ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 33

гр.Разград, 24.07.2018г.

 

       РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на втори юли две хиляди и осемнадесета година, в състав

 

                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                  ЧЛЕНОВЕ:  ЕМИЛ  СТОЕВ

                                                               ТЕОДОРА  НЕЙЧЕВА

 

       с участието на секретаря Н. Р. и прокурора Емилиян Грънчаров, като разгледа докладваното от съдия Нейчева ВЧНД № 201/2018г., за да се произнесе, взе предвид следното:

       Производството е по чл.345, ал.1, предл.второ, във  вр. с чл. 341, ал. 2 от НПК.   

       С определение № 40/18.04.2018г., постановено в закрито съдебно заседание по ЧНД № 61/2018г. по описа на РС-Кубрат е оставена без разглеждане жалбата на Д.М.А., ЕГН ********** ***, против постановление на Районна прокуратура гр.Кубрат от 07.03.2018 г., с което се прекратява Досъдебно производство № 290ЗМ - 87/2017 год. по описа на РУ на МВР гр.Кубрат, образувано срещу Ю.Ю.И. *** за извършено престъпление по 343а, ал.1, б. „а”, във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б”, във вр. с чл. 342, ал.1, предл. трето НК, поради недопустимостта й, и производството по ЧНД № 61/2018 год. по описа на Районен съд –Кубрат е прекратено.

Въззивното съдебното производство пред ОС-Разград е образувано по подадена от Д.М.А. ***, въззивна частна жалба срещу определение на РС - Кубрат, постановено в закрито съдебно заседание на 18.04.2018г. по чнд № 61/2016 по описа на посочения съд. В допълнителни съображения към подадената жалба се сочи, че с оглед влошеното здравословно състояние на жалбоподателката, последната е била в обективна невъзможност да подаде в законния срок жалба срещу постановление на Районна прокуратура – Кубрат, от 07.03.2018 г., с което е прекратено досъдебно производство № 290ЗМ - 87/2017 год. по описа на РУ на МВР гр.Кубрат, образувано срещу Ю.Ю.И. *** за извършено престъпление по 343а, ал.1, б. „а”, във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б”, във вр. с чл. 342, ал.1, предл. трето НК. С оглед изложените твърдения  са приложени към жалбата писмени медицински документи. От друга страна се твърди, че съобщението/разписката/ за изготвеното постановление на РП-Кубрат вероятно е връчена на съпруга на жалбоподателката, с поемане от негова страна на задължението да й я предаде, като това се е случило през времето когато същата заради обостреното/влошено/ си здравословно състояние е следвало да постъпи на лечение в болнично заведение, а и съпругът й поради неговото влошено здравословно състояние е забравил да й съобщи за процесната разписка.   В частната жалба се прави искане, да бъде отменено  определението на КРС като неправилно, като не са направени доказателствени искания.

В хода на въззивното съдебно следствие, проведено пред настоящата съдебна инстанция, жалбоподателя А., редовно призована не се явява.

        В хода на въззивното съдебно следствие, проведено пред настоящата съдебна инстанция, участващият по делото прокурор от ОП-Разград заявява, че подадената жалба против постановлението за прекратяване на РП-Кубрат, е просрочена, но тъй като  съобщението за изготвеното постановление  е връчено на съпруга на жалбоподателя, който поради недоброто си здравословно състояние е забравил да  уведоми жалбоподателката са налице уважителни причини, предпоставящи отмяна на обжалваното определение на КРС и делото да бъде върнато на първоинстанционния съд за произнасяне по  същество.

         Въззивната инстанция прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и за да се произнесе съобрази следното:

Въззивната частна жалба е подадена в срок от активно легитимирано лице, отговаря на изискванията за изискуемо  съдържание, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана.

         Първоинстнационното производство пред Районен съд – Кубрат е образувано по подадена жалба на Д.М.А., ЕГН ********** ***, против постановление на Районна прокуратура гр.Кубрат от 07.03.2018 г., с което на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 24, ал. 1, т. 1 от НПК е прекратено наказателното производство водено срещу Ю.Ю.И. *** за извършено престъпление по 343а, ал.1, б. „а”, във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б”, във вр. с чл. 342, ал.1, предл. трето НК по Досъдебно производство № 290ЗМ - 87/2017 г. по описа на Районно управление на МВР гр. Кубрат. В процесната жалба, подадена пред КРС са релевирани доводи за незаконосъобразност и  необоснованост на процесното постановление, като в този аспекте посочено, че не са налице визираните в закона прекратителни основания, поради което неправилно наказателното производство е прекратено и е направено искане за отмяната на обжалвания прокурорски акт.

