П Р О Т О К О Л

 

гр.Разград, 05.10.2018 г.

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в публично съдебно заседание на   пети октомври 2018 г. в следния състав:

 

         

                                        Председател: ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

                                                           

                                                           

Секретар: Дияна Георгиева

 

Прокурор  ТИХОМИР ТОДОРОВ

сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ нох дело

№ 322/2018 година

          На именното повикване в 10,30 часа се явиха:

 

          ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – РАЗГРАД, редовно призована,  явява се ОКРЪЖНИЯ ПРОКУРОР ТИХОМИР ТОДОРОВ.

         ОБВИНЯЕМИЯТ Б.А.С., редовно призован,  явява се лично и  заедно с упълномощения си защитник адв. Н.Х. ***.

СЪДЪТ предостави възможност да изразят становище по даване ход на делото

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

          Адв. Х.: Да се даде ход на делото.

          ОБВИНЯЕМИЯТ С.: Да се даде ход на делото.

          СЪДЪТ счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ

         Б.А.С.: роден на *** ***, обл. Силистра, ул. „Осми март“ №1, български гражданин, с основно образование, безработен, женен, неосъждан, ЕГН – **********.

         СЪДЪТ на основание чл.274 и чл.275 НПК разясни на страните правата им по НПК, включително и правото им на отводи към състава на съда, прокурора и секретаря.

          ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи.

          Адв.Х.: Нямам искания за отводи.

          ОБВИНЯЕМИЯТ С.: Нямам искания за отводи.

          СЪДЪТ ДОКЛАДВА внесеното споразумение за прекратяване на наказателното производство на основание чл.381 НПК, по Досъдебно производство № 330 ЗМ - 471/2015 г. по описа на ОД на МВР – Разград, по отношение на Б.А.С., ЕГН **********, ведно с приложената към него декларация по чл.381, ал.6 НПК, подписана от обвиняемия.

          ПРОКУРОРЪТ: Поддържаме така представеното споразумение. Молим да го одобрите във вида, в който е внесено в ОС и да прецените, че тези параметри не противоречат на закона и на морала.

          Адв.Х.: Поддържаме постигнатото споразумение с представителя на ОП-Разград. Същото не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

ОБВИНЯЕМИЯТ С.: Поддържам споразумението.

          СЪДЪТ на основание чл.382, ал.4 НПК запита обвиняемия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от обвинението. Съгласен ли е с тези последици. Доброволно ли е подписал споразумението.

          ОБВИНЯЕМИЯТ С.: Разбирам, в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно го подписах.

          СЪДЪТ като съобрази изявленията на страните и като взе предвид, че споразумението е изготвено съобразно изискванията на НПК и в него се съдържа съгласие по всички въпроси, посочени в разпоредбите на чл.381, ал.5 от НПК намира, че следва да се впише съдържанието на споразумението в съдебния протокол, в окончателен вид, така както е депозирано, като се приеме и депозираната декларация към същото от обвиняемия.         

Ето защо, съдът на основание чл. 382, ал.6 НПК

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

         ВПИСВА съдържанието на окончателното споразумение, както следва:

Днес 01.10.2018 г. между Емилиян Грънчаров – зам. окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – гр. Разград, като в съдебно заседание се явява Окръжния прокурор Тихомир Тодоров и адв. Н.Х. от Адвокатска колегия - гр. Разград, в качеството на упълномощен защитник на обв. Б.А.С., ЕГН - ********** се постигна споразумение за решаване на наказателното производство по ДП № 330 ЗМ – 471/2015 г. по описа на ОД на МВР – Разград (преписка вх. № 675/2015г. по описа на Окръжна прокуратура – Разград), при реда и условията на чл.381, ал.1 от НПК.

 

На основание чл. 381, ал. 5 от НПК, страните по споразумението постигнаха съгласие по следните въпроси:

 

І. По чл. 381, ал. 5, т.1 от НПК:

Обвиняемият Б.А.С. - роден на *** ***, обл. Силистра, ул. „Осми март“ №1, български гражданин, с основно образование, безработен, женен, осъждан (към момента на деянието неосъждан), ЕГН – ********** се признава за виновен в това, че:

