ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

Гр. Разград  16.04.2018 г.

 

Разградски окръжен съд  на шестнадесети април две хиляди и осемнадесета година в открито заседание в състав:

 

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: А.М.

                                                                                                                 А.А.

 

 

                                                                                                    

Секретар: Н. Р.

Прокурор: Ива Рангелова                                                                                     

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

чн дело №  40 по описа за 2018 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

       Производството е по реда на чл.414 НПК.

       С вх. 1225/21.03.2018 г. в регистратурата на ОС-Разград е постъпило писмо от РП-Исперих, изх. № П-50/2016 от 19.03.2018 г., с което се прави искане, Разградският окръжен съд да се произнесе по реда на чл. 414, ал. 1 от НПК по отношение на влязло в сила Определение №11/26.02.2018 г. по ч.н. дело № 40/2018 г. по описа на ОС-Разград, в частта досежно допусната фактическа грешка относно определеният първоначален режим при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода за срок от 4 месеца и двадесет и шест дни, тъй като в мотивите на определението правилно е посочен “общ“ първоначален режим, а в диспозитива е определен “строг“ първоначален режим.

        Искането се подържа и в съдебно заседание от участващия по делото прокурор от ОП-Разград.

        Осъденият Д.К.Р. не се явява в съдебно заседание.

        Назначенията му служебен защитник адв. И.И. също изразява становище да се уважи искането.

         За да постанови настоящото си определение Разградският окръжен съд съобрази следното:

         С влязло в сила на 07.03.2018 г. Определение № 11/ 26.02.2018 г. е уважено предложението на председателя на Пробационен съвет с район на действие РС-Исперих за замяна на неизтърпяната част от наказанието пробация в размер на 9 месеца и двадесет и три дни, наложени на Д.К.Р., ЕГН **********, с влязло в сила протоколно определение от 18.05.2016 г. по нох дело № 83/2016 г. по описа на Рс-Исперих с лишаване от  за срок от четири месеца и двадесет и шест дни. В мотивите си съдът е посочил, че така определеното наказание лишаване от свобода от четири месеца и двадесет и шест дни следва да бъде изтърпяно при общ първоначален режим, на основание чл. 57, ал. 1, т. 3 от ЗИНЗС. В диспозитива на определението, вместо общ първоначален режим, съдът посочил “строг“ първоначален режим при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, без да посочи основание.

 В разпоредбата на чл. 57 от ЗИНЗС е посочено как съдът определя първоначалният режим при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, а именно:

 1. специален режим – на осъдените на доживотен затвор и на доживотен затвор без замяна;

 2. строг режим на осъдените на лишаване от свобода:

 а) за повече от 5 години за умишлени престъпления;

 б) за умишлени престъпления, когато не са изтекли повече от 5 години от изтърпяване на предходно наложено наказание лишаване от свобода, което не е било отложено на основание чл. 66 от Наказателния кодекс, независимо от реабилитацията;

 в) за умишлени престъпления, извършени в изпитателния срок на условно осъждане, за което е постановено отложеното наказание да се изтърпи отделно, ако сборът от двете наказания надвишава две години;

 3. общ режим – във всички останали случаи.

С ал. 2 от същата разпоредба е посочено, че съдът може да определи първоначален строг режим и в случаите по ал. 1, т. 3, когато осъденият се е укривал в хода на наказателното производство, а с ал. 3 е посочено, че съдът може да определи първоначален общ режим и в случаите по ал. 1, т. 2, когато осъденият не е с висока степен на обществена опасност.

С влязлото в сила определение съдът изрично в мотивите си е посочил, че наказанието лишаване от свобода следва да се изтърпи при общ първоначален режим, на основание чл. 57, ал. 1, т. 3 от ЗИНЗС. В мотивите на определението не са коментирани никакви други хипотези относно определяне на друг първоначален режим, на друго основание.

Посоченият в диспозитива на влезлият в сила съдебен акт  “строг“ първоначален режим очевидно създава затруднения при тълкуването на влязлото в сила определение, поради което искането следва да бъде уважено, като бъде допуснато тълкуване на влязлото в сила определение, като в диспозитива на същото вместо “строг“ първоначален режим, да се чете “общ“ първоначален режим, при изтърпяване на наказанието от четири месеца и двадесет и шест дни лишаване от свобода.

Воден от горното и на основание чл. 414, ал. 1, т. 1 от НПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА тълкуване на влязлото в сила на 07.03.2018 г. Определение № 11/26.02.2018 г., постановено по чн дело № 40/2018 г. по описа на ОС-Разград, в частта относно определеният в диспозитив първоначален режим по отношение на наказанието лишаване от свобода за срок от четири месеца и двадесет и шест дни, което Д.К.Р., ЕГН ********** следва да изтърпи, като вместо “строг“ първоначален режим, да се чете “ОБЩ“ първоначален режим.

Настоящото определение е неразделна част от  Определение № 11/26.02.2018 г., постановено по чн дело № 40/2018 г. по описа на ОС-Разград.

Препис от същото да се изпрати за сведение и изпълнение.

Определението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

                                   Председател:                  

 

                                   Съдебни заседатели: 1.              

 

                                                                2.                  

НР