П Р О Т О К О Л

 

гр.Разград, 09.05.2018г.

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в публично съдебно заседание на Девети май 2018г. в следния състав:

 

                                                            Председател:       ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                   

                                                                       

Секретар   Светлана Лазарова

Прокурор   ЕМИЛИЯН ГРЪНЧАРОВ

сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НОХ дело

№ 167/2018 годна

            На именното повикване в 15,30 часа се явиха:

            ЗА ВНОСИТЕЛЯ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – РАЗГРАД се явява ЗАМ. ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР ЕМИЛИЯН ГРЪНЧАРОВ.

            ОБВИНЯЕМИЯТ С.А.Н. се явява лично и със защитник АДВ.М.Е..

            ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

            АДВ.Е.: Да се даде ход на делото.

            ОБВИНЯЕМИЯТ С.А.Н.: Да се даде ход на делото.

            СЪДЪТ намери, че не са налице процесуални пречки по хода на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

            СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ:

            С.А.Н. -  роден на *** *** и адрес ***, български гражданин, неженен, неосъждан, ЕГН – **********

            НА ОСНОВАНИЕ чл.274 и чл.275 НПК съдът разясни на страните правата им по НПК, включително правото им на искания за отводи.

            ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи. Нямам доказателствени искания.

            АДВ.Е.: Нямаме искания за отводи. Нямаме искания за други доказателства.

            СЪДЪТ ДОКЛАДВА на основание чл.381 НПК постъптило споразумение за решаване на наказателното производство по ДП № 330 ЗМ - 30/2017 г. по описа на ОД на МВР - Разград (вх. № 158/2017г. по описа на Окръжна прокуратура - Разград), при реда и условията на чл.381, ал.1 от НПК сключено между зам.окръжен прокурор Емилиян Грънчаров и от друга страна адв.М.Е. като защитник на обвиняемия С.А.Н..

            ПРОКУРОРЪТ:  Поддържам представеното споразумение сключено между   Окръжен прокурор и защитника на обвиняемия  адв.М.Е. за решавана е на ДП № 330 ЗМ - 30/2017 г. по описа на ОД на МВР – Разград.

            АДВ.Е.:   Поддържаме  внесеното в съда споразумение между ОП Разград  и мен като упълномощен защитник на подсъдимия.

            НА ОСНОВАНИЕ чл.382, ал.4 НПК СЪДЪТ ЗАПИТА обвиняемия дали разбира обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен  ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

            ОБВИНЯЕМИЯТ С.А.Н.:  Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Зная, какви са последиците от споразумението. Съгласен съм с тези  последици. Доброволно подписах споразумението.

            СЪДЪТ КАТО СЪОБРАЗИ СТАНОВИЩАТА НА СТРАНИТЕ  и като взе предвид, че споразумението е изготвено съобразно изискванията на НПК, в него се съдържа съгласие по всички въпроси, посочени в  чл.381, ал.5 НПК намира, че следва да се впише съдържанието на споразумението в съдебния протокол, в окончателен вид, както е депозирано в съдебно заседание споразумението като се приеме и депозираната в същото декларация на основание чл.382, ал.6 НПК, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

            ВПИСВА В СЪДЕБНИЯ ПРОТОКОЛ СЪДЪРЖАНИЕТО НА ОКОНЧАТЕЛНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ, представено в днешно съдебно заседание, което се подписва от прокурора, защитника и обвиняемия, както следва:

            I. СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО:

Днес 04.05.2018 г. между Емилиян Грънчаров - зам. окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - гр. Разград и адв. М.Е. от Адвокатска колегия - гр. Разград, в качеството на упълномощен защитник на обв. С.А.Н., ЕГН - ********** се постигна споразумение за решаване на наказателното производство по ДП № 330 ЗМ - 30/2017 г. по описа на ОД на МВР - Разград (вх. № 158/2017г. по описа на Окръжна прокуратура - Разград), при реда и условията на чл.381, ал.1 от НПК.