         Първоинстанционният съд за да постанови обжалвания съдебен акт е приел от фактическа и правна страна следното:

Постановлението за прекратяване на наказателното производство, водено по Досъдебно производство № 290ЗМ - 87/2017 г. по описа на Районно управление на МВР гр. Кубрат е връчено лично на жалбоподателката в качеството й на пострадало лице, на 07.03.2018 г., като с оглед  чл. 243, ал. 4 от НПК, пострадалото лице може да обжалва постановлението пред съответния първоинстанционен съд в седемдневен срок от получаването на преписа. В тази връзка,  с оглед предходното, изводът, който е направен РС-Кубрат е, че седемдневният срок за обжалване на прокурорския акт изтича на 14.03.2018 г., присъствен ден, като в този аспект са изложени съображения, че жалбата е подадена в деловодството на Районна прокуратура – Кубрат (не по пощата) на 16.03.2018 г., т. е. след изтичане на седемдневния срок за обжалване на постановлението.

Като е взел предвид изложеното, КРС е приел, че подаването на жалбата в седемдневен срок, предвиден в закона е абсолютна предпоставка за допустимостта  й,  за  която съдът е длъжен да следи служебно  и  при  констатирано евентуално просрочие, надвишаване на същия, не  следва  да  я  разглежда  по същество, а  връща същата  изцяло  на  процесуално  основание. Така направения извод на РС-Кубрат за наличие на просрочие на подадената жалба против процесното постановление на РП-Кубрат, поради което същата е оставена без разглеждане поради недопустимостта й, и производството по ЧНД № 61/2018 год. по описа на Районен съд –Кубрат е прекратено, се споделя напълно и от настоящия въззивен съдебен състав.

Съображенията за това са следните:

С оглед изясняване на обстоятелствата  по делото, предвид твърдените оплаквания във въззивната частна жалба, настоящият въззивен съдебен състав  е приел, че следва да бъде проверено  как е  отразено връчването в регистрите  на КРС, поради което и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание, с призоваване на страните. В тази връзка, с определение от 14.06.2018г. постановено в закрито съдебно заседание по настоящото дело е постановено да бъде изискана информация  от Районна прокуратура – Кубрат -   в  какви регистри се отразя връчването  на постановленията,  съответно постановление за прекратяване на наказателно производство на Районна прокуратура – Кубрат, от 07.03.2018 г., с което е прекратено досъдебно производство № 290ЗМ - 87/2017г. по описа на РУ на МВР гр.Кубрат, образувано срещу Ю.Ю.И. *** за извършено престъпление по 343а, ал.1, б. „а”, във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б”, във вр. с чл. 342, ал.1, предл. трето НК, като бъдат изискани за прилагане по настоящото дело  и копие или  извлечение от регистрите  за съответния ден, в който е връчено  постановлението за прекратяване на наказателното производство, както бе посочено  по- горе, и конкретно на кои лица е връчено.

Видно  от приетото като доказателство по делото в хода на въззивното съдебно следствие - заверено копие на извлечение от Разносна книга на Районна прокуратура – Кубрат, се установява, че постановление за прекратяване на наказателно производство на Районна прокуратура – Кубрат, от 07.03.2018 г., с което е прекратено досъдебно производство № 290ЗМ - 87/2017г. по описа на РУ на МВР гр.Кубрат, образувано срещу Ю.Ю.И. *** за извършено престъпление по 343а, ал.1, б. „а”, във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б”, във вр. с чл. 342, ал.1, предл. трето НК, е връчено лично на жалбоподателя Д.М.А., на 07.03.2018г.

Обстоятелството, че процесното постановления на РП-Кубрат е връчено  на 07.03.2018г., лично на жалбоподателя, се потвърждава и от приложената по делото/в оригинал по посоченото по –горе досъдебно производство/ разписка.

Ето защо, настоящият съдебен състав намира, че подадената от Д.М.А. жалба против постановление на Районна прокуратура гр.Кубрат от 07.03.2018 г., с което на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 24, ал. 1, т. 1 от НПК е прекратено наказателното производство, водено срещу Ю.Ю.И. *** за извършено престъпление по 343а, ал.1, б. „а”, във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б”, във вр. с чл. 342, ал.1, предл. трето НК по Досъдебно производство № 290ЗМ - 87/2017 г. по описа на Районно управление на МВР гр. Кубрат, се явява просрочена и правилно е оставена без разглеждане от първоинстанционния съд.

В този аспект следва да бъде посочено, че по делото не са налице твърдените в жалбата фосмажорни обстоятелства, които да са поставили в обективна невъзможност  жалбоподателя А. да подаде в законоустановения по смисъла на разпоредбата на чл. 243, ал. 4 от НПК, седемдневен срок, жалба против постановление на Районна прокуратура гр.Кубрат от 07.03.2018 г., с което на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 24, ал. 1, т. 1 от НПК е прекратено наказателното производство водено срещу Ю.Ю.И. *** за извършено престъпление по 343а, ал.1, б. „а”, във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б”, във вр. с чл. 342, ал.1, предл. трето НК по Досъдебно производство № 290ЗМ - 87/2017 г. по описа на Районно управление на МВР гр. Кубрат.  Приетите като  писмени доказателства по делото, приложени към въззивната частна жалба писмени медицински документи - служебна бележка от 16.01.2018г.;  експертно решение от 28.03.2018г. на ТЕЛК общи заболявания към МБАЛ Кубрат ЕООД; медицинско заключение от 27.11.2017г. на АМЦСМП СВЕТА ПЕТКА Ай Кеар, гр.Варна; медицинско заключение 07.08.2017г. на Медицински център“СВЕТА ПЕТКА“ Ай Кеар, гр.Варна;  медицинско заключение 13.09.2017г. на Очна клиника “СВЕТА ПЕТКА“, гр.Варна; епикризи на МБАЛ „ Света Анна – Варна“; епикриза на Военномедицинска академия, БПЛР Банкя – ВМА;  епикриза на МБАЛ „ Света Марина ЕАД – Варна“; амбулаторни листи/два броя/съответно на д-р Ели Колева и д-р Мария Янева и епикриза на МБАЛ Кубрат ЕООД, не доказват наличие на обективна невъзможност на жалбоподателката да подаде в законния седемдневен срок жалба против процесното постановление на РП-Кубрат от 07.03.2018г. за прекратяване на  наказателното производство, водено срещу Ю.Ю.И. *** за извършено престъпление по 343а, ал.1, б. „а”, във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б”, във вр. с чл. 342, ал.1, предл. трето НК, престъпление, за времето от 07.03.2018г./датата на връчване на процесното постановление/ до  14.03.2018г. включително/ който е присъствен/, т.е. до когато е следвало да бъде подадена съответната жалба.

Освен това, не са налице каквито и да било доказателства относно твърдяното във въззивната частна жалба обстоятелство, че поради неадекватното поведение на съпруга на жалбоподателя, на когото било връчено процесното прокурорско постановление,  е пропуснат срока за обжалване на същото, т.к. същият е сгрешил в броенето на сроковете и е

забравил да й предаде за връчването на постановлението.

         Твърдяното  във въззивната частта жалба обстоятелство, че поради напредналата възраст на жалбоподателката и на нейния съпруг, е пропуснат срока за обжалване, съдът намира за неоснователно. Вярно е, че и двамата са възрастни хора, но това не е пречка, същите да упълномощят някой друг да подаде вместо жалбоподателя А. въпросната жалба против постановлението на РП-Кубрат.

С оглед изложените съображения, въззивният съд намира, че подадената от Д.М.А. ***, въззивна частна жалба срещу определение на РС - Кубрат, постановено в закрито съдебно заседание на 18.04.2018г. по чнд № 61/2016 по описа на посочения съд, се явява неоснователна, а обжалваното определение на РС-Кубрат следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.   

Водим от горното, Разградският окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

ПОТВЪРЖДАВА определение  № 40/18.04.2018г., постановено в закрито съдебно заседание по ЧНД № 61/2018г. по описа на РС-Кубрат, с което е оставена без разглеждане жалбата на Д.М.А., ЕГН ********** ***, против постановление на Районна прокуратура гр.Кубрат от 07.03.2018 г., с което се прекратява Досъдебно производство № 290ЗМ - 87/2017 год. по описа на РУ на МВР гр.Кубрат, образувано срещу Ю.Ю.И. *** за извършено престъпление по 343а, ал.1, б. „а”, във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б”, във вр. с чл. 342, ал.1, предл. трето НК, поради недопустимостта й, и  производството  по ЧНД № 61/2018 год. по описа на Районен съд –Кубрат е прекратено.

Определението е окончателно.

 

 

 Председател:                    Членове: 1.                       2.

 

 

НР