв. Д.Д.Р. през изпитателния срок на наказанието лишаване от свобода се възлага на Началника на РУ на МВР - Разград.

IV. По чл.381, ал.5, т. 6 от НПК:

          Приобщеният по делото като веществено доказателство - 1 бр. оптичен носител – CD–R марка „Maxell” с капацитет 700 МВ не е необходим за нуждите на наказателното производство по отношение на други лица и други престъпления и поради това следва да бъде върнат на изпълнителния директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр. Разград.

Разноските по делото в размер на 40,00 лева - за възнаграждение на вещо лице се възлагат на обв. Д.Д.Р., която следва да ги заплати по сметка на ОД на МВР - Разград.

V. По чл. 381, ал. 3 от НПК:

Причинените с престъплението имуществени вреди са възстановени в пълен размер на пострадалото лице.

С това споразумение страните уреждат окончателно всички въпроси, касаещи наказателната отговорност на обв. Д.Д.Р. по отношение на извършеното от нея престъпление.

          След одобрение от съда, настоящото споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

VI. По чл.381, ал.6 от НПК, страните подписват споразумението:

 

ЗАМ. ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР: ................................

   /ЕМИЛИЯН ГРЪНЧАРОВ/

 

ЗАЩИТНИК: ..................................................

   /адв. В.Г./

 

 ПОДСЪДИМ: ..........................................

  /Д.Р./

 

 

      

 

 

 

 

                 Д  Е  К  Л  А  Р  А  Ц  И  Я

 

   по чл. 381, ал. 6 от НПК

 

 

         Подписаната Д.Д.Р. - родена на *** ***, вилна зона „Арменски лозя“, български гражданин, с основно образование, безработна, неомъжена, неосъждана, ЕГН – **********,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

 

1.Разбирам обвинението.

2.Признавам се за виновна.

3.Разбирам и съм съгласна със споразумението и настъпващите от него последици, които приемам изцяло.

4.Отказвам се от съдебно разглеждане по общия ред на наказателното производство по НОХД № 112/2018 г. по описа на Окръжен съд - Разград.

5.Споразумението подписвам доброволно.

 

 

 

ПОДСЪДИМ: ........................................

/Д.Р./

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението.

ПОДСЪДИМАТА: Съгласна съм със споразумението. Доброволно го подписах.

СЪДЪТ съобщава на страните, че няма да предлага промени  в споразумението и ще одобри същото във вида, в който същото беше подписано. Намира, че то не противоречи на закона и морала, ето защо

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между Емилиян Грънчаров – зам. окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – гр. Разград и адв. В.Г. от Адвокатска колегия - гр. Силистра, в качеството на упълномощен защитник на обв. Д.Д.Р., ЕГН - ********** за решаване на наказателното производство по НОХД № 112/2018 г. по описа на Окръжен съд – гр. Разград, при реда и условията на Глава XXIX,  чл. 384 вр. чл. 382 вр. чл. 381 от НПК.

 

На основание чл. 384 вр. чл. 381, ал. 5 от НПК, страните по споразумението постигнаха съгласие по следните въпроси:

І. По чл. 381, ал. 5, т.1 от НПК:

Подсъдимата Д.Д.Р. - родена на *** ***, вилна зона „Арменски лозя“, български гражданин, с основно образование, безработна, неомъжена, неосъждана, ЕГН – ********** се признава за виновна в това, че:

На 06.07.2017 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление използвала платежен инструмент – банкова дебитна карта „Debit Master Card” с № 5169015504140439, издадена от „Централна кооперативна банка“ АД гр. София, на името на М.Д.Й. ***, без съгласието на титуляра, за осъществяване на две транзакции, на обща стойност 250,00 лв., като деянието не съставлява по-тежко престъпление.

Престъпление по чл. 249, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1  от НК.

 

ІІ. По чл. 381, ал. 5, т. 2 от НПК:

      На основание чл. 381, ал. 5, т. 2 от НПК, страните договориха следният вид и размер наказание:

          На обв. Д.Д.Р. за извършеното престъпление по чл.249, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА и ГЛОБА в еднократния размер на получената сума, а именно 250,00 лева.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на определеното наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

ІІІ. По чл. 381, ал. 5, т. 4 от НПК:

Възпитателната работа по отношение на обв. Д.Д.Р. през изпитателния срок на наказанието лишаване от свобода се възлага на Началника на РУ на МВР - Разград.

IV. По чл.381, ал.5, т. 6 от НПК:

          Приобщеният по делото като веществено доказателство - 1 бр. оптичен носител – CD–R марка „Maxell” с капацитет 700 МВ не е необходим за нуждите на наказателното производство по отношение на други лица и други престъпления и поради това следва да бъде върнат на изпълнителния директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр. Разград.

Разноските по делото в размер на 40,00 лева - за възнаграждение на вещо лице се възлагат на обв. Д.Д.Р., която следва да ги заплати по сметка на ОД на МВР - Разград.

V. По чл. 381, ал. 3 от НПК:

Причинените с престъплението имуществени вреди са възстановени в пълен размер на пострадалото лице.

         ПРОКУРОРЪТ: Предвид постигнатото споразумение намирам, че взетата по отношение  на подсъдимата мярка за неотклонение

”подписка” следва да бъде отменена.

         АДВ. Г.: Съгласен съм да се отмени взетата по отношение на подзащитната ми мярка за неотклонение ”подписка”

Предвид становището на  страните по отношение на мярката  за неотклонение съдът намира искането за основателно

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯВА взетата по отношение на  подсъдимата Д.Д.Р., ЕГН - ********** мярка за неотклонение “подписка”

ПРЕКРАТЯВА производството по  НОХД №112/2018Г. по описа на Разградски окръжен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

                                                                                         2.

 

 

 

 

Протоколът изготвен в с.з., което продължи до 12,10ч.

 

                  

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                               СЕКРЕТАР:

НР