На основание чл. 381, ал. 5 от НПК, страните по споразумението постигнаха съгласие по следните въпроси:

I.          По чл. 381, ал. 5, т.1 от НПК:

Обвиняемият С.А.Н. - роден на *** *** или с. Гецово, общ. Разград, ул. „Георги Кирков“ № 1, български гражданин, неженен, неосъждан, ЕГН - ********** се признава за виновен в това, че:

На 04.04.2017 г. в гр. Разград, без надлежно разрешително държал с цел разпространение наркотично вещество: 5 F-АDВ/5F-МDМВ-РINАСА с нетно тегло 0,11 грама на стойност 1,65 лева, аналог на високорискови наркотични вещества SТS-135, МDМВ-СНМIСА, АРINАСА, АВ-СНМINАСА, АВ-FUBINACA и високорискови наркотични вещества - марихуана с нето тегло 0,30 грама, с процентно съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 15,3 теглови процента, на стойност 1,80 лева, амфетамин с нето тегло 1,26 грама, с процентно съдържание на активен компонент амфетамин 16,8 теглови процента, на стойност 37,80 лева, амфетамин с общо нето тегло 2,62 грама, с процентно съдържание на активен компонент амфетамин 5,8 теглови процента, на стойност 78,60 лева и марихуана с нето тегло 0,0974 грама, с процентно съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 5,8 теглови процента на стойност 0,58 лева, всичко на обща стойност 120,43 лева, които съгласно Приложение №1, на основание чл. 3, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични във вр. с чл.З, ал. 2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, са поставени под контрол, включени в Списък 1 - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” престъпление по чл. 354а, ал. 1, пр. 3 от НК. 

            II.         По чл. 381, ал. 5, т. 2 от НПК:

На основание чл. 381, ал. 5, т. 2 от НПК, страните договориха следния вид и размер наказание:

На обв. С.А.Н. за извършеното престъпление по чл.354а, ал. 1, пр. 3 от НК, на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК не се налага по - лекото наказание - глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на определеното наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

III.        По чл.381, ал.5, т.4 от НПК:

Възпитателната работа по отношение на обв. С.А.Н. през изпитателния срок на наказанието лишаване от свобода се възлага на началника на РУ на МВР - Разград.

IV.       По чл.381, ал.5, т. 6 от НПК:

На основание чл. 354а, ал. 6 вр. чл. 53, ал. 2, б. „а” от НК предметът на престъплението, приобщен по делото като веществено доказателство: 5 F-АDВ/5F-МDМВ-РINАСА с нетно тегло 0,11 грама на стойност 1,65 лева, аналог на високорискови наркотични вещества SТS-135, МDМВ-СНМIСА, АРINАСА, АВ-СНМINАСА, АВ-FUBINACA, и високорискови наркотични вещества - марихуана с нето тегло 0,30 грама, с процентно съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 15,3 теглови процента, амфетамин с нето тегло 1,26 грама, с процентно съдържание на активен компонент амфетамин 16,8 теглови процента, амфетамин с общо нето тегло 2,62 грама, с процентно съдържание на активен компонент амфетамин 5,8 теглови процента и марихуана с нето тегло 0,0974 грама, с процентно съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 5,8 теглови процента, намиращ се на съхранение в Агенция ”Митници” - София, Централно митническо управление, отдел „МРР - НОП” се отнема в полза на държавата с оглед неговото унищожаване при реда и условията на ЗКНВП. 

На основание чл. 53, ал. 1, б.”а” от НК приобщеният по делото като веществено доказателство мобилен телефон марка „Леново”, модел „Х2- ЕU’, сер. № HBOCBGZH с IМЕI: 866156020237536, ведно със СИМ — карта на „Теленор“ с телефонен номер 0896860584, се отнема в полза на държавата, тъй като принадлежи на обв. С.А.Н. и е послужил за извършване на престъплението по чл. 354а, ал. 1, пр. 3 от НК.