През периода 01.08.2015 г. – 05.08.2015 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, наредил осъществяване на противозаконна дейност, в защитена територия за опазване на културното наследство, а именно ремонтни работи по интериора и подовата настилка на джамия „Макбул Ибрахим паша“, декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата, съгласно чл. 12 от Закона за паметниците на културата и музеите, обн. ДВ, бр. 29 от 1969 г., включен в списък на декларираните архитектурно-строителни паметници в гр. Разград и окръга от 1973 г., одобрен от директора на НИПК и за художествен паметник на културата съгласно чл. 12 от Закона за паметниците на културата и музеите, обн. ДВ, бр. 101 от 1971 г. „Списък на единични паметници на изобразителното изкуство и архитектурно-етнографски паметници на културата“, притежаващ статут на недвижима архитектурно-строителна и художествена културна ценност с категория „национално значение“, съгласно Параграф 10, ал. 1 и Параграф 12, ал. 1 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за културното наследство и на недвижима културна ценност с категория „национално значение“, съгласно чл. 146, ал. 3 от Закона за културното наследство, без съответни разрешения по закон в защитена територия за опазване на културното наследство, като нарушил чл. 71, ал. 1, т. 2 и т. 3, ч. 71, ал. 2, чл. 83, ал. 1, т. 1 вр. чл. 84, ал. 1 и ал. 2 и чл. 164 от ЗКН.

Престъпление по чл. 277а, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

 

ІІ. По чл. 381, ал. 5, т. 2 от НПК:

          На основание чл. 381, ал. 5, т. 2 от НПК, страните договориха следния вид и размер наказание:

          На обв. Б.А.С. за извършеното престъпление по чл.277а, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, на основание чл. 54, ал. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДЕСЕТ МЕСЕЦА И ГЛОБА В РАЗМЕР на 3 000 (три хиляди ) лева.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на определеното наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

ІІІ. По чл. 381, ал. 5, т. 4 от НПК:

Възпитателната работа по отношение на обв. Б.А.С. през изпитателния срок на наказанието лишаване от свобода се възлага на началника на РУ на МВР - Дулово.

IV. По чл.381, ал.5, т. 6 от НПК:

           Приобщените по делото като веществени доказателства  книжа и предмети – 1 бр. книга с надпис „Dini Bilgiler“, 1 бр. книга с надпис „Oqutler“, 1 бр. книга с надпис „Yasin-i-serif“, 1 бр. книга с надпис „Sofra duasi“, 1 бр. съдебно удостоверение изх. № 398/2014 г., 11.06.2015 г., издадено от РС – Дулово за сключен граждански брак между Емине Хюджаби Ахмед и Бейнаби Рамис Ахмед, 1 бр. платежно нареждане за внесена от обв. Б.А.С. *** парична сума в размер на 10,00 лева, 1 бр. квитанция за внесена от обв. Б.А.С. *** парична сума в размер на 24,00 лева, за изготвяне на скица и 1 бр. малък килим не са необходими за нуждите на наказателното производство по отношение на на други лица и други престъпления и следва да бъдат върнати на обв. Б.А.С..

Разноските по делото в размер на 529,00 лева - за възнаграждение на вещи лица се възлагат на обв. Б.А.С., който следва да ги заплати по сметка на ОД на МВР - Разград.

V. По чл. 381, ал. 3 от НПК:

С престъплението не са причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

С това споразумение страните уреждат окончателно всички въпроси, касаещи наказателната отговорност на обв. Б.А.С. по отношение на извършеното от него престъпление.

          След одобрение от съда, настоящото споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

VI. По чл.381, ал.6 от НПК, страните подписват споразумението:

 

                                                

                                       ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР: ................................

                                                                                /ТИХОМИР ТОДОРОВ/

 

 

                                                 ЗАЩИТНИК: ....................................................

                                                                                /АДВ. Н.Х./

 

 

                                                 ОБВИНЯЕМ: ...............................................

                                                                                /Б.С./

       

            

 

Д  Е  К  Л  А  Р  А  Ц  И  Я

 

                                           по чл. 381, ал. 6 от НПК

 

          Подписаният Б.А.С. - роден на *** ***, обл. Силистра, ул. „Осми март“ №1, български гражданин, с основно образование, безработен, женен, осъждан, ЕГН – **********,

 

                                               ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

 

1.Разбирам обвинението.

2.Признавам се за виновен.

3.Разбирам и съм съгласен със споразумението и настъпващите от него последици, които приемам изцяло.

4.Отказвам се от съдебно разглеждане по общия ред на наказателното производство по ДП № 330 ЗМ – 471/2015 г. по описа на ОД на МВР – Разград (преписка вх. № 675/2015г. по описа на Окръжна прокуратура – Разград).

5.Споразумението подписвам доброволно.

 

 

ОБВИНЯЕМ: ........................................

