П Р О Т О К О Л

 

 

гр. Разград, 21 декември  2018 г.

 

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

двадесет и първи декември  2018 г. в следния състав:

 

                                               

                             Председател: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                      

         

Секретар: Н.Р.

 

Прокурор: ТИХОМИР ТОДОРОВ

сложи за разглеждане докладваното  от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ н.о.х. дело

№ 426/2018 година

          На именното повикване в 11,30 часа се явиха:

 

ЗА ВНОСИТЕЛЯ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – РАЗГРАД, при редовност в призоваването, се явява окръжен прокурор ТИХОМИР ТОДОРОВ.

          ОБВИНЯЕМИЯТ Н.С.  Е., редовно призован, се явява лично и със защитник адвокат В.К..

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

          АДВ.К.: Да се даде ход на делото.

          ОБВИНЯЕМИЯТ Н.С.Е.: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намери, че не са налице  процесуални пречки да се даде ход на делото

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

         СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ:

         Н.С.  Е.: ЕГН: **********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан

 

СЪДЪТ разясни на страните правата им по НПК, включително правото им на искания за отводи.

          ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи.

          АДВ.К.: Нямаме искания за отводи.

          ОБВИНЯЕМИЯТ Н.С.Е.: Нямам искания за отводи.

         

         

          СЪДЪТ ДОКЛАДВА на основание чл.381 НПК постъпило споразумение за решаване на наказателното производство по досъдебно производство № 330 ЗМ-263/2018г. по описа на ОД  на МВР - гр. Разград, вх. № 1790/2018г. по описа на Окръжна прокуратура – гр. Разград при реда и условията на чл.381, ал.1 от НПК сключено между окръжен прокурор ТИХОМИР ТОДОРОВ и от друга страна адв.В.К.  като защитник на обвиняемия  Н.С.  Е..

         

          ПРОКУРОРЪТ: Поддържам представеното споразумение за решаване  на наказателното производство по досъдебно производство № 330 ЗМ-263/2018г. по описа на ОД  на МВР - гр. Разград, вх. № 1790/2018г. по описа на Окръжна прокуратура – гр. Разград. Считам, че същото не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.  

АДВ.К.: Поддържам така представеното пред Вас споразумение изцяло. Моля същото да бъде одобрено, тъй като не противоречи на закона и морала.

 

           На основание чл.382, ал.4 НПК СЪДЪТ ЗАПИТА обвиняемия дали разбира обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен  ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

ОБВИНЯЕМИЯТ Н.С.  Е.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тези  последици. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

СЪДЪТ  намира, че не са налагат промени в постигнатото споразумение между страните и на основание чл.382, ал.6 НПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

          ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение за решаване на делото в досъдебното производство на основание чл. 381 от НПК по ДП № 330 ЗМ-263/2018г. по описа на ОД  на МВР - гр. Разград, вх. № 1790/2018г. по описа на Окръжна прокуратура – гр. Разград,  което се подписва от прокурора, защитника и обвиняемия Н.С.  Е., както следва:

         

Днес, 20.12.2018г. в гр. Разград, между Тихомир Тодоров – Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - град Разград и адвокат В.К. от Адвокатска колегия – гр. Разград, в качеството му на защитник на Н.С.  Е., ЕГН: **********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, със средно образование,  женен,  неосъждан, се постигна споразумение за решаване на наказателно производство по ДП № 330 ЗМ-263/2018г. по описа на ОД  на МВР - гр. Разград, вх. № 1790/2018г. по описа на Окръжна прокуратура – гр. Разград, при реда и условията на чл. 381, ал. 1 от НК.

На основание чл. 381, ал. 5 от НПК, страните по споразумението постигнаха съгласие по следните въпроси:

         І. По чл. 381, ал. 5, т. 1 от НПК:

         Обвиняемият Н.С.Е., ЕГН **********  - роден на *** ***, с постоянен адрес ***, се признава за виновен:

-   За това, че на 21.10.2010г. в с. Яким Груево, обл. Разград противозаконно е държал оръдия - 2 бр. саморъчно изработени металдетектори, за които знае че са предназначени за търсене на археологически обекти - престъпление по чл. 277а, ал.7 от НК. 

-   За това, че на 21.10.2010 г. в с. Яким Груево, обл. Разград е държал повече от 3 броя археологически обекти, а именно 502 (петстотин и два) броя движими археологически обекти по смисъла на ЗКН, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, на обща стойност 1915.25 лева (хиляда деветстотин и петнадесет лева и двадесет и пет стотинки) – престъпление по чл. 278, ал.6 от НК.

 

           ІІ. По чл. 381, ал. 5, т. 2 от НПК:

           Страните приемат като вид и размер на наказанието за извършените от обвиняемия Н.С.  Е. престъпления, както следва:

- На основание чл. 381 от НПК във вр. с чл. 36 и 55, ал. 1, т. 1 от НК като вид и размер на наказанието за извършеното престъпление  по чл. 277а, ал.7 от НК– 10 месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което да се отложи на основание чл. 66, ал. 1 от НК за изпитателен срок от 3 години.

         - На основание чл. 381 от НПК във вр. с чл. 36 и 55, ал. 1, т. 1 от НК като вид и размер на наказанието за извършеното престъпление  по чл. 278, ал. 6 от НК – 10 месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което да се отложи на основание чл. 66, ал. 1 от НК за изпитателен срок от 3 години.

          - На основание чл. 23, ал. 1 от НК определя едно общо наказание „лишаване от свобода“ в размер на 10 месеца, изтърпяването на което да се отложи на основание чл. 66, ал. 1 от НК за изпитателен срок от 3 години.

 

          III. По чл. 381, ал. 5, т. 4 от НПК

          Възпитателната работа по отношение на обв.  Н.С.  Е. се възлага на Началника на РУ на МВР - гр. Исперих.  

 

         IV. По чл. 381, ал. 5, т. 6 от НПК

          Направените в хода на делото разноски в  размер на 69,42 лева се възлагат на обв.  Н.С.  Е., който следва да ги заплати  по сметка на ОД на МВР- град Разград.

 

          V. По чл. 381, ал. 5, т. 6 от НПК по отношение на веществените доказателства:

 

         1. На основание чл. 53, ал. 1, б. „a“ от НК приобщените по делото като веществени доказателства - 2 бр. саморъчно изработени металдетектори, се отнемат в полза на  държавата, тъй като принадлежи на обв. Н.С.  Е. и са послужили за извършване на престъпление по чл. 277а, ал.7 от НК.

 

        2. На осн. чл. 278, ал. 7 от НК подробно описаните по-долу и приобщените по делото 502 броя движими археологически културни ценности по смисъла на ЗКН, оставени на съхранение в Националния исторически музей – гр. София,  следва да се отнемат в полза на държавата:

-       21 броя фрагменти от глави на лули, керамични, по-големи или по-малки (от някои са запазени само втулките); голямата част от тях са белоглинести; от повечето пръстта не е изчистена добре; датировка: османски период (XVII - начало на XIX в.). Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, могат да бъда определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       43 броя върхове от стрели, железни, от различни типове, антични и средновековни; със силно лимонитизирани повърхности, повечето обхванати от дебело покритие от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, могат да бъда определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       10 броя огнива, железни, от различни типове, антични и средновековни; със силно лимонитизирани повърхности, обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, могат да бъда определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       14 броя лезвиета на ножове, железни, от различни типове, антични и средновековни; със силно лимонитизирани повърхности, обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, могат да бъда определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой бръснач, железен; с два малки кръгли отвора в него; с халка в задния край, прекарана през трети отвор; късноантичен или средновековен; с лимонитизирана повърхност; дълж. 9 см. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       2 броя глави от брадвички, железни (едната е може би вотивна); с овални втулки за ръкохватките; късноримски (II-IV в.) (?); дълж. а) 7,5 см и б) 6,7 см; с лимонитизирани повърхности, обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-       1 брой рибарска кука, желязна; от античността или средновековието; вие. 7,5 см; с лимонитизирана повърхност. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       2 броя малки огрибки, железни (може би вотивни); едната силно подкривена; от античността или средновековието; с лимонитизирани повърхности, обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-       1 брой щитче от железен пръстен-печат; овална, силно лимонитизирана пластина с едва доловими под калцираната пръст очертания на дълбоко цизелирано изображение; от двете страни са запазени основите на отчупената и липсваща халка; датировка: късен елинистичен или римски период. Автентично, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определено като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       22 броя остриета, железни, с трудно определяеми функции (някои от тях са изглежда пробои, други са игли от иглени дараци, а трети са може би и фрагментирани върхове от стрели); с различни размери; от античността или средновековието; с лимонитизирани повърхности, обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой точиларски инструмент (масат), железен; от неподвижната халка в задния му край е запазена само основата; дълж. 10,2 см; от античността или средновековието; с лимонитизирана повърхност, обхваната от калцирана пръст. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       1 брой връх от метателно копие (пилум ?), железен; от римския период; силно повреден; силно лимонитизиран, от втулката липсва голямо парче, ръбовете на острието са прокъсани; дълж: 14,4 см. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       33 броя прешлени за вретена и други тежести с неопределяема със сигурност функция, керамични; с различни големини; повечето с форма на сфероид, други биконични, трети цилиндрични или с форма на пресечен конус; всичките с отвори в средата, прокарани открай до край; на някои отворите са запълнени с непочистена пръст; от античността или средновековието. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното  наследство, могат да бъдат определени като масов материал  по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой оловна тежест; малка; силно деформирана, с отвор; датировка: най-вероятно от римския период. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой прешлен за вретено, оловен; тялото с форма на пресечен конус с надлъжен отвор, разширяващ се към по-голямата основа; размери: вие. 1,3 см, диам. голям - 1,5 см; датировка: римски период. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой керамична тежест, елипсоидно тяло с надлъжен отвор; с неопределяема точно функция; от античността или средновековието. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       29 броя малки фрагменти и малки детайли в твърде повредено състояние от разнообразни римски и късноримски бронзови предмети (апликации, секрети от тоалетни сандъчета, игли от фибули, халки, пръстен, декоративен пирон, неопределяеми метални пластини и др.); повечето в напреднала фаза на разпадане. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       12 броя фрагменти от бронзови фибули (единият е от ажурна аграфа с фестониран ръб; другите са лъкови) в твърде повредено състояние; една от предримския период (V-IV в. пр. Хр.), а другите от римския и късноримския периоди (I-IV в.); всичките с натрошена патина и покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       4 броя фрагменти от кръгли огледала (запазени са само малки безформени сегменти); пластини от полиран бронз; римски период (II-IV в.); покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени I като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       4 броя фрагменти и детайли в твърде повредено състояние от разнообразни римски и късноримски бронзови коланни и ремъчни апликации; повечето в напреднала фаза на разпадане. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       2 броя фрагментирани висулки - бронзови елементи от сложно украсени накити, в твърде повредено състояние; датировка: римски и късноримски (II-IV в.); покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой елемент от обковката на канията на ножче (от горния край);огъната по формата на канията бронзова пластина с припоени един към друг краища, с ажурни надлъжни прорези откъм лицевата страна; размери: 1,45 х 0,45 х 3,45 см; датировка: III-VI в.; покрита с калцирана пръст. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       1 брой горен край от вотивна пръчица с грубо оформена „ръка на Сабазий”, бронзова; долният край (повече от 2/3) е отчупен и липсва; обхваната от калцирана пръст; датировка: П-Ш в.; вис.: 4,78 см. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.                             

