Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер:  50 /23.11.18 г.

Година 2018

Град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на двадесет и девети октомври

2018 г.

в публично съдебно заседание в следния състав:

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:      Емил Стоев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:  1.  Валентина Димитрова

                                                               2.  Теодора Нейчева

 

секретар Н. Р., с участието на прокурор Емил Енчев, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев въззивно ан дело №306 по описа за 2018 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на Глава 21 НПК, съгласно чл. 378, ал. 5 НПК.

Въззивното производство е образувано по жалба от защитник на подсъдим против решение №304/17.07.2018 г. по анд №514/18 г. РС Разград.

 

Постъпила е жалба (вх. №7241/31.07.2018 г. на РС Разград) от адв. И. – защитник на Н.А.А. с ЕГН ********** против решение №304/17.07.2018 г. по анд №514/18 г. РС Разград.

Оплакванията са, че решението е неправилно, незаконосъобразно и необосновано. Искането е да бъде отменено и постановено ново, с което А. да бъде признат за невиновен.

В жалбата защитникът е посочил, че ще изложи съображения след изготвяне на мотиви към решението.

 

Видно от приложеното съобщение за изготвяне на мотивите е съобщено на жалбоподателя на 31.08.2018 г. Допълнителни писмени съображения не са постъпили.

 

В съдебно заседание защитникът адв. И. поддържа жалбата. Излага доводи, че деянието е несъставомерно от обективна и субективна страна.

Изтъква, че не РС не е коментирал в мотивите дадените на досъдебното производство обяснения от подсъдимия А., който е заявил, че е подписал процесната декларация със съзнанието, че   попълва декларация, че повече от 185 дни живее в чужбина. Счита, че тези обяснения, с оглед образователният му статус и това, че от много години живее  в Германия, звучат  логично и достоверно и е следвало съдът да ги кредитира. Поради това намира, че възниква въпроса за липса на умисъл при извършване на деянието.

Счита, че деянието е несъставомерно, тъй като Наредба І-157 от 2002 г. на МВР, в чл.13, ал. 1, т. 6, касае първоначалното издаване на СУМПС, а по делото е доказано, че А. е правоспособен водач от 1980 г.

Моли съда да вземе предвид, че декларацията не е подадена поради изземване на СУМПС в резултат на някакво нарушение на правилата за движение в чужбина, съответно съдът да прецени дали не е налице хипотезата на чл. 9, ал. 2, тъй като няма  други настъпили последици от подаване на  процесната декларация.

 

 

Видно от приложеното съобщение за постъпилата жалба е съобщено на РП Разград на 13.08.2018 г. Не са подадени възражения по чл. 322 НПК.

 

В съдебно заседание прокурорът заявява, че счита постановеният съдебен акт за правилен и законосъобразен, тъй като е установено безспорно, че обвиняемият е подал декларация, в която е заявил, че обичайното му пребиваване за  повече от 185 дни  не е на територията на  друга държава  членка на ЕС,  с което е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението  по чл. 313, ал. 1 от НК. Прокурорът прави извод, че деянието е осъществено, както от субективна, така и от обективна страна, размерът на наказанието е съобразен  с наличието на смекчаващи вината обстоятелства, с неговото  имотно състояние и моли решението да бъде потвърдено.

 

В жалбата няма направени доказателствени искания.

Съдът, като взе предвид доводите на страните, обсъди събраните доказателства, и преценявайки правилността на съдебният акт, съгласно чл. 313 и чл. 314 НПК, установи:

 

С обжалваното решение №304/17.07.2018 г. по анд №514/18 г. РС Разград е признал Н.А.А. за виновен в това, че на 25.09.2015 г. е потвърдил неистина в писмена декларация по чл. 13, т. 6 от Наредба I-157 от 01.01.2002 г. на МВР за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на МПС, която се дава пред орган на властта – служител на ПП при ОД МВР Разград за установяване на обстоятелството, че обичайното му пребиваване не е в друга държава членка на ЕС – престъпление по чл. 313, ал. 1 НК и на основание чл. 78а НК го освободил от наказателна отговорност и наложил наказание глоба в размер на 1 000 лв.

