Р Е Ш Е Н И Е   

 

гр. Разград, 21 май 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд в открито съдебно заседание на двадесет и първи май две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЕМИЛ СТОЕВ

                                     ЧЛЕНОВЕ:  1. ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                     2. ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

 

с участието на секретаря Д. Георгиева и прокурора В. Якимов, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев, ВЧНД №169 по описа за 2018 г.,

 

Р     Е     Ш    И :

 

ИЗМЕНЯ Решение № 168/26.04.2018 г., постановено по ЧНД № 207/2018 г. по описа на Разградския районен съд, като намалява срока на постановеното, на основание чл. 162 от Закона за здравето, задължително настаняване на  стационарно лечение на А. Б.С. с ЕГН ********** от три месеца на ЕДИН МЕСЕЦ.

ПОТВЪРЖДАВА решението в останалата му част.

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.

 

Производството е по Глава 21 НПК, във вр. с чл. 165, ал. 1 от Закона за здравето.

Образувано по постъпила жалба от Б.С. Х., ЕГН ********** – баща и посочен за лице, което да изразява информирано съгласие за лечението на А.Б.С.. В жалбата се твърди, че не са налице предпоставките на чл. 155 ЗЗ и решението е неправилно и незаконосъобразно. Жалбоподателят се позовава на заключението по СМЕ, че не следва сина му да бъде настаняван за принудително лечение, а се нуждае от настаняване в дневен център за деца. Твърди се и че семейството не е в състояние да осигури присъствие на родител, при лечението във Варна, каквото се изисква от здравното заведение. Моли съда да отмени решението.

Препис от жалбата е връчен на РП на 03.05.2018 г. и възражения срещу жалбата не са постъпили.

 

Съдът установи следното:

Жалбата е редовна. Подадена е от заинтересовано лице, в срока по чл. 163, ал. 1 от Закона за здравето.

С Решение №168/26.04.2018 г., постановено по ЧНД №207/2018 г., Разградският районен съд е настанил А.Б.С. ***, ЕГН ********** на задължително стационарно лечение в Детска психиатрична клиника при УМБАЛ Варна за срок от 3 месеца.

Със същото решение е назначил Б.С. Х. – баща на  А.С. за лице, което да изразява информирано съгласие за лечението.

 

От събраните доказателства се установява:

А.Б.С. страда от хронично психично заболяване – шизофренна психоза. Заболяването изисква системно поддържащо лечение. Живее в с. Студенец с родителите си - Б.С. Х. и Атче Ахмедова Рамаданова. В периода 04.01. - 28.01.2018 г. на тел. 112 са постъпили 8 сигнала за това, че А.С. буйства и е нужно съдействие от ЦСМП Лозница (докладна записка на служител на РУ МВР Лозница на л. 14). От показанията на разпитаните свидетели – родители, дядо и леля на С., в съдебно заседание на 10.04.2018 г., се установява, че  не приема предписаните медикаменти, често ставал агресивен, удрял майка си, удрял по врати, прозорци, чупел мебели. Видно от писмо от 16.03.2018 г. на МБАЛ Разград (л. 7) С. е бил на доброволно лечение  от 04.03.2018 г. до 12.03.2018 г. Видно от писмо от 30.03.2018 г. на МБАЛ Търговище (л. 68) С. е бил на доброволно лечение  до 05.04.2018 г. Многократно С. е бил на лечение и преди това.

Според заключението на вещото лице по СМЕ (л. 90) С. страда от шизофренна психоза, която е хронично психично заболяване, което протича с повтарящи се през различни периоди от време халюцинаторно-параноидни или само параноидни пристъпи и тогава пациентът става грубо неадекватен, често много възбуден и агресивен и понякога опасен за себе си и околните хора.  Вещото лице посочва, че при постъпване за лечение в МБАЛ Търговище проявите на възбуда и почни безпричинно разрушително поведение били в основни линии овладени.

Съдът намира, че е установено е, по несъмнен начин, че С. страда от психично заболяване, което с оглед стадия на протичане е довело до сериозно нарушение на психичните функции – прояви на възбуда и безпричинно гневно-агресивно и разрушително поведение, съответно по  чл. 146, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето, нуждаещо се от специални здравни грижи. Доказателства по делото установяват, че може да извърши престъпление против личността или имуществото на съседите, както и да се самонарани.  Налице е реална опасност за околните поради състоянието на С.. Същевременно той не желае да приема лекарства и родителите не са винаги в състояние да осигурят необходимото доживотно лечение на сина си.

Съставът на Окръжен съд Разград намира за обоснован и законосъобразен извода на районният съд, че поради заболяването си С. може да извърши престъпление, което представлява опасност за близките му, за околните и застрашава сериозно здравето им.

Състоянието на С., способността на родителите да осигуряват нужното лечение, безспорно е изисквало своевременни мерки и решението на РС, че следва да се настани за лечение е безусловно необходимо, за да се съхрани здравето на С. и безопасността на околните. Другите мерки сочени от вещото лице в съдебно заседание на 26.04.2018 г. – кризисни центрове за настаняване, домове от семеен тип и т.н. са неприложими, с оглед необходимостта от незабавна реакция.

Предвид твърдението на вещото лице, че състоянието се дължи на това, че не е приемал необходимите медикаменти, съобщеното от бащата на Салиев в съдебно заседание на 14.05.2018 г., че има подобрение в състоянието му, обосновава извод, че срокът за настаняване е прекомерен и за подобряване на състоянието на С. е достатъчно лечение със срок 1 месец.

Поради това съдът измени решението на РС Разград като намали срока на настаняване на един месец.

 

 

 

Председател:                                 Членове: 1.                                     2.