Разноските по делото в размер на 970,69 лева се възлагат на обв. С.А.Н., който следва да ги заплати по сметка на ОД на МВР - Разград.

V.        По чл. 381, ал. 3 от НПК:

С престъплението не са причинени имуществени вреди.

С това споразумение страните уреждат окончателно всички въпроси, касаещи наказателната отговорност на обв. С.А.Н. по отношение на извършеното от него престъпление.

След одобрение от съда, настоящото споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

VI.       По чл. 381, ал. 6 от НПК, страните подписват споразумението:

 

ЗАМ.ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР:

/ЕМИЛИЯН ГРЪНЧАРОВ/

                                                                                   

 

                                                                                    ЗАЩИТНИК:

                                                                                                /АДВ.М.Е./

 

 

                                                                                    ОБВИНЯЕМ:

                                                                                                /С.  Н./

           

ДЕКЛАРАЦИЯ

по чл. 381, ал. 6 от НПК

Подписаният С.А.Н. - роден на ***г*** или с. Гецово, общ. Разград, ул. „Георги Кирков“ № 1, български гражданин, неженен, неосъждан, ЕГН - **********,

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

1.         Разбирам обвинението.

2.         Признавам се за виновен.

3.         Разбирам и съм съгласен със споразумението и настъпващите от него последици, които приемам изцяло.

4.         Отказвам се от съдебно разглеждане по общия ред на ДП № 330 ЗМ - 30/2017 г. по описа на ОД на МВР - Разград (вх. № 158/2017 г. по описа на Окръжна прокуратура - Разград).

5.         Споразумението подписвам доброволно.

 

ОБВИНЯЕМ:

                                                                                                /С.Н./

 

            СЪДЪТ НАМЕРИ, че така сключеното от страните споразумение не противоречи на закона и на морала и на основание чл.382, ал.7 НПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

            ОДОБРЯВА ПОСТИГНАТОТО ПИСМЕНО СПОРАЗУМЕНИЕ, сключено между между Емилиян Грънчаров - зам. окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - гр. Разград и адв. М.Е. от Адвокатска колегия - гр. Разград, в качеството на упълномощен защитник на обв. С.А.Н., ЕГН - ********** за решаване на наказателното производство по ДП № 330 ЗМ - 30/2017 г. по описа на ОД на МВР - Разград (вх. № 158/2017г. по описа на Окръжна прокуратура - Разград), при реда и условията на чл.381, ал.1 от НПК.

            ОБВИНЯЕМИЯТ С.А.Н., ЕГН - **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че:

            На 04.04.2017 г. в гр. Разград, без надлежно разрешително държал с цел разпространение наркотично вещество: 5 F-АDВ/5F-МDМВ-РINАСА с нетно тегло 0,11 грама на стойност 1,65 лева, аналог на високорискови наркотични вещества SТS-135, МDМВ-СНМIСА, АРINАСА, АВ-СНМINАСА, АВ-FUBINACA и високорискови наркотични вещества - марихуана с нето тегло 0,30 грама, с процентно съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 15,3 теглови процента, на стойност 1,80 лева, амфетамин с нето тегло 1,26 грама, с процентно съдържание на активен компонент амфетамин 16,8 теглови процента, на стойност 37,80 лева, амфетамин с общо нето тегло 2,62 грама, с процентно съдържание на активен компонент амфетамин 5,8 теглови процента, на стойност 78,60 лева и марихуана с нето тегло 0,0974 грама, с процентно съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 5,8 теглови процента на стойност 0,58 лева, всичко на обща стойност 120,43 лева, които съгласно Приложение №1, на основание чл. 3, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични във вр. с чл.З, ал. 2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, са поставени под контрол, включени в Списък 1 - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” престъпление по чл. 354а, ал. 1, пр. 3 от НК. 