-       1 брой част от заключващ механизъм на тоалетно сандъче от римския период, бронзово; покрита с калцирана пръст и голяма лимонитизирана топка в средата. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определена като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой игла за коса, бронзова, деформирана, с отвор в уширения горен край; римски период. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определена като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       8 броя малки или безформени зле запазени бронзови детайли или елементи от такива от несигурни за определяне по функциите им предмети от римския период (1 кръгла апликация от сандъче, 2 телчици, едната с надебеляване в единия край, 1 издължен клин, 2 фрагмента от ажурни елементи, вер. от някакви висулки, 1 част от неопределяем масивен детайл и вер. 1 стопилка). Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       12 броя железни инструменти от късния римски период (III-VI в.), свързани със земеделската дейност; намерени най-вероятно на едно място, ако се съди по степента им на запазеност – със силно лимонитизирани повърхности, но със запазени метални ядра. В находката са включени, следните инструменти: сърп, с отчупен клин за ръкохватката; кирко-брадва с нарушено работно острие откъм кирката; масивен косер с втулка;копраля; брадва с необичайно оформен работен ръб;двустранен пробой с оформен в средата му отвор за ръкохватка; тесла с твърде масивна задна част; отчупен фрагмент от работното тяло на тесла; масивно длето (?); огрибка (?); две източени лезвиета на ножове с едностранни режещи ръбове с нарушени клинове за ръкохватките.Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-       1 брой  фрагмент от палчеста фибула (задният край), бронзова; датировка: IV-VI в.; покрита с калцирана пръст. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определена като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       2 броя фибули, луковични; бронзови с липсващи игли и други детайли (едната е с кух лък) и други деформации; датировка: IV в.; обхванати от калцирана пръст; размери: а) 7,9 х 4 х 3 см и б) 6,5 х 4,71 х 2,9 см. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-       13 броя фрагменти от луковични фибули, бронзови; с различни големини: луковици, части от лъкове, иглодържатели; от IV в.; в различна степен на деструкция; обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       2 броя големи фрагменти от бронзови фибули; запазени лъковете и отчасти иглодържателите; от римския период (II – III в.), обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой фрагмент от костена игла за коса; от римския период (II – III в.). Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определена като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       7 броя малки или безформени зле запазени бронзови детайли или елементи от такива от несигурни за определяне по функциите им предмети от римския или късноримския периоди (1 кръгла апликация с фестониран ръб от сандъче; 1 кухо, огънато от ламаринка тръбовинто тяло; някаква висулка от накит; халка, отчупена от неопределяем предмет; половинка от масивна халка с кръгло напречно сечение; заден край от езиче от тока; 1 напълно неопределяем фрагмент със слабо закривена овална форма). Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       2 броя апликации коланни, бронзови, етнотипни; конвексно-конкавни тела, с овални силуети; по бордюрите им са оформени декоративни бандове от слабо наклонени къси насечки; те обхважат повдигнати центрове с равни и гладки овални лица; към краищата им (едностранно) се издават декоративни гроздовидни „езичета”; откъм гърбовете -останки от отчупени шипове; размери: 4,38 х 2,91 см; датировка: османски период (XVI-XVII в.); по повърхността с недобре изчистена калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой апликация, бронзова; конвексно-конкавна с кръгъл силует; с широк плосък ръб; лицето е гладко; откъм гърба - останка от шип; размери: диам. 4,5 см., вие. 1,2 см; датировка: римски период (III-IV в.); по повърхността недобре изчистена калцирана пръст. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       3 броя елементи от колани, бронзови - две токи (едната счупена на две) и коланен накрайник; късноантични. Автентични, движими археологически културни ценности по Закона за културното наследство.

-       1 брой връх от стрела, железен, средновековен; листовидно тяло с откършен при основата му шип; обхванат от калцирана пръст; дълж. 5,2 см. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       Ремъчна апликация, бронзова, оформена като насрещно представена четилилистна детелина; късноантична (III-VI в.). Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       Фрагмент - щитчето от железен пръстен от ранния римски период; твърде повреден. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       Фрагмент от брадвовиден бронзов амулет (халкичката с малка част от тялото); от предримския период. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       4 броя  пластини, отлепени от столчета на пръстени, бронзови; на лицата им са гравирани семпли геометрични орнаменти (на едната е имитиран „магически квадрат“); XVII-XVIII в. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой амулет, оловен, кръгъл с петличка; с декоративен банд от наклонени къси насечки, вървящ по ръба; изображенията са напълно заличени от удари с остър предмет; датировка: X-XI в. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой щитче от пръстен, бронзов; силно деформирана пластинка, почти изправена вторично, върху която се забелязват контурите на гравиран орел (?) с разперени криле; датировка: X-XI в. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7.

-       3 броя половинки от бронзови пафтички (една „мъжка” и две „женски”); „женските” са декорирани с ажурни прорези, а „мъжката” е с гладко лице; датировка: XVI-XVII в. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       3 броя коланни апликации, бронзови; средновековни (IX-XI в.), с шипове откъм гърбовете; Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-       1 брой фрагмент от коланен накрайник, сребърен (?); по ръба му е оформен банд с повтарящи се „Θ’’-образни орнаменти; средновековен. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7.

-   3 броя коланни накрайници, от медна сплав; два касетъчни и един неопределяем със сигурност (голям фрагмент); датировка: VII-IX в. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-2 броя коланни апликации, бронзови;- правоъгълни  пластини с правоъгълни прорези в тях, изместени към едната от дългите страни; откъм гърба с нитове; датировка: късна античност (IV-VI в.). Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

- 3 броя щитчета от пръстени, бронзови; овални; със следи от някаква декорация по лицата им; запазени основите на халките им; датировка: късна античност (IV-VI в.). Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

- 2 броя оловни кръстчета (едното е било вероятно нагръдно); деформирани; средновековни. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

- 1 брой кръстче, нагръдно, изработено от бронзова пластина; с по-дълго вертикално рамо; раменете се разширяват навън; на горното рамо - основа от отчупена петлица; на лицето - следа от някакъв орнамент; датировка: средновековие. Автентично, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определено като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

- 1 брой фрагмент от дръжчица на сандъче (?), бронзов; сферична масивна отливка, преминаваща плавно към конично стеснение; в двата края (по оста) с издатъци - останки от свързващи елементи; по лицето - декорация от наклонени късе насечки (канелюри); датировка: късен римски период. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-1 брой фрагмент от триръба стрела „скитски” тип, бронзова; втулката отчупена и липсва; датировка V-IV в. пр. Хр. Автентичен, движима археологическа културна  ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде пределен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

- 16 броя фрагменти, малки детайли от неопределяеми предмети и безформени предмети или части от такива; бронзови и оловни; с вероятен археологически произход (антични и средновековни); твърде зле запазени, повечето с нарушена цялост, корозирали, покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; всичките могат да бъда определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3).

-1 брой щитче от пръстен, желязно; кръгла плочка, върху която е било цизелирано някакво неопределяемо днес изображение; останки от халката; датировка: I в. пр. Хр. - I в. сл. Хр.; много силно лимонитизирано, до загуба на металното ядро; диам. 2,3/2,2 см. Автентично, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7.

-1 брой пръстен, бронзов; овално щитче с фестониран ръб, върху чието лице е гравиран мрежовиден орнамент; халката е с полуелипсовидно сечение, завършваща с пъпчица в задния си край; датировка: XVII-XVIII в.; размери: 2,1 х 2,18 х 1,28 см. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-2 броя копченца, бронзови, декоративни; масивни отливки - едното със сферична, а другото с капковидна форма; и двете с неподвижни петлички; гладкостенни; датировка: Средновековие; височини: а) 1,65 см и б) 1,22 см; на места покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-5 броя фрагменти, бронзови, някои от несигурни за определяне предмети, а именно: „капачка” от задния край на ръкохватката на ножче; част от коланна апликация; два лъка от фибули (?) и силно нъгъната тел с кръгло сечение, вер. фрагмент от гривна; датировка: късна античност - средновековие. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-15 броя прешлени от колани и фрагменти от такива, метални; от XVII-XVIII в.; в лошо състояние, покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-7 броя апликации, ремъчни; бронзови; оформени като насрещно представени цветчета, с шипове откъм гърбовете; датировка: късноантични; в лошо състояние, покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-4 броя копченца, бронзови, декоративни; масивни отливки със сферични форми; с неподвижни петлички; гладкостенни; датировка: Средновековие; на места покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-1 брой мънисто, бронзово; биконично, с широк надлъжен отвор с кръгло сечение; датировка: римски период (I-IV в.); на места с калцирана пръст. Автентично, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определено  като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-1 брой пръстен, бронзов; малка овална плочка, от която се развива овална в сечението ѝ халка; размери: 2,73 х 1,92 х 0,49 см; датировка: късна античност (IV-VI в.); покрит с калцирана пръст. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-5 броя малки фрагменти от неопределяеми предмети, а именно: три подмачкани пластини, една конична втулка с квадратна основа, с прекършен стесняващ се край; една „С”-овидно огъната масивна тел със стесняващи се краища (обица ?); всичките от античността. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-19 броя тежести за вретена, оловни; биконични, сфероидни, едно цилиндрично и две твърде плоски; почти всичките са декорирани с геометризирани нискорелефни орнаменти; напречно през всичките преминават отвори за прихващане към вретената; от римския и късноримския периоди (II-VI в.); повечето са деформирани, с налепи от калцирана пръст. Автентични, археологически движими културни ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-3 броя фрагменти от фибули, бронзови, както следва две игли с останки от пружините и един лък от фибула; от римския период; деформирани, покрити с патинирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       3 броя фибули, бронзови; запазени лъковете и иглодържателите; липсват иглите, с деформации; датировка: II-IIIв.; патинирани, обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-       4 броя фрагменти, бронзови; от неопределяеми предмети от античността; патинирани, обхванати от калцирана пръст.Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       2 броя „Капачки” от ръкохватки на ножове; от медна сплав; едната е сърцевидно изрязана и огъната конвексно-конкавно ламаринка, а другата е плоска, изрязана като пластина с овален контур и слабо прегьната; двете са с отвори в средите;датировка: XVI-XVIII в. Автентични, археологически движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       2 броя копчета, фрагменти; бронзови, с повърхност, покрита от бял метал; полусферични кухи тела; едното със смачкана петличка; датировка: Средновековие; корозирали, обхванати от калцирана пръст. Автентични, археологически движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой дръжчица (?) от неопределяем инструмент; сложно профилирана оловна отливка с надлъжен отвор с кръгло сечение; дълж. 4,41 см; слабо огъната; датировка: късен римски период (III-IV в.). Автентична, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определена като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       5 броя елементи от неопределяеми със сигурност предмети, най-вероятно от античността, а именно: конична бронзова втулка; бронзова халка; сфероидна оловна тежест; конвексно-кбнкавна бронзова апликация от сандъче със силно нарушена периферия и шип откъм гърба; мънисто, оформено от извита кръгово бронзова ламаринка. Автентични, археологически движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой тока за колан, отливка, правоъгълна форма и леко заоблени краища. Иглата е закрепена чрез извиване на късата страна. Размери: 3 х 4,4 см, дължина на иглата 4,5 см., без украса. Датировка: античност/средновековие. Автентична, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определена като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой тока за колан, отливка, правоъгълна форма и леко заоблени краища, размери: 2,6 х 4,4 см, дължина на иглата 2,6 см., без украса. Иглата е закрепена чрез извиване на водач в средната част на токата. Датировка:античност/сердновековие. Автентична, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определена като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой тока за колан, отливка, правоъгълна форма. Външната страна на токата е удебелена, в средата елементът е оформен за поставяне на иглата. Иглата е закрепена чрез извиване на дългата страна. Размери: 4,5 х 3 см, дължина на иглата 3,3 см., без украса. Датировка:античност/средновековие. Автентична, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъдат определена като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой тока за колан, отливка, правоъгълна форма и леко заоблени краища. Иглата липсва. Размери: 5,8 х 2,7 см, дължина на иглата 4,5 см., без украса. Датировка: античност/средновековие. Автентична, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъдат определена като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой фрагмент от пръстен ключ. Халката на пръстена е отчупена и липсва. Размери: 1,8 х 1,8 см. Датировка: II-III век. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой  връх за стрела. Бронз, лята, триръба с издължен връх. Размери: 2,3x0,5 см. Датировка: IV в.пр. Хр. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъдат определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой връх за стрела. Бронз, лята, триръба с издължен връх. Размери: 2,5x0,6 см. Датировка: IV в.пр. Хр. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен  като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; елипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към елипсовидно щитче без украса; липсва част от халката, патиниран, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Могжет да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; върху тънката, елипсовидна в сечението ѝ халка е монтирано кръгло щитче без украса; липсва голямата част от халката, патиниран, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; върху тънката, елипсовидна в сечението й халка е монтирано правоъгълно щитче със заоблени краища, без украса; липсва част от халката, патиниран, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към ромбовидно щитче без украса; патиниран, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението й халка преминава с плавно уширение към елипсовидно щитче с плитка украса-флорален мотив; патиниран, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой фрагмент от пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към елипсовидно (?) щитче с плитка украса-флорален мотив; патиниран, липсва част от плочката, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой  пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към елипсовидно щитче без украса; патиниран, с отчупвания, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към щитче с шестоъгълна форма; деформиран, патиниран, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към кръгло щитче с плитка украса-флорален мотив; патиниран, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронз; отливка; плочката е стъпаловидно повдигната на ниско столче, елипсоидно щитче без видими орнаменти; халката е масивна с полуелипсовидно сечение, счупена, патиниран, с петна от недобре свалена калцирана пръст; датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝй халка преминава с плавно уширение към елипсовидно щитче без украса; патиниран, с отчупвания, деформиран, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; върху полуелипсовидната в сечението ѝ халка е монтирана попуелипсовидна плочка, чиито краища са оформени в деветлистна розета; патиниран, с отчупвания, деформиран, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението й халка преминава с плавно уширение към елипсовидно щитче без украса. Разширяващите се краища на халката са с плитка врязана украса от 4 насечки тип „рибя кост“, патиниран, плочката е счупена през средата, деформиран, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       3 броя пръстени, бронзови; отливкаи; полуелипсовидните в сечението им халки преминават с плавни уширения към елипсовидни щитчета без украса. Патинирани, плочките са счупени, деформирани, датировка: XII-XIII в. Автентични, археологически движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство. Могат да бъдат определени като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към елипсовидно щитче с плитка врязана украса-флорален мотив. Разширяващите се краища на халката са с плитка врязана украса от тип „рибя кост“, патиниран, халката е счупена, деформиран, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой фрагмент от халка на средновековен пръстен, бронз, отливка. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка. Тънката халка с елипсовидно сечение преминава в два срещуположни елемента, оформящи празно пространство с форма на елипса. Патиниран, счупен, деформиран. датировка:   XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към кръгло щитче с плитка врязана украса. Патиниран, халката е счупена, деформиран. датировка:     XII-XIII в. Автентичен,археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой фрагмент от пръстен, бронзов; отливка; ромбоидно щитче с плитка врязана украса. Патиниран, халката е отчупена и липсва, деформиран, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       11 броя коланни токи. Бронз, отливки, заоблени краища. Иглите на 9 бр. липсват. Размери: от 2,1x1,7; 0,3 см до 2,6 х 2,3; 0,3 см, без украса. Състояние: липсват части, патинирани, деформирани, покрити с калцирана пръст. Датировка:,- античност-средновековие. Автентични, археологически движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство. Могат да бъдат определени като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой половинка, отсечена от ядрото на монета, бронзова, на македонския цар Филип II (359-336 г. пр. Хр.), лицевата страна е силно корозирала и е обезличена, окислена. Автентична, представлява движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       47 броя монети, медни, късноримски, неопределяеми (втората половина на III-V в.), обезличени, повечето са фрагменти, силно корозирали, окислени, покрити с налепи от калцирана пръст. Автентични, представляват движими археологически културни ценности по смисъла на Закона, за културното наследство.

-       1 брой половинка, отрязана от ядрото на сребърна монета (денар) на град Рагуза (Дубровник); (XVII в.), изтрита, пробита. Автентична, представлява движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       1 брой монета, сребърна, турска, акче на султан Ахмед I (1603-1617 г.), частично полуизтрита. Автентична, представлява движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       2 броя монети, сребърни, турски, акчета на султан Мурад IV (1623-1640 г.), добре запазени. Автентични, представляват движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-       22 броя монети, сребърни и билонови (някои са с медни ядра -фурета), турски, акчета, неопределяеми (XVII в.), изтрити, корозирали, окислени, при някои са отчупени части от ядрата, някои са пробити, повечето са покрити с калцирана пръст. Автентични, представляват движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

 

3. Описаните по-долу и приобщените по делото 614 броя предмети и монети, които не представляват движими културни ценности по смисъла на ЗКН, оставени на съхранение в Националния исторически музей – гр. София,  следва да се предадат на Регионален исторически музей - Разград:

-   1 брой щик от пушка (байонет), железен, фабрична изработка от началото на XX в.; дълж. 56, 6 см; силно лимонитизиран. Автентичен, но не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой заготовка за боен нож; изработена в съвремието ни от желязо и бронз (предпазителя); дълж. 40 см. Не е автентичен, не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   6 броя фрагменти, керамични, от тежести за вретено и мъниста; от неопределяемо със сигурност време; с непочистена калцирана пръст. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой подкова, желязна за копитото на малко нечифтокопитно животно (конче, магаренце), лятна; със специфично оформен канал за скриване на главите на клинците; от османския период (XV-XIX в.); с лимонитизирана повърхност, обхваната от калцирана пръст. Автентична, но не е движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой ножче, сгъваемо, желязно със запазена ръкохватка от неопределяем метал; силно лимонитизирано; датировка: край на XIX - начало на XX в. (По традиция такива ножчета са се продавали в миналото на панаирджийските сергии) Автентично, но не е движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   8 броя фрагменти от неопределяеми по функцията им железни предмети, от неопределяемо време. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   8 броя неопределяеми по функцията им керамични предмети, повечето от които могат да се определят като безформени; от неопределяема епоха. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   5 броя керамични мъниста; от неопределяемо време. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой кремъчно-ударен механизъм от пушка „ориенталски тип”; много силно лимонитизиран до загуба на метално ядро, обхванат от дебели налепи от калцирана пръст; .от XVIII в. Автентичен, но не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой отливка, бронзова, с кръгъл силует; в средата ѝ в нисък релеф е представена обърната налява конска глава с юзда; откъм гърба - незачистени лиеци; съвременна занаятчийска отливка за производство на коланни токи по разпространени през 30-те години на XX в. фабрични токи. Не е автентична, не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   1 брой кръгла, слабо издута навън апликация; с прокаран през пробит в центъра ѝ отвор пластинчат шплент; съвременна изработка. Автентична, но не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   2 броя камбанки, бронзови; едната съвременна, а другата съвременна заготовка за изработка на имитация на антична камбанка. Не са автентични, не представляват културни ценности по Закона за културното наследство.

