РЕШЕНИЕ №

Гр. Разград  18.06.2018 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд  на осемнадесети юни две хиляди и осемнадесета година в публично заседание в състав :

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                               ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                                        ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

 

Секретар: М. Н.

Прокурор: Веселин Якимов                                            

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

чн дело № 174 по описа за 2018 г.

 

РЕШИ:

 

       На основание чл. 32, ал.1, вр. с чл. 16, ал. 1 вр. с ал. 7, т. 1 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции (ЗПИИРКОРНФС), ПРИЗНАВА Решение за налагане на финансова санкция - Наказателна присъда № 62/14.09.2017 г., по дело № 47/Р/2017 г. на Прокуратурата към Районен съд Липова-Република Румъния, влязла в сила на 23.11.2017 г. с която лицето М.Д.М., ***, ЕГН **********, е признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 335, ал. 1 от Наказателния кодекс на Република Румъния и е осъден да заплати парична сума за разходи за съдебната процедура в размер на 600 леи.  

         Изпраща решението, ведно с препис от настоящото решение, на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

        Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава и Министерство на правосъдието на Република  България.

        Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

Председател:                           Членове: 1.                             2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ към Решение №   / 18.06.2018 г., постановено по чн дело174/2018 година по описа на ОС-Разград, съдия-докладчик Лазар Мичев

 

        Производството е по реда на чл. 32 във вр. с чл. 16 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

         Постъпило е удостоверение по чл. 4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета на Европейския съюз относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции за признаване на Наказателна присъда № 62/14.09.2017 г., по дело № 47/Р/2017 г. на Прокуратурата към Районен съд Липова-Република Румъния, с която  М.Д.М., ЕГН **********, е бил осъден да заплати за разноски по делото сумата 600 леи.

         В съдебно заседание прокурорът поддържа искането за признаване.

         Засегнатото лице М.Д.М., нередовно призован, не се явява. По отношение на същия призовките се завръщат в цялост, с отбелязване, че лицето не живее на адреса.

         На основание чл. 16, ал. 3 от ЗПИИРКОРНФС, на засегнатото лице бе назначен защитник – адв.Г.А.М., определена за такава от САК-Разград.

         Защитника на засегнатото лице, адв. А. изразява становище за уважаване на искането за признаване.

         Разградският окръжен съд, след преценка на представените по делото доказателства, констатира следното: Приложено е удостоверение по чл. 4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета на Европейския съюз относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с превод на български език. От съдържанието му се установява, че с наказателна присъда Наказателна присъда № 62/14.09.2017 г., по дело № 47/Р/2017 г. на Прокуратурата към Районен съд Липова-Република Румъния, влязла в сила на 23.11.2017 г., М.Д.М., ЕГН ********** е признат за виновен в извършването на престъпления по чл. 335, ал. 1 от Наказателния кодекс на Република Румъния.

          Описаните в удостоверението факти на престъпленията са следните: На 07.05.2017 г., около 08:40 ч., полицейски служители на Областния Инспекторат на полицията в гр. Арад-Служба Пътна полиция, при извършване на дейности по патрулиране на национален път 7, в гр. Липова, обл. Арад, спрели с цел прилагане на наказателна глоба за нарушение на законоустановената скорост МПС, марка БМВ, с рег. Номер РР 1260 ВС, който се движел в посока от гр. Дева към гр. Арад, като на управляващия МПС му са поискани документи за проверка. При извършената проверка, полицейските служители са установили, че МПС е управлявано от обвиняемия М.М., гражданин на Република България, живущ ***, който декларирал пред полицейските органи, че не притежава и не е притежавал никога свидетелство за управление на МПС за нито една категория МПС, като декларацията на обвиняемия е дадена в присъствието на заклет преводач за български език Н. Н..

         С посочената присъда  на Районен съд – гр. Липова, М.М. е осъден за извършено престъпление по чл. 335, ал. 1 от Наказателния кодекс на Република Румъния, за това, че управлявал МПС по обществените пътища, без да притежава свидетелство за управление. Присъдата е влязла в сила на 23.11.2017 г.

        Със същата присъда М.Д.М. е осъден да заплати парична сума за разходите по съдебната процедура в размер на 600 леи.

         Към удостоверението е приложена присъдата на Районен съд – Арад, Република Румъния, по дело № 47/Р/2017.

         Присъдата, чието изпълнение се иска е акт за налагане на задължение за плащане на разноски по съдебното производство и по смисъла на чл. 3, ал. 1, т. 3 ЗПИИРКОРНФС представлява решение за налагане на финансова санкция.

        Не са събрани доказателства, че срещу засегнатото лице за същото деяние в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата, е постановена и приведена в изпълнение присъда или решение за същите деяния. Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо.

         Решението се отнася за деяние, което е извършено на територията на Република Румъния.

         Решението се отнася за деяние, което съставлява административни нарушение и по българското законодателство – по чл. 177, т. 2 от ЗДвП.

         Решението е постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство носи административнонаказателна отговорност и подлежи на административнонаказателно преследване за извършено административно нарушение, което обосновава решението. Видно от представеното удостоверение, образуваното производство е било писмено и засегнатото лице е било уведомено за него, чрез призоваване на посочен адрес в ***, адрес на местоживеене на преводача за български език Н. Н., който е уведомен за сроковете за разглеждане на наказателното дело.

         Представеното удостоверение е пълно и отговаря на Решението. Не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

         При тези обстоятелства съдът намери, че представеното решение следва да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

         Съгласно валутния курс на БНБ към датата на постановяване на присъдата - 14.09.2017 г., 10 нови румънски леи се равняват на 4,25023 лева, при което левовата равностойност на дължимата сума от 600 леи е 255 лева.

       По изложените съображения Разградският окръжен съд постанови решението си.

 

Председател:                            Членове: 1.                          2.