П Р О Т О К О Л

 

гр. Разград, 13 юни 2018 г.

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

тринадесети юни 2018 г. в следния състав:

 

Председател:            ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

 

Съдебни заседатели:          Б.Ч.

                                                            А.А.

 

Секретар: Дияна Георгиева                                                        

 

Прокурор: В. ЯКИМОВ

сложи за разглеждане докладваното  от  съдия НЕЙЧЕВА нох. дело

№ 162/2018 година

            На именното повикване в 10,30 часа се явиха:

 

            ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – РАЗГРАД, редовно призована, се явява ПРОКУРОР В. ЯКИМОВ.

            ПОДСЪДИМИЯТ Р.И.М., редовно призован, се явява лично и със защитника си адв.З..

            ПОСТРАДАЛОТО ЛИЦЕ ДЪРЖАВАТА, представлявано от Министъра на финансите, чрез ТД на НАП – Варна, ИРМ-Разград, редовно призована, не изпраща представител.

            СЪДЪТ предостави възможност на страните да изразят становище по хода на делото.

            ПРОКУРОРЪТ: Няма процесуални пречки, да се даде ход на делото.

            Адв.З.: Да се даде ход на делото.

            ПОДСЪДИМИЯТ: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ след като изслуша становищата на страните по даване ход на делото намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на разпоредителното заседание. Съгласно разпоредбата на чл.247в, ал.2 НПК неявяването, в случая на пострадалото лице Държавата, без уважителна причина, което е редовно уведомено за днешното разпоредително заседание, получило е препис от Разпореждане №162/16.05.2018 г., не е пречка за провеждане на разпоредителното заседание. Ето защо ход на разпоредителното заседание следва да бъде даден и без явяването на пострадалото лице. Водим от горното, СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ

            СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ

Р.И.М.:, роден на ***г***,  български гражданин, с висше образование, неженен, неосъждан. ЕГН **********.

ПОДСЪДИМИЯТ: Получих препис от обвинителния акт, преди повече от 7 дни.

СЪДЪТ на основание чл.274 и чл.275 НПК разясни на страните правата им по НПК, вкл. и правото им на отводи към състава на съда, прокурора и секретаря.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи.

Адв.З.: Нямам искания за отводи.

ПОДСЪДИМИЯТ: Нямам искания за отводи.

СЪДЪТ предостави възможност на страните да изразят становище относно въпросите по чл.248, ал.1 от т.1 до т.8 НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на съда. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство. На ДП не е допуснато според нас отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници. По т.4 с оглед обстоятелството, че е сключено понастоящем споразумение между ОП, подсъдимия и защитника считам, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на Глава 29 и не е необходимо разглеждане на делото при закрити врати и останалите хипотези в тази точка. МНО на този етап следва да се потвърди. Нямам искания за събиране на нови доказателства. По т.8 считам, че делото може да бъде разгледано и днес предвид обстоятелството, че сме сключили споразумение.

Адв.З.:  Считам, че делото е подсъдно на РОС. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство. На ДП не е допуснато според нас отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на Глава 29. Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати и привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. Снета е мярката за процесуална принуда. Нямам искания за събиране на нови доказателства и делото може да бъде разгледано в настоящото заседание, като ви моля да се съобразите и с молбата ми, която е депозирана пред ОП за снемане на мярката ограничаване правото на пътуване в чужбина на подзащитния ми. Моля да отмените и двете мерки.

ПОДСЪДИМИЯТ: Присъединявам се към становището на адв.З.. Постигнали сме споразумение, моля делото да бъде гледано по реда на Глава 29 НПК.

Съдът като съобрази становищата на страните и внесеното обвинение по чл.256, ал.2, пр.4 във вр. с ал.1, пр.1 във вр. с чл.26, ал.1 НК

О П Р Е Д Е Л И:

 

Делото е подсъдно на ОС-Разград като първа инстанция. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство. На ДП не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на Глава 29 НПК за приключване на съдебното производство. Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати и привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. Потвърждава мярката за неотклонение „подписка“ взета по отношение на обвиняемия, тъй като към момента не е налице промяна в обстоятелствата, при които същата е била взета.

СЪДЪТ докладва постъпилата по делото, чрез ОП-Разград молба от адв.З., пълномощник на подсъдимия Р.М., ведно с два броя платежни нареждания  № 0106042073/03.05.2018 г. и № 0106041977/03.05.2018 г. и двете на „Инвестбанк“ АД за възстановяване на суми - главница и лихви по повдигнатите му обвинения и лихвен лист издаден от НАП-Варна, офис Разград, както и служебно изисканата по делото справка за съдимост с рег.№ 575/11.06.2018 г.

ПРОКУРОРЪТ: Да се приложат по делото.

Адв.ЗАПЯРНОВ: Да се приложат по делото.

ПОДСЪДИМИЯТ: Да се приложат по делото.

СЪДЪТ счита, че представените от адв.З. два броя платежни нареждания, ведно с лихвен лист, издаден от НАП-Варна, офис Разград са допустими и относими към изясняване предмета на делото. Относно служебно изисканата справка за съдимост на подсъдимия съдът също счита, че следва да бъде приета като доказателство по делото. Ето защо, СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА, ПРИЛАГА И ПРИОБЩАВА като писмени доказателства по делото два броя платежни нареждания на „Инвестбанк“ АД, с вх. № 0106042073/03.05.2018 г. и № 0106041977/03.05.2018 г. за възстановяване на суми - главница и лихви по повдигнатите на подсъдимия обвинения, ведно с лихвен лист издаден от НАП-Варна, офис Разград, както и справка за съдимост рег. №575/11.06.2018 г. на Бюро съдимост при РС-Разград.

С оглед изявлението на страните, че същите са постигнали споразумение за решаване на делото като се има предвид, че и по делото след внасяне на делото  с обвинителен  акт са представени от защитника на подсъдимия писмени доказателства относно възстановените изцяло главница и лихви по повдигнатите на подсъдимия обвинения, съдът намира, че следва да бъде дадена възможност на страните да представят по делото постигнатото между тях споразумение и заседанието да продължи по реда на Глава 29 НПК.

Водим от горното, СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОБЯВЯВА разпоредителното заседание за приключено

На осн. чл.252, ал.1 НПК съдебното производство по делото продължава по реда на Глава 29 НПК – чл.384, вр. с чл.381 и сл. НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Представям сключеното споразумение между ОП-Разград, подсъдимия и защитника му за решаване на делото в съдебна фаза на осн. чл.384, ал.1 НПК. Поддържам споразумението. Няма да сочим други доказателства.

Адв.З.: Сключили сме споразумение с ОП-Разград. Поддържам го, нямам други искания.

ПОДСЪДИМИЯТ: Запознат съм с представеното от представителя на ОП-Разград споразумение. Поддържам така постигнатото между мен, моя защитник и ОП-Разград споразумение.

Съдебният състав, след като се запозна с представеното в днешно съдебно заседание споразумение за решаване на делото на основание чл.384, ал.1 от НПК, на основание чл.382, ал.4 от НПК ЗАПИТА подсъдимия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от обвинението, съгласен ли е с тези последици и доброволно ли е подписал споразумението.

ПОДСЪДИМИЯТ Р.М.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Ясни са ми последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Лично и доброволно подписах споразумението. Ясно ми е, че одобреното от съда споразумение има последици на влязла в сила присъда. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

СЪДЪТ като съобрази изявленията на страните и като взе предвид, че споразумението за решаване на делото в съдебно производство, постигнато на основание чл.384, ал.1 от НПК е изготвено, съобразно изискванията на НПК и в него се съдържа съгласие по всички въпроси, посочени в разпоредбите на чл.381, ал.5 от НПК, НАМИРА, че следва да се впише съдържанието на споразумението в съдебния протокол в окончателен вид така, както е депозирано.

Ето защо и на основание чл.382, ал.6 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ВПИСВА съдържанието на окончателното споразумение, както следва:

 

                                С П О Р А З У М Е Н И Е

      ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛО В СЪДЕБНА ФАЗА

на осн. чл. 384, ал. 1от НПК

 

Днес, 13.06.2018г. в гр. Разград, при условията на чл. 384, ал. 1 от НПК,  се изготви настоящето споразумение  за решаване на НОХД № 162/2018г.  по описа на Окръжен съд – гр. Разград ( ДП № 56/2015г. по описа на ОСлО при ОП – гр. Разград  между:

Адвокат В. З. от Адвокатска колегия – гр. Разград, в качеството му упълномощен защитник на Р.И.М., ЕГН **********, роден на ***г***,  български гражданин, с висше образование, неженен, неосъждан, от една страна и  Тихомир Тодоров  - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - град Разград, от друга страна, с което страните постигнаха съгласие за следното:

 

СЪДЪРЖАНИЕ  НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

І. Страните приемат за безспорно и категорично установено, че подсъдимия Р.И.М. в периода от 13.03.2012 г. до 27.09.2012г., в гр.Разград, като собственик, управител и представляващ „Деливъри-2012” ЕООД, със седалище и адрес ***, БУЛСТАТ 201929593, в условията на продължавано престъпление и на посредствено извършителство с БЕЛМИН НЕДЖАД ХАСАН ЕГН: **********-упълномощен счетоводител, снабдена за това с пълномощно от 29.02.2012 г., заверено от нотариус Роска Иванова, район PC Разград, с рег.№ 378 РС-Разград-действаща като собственик и управител на Счетоводна къща „Бест 2002“ ЕООД, за подадени СД по ЗДДС пред ТД на НАП - Варна-офис Разград:

 

№ по ред

  Период

 

СД №

Дата

Начин на подаване

Подадена от

 

1

08.03.2012-31.03.2012

17001008039

03.04.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

2

01.04.2012-30.04.2012

17001010066

03.05.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

3

01.05.2012-31.05.2012

17001012232

06.06.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

4

01.06.2012-30.06.2012

17001014203

04.07.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

5

01.07.2012-31.07.2012

17001016529

08.08.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

6

11.08.2012-31.08.2012

17001018560

10.09.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

7

01.09.2012-30.09.2012

17001020684

08.10.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

8

01.10.2012-31.10.2012

17001023515

13.11.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

 

 

и като данъчно задължено лице по смисъла на чл.3 ал.1 от ЗДДС-

Чл. 3. (1) Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея.

е получил от държавния бюджет неследваща се парична сума в особено големи размери - възстановен ДДС на стойност 51 648.29лв. както следва:

1. Ha 19.04.2012 г. в гр. Разград, чрез използване на документи с невярно съдържание пред ТД на НАП - Варна-офис Разград: Справка-декларация за данък върху добавената стойност №17001008039/03.04.2012 г., за данъчен период месец март 2012 г., подадена от БЕЛМИН НЕДЖАД ХАСАН като упълномощен счетоводител, в която невярно е отразено, в раздел „В“ ДДС за възстановяване в размер на 15 783,66 лв. вместо 00,00 лева; VIES декларация с входящ №17001008039, за данъчен период месец март 2012 г., в която невярно е отразена Данъчна основа на ВОД- 87 098,79 лв.,; Дневник за продажбите, в който невярно е отразено извършени доставки към:„ВVВА GERB” Белгия с VIN №ВЕ0820746494, по инвойс фактури №№ 1/13.03.2012 г., на стойност 13 797.00 лв.; 2/16.03.2012 на стойност 10 596,13; 3/16.03. 2012 г., на стойност 7 072,20 лв.; 4/21.03.2012 г. на стойност 12 895,03 лв.; 5/23.03.2012 г. на стойност 13 556,12 лв.; 6/27.03.2012 г. на стойност 14 344,14 лв. и 7/28.03.2012 г., на стойност 14 838,14 лв. и инвойс фактури №1/13.03.2012 г., 2/16.03.2012; 3/16.03.2012 г.,; 4/21.03.2012 г.; 5/23.03.2012 г.; 6/27.03.2012 г. и 7/28.03.2012 г., е получил от държавния бюджет за „Деливъри-2012" ЕООД чрез Акт за прихващане или възстановяване №1212070/ 17.04.2012 г. неследваща се парична сума - възстановен ДДС – 15 783,66 лева, за данъчен период м.март 2012г. ;