            По отношение на обв. С.А.Н. за извършеното престъпление по чл.354а, ал. 1, пр. 3 от НК, на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се НАЛАГА НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК не се налага по - лекото наказание - глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на определеното наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

Възпитателната работа по отношение на обв. С.А.Н. през изпитателния срок на наказанието лишаване от свобода се възлага на началника на РУ на МВР - Разград.

На основание чл. 354а, ал. 6 вр. чл. 53, ал. 2, б. „а” от НК предметът на престъплението, приобщен по делото като веществено доказателство: 5 F-АDВ/5F-МDМВ-РINАСА с нетно тегло 0,11 грама на стойност 1,65 лева, аналог на високорискови наркотични вещества SТS-135, МDМВ-СНМIСА, АРINАСА, АВ-СНМINАСА, АВ-FUBINACA, и високорискови наркотични вещества - марихуана с нето тегло 0,30 грама, с процентно съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 15,3 теглови процента, амфетамин с нето тегло 1,26 грама, с процентно съдържание на активен компонент амфетамин 16,8 теглови процента, амфетамин с общо нето тегло 2,62 грама, с процентно съдържание на активен компонент амфетамин 5,8 теглови процента и марихуана с нето тегло 0,0974 грама, с процентно съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 5,8 теглови процента, намиращ се на съхранение в Агенция ”Митници” - София, Централно митническо управление, отдел „МРР - НОП” се отнема в полза на държавата с оглед неговото унищожаване при реда и условията на ЗКНВП. 

На основание чл. 53, ал. 1, б.”а” от НК приобщеният по делото като веществено доказателство мобилен телефон марка „Леново”, модел „Х2- ЕU’, сер. № HBOCBGZH с IМЕI: 866156020237536, ведно със СИМ — карта на „Теленор“ с телефонен номер 0896860584, се отнема в полза на държавата, тъй като принадлежи на обв. С.А.Н. и е послужил за извършване на престъплението по чл. 354а, ал. 1, пр. 3 от НК.

Разноските по делото в размер на 970,69 лева се възлагат на обв. С.А.Н., който следва да ги заплати по сметка на ОД на МВР - Разград.

С престъплението не са причинени имуществени вреди.

            ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по нохд № 167/2018 година по описа на Разградски окръжен съд, поради постигнато споразумение.

            Определението за прекратяване е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

            ПРОКУРОРЪТ: Считам, че са налице предпоставките за отмяна на мярката за неотклонение 500 лв., предвид обстоятелството, че производството по делото е приключило със споразумение.

            АДВ. Е.: Считам, че са налице предпоставките на чл.61, ал.8 и следва да бъде освободена гаранцията, тъй като  има  по делото определено наказание лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено с изпитателен срок, поради което следва да бъде освободена.

            СЪДЪТ като взе предвид  доказателствата по делото, становищата на страните  намери и на основание чл.309 НПК намери, че с  постановлението за привличане на обвиняем по отношение на С.Н. е определена МНО “Парична гаранция 500 лв.”. На л. 89 от ДП е приложено преводно нареждане от 20.04.2018г., видно от което паричната  гаранция  в размер на 500 лв. е внесена.

            СЪДЪТ намери, че са налице предпоставките на чл.361, ал.8 НПК за освобождаване на гаранцията, тъй като наложеното на обвиняемия наказание лишаване от свобода за срок от една година е отложено при условията на чл.66, ал. 1 НК, поради което

 

                                                            О П Р Е Д Е Л И :

 

            Освобождава внесената   “Парична гаранция” в размер на 500лв по отношение на С.А.Н., ЕГН ********** по ДП 330 ЗМ-30/2017г. по описа на ОД МВР Разград.

            Да се издаде препис от определението  по МНО на адв.Е..

 

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

            Протоколът изготвен днес в съдебно заседание, което завърши в 15,44ч.

 

 

 

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                    СЕКРЕТАР: