ПРИСЪДА №

Гр. Разград  12.03.2018 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд  на дванадесети март две хиляди и осемнадесета година в публично заседание в състав:

                                              

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                      ЧЛЕНОВЕ: ЕМИЛ СТОЕВ

                                                                                                    ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

Секретар: М. Н.

Прокурор: Ива Рангелова                                                                                     

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

внох дело № 30 по описа за 2018 г.

и на основание чл. 336, ал. 1, т. 1 от НПК и чл. 338 от НПК

 

ПРИСЪДИ:

 

       ОТМЕНЯ Присъда № 548  / 23.11.2017 г. по нох дело № 759 / 2017 г., РС-Разград в ЧАСТТА, с която подсъдимия М.И.Т., живущ *** е признат за виновен в това, че на 29.04.2017 г. в местността ***, в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с тежка обида, причинил средна телесна повреда на Х.Х.Е. ***, изразяваща се в трайно затруднение в движението на снагата, вследствие счупване на V, VI, VII и VIII ребра вляво и разстройство на здравето, временно опасно за живота, вследствие на натрупване на патологична колекция кръв в лявата гръдна половина/хемоторакс/ - престъпление по чл. 132, ал. 1, т. 2, вр. с чл. 129, ал. 1 от НК и в частта с която подсъдимият М.И.Т. е признат за невиновен да е извършил престъпление по основния състав – по чл. 129, ал. 1 от НК и вместо това ПРИСЪДИ:

        ПРИЗНАВА подсъдимият М.И.Т. за ВИНОВЕН в това, че на 29.04.2017 г. в местността ***, е причинил средна телесна повреда  на Х.Х.Е. ***, изразяваща се в трайно затруднение в движението на снагата, вследствие счупване на V, VI, VII и VIII ребра вляво и разстройство на здравето, временно опасно за живота, вследствие на натрупване на патологична колекция кръв в лявата гръдна половина/хемоторакс/ - престъпление по чл. 129, ал. 1 от НК.

     ПОТВЪРЖАДАВА  присъдата в честта, с която на подсъдимият М.И.Т. е наложено наказание в размер на седем месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено за изпитателен срок от три години.

    ИЗМЕНЯ  Присъда № 548  / 23.11.2017 г. по нох дело № 759 / 2017 г., РС-Разград в ЧАСТТА, с която е уважен предявения от Х.Х.Е., против подсъдимия М.И.Т., граждански иск за причинени му от деянието неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на деликта – 29.04.2017 г. до окончателно плащане, като увеличава размера на присъденото обезщетение от 2000 лв. на 3000 лв.

     ПОТВЪРЖДАВА  присъдата в частта, с която подсъдимият М.И.Т. е осъден да заплати на пострадалия граждански ищец Х.Х.Е. сума в размер на 2000 лв. за причинени му от деянието неимуществени вреди, ведно със законната лихва от 29.04.2-17 г. до окончателно плащане, както и в ЧАСТТА, с която е отхвърлен предявения граждански иск над размера от 3000 лв. до предявения първоначално размер от 5000 лв.

    ИЗМЕНЯ  присъдата и в частта, с която подсъдимият М.И.Т. е осъден да заплати държавна такса по сметка на РС-Разград върху уважения размер на гражданския иск, като увеличава размера от 80 лв. на 120 лв.

    ПОТВЪРЖДАВА присъдата в останалата й част относно произнасянето по веществените доказателства и разноските.

    Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД  на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

 

 

    Председател:                               Членове: 1.                                 2.

MH