2. На 19.05.2012 г. в гр. Разград, чрез използване на документи с невярно съдържание пред ТД на НАП - Варна-офис Разград: Справка-декларация за данък върху добавената стойност №17001010066/03.05.2012 г., за данъчен период месец април 2012 г., подадена от БЕЛМИН НЕДЖАД ХАСАН като упълномощен счетоводител, в която невярно е отразено, в раздел „В“ ДДС за възстановяване в размер на 12 046,46 лв. вместо 00,00 лева; VIES декларация с входящ №17001010066, за данъчен период месец април 2012 г., в която невярно е отразена Данъчна основа на ВОД- 36 750,29 лв.; Дневник за продажбите, в който невярно е отразено извършени доставки към „ВVВА GERB” Белгия с VIN № ВЕ0820746494, по инвойс фактури №№ 8/05.04.2012 г., на стойност 12 538,46 лв.; 9/10.04.2012 на стойност 12 10,98 лв.; 10/12.04.2012 г., на стойност 11 011,87 лв.; 11/20.04.2012 г. на стойност 13 99,96 лв.; 12/24.04.2012 г. на стойност 14895,51 лв. и инвойс фактури №8/05.04.2012 г.,; 9/10.04.2012г.; 10/12.04.2012 г.,; 11/20.04.2012 г.; 12/24.04.2012 г.; е получил от държавния бюджет за „Деливъри-2012" ЕООД чрез Акт за прихващане или възстановяване №1216327/17.05.2012 г. неследваща се парична сума - възстановен ДДС –           12 046,46 лева, за данъчен период м.април 2012 г.;

3. На 03.07.2012 г. в гр.Разград, чрез използване на документи с невярно съдържание пред ТД на НАП - Варна-офис Разград: Справка-декларация за данък върху добавената стойност №17001012232/06.06.2012 г., за данъчен период месец май 2012 г., подадена от Белмин Неджад Хасан като упълномощен счетоводител, в която невярно е отразено, в раздел „В“ ДДС за възстановяване в размер на 19 148,69 лв. вместо 00,0 лева; VIES декларация с входящ №17001012232,за данъчен период месец май 2012 г., в която невярно е отразена Данъчна основа на ВОД- 10 6593,23 лв.; Дневник за продажбите, в който невярно е отразено извършени доставки към „BVBA GERB” Белгия с VIN №ВЕ0820746494, по инвойс фактури №№ 13/02.05.2012г. на стойност                      12 351,54 лв.; 14/03.05.2012  на стойност 4 028,09 лв.; 15/05.05.2012г. настойност 12709,90лв.; 16/10.05.2012г. на стойност   14200,34лв.; 17/14.05.2012 г. на стойност 13 430,61лв.; 18/17.05.2012 г. на    стойност        14 538,19лв;  19/21.05.2012г. на стойност       14 701,02        лв.;      20/29.05.2012г. на стойност 12 462,02   лв.; 21/31.05.2012      г. на    стойност 81 71521 лв.           и инвойс фактури №13/02.05.2012г.,; 14/03.05.2012г.; 15/05.05.2012г.; 16/10.05.2012г.; 17/14.05.2012г.; 18/17.05.2012г.; 19/21.05.2012г.; 20/29.05.2012 г.и 21/31.05.2012 г., е получил от държавния бюджет за „Деливъри-2012" ЕООД чрез Акт за прихващане или възстановяване №1220175/26.06.2012 г. неследваща се парична сума - възстановен ДДС – 19 148,69 лева, за данъчен период м.май 2012 г ;

4. На 27.09.2012г. в гр.Разград, чрез използване на документи с невярно

съдържание пред ТД на НАП - Варна-офис Разград: Справка-декларация за данък върху добавената стойност №17001018560/10.09.2012 г.,за данъчен период месец август 2012 г.,подадена от Белмин Неджад Хасан като упълномощен счетоводител, в която невярно е отразено,в раздел „В“ ДДС за възстановяване в размер на 4 669,48 лв. вместо 00,00 лева; VIES декларация с входящ №17001018560, за данъчен период месец август 2012 г., в която невярно е отразена Данъчна основа на ВОД – 25 686, 21 лв., Дневник за продажбите, в който невярно е отразено извършени доставки към „BVBA GERB” Белгия е VIN №ВЕ0820746494, по инвойс фактура № 34/20.08.2012 г., на стойност 12 983,64 лв.; ,”VOF SISKO” е VIN№ NL822083978B01  Холандия, по инвойс фактура №35/31.08.2012 г., на стойност 12 702,57 лв. и инвойс фактури № 34/20.08. 2012 г и № 35/31.08.2012г., е получил от държавния бюджет за „Деливъри-2012" ЕООД чрез Акт за прихващане или възстановяване №1229875/25.09.2012 г. неследваща се парична сума - възстановен ДДС – 4 669,48 лева, за данъчен период м.август 2012г.

Престъпление по чл. 256, ал. 2, предл. 4 във вр. с ал.1, предл. 1 във вр. чл. 26, ал.1 от НК, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд получените от държавния бюджет неследващи се парични суми – възстановен ДДС,  са внесени  в бюджета заедно с лихвите - престъпление по чл. 256, ал. 3,предл.2 във ал. 2, предл. 4 във вр. с ал.1, предл. 1 във вр. чл. 26, ал.1 от НК.

ІІ. Страните приемат, на основание чл. 384 от НПК във вр. с чл. 36 и чл.55, ал. 1, т. 2 от НК  като вид и размер на наказанието за извършеното от подсъдимия Р.  И.М. престъпление по чл. 256, ал. 3,предл.2 във ал. 2, предл. 4 във вр. с ал.1, предл. 1 във вр. чл. 26, ал.1 от НК наказание „пробация“, с пробационни мерки по чл. 42 „а“, ал. 2, т.1 и т. 2 от НК, включващи „задължителна регистрация по настоящ адрес“ с продължителност 8 месеца и с периодичност два пъти седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ с продължителност 8 месеца.

 

            III. Направените в хода на делото разноски в размер на 2678,20 лева се възлагат на подъдимия Р.И.М., платими по сметка на Окръжна прокуратура град Разград.

IV. Наложенaта на подсъдимия Р.И.М. мярка за неотклонение „Подписка” следва да бъде отменена.

 

            На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от съда, определението по е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за Р.И.М. и не подлежи на обжалване.

           

            Подсъдимият Р.И.М. декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

            ПРОКУРОР в ОП-РАЗГРАД:………………..

                                              / В. Якимов /  

 

                    

АДВОКАТ:. …..……………………           

                       /  В.З. /

                                   

 

ПОДСЪДИМ: …………………………

                         / Р.И.М. /

 

                                                                                                                                                                                                                

СЪДЪТ, след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, НАМИРА, че същото следва да бъде одобрено, поради което и на основание чл.382, ал.7 НПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ОДОБРЯВА постигнатото писмено споразумение за решаване на делото в съдебна фаза на осн. чл. 384, ал. 1 от НПК  между: Адвокат В. З. от Адвокатска колегия – гр. Разград, в качеството му упълномощен защитник на Р.И.М., ЕГН **********, роден на ***г***,  български гражданин, с висше образование, неженен, неосъждан, от една страна и  В. Якимов  - прокурор в Окръжна прокуратура - град Разград, от друга страна, по силата на което:               

            подсъдимият Р.И.М., ЕГН **********, роден на ***г***,  български гражданин, с висше образование, неженен, неосъждан се признава за ВИНОВЕН в това, че:

в периода от 13.03.2012 г. до 27.09.2012 г., в гр.Разград, като собственик, управител и представляващ „Деливъри-2012” ЕООД, със седалище и адрес ***, БУЛСТАТ 201929593, в условията на продължавано престъпление и на посредствено извършителство с БЕЛМИН НЕДЖАД ХАСАН ЕГН: **********-упълномощен счетоводител, снабдена за това с пълномощно от 29.02.2012 г., заверено от нотариус Роска Иванова, район PC Разград, с рег.№ 378 РС-Разград-действаща като собственик и управител на Счетоводна къща „Бест 2002“ ЕООД, за подадени СД по ЗДДС пред ТД на НАП - Варна-офис Разград:

 

№ по ред

  Период

 

СД №

Дата

Начин на подаване

Подадена от

 

1

08.03.2012-31.03.2012

17001008039

03.04.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

2

01.04.2012-30.04.2012

17001010066

03.05.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

3

01.05.2012-31.05.2012

17001012232

06.06.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

4

01.06.2012-30.06.2012

17001014203

04.07.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

5

01.07.2012-31.07.2012

17001016529

08.08.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

6

11.08.2012-31.08.2012

17001018560

10.09.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

7

01.09.2012-30.09.2012

17001020684

08.10.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

8

01.10.2012-31.10.2012

17001023515

13.11.2012

електронен път

Сч.къща„Бест-2002”ЕООД

 

 

и като данъчно задължено лице по смисъла на чл.3 ал.1 от ЗДДС-

Чл. 3. (1) Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея.

е получил от държавния бюджет неследваща се парична сума в особено големи размери - възстановен ДДС на стойност 51 648.29лв. както следва:

1. Ha 19.04.2012 г. в гр. Разград, чрез използване на документи с невярно съдържание пред ТД на НАП - Варна-офис Разград: Справка-декларация за данък върху добавената стойност №17001008039/03.04.2012 г., за данъчен период месец март 2012 г., подадена от БЕЛМИН НЕДЖАД ХАСАН като упълномощен счетоводител, в която невярно е отразено, в раздел „В“ ДДС за възстановяване в размер на 15 783,66 лв. вместо 00,00 лева; VIES декларация с входящ №17001008039, за данъчен период месец март 2012 г., в която невярно е отразена Данъчна основа на ВОД- 87 098,79 лв.,; Дневник за продажбите, в който невярно е отразено извършени доставки към:„ВVВА GERB” Белгия с VIN №ВЕ0820746494, по инвойс фактури №№ 1/13.03.2012 г., на стойност 13 797.00 лв.; 2/16.03.2012 на стойност 10 596,13; 3/16.03. 2012 г., на стойност 7 072,20 лв.; 4/21.03.2012 г. на стойност 12 895,03 лв.; 5/23.03.2012 г. на стойност 13 556,12 лв.; 6/27.03.2012 г. на стойност 14 344,14 лв. и 7/28.03.2012 г., на стойност 14 838,14 лв. и инвойс фактури №1/13.03.2012 г., 2/16.03.2012; 3/16.03.2012 г.,; 4/21.03.2012 г.; 5/23.03.2012 г.; 6/27.03.2012 г. и 7/28.03.2012 г., е получил от държавния бюджет за „Деливъри-2012" ЕООД чрез Акт за прихващане или възстановяване №1212070/ 17.04.2012 г. неследваща се парична сума - възстановен ДДС – 15 783,66 лева, за данъчен период м.март 2012г. ;