/Б.С./

 

          СЪДЪТ, след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала намира, че същото следва да бъде одобрено, поради което и на основание чл.382, ал.7 от НПК

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ОДОБРЯВА постигнатото писмено споразумение сключено между Емилиян Грънчаров – зам. окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – гр. Разград като в съдебно заседание се явява Окръжния прокурор Тихомир Тодоров и адв. Н.Х. от Адвокатска колегия - гр. Разград, в качеството на упълномощен защитник на обв. Б.А.С., ЕГН – **********, роден на *** ***, обл. Силистра, ул. „Осми март“ №1, български гражданин, с основно образование, безработен, женен, осъждан (към момента на деянието неосъждан), по силата на което:

 Обвиняемият Б.А.С., ЕГН – **********, роден на *** ***, обл. Силистра, ул. „Осми март“ №1, български гражданин, с основно образование, безработен, женен, осъждан (към момента на деянието неосъждан) се признава за ВИНОВЕН в това, че:

През периода 01.08.2015 г. – 05.08.2015 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, наредил осъществяване на противозаконна дейност, в защитена територия за опазване на културното наследство, а именно ремонтни работи по интериора и подовата настилка на джамия „Макбул Ибрахим паша“, декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата, съгласно чл. 12 от Закона за паметниците на културата и музеите, обн. ДВ, бр. 29 от 1969 г., включен в списък на декларираните архитектурно-строителни паметници в гр. Разград и окръга от 1973 г., одобрен от директора на НИПК и за художествен паметник на културата съгласно чл. 12 от Закона за паметниците на културата и музеите, обн. ДВ, бр. 101 от 1971 г. „Списък на единични паметници на изобразителното изкуство и архитектурно-етнографски паметници на културата“, притежаващ статут на недвижима архитектурно-строителна и художествена културна ценност с категория „национално значение“, съгласно Параграф 10, ал. 1 и Параграф 12, ал. 1 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за културното наследство и на недвижима културна ценност с категория „национално значение“, съгласно чл. 146, ал. 3 от Закона за културното наследство, без съответни разрешения по закон в защитена територия за опазване на културното наследство, като нарушил чл. 71, ал. 1, т. 2 и т. 3, ч. 71, ал. 2, чл. 83, ал. 1, т. 1 вр. чл. 84, ал. 1 и ал. 2 и чл. 164 от ЗКН.

Престъпление по чл. 277а, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

 

          На основание чл. 381, ал. 5, т. 2 от НПК на обв. Б.А.С. за извършеното престъпление по чл.277а, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, на основание чл. 54, ал. 1 от НК СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДЕСЕТ МЕСЕЦА И ГЛОБА В РАЗМЕР на 3 000 (три хиляди ) лева.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на определеното наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На осн. чл. 381, ал. 5, т. 4 от НПК възпитателната работа по отношение на обв. Б.А.С. през изпитателния срок на наказанието лишаване от свобода се възлага на началника на РУ на МВР - Дулово.

На осн. чл.381, ал.5, т. 6 от НПК приобщените по делото като веществени доказателства  книжа и предмети – 1 бр. книга с надпис „Dini Bilgiler“, 1 бр. книга с надпис „Oqutler“, 1 бр. книга с надпис „Yasin-i-serif“, 1 бр. книга с надпис „Sofra duasi“, 1 бр. съдебно удостоверение изх. № 398/2014 г., 11.06.2015 г., издадено от РС – Дулово за сключен граждански брак между Емине Хюджаби Ахмед и Бейнаби Рамис Ахмед, 1 бр. платежно нареждане за внесена от обв. Б.А.С. *** парична сума в размер на 10,00 лева, 1 бр. квитанция за внесена от обв. Б.А.С. *** парична сума в размер на 24,00 лева, за изготвяне на скица и 1 бр. малък килим не са необходими за нуждите на наказателното производство по отношение на на други лица и други престъпления и следва да бъдат върнати на обв. Б.А.С..

Направените в хода на делото разноски в размер на 529,00 лева - за възнаграждение на вещи лица се възлагат на обв. Б.А.С., който следва да ги заплати по сметка на ОД на МВР - Разград.

          Определението за одобряване на споразумението влиза в законна сила от днес 05.10.2018 година.

ПРОКУРОРЪТ: Да се отмени мярката, тя е изиграла своята роля.

Адв.Х.: Моля да бъде отменена МНО “Подписка” взета по отношение на подзащитния ми.

          ОБВИНЯЕМИЯТ С.: Моля да ми бъде отменена взетата спрямо мен МНО “Подписка”.

         СЪДЪТ като съобрази, че с одобреното споразумение окончателно се решава въпроса досежно  наказателната отговорност на обвиняемия по предявеното му обвинение, намира, че е отпаднала необходимостта от взетата му мярка за неотклонение „подписка“ относно целите, които обезпечава. Ето защо, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ОТМЕНЯ взетата по отношение на Б.А.С., ЕГН **********, мярка за неотклонение „Подписка“.

         Определението в тази част може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд – Варна в 7-дневен срок от днес.

         ПРЕКРАТЯВА производството по нохд № 322/2018 г. по описа на Разградски окръжен съд.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

          Протоколът изготвен днес в съдебно заседание, което завърши в   10, 45 часа.

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                            СЕКРЕТАР: