РЕШЕНИЕ

 

37

 

Гр. Разград 30.08.2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд на тридесети август две хиляди и осемнадесета година в публично заседание в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

ЧЛЕНОВЕ:         АТАНАС ХРИСТОВ

                            АНГЕЛ ТАШЕВ

Секретар: Н. Х.

Прокурор: Емил Енчев

Като разгледа докладваното от съдия Христов

чн дело № 280 по описа за 2018 г.

 

РЕШИ:

 

На основание чл. 32, ал.1, вр. с чл. 16, ал. 1 вр. с ал. 7, т. 1 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции (ЗПИИРКОРНФС), ПРИЗНАВА решение рег. № VL9-STR-19897/2017 постановено от несъдебен орган  Окръжно управление ВиллахЛанд /Bezirkshauptmannschaft Villach-Land/ от Република Австрия на 21.12.2017 г., влязло в сила на 18.05.2018 г., с което на лицето К.М.А., с единен граждански номер **********, роден на *** година, с постоянен адрес ***, с настоящ адрес Република Турция, български гражданин, е наложена финансова санкция в размер на 170 евро, за това, че на 30.10.2017 г. в 16.26 часа в Келлерберг /Kellerberg/, по автомагистрала Тауерн /Tauernautobahn/, път № A 10, километър: 168,205, посока Спиттал/Драу  /Spittal/Drau/, община Вессенщайн /Weißenstein/, регион  Каринтия /Carinthia/ в Република Австрия,  като водач на превозно средство с български регистрационен номер РР 2481 ВС, е превишил с 37 км/ч допустимата максимална скорост от 130 км/ч /контрол с радар/, което е нарушение на § 20, ал. 2 от Правилник за движение по пътищата, Закон за движение по пътищата в Австрия; описание на пътното нарушение: § 99, ал.2д от Правилник за движение по пътищата, Закон за движение по пътищата в Австрия, както и 5 евро разноски, като ОПРЕДЕЛЯ равностойност на сумата в български лева по курса на БНБ към датата на постановяване на решението – 342.27 лв. (триста четиридесет и два лева и двадесет и седем стотинки).

 

Компетентният орган на издаващата държава да бъде уведомен за решението и изпращането му за изпълнение, на основание чл. 38, ал. 1, т. 1 от ЗПИИРКОРНФС, а копие от уведомлението до издаващата държава да се изпрати на Министерството на правосъдието на Република България, на основание чл. 38, ал. 2 от ЗПИИРКОРНФС.

Решението да се изпрати за изпълнение и на съответния изпълнителен орган, който съгласно чл. 36, вр.  чл. 22, ал. 1 от ЗПИИРКОРНФС е Национална агенция за приходите.

 Решението може да се обжалва пред Апелативен съд – Варна в седмодневен срок от узнаване за постановяването му, на осн. чл. 20, ал.1, изр.1 ЗПИИРКОРНФС.

Обжалването не спира изпълнението, на осн. чл. 20, ал.1, изр.2 ЗПИИРКОРНФС.

 

 

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

 

 

 

 Членове: 1.                                                  2.

 

 

 

 

НР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ към Решение № 37 от 30.08.2018 г., постановено по чн дело № 280/2018 година по описа на ОС-Разград

 

Производството е по чл. 32, ал.1 във връзка с чл. 16, ал.1 - 8 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции (наричан по-долу ЗПИИРКОРНФС) и е образувано за разглеждане въз основа на постъпило в Окръжен съд – Разград, Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение № 2005/214/ПВР на СЕ относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции, решение рег. № VL9-STR-19897/2017 постановено от несъдебен орган Окръжно управление ВиллахЛанд /Bezirkshauptmannschaft Villach-Land/ от Република Австрия на 21.12.2017 г., влязло в сила на 18.05.2018 г., с което на лицето К.М.А., с единен граждански номер **********, роден на *** година, с постоянен адрес ***, с настоящ адрес Република Турция, български гражданин, е наложена финансова санкция в размер на 170 евро, за това, че на 30.10.2017 г. в 16.26 часа в Келлерберг /Kellerberg/, по автомагистрала Тауерн /Tauernautobahn/, път № A 10, километър: 168,205, посока Спиттал/Драу  /Spittal/Drau/, община Вессенщайн /Weißenstein/, регион  Каринтия /Carinthia/ в Република Австрия,  като водач на превозно средство с български регистрационен номер РР 2481 ВС, е превишил с 37 км/ч допустимата максимална скорост от 130 км/ч /контрол с радар/, което е нарушение на § 20, ал. 2 от Правилник за движение по пътищата, Закон за движение по пътищата в Австрия; описание на пътното нарушение : § 99, ал.2д от Правилник за движение по пътищата, Закон за движение по пътищата в Австрия, както и 5 евро разноски.

В съдебно заседание представителят на Окръжна прокуратура Разград изразява становище за признаване на решението за налагане на финансова санкция.

Засегнатото лице К.М.А. не се явява в съдебно заседание, при нередовност в призоваването. Призовката до заинтересованото лице, изпратена на посочения по делото адрес - област Разград, община Самуил, село Владимировци, улица Вит № 14, се е върнала в цялост /вх. № 3374 от 23.08.2018г. и вх. № 3434 от 29.08.2018г./, с отбелязване от Кмета на селото, че лицето не пребивава на адреса, като по данни на съседи е в чужбина на неизвестен адрес. Видно от справка от НБДН, е че горепосочения адрес съвпада с постоянния адрес на лицето, а настоящия му адрес е в Р Турция, без да е конкретизиран.

На основание  чл. 16, ал. 3 от ЗПИИРКОРНФС, на лицето бе назначен защитник – адв. Ю.В.Й. ***. В съдебно заседание защитникът сочи, че не е доказан факта че засегнатото лице е било уведомено за наложената му санкция.

 

Въз основа на данните по делото и закона, съобразявайки се с изразените становища от страните съдът прие за установено следното:

С Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на СЕ, относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции, е представено решение с рег. № VL9-STR-19897/2017 издадено от несъдебен орган Окръжно управление ВиллахЛанд /Bezirkshauptmannschaft Villach-Land/ от Република Австрия на 21.12.2017 г., влязло в сила на 18.05.2018 г., с което на лицето К.М.А., с единен граждански номер **********, роден на *** година, с постоянен адрес ***, с настоящ адрес Република Турция, български гражданин, е наложена финансова санкция в размер на 170 евро, за това, че на 30.10.2017 г. в 16.26 часа в Келлерберг /Kellerberg/, по автомагистрала Тауерн /Tauernautobahn/, път № A 10, километър: 168,205, посока Спиттал/Драу  /Spittal/Drau/, община Вессенщайн /Weißenstein/, регион  Каринтия /Carinthia/ в Република Австрия,  като водач на превозно средство с български регистрационен номер РР 2481 ВС, е превишил с 37 км/ч допустимата максимална скорост от 130 км/ч /контрол с радар/, което е нарушение на § 20, ал. 2 от Правилник за движение по пътищата, Закон за движение по пътищата в Австрия; описание на пътното нарушение : § 99, ал.2д от Правилник за движение по пътищата, Закон за движение по пътищата в Австрия, както и 5 евро разноски.

По силата на Рамково решение 2005/214/ПВР на СЕ, относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции, Република България е сезирана като изпълняваща държава в производството по признаване на решение на чуждестранен съд за налагане на финансова санкция. В случая горното решение има статут на решение по смисъла на акта на СЕ. Изпратеното в Окръжен съд Разград Удостоверение по чл. 4 от Рамковото решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагане на принципа за взаимно признаване на финансови санкции /по образец и в превод на български език/, съдържа необходимата информация, съответстваща на данните в приложения акт, чието признаване се иска. Касае се за решение на компетентен орган на решаващата държава за налагане на финансова санкция по смисъла на чл. 3, ал.1, т.1 от ЗПИИРКОРНФС.

По делото не са събрани доказателства, че срещу засегнатото лице, за същото деяние, в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата, е постановено и приведено в изпълнение решението за налагане на финансовата санкция. Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението се отнася за деяние, което е извършено на територията на Република Австрия.

Решението се отнася за нарушение на правилата за движение по пътищата, поради което и на основание чл. 30, ал. 2, т. 1 от ЗПИИРКОРНФС не се изисква двойна наказуемост. Решението е било постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство носи административнонаказателна отговорност и подлежи на наказателно преследване за деянието, което обосновава решението. Видно от представеното удостоверение, образуваното производство е било писмено и засегнатото лице е било уведомено за него.

Съдът намери че решенето следва да бъде признато до посочения в удостоверението размер на финансовата санкция – 175 евро.

Представеното удостоверение отговаря на решението. Не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

По възражението на защитника, че лицето не е било уведомено за наложената му санкция.

Видно от представеното Удостоверение, е че лицето е било уведомено, съгласно законодателството на решаващата държава, относно правото си да обжалва решението, както и за сроковете за обжалване. Освен това, видно от обратна разписка /бележка за доставяне/,  процесното решение e било връчено на лицето по пощата на 03.05.2018г.

С оглед на горното следва представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

Според фиксинга на БНБ 1 EUR = 1.95583 BGN. Левовата равностойност на дължимата сума е 342.27 лв.

По изложените съображения Разградският окръжен съд постанови решението си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

Членове: 1.                                      2.