2. На 19.05.2012 г. в гр. Разград, чрез използване на документи с невярно съдържание пред ТД на НАП - Варна-офис Разград: Справка-декларация за данък върху добавената стойност №17001010066/03.05.2012 г., за данъчен период месец април 2012 г., подадена от БЕЛМИН НЕДЖАД ХАСАН като упълномощен счетоводител, в която невярно е отразено, в раздел „В“ ДДС за възстановяване в размер на 12 046,46 лв. вместо 00,00 лева; VIES декларация с входящ №17001010066, за данъчен период месец април 2012 г., в която невярно е отразена Данъчна основа на ВОД- 36 750,29 лв.; Дневник за продажбите, в който невярно е отразено извършени доставки към „ВVВА GERB” Белгия с VIN № ВЕ0820746494, по инвойс фактури №№ 8/05.04.2012 г., на стойност 12 538,46 лв.; 9/10.04.2012 на стойност 12 10,98 лв.; 10/12.04.2012 г., на стойност 11 011,87 лв.; 11/20.04.2012 г. на стойност 13 99,96 лв.; 12/24.04.2012 г. на стойност 14895,51 лв. и инвойс фактури №8/05.04.2012 г.,; 9/10.04.2012г.; 10/12.04.2012 г.,; 11/20.04.2012 г.; 12/24.04.2012 г.; е получил от държавния бюджет за „Деливъри-2012" ЕООД чрез Акт за прихващане или възстановяване №1216327/17.05.2012 г. неследваща се парична сума - възстановен ДДС –           12 046,46 лева, за данъчен период м.април 2012 г.;

3. На 03.07.2012 г. в гр.Разград, чрез използване на документи с невярно съдържание пред ТД на НАП - Варна-офис Разград: Справка-декларация за данък върху добавената стойност №17001012232/06.06.2012 г., за данъчен период месец май 2012 г., подадена от Белмин Неджад Хасан като упълномощен счетоводител, в която невярно е отразено, в раздел „В“ ДДС за възстановяване в размер на 19 148,69 лв. вместо 00,0 лева; VIES декларация с входящ №17001012232,за данъчен период месец май 2012 г., в която невярно е отразена Данъчна основа на ВОД- 10 6593,23 лв.; Дневник за продажбите, в който невярно е отразено извършени доставки към „BVBA GERB” Белгия с VIN №ВЕ0820746494, по инвойс фактури №№ 13/02.05.2012г. на стойност                      12 351,54 лв.; 14/03.05.2012  на стойност 4 028,09 лв.; 15/05.05.2012г. настойност 12709,90лв.; 16/10.05.2012г. на стойност   14200,34лв.; 17/14.05.2012 г. на стойност 13 430,61лв.; 18/17.05.2012 г. на    стойност        14 538,19лв;  19/21.05.2012г. на стойност       14 701,02        лв.;      20/29.05.2012г. на стойност 12 462,02   лв.; 21/31.05.2012      г. на    стойност 81 71521 лв.           и инвойс фактури №13/02.05.2012г.,; 14/03.05.2012г.; 15/05.05.2012г.; 16/10.05.2012г.; 17/14.05.2012г.; 18/17.05.2012г.; 19/21.05.2012г.; 20/29.05.2012 г.и 21/31.05.2012 г., е получил от държавния бюджет за „Деливъри-2012" ЕООД чрез Акт за прихващане или възстановяване №1220175/26.06.2012 г. неследваща се парична сума - възстановен ДДС – 19 148,69 лева, за данъчен период м.май 2012 г ;