А. е дал обяснения на ДП (л. 109), че живее в Германия много повече от 185 дни, но попълнил декларацията, тъй като мислел, че я попълва, за да посочи, че живее повече от 185 дни в друга държава.

Решението е постановено на 17.07.2018 г. и обявено в съдебно заседание на същата дата, според изготвения протокол от съдебно заседание.

 

Жалбата е постъпила с вх. №7241/31.07.2018 г. на РС Разград и съответно е подадена в срока по чл. 319 НПК, във вр. с чл. 378, ал. 5 НПК и от процесуално легитимирано лице, съгласно чл. 318 НПК.

 

  От събраните доказателства се установява следната фактическа обстановка:

 

Н.А.А. е български гражданин, роден на *** ***, има основно образование, женен е и не е осъждан (справка за съдимост №589/14.09.2016 г. РС Исперих на л. 102).

От 2012 г. А. живеел в Германия и рядко се връщал в България.

 

На 25.09.2015 г. А. отишъл в сектор „Пътна полиция“ на ОД МВР Разград и подал заявление за издаване на документ за самоличност на български гражданин  - свидетелство за управление на МПС (л. 56) с него представил и изискваните приложения, сред които и попълнена от него и подписана декларация (л. 65), че обичайното му пребиваване не е в друга държава. В декларацията било изписано, че му е известно, че за деклариране на неверни данни носи наказателна отговорност.

Заявлението с приложенията било прието от св. Й. А. – служител в сектор „Пътна полиция“. 

А. получил свидетелство за управление на МПС.

Интерпол Висбаден уведомил МВР, че на 03.02.2016 г. А. бил проверен във връзка с пътен инцидент и се установило, че има постоянно разрешение за пребиваване в Германия от 2012 г., а документите, включително свидетелство за управление на МПС му са издадени в България. На 16.08.2016 г. било образувано ДП за престъпление по чл. 313, ал. 1 НК.

Тази фактическа обстановка се установява въз основа на всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото:

-         писмените доказателства;

-         заключение по назначената експертиза почеркова експертиза (л. 35);

-         показанията на свидетелите: Й. А. – служител на МВР приел заявлението и приложенията към него (л. 23), св. М. Ц. (л. 25) – служител на МВР предал на А. свидетелството за управление на МПС, издадено въз основа на заявлението; св. Д. А. (л. 27), св. Ф. М. (л. 28), св. М. М. (л. 31), относно обстоятелството, че А. - техен родственик е отишъл да живее в Германия.

 

Безспорно е установено от събраните доказателства, че А. от 2012 г. живее в Германия, трайно се е установил там и пребивава рядко в България. Времето, което А. прекарва в Германия, значително надхвърля 185 дни.

Безспорно е установено, че на 25.09.2015 г., по повод новопридобита категория, А. е подал заявление до съответната служба на ОД МВР Разград за издаване на свидетелство за управление на МПС.

Безспорно е установено, че от А. се е изисквало да декларира, че не пребивава в друга държава повече от 185 дни и че А. собственоръчно е попълнил и подписал декларация за това обстоятелство.

 

В обясненията си А. не оспорва нито едно от тези обстоятелства. Но твърди, че попълнил декларацията мислейки, че в нея отразява обстоятелството, че живее в Германия повече от 185 дни.

 

 Съгласно чл. 151, ал. 5 от ЗДвП, свидетелство за управление на МПС се издава на лица, които са установили обичайното се пребиваване в Република България, за което обстоятелство се подписват в декларация.

Според изискванията на чл. 13, ал. 1, т. 6 от Наредба I – 157/2002 г. на МВР за условията и реда за издаване на СУМПС, отчета на водачите и тяхната дисциплина, издадена на основание чл. 159, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, заявилите издаване на съответният документ за самоличност, подават декларация по образец, в която декларират, че обичайното им пребиваване не е в друга държава – членка на Европейския съюз и че не притежават валидно свидетелство, издадено от държава – членка на Европейския съюз.

Според чл. 15, ал. 2 от Наредба I – 157/2002 г. на МВР за подмяна на свидетелство за управление на МПС водачите подават документите, посочени в чл. 13, ал. 1, т. 1, 3 и 6, както и старото свидетелство за управление на МПС. Сред тях е и декларация, че обичайното им пребиваване не е в друга държава.

От изложеното е ясно, че е налице задължение за лицата, които искат издаване на свидетелство за управление на МПС  или подмяна на свидетелство за управление на МПС да установят с декларация, че обичайното им пребиваване не е в друга държава – членка на Европейския съюз. Това задължение е установено със закон и издаден въз основа на него подзаконов нормативен акт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съдебният състав на ОС Разград споделя, приетото от първоинстационния съд, че извършеното от А. – потвърдил неистина в писмена декларация, която по силата на закон се дава пред орган на властта – служител на ОД МВР Разград за удостоверяване истинността на това, че обичайното му пребиваване не е в друга държава, осъществява от обективна страна съставът на престъплението по чл. 313, ал. 1 НК.

Съдът намира твърдението на А., че е попълнил и подписал декларацията, мислейки че обявява обстоятелството, че живее в Германия, за защитна теза. Текстът на декларацията е ясен, А. е грамотен и има основно образование, видно от приложеното по делото копие от дипломата му. Съставът на ОС Разград намира, че А. е извършил деянието с пряк умисъл – съзнавал е, че декларира неверни обстоятелства и въпреки това е попълнил и подписал декларацията. В декларацията е отразено и предупреждение, че за неверни данни подателя носи наказателна отговорност. Твърдението на А., че не е съзнавал съдържанието на декларацията не е достатъчно, за да се приеме, че не е действал виновно. Прочитането на текста на декларацията и попълването й не изискват специфични умения или висока степен на образование. Текста „ДЕКЛАРИРАМ, че обичайното ми пребиваване не е в друга държава …“ е разбираем. Съдебният състав на ОС Разград приема, че деянието е извършено при пряк умисъл, осъществява състав на престъпление и затова извършителят следва да носи отговорност.

 

Съдът счита, че законосъобразно РС е приел, че са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на дееца от наказателна отговорност и налагане на административно наказание:

- за престъплението по чл. 313, ал. 1 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или „глоба“ от 100 до 300 лв.;

- А. не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК,

- с деянието не са причинени имуществени вреди.

 

Съставът на ОС Разград намира, че няма допуснати съществени нарушения на процесуални правила в досъдебното производство и по време на съдебната фаза, накърняващи правото на защита на подсъдимия, които да представляват основания за отмяна на постановената присъда и за връщане на делото за ново разглеждане.

Доказателствата, преценени в своята взаимна връзка, обосновават единствения логически обоснован извод, че автор на престъплението е подсъдимият.

В съответствие с материалния закон и събраните доказателства РС Разград законосъобразно е установил, че А. с деянието си е осъществил от обективна и субективна страна състав на престъплението по чл. 313, ал. 1 НК. Наложеното наказание е в минималния предвиден в закона размер.

 

Съставът на въззивния съд споделя правните и фактически изводи на РС Разград и при проверка на законността, обосноваността и справедливостта на обжалваната присъда не установи нарушения, предполагащи отмяната й или изменението й.

 

  Налице са основанията за потвърждаване на постановения съдебен акт. Поради това съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

Потвърждава решение №304/17.07.2018 г. по анд №514/2018 г. на Районен съд Разград.

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:                           Членове: 1.                              2.

 

НР