-   1 брой езиче от камбанка, оловна сферичка, прихваната с желязна петличка; от неопределяемо време. Автентична, но не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   1 брой част от подспусъчна гривна от огнестрелно оръжие, вероятно пушка, бронзова; от края на XVIII - началото на XIX в. Автентична, но не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   12 броя малки фрагменти или детайли от разнообразни, трудноопределяеми предмети, някои от които може би от римския или от късноримския периоди (две халки, 10 други). Автентични, но не представляват културни ценности по Закона за културното наследство.

-   1 брой метален елемент от мартеничка - кръстосани шапка и бастун; от 30-те години на XX в. Автентична, но не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   2 броя деформирани гривнички от неопределяеми медни сплави; датировка: XX в. Автентични, но не представляват културни ценности по Закона за културното наследство.

-          1 брой огниво, желязно, от края на XIX - началото на XX в. Автентично, но не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   1 брой оловна конична тежест с отвор в средата, с неопределяема функция и от неопределяемо време. Автентична, но не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   1 брой малък фрагмент от неопределяем предмет от тъмно-синьо стъкло; от неопределяемо време. Автентичен, но не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   1 брой табакера, ламаринена, никелирана, турска, с щемпеловано по стената ѝ откъм шарнира име на собственика Madeni Chan, съвременна, не представлява културна ценност по смисъла на ЗКН и прибраните в нея предмети (Копчета, месингови или от оловно-калаена сплав, 8 бр. от XX в. Не представляват културни ценности по Закона за културното наследство;Щитче от пръстенче, кръгло, с монтирано в него прозрачно стъкълце с релефен геометричен орнамент, от XX в. Не представлява културна ценност по Закона за културното наследство;Малък фрагмент от сребърна обица, тип „арпалия”, от XIX в. Не представлява културна ценност по Закона за културното наследство;Пластинки и слитъчета от бронз и олово, 16 бр. от неопределяеми предмети, от неопределяемо време. Не представляват културни ценности по Закона за културното наследство;Щитче от бронзово пръстенче, кръгла пластина, отлепена от столчето на пръстена, с 4-редов надпис на арабица, от XIX в. не представлява културна ценност по Закона за културното наследство;Малка конвексно-конкавна бронзова апликацийка с гладко лице, от неопределяемо време. Не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.;Малки, сребърни (?) пластинчати елементи от неопределяеми накити (гривни), два от които са. декорирани с техника гийожаш, типична за изделията  от XIX в. насетне и една с точки и насечки; от неопределяемо време. Не представляват културни ценности по Закона за културното наследство.)

-   1 брой печат за червен восък, личен - с гравирани върху овалното му щитче преплетени инициали; дръжчицата е висока, разширяваща се нагоре; повърхността й е декорирана с неокласически релефни мотиви; датировка: Край на XIX-начало на XX в. Автентичен, но не представлява културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой декоративен елемент от „шомпол” на пистолет „балкански” тип; бронзов; връхчето му е силно подгънато; датировка: XIX в. Автентичен, но не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой оловна тежест; деформирано сфероидно тяло с широк надлъжен отвор; с неясно предназначение и от неопределяемо време. Автентична, но не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой халка, бронзова; слабо деформирана; с неопределяема функция и от неопределяемо време. Автентична, но не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   2 броя халкички, бронзови; с неопределяеми функции и от неопределяемо време. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой кръстче, нагръдно, съвременна изработка (XX в.); с полупрозрачен червен емайл откъм лицето. Автентично, но не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой пръстенче, месингово; деформирано; изработено от изрязана ламаринка и декорирано чрез щанцоване; съвременно (XX в.). Автентично, но не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   4 броя неопределяеми фрагменти и елементи, бронзови: 1 сфероидно тяло, 1 кръгла ламаринка; 2 фрагмента от някакви накити; от неопределяемо време. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   6 броя фрагменти от накити от разнообразни медни сплави: 1 висулка „сърчице”, 1 брънка от многосъставна гривна с монтирано в касетата й светлозелено фасетирано овално стъкълце; 1силно деформиран фрагмент от пръстен; 1 съвсем малък фрагмент от неопрепределяем накит; 1 висулка от типа „петте пръстета”, 1 малък неопределяем фрагмент; датировка: XIX-XX в. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой непълна оловна отливка (брак) с форма на кръстче; от неопределяемо време. Автентична, но не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   13 броя предмети и фрагменти от предмети от съвременна епоха (XX в.), а именно: изкривен заден капак от часовник, два медала за майчинство; халка; кокарди от ученически шапки; католическо алуминиево медальонче; отчупен заден край от ръкавела; две месингови копчета от ученически униформи; фрагмент от миниатюра на „Червения кръст”; деформирано алуминиево пръстенче и „С”-овидно огъната скоба -фрагмент от неопределяем предмет. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   4 броя деформирани и неопределяеми малки метални фрагменти от неопределяемо време. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   14 броя копчета, метални (едно бакелитово) от военни (офицерски и войнишки униформи, от чиновнически униформи, неопределяеми; всичките от първата половина на XX в. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   3 броя метални предметчета от XX в., а именно: една петолъчка от ученическа шапка, с оронен емайл; шестьлъча декоративна пластина, изработена на щанца; алуминиево католическо нагръдно медальонче. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой висулка, бронзова, листовидна, ажурна, от неопределяем накит; датировка: XIX в. Автентична, но не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   2 броя халки, бронзови; едната е оформена като шайба, а другата е с кръгло напречно сечение; от неопределяеми предмети, от неопределяемо време. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   3 броя съвременни предмети от олово и медна сплав, както следва:куршум от края на XIX в.; част от тепелък (?) с разкъсана периферия, от края на XIX-началото на XX в. и рибарска тежест, оформена като сфероидно оловно тяло, което обхваща желязна телчица, завършваща с петличка, от XX в. Автентични, не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой фрагмент, малък от устието на оловен съд от неопределяемо време; обхванат от калцирана пръст, на места с карбонатни гнезда. Автентичен, не е движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   12 броя фрагменти, малки, безформени и слитъци от някакво неопределяемо производство; оловни и от медна сплав; от неопределяеми предмети и от неопределяемо време. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   16 броя фрагменти, малки, безформени и слитъци от някакво неопределяемо производство; оловни; от неопределяеми предмети и от неопределяемо време. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   3 броя предмети, метални от съвременната епоха (XX в.), а именно: детайл от някакъв сложен накит, изработен от медна жичка, имитиращ сребърен филигран; конвексно-конкавна кръгла ламаринка с щанцован орнамент (копче ?); масивна отливка (апликация към дамски аксесоар - чантичка ?), оформен като щитовиден герб, обрамчен от растителен орнамент. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   2 броя метални безформени слитъци от неопределяемо производство, от неопределяемо време. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой пръстен. Медна сплав. Върху тънка халка с полуелипсовидна форма и украса от насечки в средата е монтиран елипсовиден елемент в средата с червена паста. Части липсват, Патиниран, деформиран, датировка: XVIII-XIX век. Автентичен, но не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой пръстен, . Медна сплав. Халката е оформена като плетеница, плочката е отчупена. Части липсват, Патиниран, деформиран. Датировка: XVIII-XIX век. Автентичен, но не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   10 броя монети, медни, турски, мангъри на султан Сюлейман II (1687-1691 г.), полуизтрити, корозирали, окислени, някои са пробити, покрити с налепи от калцирана пръст. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   20 броя монети, медни, турски, неопределяеми (краят на XVII в.), някои са фрагменти, някои са пробити, изтрити,- силно корозирали, окислени, покрити с налепи от калцирана пръст.Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   22 броя монети, сребърни (едната е фуре), турски, от една пара (XVIII в.), при някои са отчупени части от ядрата, някои са пробити, полуизтрити, изтрити, някои са корозирали и окислени, повечето са покрити с налепи от калцирана пръст. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   6 броя монети, билонови, турски, от едно акче (началото на XIX в.), при някои са отчупени части от ядрата, някои са пробити, изтрити, силно корозирали, окислени. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.         

-   1 брой  монета, сребърна, турска, от три гроша на султан Махмуд II(1808-1839 г.), изтрита, окислена, пробита. Автентична, не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   2 броя монети, билонови, турски, онлуци на султан Махмуд II (1808-1839 г.), полуизтрити, корозирали, окислени, пробити, покрити с налепи от калцирана пръст. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   3 броя монети, билонови, турски, ирмилици на султан Махмуд II (1808-1839 г.), полуизтрити, корозирали, окислени, два броя са пробити, покрити с налепи от калцирана пръст. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.    

-   25 броя жетони, месингови, австрийски (XIX в.), предназначени за използване за нанизи, повечето са пробити, полуизтрити, изтрити, силно корозирали, окислени, покрити с налепи от калцирана пръст. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой пендара за накит, месингова, българско производство (с дата 1910 г.), имитираща златните монети от четири дуката на австро-унгарския император Франц Йосиф I, с припоена халка за окачване; изтрита, корозирала силно окислена, покрита с налепи от калцирана пръст. Автентична, не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   56 броя имитации на турски монети, месингови, (XIX – първата половина на XX в.), предназначени за използване за нанизи, пробити, корозирали, окислени, повечето са покрити с налепи от калцирана пръст, при някои са отчупени части от ядрата. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.         

-   1 брой имитация на турска монета, от тънка бяла тенекия, (2-рата пол. на XX в.), предназначена за използване за нанизи, пробита. Автентична, не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   279 броя монети от различни неблагородни метали (мед, месинг, никел, алуминий, цинк), от ново време (XIX - XX в.), български и чуждестранни, повечето са силно корозирали и окислени, покрити с налепи от калцирана пръст, някои са пробити. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой монета, месингова, със запазени следи от позлата, съвременен фалшификат на златна турска монета от една лира на султан Мехмед V (1909-1918 г.), с припоена халка за окачване, добре запазена. Не е автентична, не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   4 броя пломби, оловни, митнически (началото на XX в.), корозирали, окислени, покрити с налепи от калцирана пръст. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

 

 

        На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от съда, определението е окончателно и за Н.С.Е. има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

 

            Обвиняемият Н.С.Е., ЕГН: **********, на основание чл. 381, ал. 6 от НПК заявява, че е съгласен със споразумението и го подписва като декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 

ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР:

                                        / ТИХОМИР ТОДОРОВ /

 

 

АДВОКАТ:

                                       / В.К. /

 

 

ОБВИНЯЕМ:

                          / Н.С.Е. /

         

 

 

СЪДЪТ като взе предвид, че споразумението не противоречи на закона и морала и на основание чл.382, ал.7 НПК

         

О П Р Е Д Е Л И :

 

                                                         

ОДОБРЯВА постигнатото писмено споразумение между Тихомир Тодоров – Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - град Разград и адвокат В.К. от Адвокатска колегия – гр. Разград, в качеството му на защитник на Н.С.  Е., ЕГН: **********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, със средно образование,  женен, неосъждан, за решаване на наказателно производство по ДП № 330 ЗМ-263/2018г. по описа на ОД  на МВР - гр. Разград, вх. № 1790/2018г. по описа на Окръжна прокуратура – гр. Разград, при реда и условията на чл. 381, ал. 1 от НК.

   

      І. По чл. 381, ал. 5, т. 1 от НПК:

Обвиняемият Н.С.Е., ЕГН **********  - роден на *** ***, с постоянен адрес ***, се признава за виновен:

-   За това, че на 21.10.2010г. в с. Яким Груево, обл. Разград противозаконно е държал оръдия - 2 бр. саморъчно изработени металдетектори, за които знае че са предназначени за търсене на археологически обекти - престъпление по чл. 277а, ал.7 от НК. 

-   За това, че на 21.10.2010 г. в с. Яким Груево, обл. Разград е държал повече от 3 броя археологически обекти, а именно 502 (петстотин и два) броя движими археологически обекти по смисъла на ЗКН, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, на обща стойност 1915.25 лева (хиляда деветстотин и петнадесет лева и двадесет и пет стотинки) – престъпление по чл. 278, ал.6 от НК.

 

        ІІ. По чл. 381, ал. 5, т. 2 от НПК:

        Страните приемат като вид и размер на наказанието за извършените от обвиняемия Н.С.  Е. престъпления, както следва:

- На основание чл. 381 от НПК във вр. с чл. 36 и 55, ал. 1, т. 1 от НК като вид и размер на наказанието за извършеното престъпление  по чл. 277а, ал.7 от НК– 10 месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което да се отложи на основание чл. 66, ал. 1 от НК за изпитателен срок от 3 години.

- На основание чл. 381 от НПК във вр. с чл. 36 и 55, ал. 1, т. 1 от НК като вид и размер на наказанието за извършеното престъпление  по чл. 278, ал. 6 от НК – 10 месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което да се отложи на основание чл. 66, ал. 1 от НК за изпитателен срок от 3 години.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК определя едно общо наказание „лишаване от свобода“ в размер на 10 месеца, изтърпяването на което да се отложи на основание чл. 66, ал. 1 от НК за изпитателен срок от 3 години.

 

         III. По чл. 381, ал. 5, т. 4 от НПК

Възпитателната работа по отношение на обв.  Н.С.  Е. се възлага на Началника на РУ на МВР - гр. Исперих.  

 

         IV. По чл. 381, ал. 5, т. 6 от НПК

Направените в хода на делото разноски в  размер на 69,42 лева се възлагат на обв.  Н.С.  Е., който следва да ги заплати  по сметка на ОД на МВР- град Разград.

 

          V. По чл. 381, ал. 5, т. 6 от НПК по отношение на веществените доказателства:

 

1. На основание чл. 53, ал. 1, б. „a“ от НК приобщените по делото като веществени доказателства - 2 бр. саморъчно изработени металдетектори, се отнемат в полза на  държавата, тъй като принадлежи на обв. Н.С.  Е. и са послужили за извършване на престъпление по чл. 277а, ал.7 от НК.

 

2. На осн. чл. 278, ал. 7 от НК подробно описаните по-долу и приобщените по делото 502 броя движими археологически културни ценности по смисъла на ЗКН, оставени на съхранение в Националния исторически музей – гр. София,  следва да се отнемат в полза на държавата:

-       21 броя фрагменти от глави на лули, керамични, по-големи или по-малки (от някои са запазени само втулките); голямата част от тях са белоглинести; от повечето пръстта не е изчистена добре; датировка: османски период (XVII - начало на XIX в.). Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, могат да бъда определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       43 броя върхове от стрели, железни, от различни типове, антични и средновековни; със силно лимонитизирани повърхности, повечето обхванати от дебело покритие от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, могат да бъда определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       10 броя огнива, железни, от различни типове, антични и средновековни; със силно лимонитизирани повърхности, обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, могат да бъда определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       14 броя лезвиета на ножове, железни, от различни типове, антични и средновековни; със силно лимонитизирани повърхности, обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, могат да бъда определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой бръснач, железен; с два малки кръгли отвора в него; с халка в задния край, прекарана през трети отвор; късноантичен или средновековен; с лимонитизирана повърхност; дълж. 9 см. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       2 броя глави от брадвички, железни (едната е може би вотивна); с овални втулки за ръкохватките; късноримски (II-IV в.) (?); дълж. а) 7,5 см и б) 6,7 см; с лимонитизирани повърхности, обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-       1 брой рибарска кука, желязна; от античността или средновековието; вие. 7,5 см; с лимонитизирана повърхност. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       2 броя малки огрибки, железни (може би вотивни); едната силно подкривена; от античността или средновековието; с лимонитизирани повърхности, обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-       1 брой щитче от железен пръстен-печат; овална, силно лимонитизирана пластина с едва доловими под калцираната пръст очертания на дълбоко цизелирано изображение; от двете страни са запазени основите на отчупената и липсваща халка; датировка: късен елинистичен или римски период. Автентично, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определено като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       22 броя остриета, железни, с трудно определяеми функции (някои от тях са изглежда пробои, други са игли от иглени дараци, а трети са може би и фрагментирани върхове от стрели); с различни размери; от античността или средновековието; с лимонитизирани повърхности, обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой точиларски инструмент (масат), железен; от неподвижната халка в задния му край е запазена само основата; дълж. 10,2 см; от античността или средновековието; с лимонитизирана повърхност, обхваната от калцирана пръст. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       1 брой връх от метателно копие (пилум ?), железен; от римския период; силно повреден; силно лимонитизиран, от втулката липсва голямо парче, ръбовете на острието са прокъсани; дълж: 14,4 см. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       33 броя прешлени за вретена и други тежести с неопределяема със сигурност функция, керамични; с различни големини; повечето с форма на сфероид, други биконични, трети цилиндрични или с форма на пресечен конус; всичките с отвори в средата, прокарани открай до край; на някои отворите са запълнени с непочистена пръст; от античността или средновековието. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното  наследство, могат да бъдат определени като масов материал  по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой оловна тежест; малка; силно деформирана, с отвор; датировка: най-вероятно от римския период. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой прешлен за вретено, оловен; тялото с форма на пресечен конус с надлъжен отвор, разширяващ се към по-голямата основа; размери: вие. 1,3 см, диам. голям - 1,5 см; датировка: римски период. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой керамична тежест, елипсоидно тяло с надлъжен отвор; с неопределяема точно функция; от античността или средновековието. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       29 броя малки фрагменти и малки детайли в твърде повредено състояние от разнообразни римски и късноримски бронзови предмети (апликации, секрети от тоалетни сандъчета, игли от фибули, халки, пръстен, декоративен пирон, неопределяеми метални пластини и др.); повечето в напреднала фаза на разпадане. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       12 броя фрагменти от бронзови фибули (единият е от ажурна аграфа с фестониран ръб; другите са лъкови) в твърде повредено състояние; една от предримския период (V-IV в. пр. Хр.), а другите от римския и късноримския периоди (I-IV в.); всичките с натрошена патина и покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       4 броя фрагменти от кръгли огледала (запазени са само малки безформени сегменти); пластини от полиран бронз; римски период (II-IV в.); покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени I като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       4 броя фрагменти и детайли в твърде повредено състояние от разнообразни римски и късноримски бронзови коланни и ремъчни апликации; повечето в напреднала фаза на разпадане. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       2 броя фрагментирани висулки - бронзови елементи от сложно украсени накити, в твърде повредено състояние; датировка: римски и късноримски (II-IV в.); покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой елемент от обковката на канията на ножче (от горния край);огъната по формата на канията бронзова пластина с припоени един към друг краища, с ажурни надлъжни прорези откъм лицевата страна; размери: 1,45 х 0,45 х 3,45 см; датировка: III-VI в.; покрита с калцирана пръст. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       1 брой горен край от вотивна пръчица с грубо оформена „ръка на Сабазий”, бронзова; долният край (повече от 2/3) е отчупен и липсва; обхваната от калцирана пръст; датировка: П-Ш в.; вис.: 4,78 см. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.                             

-       1 брой част от заключващ механизъм на тоалетно сандъче от римския период, бронзово; покрита с калцирана пръст и голяма лимонитизирана топка в средата. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определена като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой игла за коса, бронзова, деформирана, с отвор в уширения горен край; римски период. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определена като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       8 броя малки или безформени зле запазени бронзови детайли или елементи от такива от несигурни за определяне по функциите им предмети от римския период (1 кръгла апликация от сандъче, 2 телчици, едната с надебеляване в единия край, 1 издължен клин, 2 фрагмента от ажурни елементи, вер. от някакви висулки, 1 част от неопределяем масивен детайл и вер. 1 стопилка). Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       12 броя железни инструменти от късния римски период (III-VI в.), свързани със земеделската дейност; намерени най-вероятно на едно място, ако се съди по степента им на запазеност – със силно лимонитизирани повърхности, но със запазени метални ядра. В находката са включени, следните инструменти: сърп, с отчупен клин за ръкохватката; кирко-брадва с нарушено работно острие откъм кирката; масивен косер с втулка;копраля; брадва с необичайно оформен работен ръб;двустранен пробой с оформен в средата му отвор за ръкохватка; тесла с твърде масивна задна част; отчупен фрагмент от работното тяло на тесла; масивно длето (?); огрибка (?); две източени лезвиета на ножове с едностранни режещи ръбове с нарушени клинове за ръкохватките.Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-       1 брой  фрагмент от палчеста фибула (задният край), бронзова; датировка: IV-VI в.; покрита с калцирана пръст. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определена като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       2 броя фибули, луковични; бронзови с липсващи игли и други детайли (едната е с кух лък) и други деформации; датировка: IV в.; обхванати от калцирана пръст; размери: а) 7,9 х 4 х 3 см и б) 6,5 х 4,71 х 2,9 см. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-       13 броя фрагменти от луковични фибули, бронзови; с различни големини: луковици, части от лъкове, иглодържатели; от IV в.; в различна степен на деструкция; обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       2 броя големи фрагменти от бронзови фибули; запазени лъковете и отчасти иглодържателите; от римския период (II – III в.), обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой фрагмент от костена игла за коса; от римския период (II – III в.). Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определена като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       7 броя малки или безформени зле запазени бронзови детайли или елементи от такива от несигурни за определяне по функциите им предмети от римския или късноримския периоди (1 кръгла апликация с фестониран ръб от сандъче; 1 кухо, огънато от ламаринка тръбовинто тяло; някаква висулка от накит; халка, отчупена от неопределяем предмет; половинка от масивна халка с кръгло напречно сечение; заден край от езиче от тока; 1 напълно неопределяем фрагмент със слабо закривена овална форма). Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       2 броя апликации коланни, бронзови, етнотипни; конвексно-конкавни тела, с овални силуети; по бордюрите им са оформени декоративни бандове от слабо наклонени къси насечки; те обхважат повдигнати центрове с равни и гладки овални лица; към краищата им (едностранно) се издават декоративни гроздовидни „езичета”; откъм гърбовете -останки от отчупени шипове; размери: 4,38 х 2,91 см; датировка: османски период (XVI-XVII в.); по повърхността с недобре изчистена калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой апликация, бронзова; конвексно-конкавна с кръгъл силует; с широк плосък ръб; лицето е гладко; откъм гърба - останка от шип; размери: диам. 4,5 см., вие. 1,2 см; датировка: римски период (III-IV в.); по повърхността недобре изчистена калцирана пръст. Автентична, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       3 броя елементи от колани, бронзови - две токи (едната счупена на две) и коланен накрайник; късноантични. Автентични, движими археологически културни ценности по Закона за културното наследство.

-       1 брой връх от стрела, железен, средновековен; листовидно тяло с откършен при основата му шип; обхванат от калцирана пръст; дълж. 5,2 см. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       Ремъчна апликация, бронзова, оформена като насрещно представена четилилистна детелина; късноантична (III-VI в.). Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       Фрагмент - щитчето от железен пръстен от ранния римски период; твърде повреден. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       Фрагмент от брадвовиден бронзов амулет (халкичката с малка част от тялото); от предримския период. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       4 броя  пластини, отлепени от столчета на пръстени, бронзови; на лицата им са гравирани семпли геометрични орнаменти (на едната е имитиран „магически квадрат“); XVII-XVIII в. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой амулет, оловен, кръгъл с петличка; с декоративен банд от наклонени къси насечки, вървящ по ръба; изображенията са напълно заличени от удари с остър предмет; датировка: X-XI в. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой щитче от пръстен, бронзов; силно деформирана пластинка, почти изправена вторично, върху която се забелязват контурите на гравиран орел (?) с разперени криле; датировка: X-XI в. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7.

-       3 броя половинки от бронзови пафтички (една „мъжка” и две „женски”); „женските” са декорирани с ажурни прорези, а „мъжката” е с гладко лице; датировка: XVI-XVII в. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       3 броя коланни апликации, бронзови; средновековни (IX-XI в.), с шипове откъм гърбовете; Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-       1 брой фрагмент от коланен накрайник, сребърен (?); по ръба му е оформен банд с повтарящи се „Θ’’-образни орнаменти; средновековен. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7.

-   3 броя коланни накрайници, от медна сплав; два касетъчни и един неопределяем със сигурност (голям фрагмент); датировка: VII-IX в. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-2 броя коланни апликации, бронзови;- правоъгълни  пластини с правоъгълни прорези в тях, изместени към едната от дългите страни; откъм гърба с нитове; датировка: късна античност (IV-VI в.). Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

- 3 броя щитчета от пръстени, бронзови; овални; със следи от някаква декорация по лицата им; запазени основите на халките им; датировка: късна античност (IV-VI в.). Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

- 2 броя оловни кръстчета (едното е било вероятно нагръдно); деформирани; средновековни. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

- 1 брой кръстче, нагръдно, изработено от бронзова пластина; с по-дълго вертикално рамо; раменете се разширяват навън; на горното рамо - основа от отчупена петлица; на лицето - следа от някакъв орнамент; датировка: средновековие. Автентично, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определено като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

- 1 брой фрагмент от дръжчица на сандъче (?), бронзов; сферична масивна отливка, преминаваща плавно към конично стеснение; в двата края (по оста) с издатъци - останки от свързващи елементи; по лицето - декорация от наклонени късе насечки (канелюри); датировка: късен римски период. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-1 брой фрагмент от триръба стрела „скитски” тип, бронзова; втулката отчупена и липсва; датировка V-IV в. пр. Хр. Автентичен, движима археологическа културна  ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде пределен като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

- 16 броя фрагменти, малки детайли от неопределяеми предмети и безформени предмети или части от такива; бронзови и оловни; с вероятен археологически произход (антични и средновековни); твърде зле запазени, повечето с нарушена цялост, корозирали, покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; всичките могат да бъда определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3).

-1 брой щитче от пръстен, желязно; кръгла плочка, върху която е било цизелирано някакво неопределяемо днес изображение; останки от халката; датировка: I в. пр. Хр. - I в. сл. Хр.; много силно лимонитизирано, до загуба на металното ядро; диам. 2,3/2,2 см. Автентично, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определен като масов материал по смисъла чл. 7.

-1 брой пръстен, бронзов; овално щитче с фестониран ръб, върху чието лице е гравиран мрежовиден орнамент; халката е с полуелипсовидно сечение, завършваща с пъпчица в задния си край; датировка: XVII-XVIII в.; размери: 2,1 х 2,18 х 1,28 см. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-2 броя копченца, бронзови, декоративни; масивни отливки - едното със сферична, а другото с капковидна форма; и двете с неподвижни петлички; гладкостенни; датировка: Средновековие; височини: а) 1,65 см и б) 1,22 см; на места покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-5 броя фрагменти, бронзови, някои от несигурни за определяне предмети, а именно: „капачка” от задния край на ръкохватката на ножче; част от коланна апликация; два лъка от фибули (?) и силно нъгъната тел с кръгло сечение, вер. фрагмент от гривна; датировка: късна античност - средновековие. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-15 броя прешлени от колани и фрагменти от такива, метални; от XVII-XVIII в.; в лошо състояние, покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-7 броя апликации, ремъчни; бронзови; оформени като насрещно представени цветчета, с шипове откъм гърбовете; датировка: късноантични; в лошо състояние, покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-4 броя копченца, бронзови, декоративни; масивни отливки със сферични форми; с неподвижни петлички; гладкостенни; датировка: Средновековие; на места покрити с калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-1 брой мънисто, бронзово; биконично, с широк надлъжен отвор с кръгло сечение; датировка: римски период (I-IV в.); на места с калцирана пръст. Автентично, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определено  като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-1 брой пръстен, бронзов; малка овална плочка, от която се развива овална в сечението ѝ халка; размери: 2,73 х 1,92 х 0,49 см; датировка: късна античност (IV-VI в.); покрит с калцирана пръст. Автентичен, движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-5 броя малки фрагменти от неопределяеми предмети, а именно: три подмачкани пластини, една конична втулка с квадратна основа, с прекършен стесняващ се край; една „С”-овидно огъната масивна тел със стесняващи се краища (обица ?); всичките от античността. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-19 броя тежести за вретена, оловни; биконични, сфероидни, едно цилиндрично и две твърде плоски; почти всичките са декорирани с геометризирани нискорелефни орнаменти; напречно през всичките преминават отвори за прихващане към вретената; от римския и късноримския периоди (II-VI в.); повечето са деформирани, с налепи от калцирана пръст. Автентични, археологически движими културни ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-3 броя фрагменти от фибули, бронзови, както следва две игли с останки от пружините и един лък от фибула; от римския период; деформирани, покрити с патинирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       3 броя фибули, бронзови; запазени лъковете и иглодържателите; липсват иглите, с деформации; датировка: II-IIIв.; патинирани, обхванати от калцирана пръст. Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-       4 броя фрагменти, бронзови; от неопределяеми предмети от античността; патинирани, обхванати от калцирана пръст.Автентични, движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       2 броя „Капачки” от ръкохватки на ножове; от медна сплав; едната е сърцевидно изрязана и огъната конвексно-конкавно ламаринка, а другата е плоска, изрязана като пластина с овален контур и слабо прегьната; двете са с отвори в средите;датировка: XVI-XVIII в. Автентични, археологически движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       2 броя копчета, фрагменти; бронзови, с повърхност, покрита от бял метал; полусферични кухи тела; едното със смачкана петличка; датировка: Средновековие; корозирали, обхванати от калцирана пръст. Автентични, археологически движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой дръжчица (?) от неопределяем инструмент; сложно профилирана оловна отливка с надлъжен отвор с кръгло сечение; дълж. 4,41 см; слабо огъната; датировка: късен римски период (III-IV в.). Автентична, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство; може да бъде определена като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       5 броя елементи от неопределяеми със сигурност предмети, най-вероятно от античността, а именно: конична бронзова втулка; бронзова халка; сфероидна оловна тежест; конвексно-кбнкавна бронзова апликация от сандъче със силно нарушена периферия и шип откъм гърба; мънисто, оформено от извита кръгово бронзова ламаринка. Автентични, археологически движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство; могат да бъдат определени като масов материал по смисъла чл. 7. (3) от ЗКН.

-       1 брой тока за колан, отливка, правоъгълна форма и леко заоблени краища. Иглата е закрепена чрез извиване на късата страна. Размери: 3 х 4,4 см, дължина на иглата 4,5 см., без украса. Датировка: античност/средновековие. Автентична, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определена като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой тока за колан, отливка, правоъгълна форма и леко заоблени краища, размери: 2,6 х 4,4 см, дължина на иглата 2,6 см., без украса. Иглата е закрепена чрез извиване на водач в средната част на токата. Датировка:античност/сердновековие. Автентична, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определена като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой тока за колан, отливка, правоъгълна форма. Външната страна на токата е удебелена, в средата елементът е оформен за поставяне на иглата. Иглата е закрепена чрез извиване на дългата страна. Размери: 4,5 х 3 см, дължина на иглата 3,3 см., без украса. Датировка:античност/средновековие. Автентична, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъдат определена като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой тока за колан, отливка, правоъгълна форма и леко заоблени краища. Иглата липсва. Размери: 5,8 х 2,7 см, дължина на иглата 4,5 см., без украса. Датировка: античност/средновековие. Автентична, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъдат определена като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой фрагмент от пръстен ключ. Халката на пръстена е отчупена и липсва. Размери: 1,8 х 1,8 см. Датировка: II-III век. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой  връх за стрела. Бронз, лята, триръба с издължен връх. Размери: 2,3x0,5 см. Датировка: IV в.пр. Хр. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъдат определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой връх за стрела. Бронз, лята, триръба с издължен връх. Размери: 2,5x0,6 см. Датировка: IV в.пр. Хр. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен  като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; елипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към елипсовидно щитче без украса; липсва част от халката, патиниран, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Могжет да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; върху тънката, елипсовидна в сечението ѝ халка е монтирано кръгло щитче без украса; липсва голямата част от халката, патиниран, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; върху тънката, елипсовидна в сечението й халка е монтирано правоъгълно щитче със заоблени краища, без украса; липсва част от халката, патиниран, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към ромбовидно щитче без украса; патиниран, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението й халка преминава с плавно уширение към елипсовидно щитче с плитка украса-флорален мотив; патиниран, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой фрагмент от пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към елипсовидно (?) щитче с плитка украса-флорален мотив; патиниран, липсва част от плочката, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой  пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към елипсовидно щитче без украса; патиниран, с отчупвания, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към щитче с шестоъгълна форма; деформиран, патиниран, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към кръгло щитче с плитка украса-флорален мотив; патиниран, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронз; отливка; плочката е стъпаловидно повдигната на ниско столче, елипсоидно щитче без видими орнаменти; халката е масивна с полуелипсовидно сечение, счупена, патиниран, с петна от недобре свалена калцирана пръст; датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝй халка преминава с плавно уширение към елипсовидно щитче без украса; патиниран, с отчупвания, деформиран, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; върху полуелипсовидната в сечението ѝ халка е монтирана попуелипсовидна плочка, чиито краища са оформени в деветлистна розета; патиниран, с отчупвания, деформиран, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението й халка преминава с плавно уширение към елипсовидно щитче без украса. Разширяващите се краища на халката са с плитка врязана украса от 4 насечки тип „рибя кост“, патиниран, плочката е счупена през средата, деформиран, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       3 броя пръстени, бронзови; отливкаи; полуелипсовидните в сечението им халки преминават с плавни уширения към елипсовидни щитчета без украса. Патинирани, плочките са счупени, деформирани, датировка: XII-XIII в. Автентични, археологически движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство. Могат да бъдат определени като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към елипсовидно щитче с плитка врязана украса-флорален мотив. Разширяващите се краища на халката са с плитка врязана украса от тип „рибя кост“, патиниран, халката е счупена, деформиран, халката липсва, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой фрагмент от халка на средновековен пръстен, бронз, отливка. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка. Тънката халка с елипсовидно сечение преминава в два срещуположни елемента, оформящи празно пространство с форма на елипса. Патиниран, счупен, деформиран. датировка:   XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой пръстен, бронзов; отливка; полуелипсовидната в сечението ѝ халка преминава с плавно уширение към кръгло щитче с плитка врязана украса. Патиниран, халката е счупена, деформиран. датировка:     XII-XIII в. Автентичен,археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой фрагмент от пръстен, бронзов; отливка; ромбоидно щитче с плитка врязана украса. Патиниран, халката е отчупена и липсва, деформиран, датировка: XII-XIII в. Автентичен, археологическа движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Може да бъде определен като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       11 броя коланни токи. Бронз, отливки, заоблени краища. Иглите на 9 бр. липсват. Размери: от 2,1x1,7; 0,3 см до 2,6 х 2,3; 0,3 см, без украса. Състояние: липсват части, патинирани, деформирани, покрити с калцирана пръст. Датировка:,- античност-средновековие. Автентични, археологически движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство. Могат да бъдат определени като масов материал по смисъла на чл.7 (3) от ЗКН.

-       1 брой половинка, отсечена от ядрото на монета, бронзова, на македонския цар Филип II (359-336 г. пр. Хр.), лицевата страна е силно корозирала и е обезличена, окислена. Автентична, представлява движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       47 броя монети, медни, късноримски, неопределяеми (втората половина на III-V в.), обезличени, повечето са фрагменти, силно корозирали, окислени, покрити с налепи от калцирана пръст. Автентични, представляват движими археологически културни ценности по смисъла на Закона, за културното наследство.

-       1 брой половинка, отрязана от ядрото на сребърна монета (денар) на град Рагуза (Дубровник); (XVII в.), изтрита, пробита. Автентична, представлява движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       1 брой монета, сребърна, турска, акче на султан Ахмед I (1603-1617 г.), частично полуизтрита. Автентична, представлява движима археологическа културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-       2 броя монети, сребърни, турски, акчета на султан Мурад IV (1623-1640 г.), добре запазени. Автентични, представляват движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-       22 броя монети, сребърни и билонови (някои са с медни ядра -фурета), турски, акчета, неопределяеми (XVII в.), изтрити, корозирали, окислени, при някои са отчупени части от ядрата, някои са пробити, повечето са покрити с калцирана пръст. Автентични, представляват движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

 

3. Описаните по-долу и приобщените по делото 614 броя предмети и монети, които не представляват движими културни ценности по смисъла на ЗКН, оставени на съхранение в Националния исторически музей – гр. София,  следва да се предадат на Регионален исторически музей - Разград:

-   1 брой щик от пушка (байонет), железен, фабрична изработка от началото на XX в.; дълж. 56, 6 см; силно лимонитизиран. Автентичен, но не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой заготовка за боен нож; изработена в съвремието ни от желязо и бронз (предпазителя); дълж. 40 см. Не е автентичен, не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   6 броя фрагменти, керамични, от тежести за вретено и мъниста; от неопределяемо със сигурност време; с непочистена калцирана пръст. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой подкова, желязна за копитото на малко нечифтокопитно животно (конче, магаренце), лятна; със специфично оформен канал за скриване на главите на клинците; от османския период (XV-XIX в.); с лимонитизирана повърхност, обхваната от калцирана пръст. Автентична, но не е движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой ножче, сгъваемо, желязно със запазена ръкохватка от неопределяем метал; силно лимонитизирано; датировка: край на XIX - начало на XX в. (По традиция такива ножчета са се продавали в миналото на панаирджийските сергии) Автентично, но не е движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   8 броя фрагменти от неопределяеми по функцията им железни предмети, от неопределяемо време. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   8 броя неопределяеми по функцията им керамични предмети, повечето от които могат да се определят като безформени; от неопределяема епоха. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   5 броя керамични мъниста; от неопределяемо време. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой кремъчно-ударен механизъм от пушка „ориенталски тип”; много силно лимонитизиран до загуба на метално ядро, обхванат от дебели налепи от калцирана пръст; .от XVIII в. Автентичен, но не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой отливка, бронзова, с кръгъл силует; в средата ѝ в нисък релеф е представена обърната налява конска глава с юзда; откъм гърба - незачистени лиеци; съвременна занаятчийска отливка за производство на коланни токи по разпространени през 30-те години на XX в. фабрични токи. Не е автентична, не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   1 брой кръгла, слабо издута навън апликация; с прокаран през пробит в центъра ѝ отвор пластинчат шплент; съвременна изработка. Автентична, но не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   2 броя камбанки, бронзови; едната съвременна, а другата съвременна заготовка за изработка на имитация на антична камбанка. Не са автентични, не представляват културни ценности по Закона за културното наследство.

-   1 брой езиче от камбанка, оловна сферичка, прихваната с желязна петличка; от неопределяемо време. Автентична, но не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   1 брой част от подспусъчна гривна от огнестрелно оръжие, вероятно пушка, бронзова; от края на XVIII - началото на XIX в. Автентична, но не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   12 броя малки фрагменти или детайли от разнообразни, трудноопределяеми предмети, някои от които може би от римския или от късноримския периоди (две халки, 10 други). Автентични, но не представляват културни ценности по Закона за културното наследство.

-   1 брой метален елемент от мартеничка - кръстосани шапка и бастун; от 30-те години на XX в. Автентична, но не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   2 броя деформирани гривнички от неопределяеми медни сплави; датировка: XX в. Автентични, но не представляват културни ценности по Закона за културното наследство.

-          1 брой огниво, желязно, от края на XIX - началото на XX в. Автентично, но не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   1 брой оловна конична тежест с отвор в средата, с неопределяема функция и от неопределяемо време. Автентична, но не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   1 брой малък фрагмент от неопределяем предмет от тъмно-синьо стъкло; от неопределяемо време. Автентичен, но не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.

-   1 брой табакера, ламаринена, никелирана, турска, с щемпеловано по стената ѝ откъм шарнира име на собственика Madeni Chan, съвременна, не представлява културна ценност по смисъла на ЗКН и прибраните в нея предмети (Копчета, месингови или от оловно-калаена сплав, 8 бр. от XX в. Не представляват културни ценности по Закона за културното наследство;Щитче от пръстенче, кръгло, с монтирано в него прозрачно стъкълце с релефен геометричен орнамент, от XX в. Не представлява културна ценност по Закона за културното наследство;Малък фрагмент от сребърна обица, тип „арпалия”, от XIX в. Не представлява културна ценност по Закона за културното наследство;Пластинки и слитъчета от бронз и олово, 16 бр. от неопределяеми предмети, от неопределяемо време. Не представляват културни ценности по Закона за културното наследство;Щитче от бронзово пръстенче, кръгла пластина, отлепена от столчето на пръстена, с 4-редов надпис на арабица, от XIX в. не представлява културна ценност по Закона за културното наследство;Малка конвексно-конкавна бронзова апликацийка с гладко лице, от неопределяемо време. Не представлява културна ценност по Закона за културното наследство.;Малки, сребърни (?) пластинчати елементи от неопределяеми накити (гривни), два от които са. декорирани с техника гийожаш, типична за изделията  от XIX в. насетне и една с точки и насечки; от неопределяемо време. Не представляват културни ценности по Закона за културното наследство.)

-   1 брой печат за червен восък, личен - с гравирани върху овалното му щитче преплетени инициали; дръжчицата е висока, разширяваща се нагоре; повърхността й е декорирана с неокласически релефни мотиви; датировка: Край на XIX-начало на XX в. Автентичен, но не представлява културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой декоративен елемент от „шомпол” на пистолет „балкански” тип; бронзов; връхчето му е силно подгънато; датировка: XIX в. Автентичен, но не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой оловна тежест; деформирано сфероидно тяло с широк надлъжен отвор; с неясно предназначение и от неопределяемо време. Автентична, но не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой халка, бронзова; слабо деформирана; с неопределяема функция и от неопределяемо време. Автентична, но не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   2 броя халкички, бронзови; с неопределяеми функции и от неопределяемо време. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой кръстче, нагръдно, съвременна изработка (XX в.); с полупрозрачен червен емайл откъм лицето. Автентично, но не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой пръстенче, месингово; деформирано; изработено от изрязана ламаринка и декорирано чрез щанцоване; съвременно (XX в.). Автентично, но не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   4 броя неопределяеми фрагменти и елементи, бронзови: 1 сфероидно тяло, 1 кръгла ламаринка; 2 фрагмента от някакви накити; от неопределяемо време. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   6 броя фрагменти от накити от разнообразни медни сплави: 1 висулка „сърчице”, 1 брънка от многосъставна гривна с монтирано в касетата й светлозелено фасетирано овално стъкълце; 1силно деформиран фрагмент от пръстен; 1 съвсем малък фрагмент от неопрепределяем накит; 1 висулка от типа „петте пръстета”, 1 малък неопределяем фрагмент; датировка: XIX-XX в. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой непълна оловна отливка (брак) с форма на кръстче; от неопределяемо време. Автентична, но не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   13 броя предмети и фрагменти от предмети от съвременна епоха (XX в.), а именно: изкривен заден капак от часовник, два медала за майчинство; халка; кокарди от ученически шапки; католическо алуминиево медальонче; отчупен заден край от ръкавела; две месингови копчета от ученически униформи; фрагмент от миниатюра на „Червения кръст”; деформирано алуминиево пръстенче и „С”-овидно огъната скоба -фрагмент от неопределяем предмет. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   4 броя деформирани и неопределяеми малки метални фрагменти от неопределяемо време. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   14 броя копчета, метални (едно бакелитово) от военни (офицерски и войнишки униформи, от чиновнически униформи, неопределяеми; всичките от първата половина на XX в. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   3 броя метални предметчета от XX в., а именно: една петолъчка от ученическа шапка, с оронен емайл; шестьлъча декоративна пластина, изработена на щанца; алуминиево католическо нагръдно медальонче. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой висулка, бронзова, листовидна, ажурна, от неопределяем накит; датировка: XIX в. Автентична, но не е културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   2 броя халки, бронзови; едната е оформена като шайба, а другата е с кръгло напречно сечение; от неопределяеми предмети, от неопределяемо време. Автентични, но не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   3 броя съвременни предмети от олово и медна сплав, както следва:куршум от края на XIX в.; част от тепелък (?) с разкъсана периферия, от края на XIX-началото на XX в. и рибарска тежест, оформена като сфероидно оловно тяло, което обхваща желязна телчица, завършваща с петличка, от XX в. Автентични, не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой фрагмент, малък от устието на оловен съд от неопределяемо време; обхванат от калцирана пръст, на места с карбонатни гнезда. Автентичен, не е движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   12 броя фрагменти, малки, безформени и слитъци от някакво неопределяемо производство; оловни и от медна сплав; от неопределяеми предмети и от неопределяемо време. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   16 броя фрагменти, малки, безформени и слитъци от някакво неопределяемо производство; оловни; от неопределяеми предмети и от неопределяемо време. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   3 броя предмети, метални от съвременната епоха (XX в.), а именно: детайл от някакъв сложен накит, изработен от медна жичка, имитиращ сребърен филигран; конвексно-конкавна кръгла ламаринка с щанцован орнамент (копче ?); масивна отливка (апликация към дамски аксесоар - чантичка ?), оформен като щитовиден герб, обрамчен от растителен орнамент. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   2 броя метални безформени слитъци от неопределяемо производство, от неопределяемо време. Автентични, но не са движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой пръстен. Медна сплав. Върху тънка халка с полуелипсовидна форма и украса от насечки в средата е монтиран елипсовиден елемент в средата с червена паста. Части липсват, Патиниран, деформиран, датировка: XVIII-XIX век. Автентичен, но не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой пръстен, . Медна сплав. Халката е оформена като плетеница, плочката е отчупена. Части липсват, Патиниран, деформиран. Датировка: XVIII-XIX век. Автентичен, но не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   10 броя монети, медни, турски, мангъри на султан Сюлейман II (1687-1691 г.), полуизтрити, корозирали, окислени, някои са пробити, покрити с налепи от калцирана пръст. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   20 броя монети, медни, турски, неопределяеми (краят на XVII в.), някои са фрагменти, някои са пробити, изтрити,- силно корозирали, окислени, покрити с налепи от калцирана пръст.Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   22 броя монети, сребърни (едната е фуре), турски, от една пара (XVIII в.), при някои са отчупени части от ядрата, някои са пробити, полуизтрити, изтрити, някои са корозирали и окислени, повечето са покрити с налепи от калцирана пръст. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   6 броя монети, билонови, турски, от едно акче (началото на XIX в.), при някои са отчупени части от ядрата, някои са пробити, изтрити, силно корозирали, окислени. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.         

-   1 брой  монета, сребърна, турска, от три гроша на султан Махмуд II(1808-1839 г.), изтрита, окислена, пробита. Автентична, не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   2 броя монети, билонови, турски, онлуци на султан Махмуд II (1808-1839 г.), полуизтрити, корозирали, окислени, пробити, покрити с налепи от калцирана пръст. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   3 броя монети, билонови, турски, ирмилици на султан Махмуд II (1808-1839 г.), полуизтрити, корозирали, окислени, два броя са пробити, покрити с налепи от калцирана пръст. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.    

-   25 броя жетони, месингови, австрийски (XIX в.), предназначени за използване за нанизи, повечето са пробити, полуизтрити, изтрити, силно корозирали, окислени, покрити с налепи от калцирана пръст. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой пендара за накит, месингова, българско производство (с дата 1910 г.), имитираща златните монети от четири дуката на австро-унгарския император Франц Йосиф I, с припоена халка за окачване; изтрита, корозирала силно окислена, покрита с налепи от калцирана пръст. Автентична, не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   56 броя имитации на турски монети, месингови, (XIX – първата половина на XX в.), предназначени за използване за нанизи, пробити, корозирали, окислени, повечето са покрити с налепи от калцирана пръст, при някои са отчупени части от ядрата. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.         

-   1 брой имитация на турска монета, от тънка бяла тенекия, (2-рата пол. на XX в.), предназначена за използване за нанизи, пробита. Автентична, не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   279 броя монети от различни неблагородни метали (мед, месинг, никел, алуминий, цинк), от ново време (XIX - XX в.), български и чуждестранни, повечето са силно корозирали и окислени, покрити с налепи от калцирана пръст, някои са пробити. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

-   1 брой монета, месингова, със запазени следи от позлата, съвременен фалшификат на златна турска монета от една лира на султан Мехмед V (1909-1918 г.), с припоена халка за окачване, добре запазена. Не е автентична, не представлява движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

-   4 броя пломби, оловни, митнически (началото на XX в.), корозирали, окислени, покрити с налепи от калцирана пръст. Автентични, не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

        

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 426/2018г. по описа на Разградски окръжен съд, поради постигнато споразумение.

          Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

          Протоколът изготвен в с.з., което продължи  до 12,10ч.

 

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                   СЕКРЕТАР:

НР