4. На 27.09.2012г. в гр.Разград, чрез използване на документи с невярно съдържание пред ТД на НАП - Варна-офис Разград: Справка-декларация за данък върху добавената стойност №17001018560/10.09.2012 г.,за данъчен период месец август 2012 г.,подадена от Белмин Неджад Хасан като упълномощен счетоводител, в която невярно е отразено,в раздел „В“ ДДС за възстановяване в размер на 4 669,48 лв. вместо 00,00 лева; VIES декларация с входящ №17001018560, за данъчен период месец август 2012 г., в която невярно е отразена Данъчна основа на ВОД – 25 686, 21 лв., Дневник за продажбите, в който невярно е отразено извършени доставки към „BVBA GERB” Белгия е VIN №ВЕ0820746494, по инвойс фактура № 34/20.08.2012 г., на стойност 12 983,64 лв.; ,”VOF SISKO” е VIN№ NL822083978B01  Холандия, по инвойс фактура №35/31.08.2012 г., на стойност 12 702,57 лв. и инвойс фактури № 34/20.08. 2012 г и № 35/31.08.2012г., е получил от държавния бюджет за „Деливъри-2012" ЕООД чрез Акт за прихващане или възстановяване №1229875/25.09.2012 г. неследваща се парична сума - възстановен ДДС – 4 669,48 лева, за данъчен период м.август 2012г. - престъпление по чл. 256, ал. 2, предл. 4 във вр. с ал.1, предл. 1 във вр. чл. 26, ал.1 от НК, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд получените от държавния бюджет неследващи се парични суми – възстановен ДДС,  са внесени  в бюджета заедно с лихвите - престъпление по чл. 256, ал. 3,предл.2 във ал. 2, предл. 4 във вр. с ал.1, предл. 1 във вр. чл. 26, ал.1 от НК.

На основание чл. 384 от НПК във вр. с чл. 36 и чл.55, ал. 1, т. 2 от НК  за извършеното от подсъдимия Р.  И.М. престъпление по чл. 256, ал. 3,предл.2 във ал. 2, предл. 4 във вр. с ал.1, предл. 1 във вр. чл. 26, ал.1 от НК СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание „пробация“, с пробационни мерки по чл. 42 „а“, ал. 2, т.1 и т. 2 от НК, включващи „задължителна регистрация по настоящ адрес“ с продължителност 8 месеца и с периодичност два пъти седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ с продължителност 8 месеца.

            Направените в хода на делото разноски в  размер на 2678,20 лева се възлагат на подсъдимия Р.И.М., платими по сметка на Окръжна прокуратура град Разград.

Наложенaта на подсъдимия Р.И.М. мярка за неотклонение „Подписка” следва да бъде отменена.

            ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за одобряване на споразумението влиза в законна сила от днес 13.06.2018 година.

 

            Адв.З.: Моля да бъдат отменени взетите по отношение на подзащитния ми мярка за неотклонение “подписка”, както и мярката по чл.68 НПК.

ПОДСЪДИМИЯТ: Моля да ми бъдат отменени взетите ми мярка за неотклонение “подписка” и мярката по чл.68 НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Не възразявам да бъдат отменение взетите в хода на ДП на подсъдимия мярка за неотклонение “подписка” и „Забрана да напуска пределите на Република България“ по реда на чл.68 НПК.

 

 

 

           

                        СЪДЪТ като съобрази, че с одобреното споразумение окончателно се решава въпроса досежно  наказателната отговорност на подсъдимия по предявеното му обвинение, намира, че е отпаднала необходимостта от взетата му мярка за неотклонение „подписка“, както и мярката му по чл.68, ал.1 НПК, относно целите, които обезпечава.

Ето защо, СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

                        ОТМЕНЯ взетата по отношение на Р.И.М., ЕГН **********, мярка за неотклонение „Подписка“

ОТМЕНЯ взетата по отношение на Р.И.М., ЕГН **********, мярка по чл.68, ал.1 НПК “Забрана за напускане на пределите на Република България”.

                        Определението в тази част може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд – Варна в 7-дневен срок от днес.

                        ПРЕКРАТЯВА производството по нохд № 162/2018 г. по описа на Разградски окръжен съд.

                        ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                                            2.

 

 

            Протоколът изготвен днес в съдебно заседание, което завърши в  11,15  часа.

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                        СЕКРЕТАР: