РЕШЕНИЕ №

                                         В ИМЕТО НА НАРОДА

                                      Град Разград, 08.10.2018г.  

                                                    

     Разградски окръжен съд на осми октомври две хиляди  и осемнадесета година в открито заседание в следния състав:

 

         Председател: ЕМИЛ СТОЕВ

     Членове: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                    ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

          

       При секретар Дияна Георгиева и с  участието на прокурора ИВА РАНГЕЛОВА, като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова ЧНД №311 по описа за 2018 г.,

 

Р      Е       Ш     И :

 

ПРИЗНАВА РЕШЕНИЕ №500030780402 от 07.04.2017г., влязло в сила на 27.04.2017г., постановено от несъдебен орган, Полицейски президиум Райнпфалц Германия, с което  на  българския гражданин И.Д.Т., ЕГН-********** ***, с последен известен адрес гр.Разград,ж.к.“Орел“, бл.7, вх.Ж, ет.3, ап.7,  е наложена финансова санкция в размер на 555.00 Евро и 28.50 евро разходи или общо 583.50 евро,  с остатък след частично плащане от 438.50 евро с равностойност 857.53 лева за извършени на 17.01.2017г.  в гр.Армсхайм, Германия по федерална магистрала №61 при управление на автомобил  с ремарке, с рег.№РР55 67ВС нарушения на  различни текстове от Правилника за регламентиране на автомобилния транспорт и Правилника за движение по пътищата на изпращащата държава Германия. 

Изпраща решението, ведно с препис от постановеното такова  от по настоящото дело на органите на НАП за изпълнение.

Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице И.Д.Т..

 Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава.

   Копие от уведомлението, на основание чл. 38 от  ЗПИИРКОРНФС да се изпрати и на Министерство на правосъдието на Р България.

Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.

 

 

 

 

 

 

 

       МОТИВИ КЪМ РЕШЕНИЕ ПО ЧНД №311/2018 Г. ПО ОПИСА НА ОС-РАЗГРАД 

Производството е по чл. 32 от Закона за признаване,  изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

Образувано е по искане на оторизирани власти на Германия, за признаване и изпълнение на решение за налагане на финансова санкция  №500030780402 от 07.04.2017г., влязло в сила на 27.04.2017г., постановено от несъдебен орган, Полицейски Президиум Райнпфалц, Германия, с което на  българският гражданин  И.Д.Т., роден на ***г***, с последен известен адрес в  гр.Разград,ж.к.“Орел“, бл.7, вх.Ж, ет.3, ап.7,  е наложена  финансова санкция в размер на 555.00  евро и  28.50 евро разноски в производството.

В съдебно заседание, представителят на ОП-Разград, счита, че чуждото решението да бъде признато и да бъде допуснато неговото изпълнение.

 В съдебното заседание засегнатото лице И.Д.Т. се явява лично, редовно призовано и заявява становище, че искането е основателно но за по-малък размер, тъй като е заплатил частично сума в размер на 145 евро.

 Съдът, след като се запозна с представеното Решение за налагане на финансова санкция, визирано в Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа на взаимното признаване на финансови санкции, и приложените по делото доказателства намира за установено следното:

 С решение №500030780402 от 07.04.2017г., влязло в сила на 27.04.2017г., постановено от несъдебен орган, Полицейски президиум Райнпфалц, Германия българският гражданин  И.  Д.Т., роден на ***г***, с последен известен адрес в  гр.Разград, ж.к.“Орел“, бл.7, вх.Ж, ет.3, ап.7,  е осъден да заплати сума в размер на 555.00  евро и  28.50 евро разноски, за това , че е управлявал малък транспортен  автомобил  с ремарке с регистрационен №РР 55 67 ВС на 17.01.2017г. в 10.00 ч. в гр.Армсхайм 55288 по федерална магистрала 61, въпреки, че гумите на автомобила не са притежавали необходимата дълбочина на профила или на жлебовете на протектора.По същото време и на същото място не е разпределил товара на автомобила или ремаркето според правилата за безопасност или не го е обезопасил,  за да не пада,да не се претъркулва или да не изпада от автомобила.Състава на ППС е бил управляван, въпреки,че общото допустимо тегло е било превишено с 1640 кг. или с 29.82%.По същото време и място състава на ППС е бил управляван, въпреки, че безопасността на движението по пътищата е била значително застрашена въз основа на едно от правилата за безопасност относно спирачния механизъм, като с посочената съвкупност от нарушения Т. е нарушил различни текстове от Правилника за регламентиране на автомобилния транспорт и Правилника за движение по пътищата на изпращащата държава Германия. 

 Решението за налагане на финансова санкция е на държава - член на Европейския съюз - Република Германия и се отнася за деяния, които представляват нарушение на правила за движение по пътищата в изпращащата държава - различни текстове от Правилника за регламентиране на автомобилния транспорт и Правилника за движение по пътищата на изпращащата държава Германия. 

 Съгласно чл. 30, ал. 2, т. 1 ЗПИИРКОРНФС, двойна наказуемост не се изисква за деянията посочени в чл. 14, ал. 2, т. 1 - 32, както и за деяния съставляващи едно или повече от следните престъпления или административни нарушения според законодателството на издаващата държава: "поведение, което нарушава правилата за движение по пътищата, включително нарушения на разпоредбите за товароносимост на превозните средства, за изправност на автомобила и др.

 Видно от справката по реда на Наредба № 14/18.11.2009 г.,  засегнатото лице И.Д.Т. е с постоянно местоживеене *** Окръжен съд – Разград, който е компетентен да разгледа решението на изпращащата държава.

 Същото се отнася за деяние, което е извършено на територията на издаващата държава и не попада под юрисдикцията на българските съдилища. Представеното Удостоверение е пълно и визира конкретни нарушения и санкциониращото ги решение, което е влязло в сила на 27.04.2017г.

 По делото не са установени данни, че срещу засегнатото лице за същото деяние в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата е постановено и приведено в изпълнение решение за налагане на финансови санкции. Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и решението не се отнася за деяние, подсъдно на български съд.Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо.

 Съдът констатира, че наложената финансова санкция не е по-малка от 70 евро или левовата равностойност на тази сума. В разглеждания казус наложената финансова санкция е в размер на 555 евро, както и 28.50 евро разноски.Решението е било постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство поради възрастта си носи наказателна и административно наказателна отговорност и подлежи на преследване за деянието, което обосновава решението. Видно от представеното удостоверение, производството е било писмено, като засегнатото лице е било уведомено относно правото си да обжалва решението и за сроковете на обжалване. Наложената финансова санкция е платена частично в размер на 145 евро.

 Представеното удостоверение е пълно и посочва точно решението на изпращащата държава.

Съдът не констатира наличие на отрицателна предпоставка за отказ за признаване на чуждия акт, уредени в чл. 35 от ЗПИИРКОРНФС.

 Съдът счита, че съобразно изискването на чл. 16, ал.8 от ЗПИИРКОРНФС, намиращ приложение по препращане от нормата на чл. 32 от същия закон  оставащото парично задължение на  И.Д.Т. в р-р на 438.50 евро, следва да бъде трансформирано в лева по фиксинга на БНБ за деня на постановяване на настоящото решение – а именно 1 евро за 1.95583  лева.

 Налице са условията представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение съобразно горните мотиви за оставащата незаплатена от засегнатото лице сума.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.