МОТИВИ КЪМ РЕШЕНИЕ ОТ 23.10.2018Г. ПО ВАНД №349/2018Г.ПО ОПИСА НА ОС- РАЗГРАД

Производството е  по  чл. 7, ал.3 по УБДХ,  образувано по жалба на Н.С.Б. ***, подадена чрез защитника му адв.П.М. ***  против Решение № 65/19.10.2018 г. по анд. № 313/2018 г. на РС-Исперих, с което  жалбоподателя е признат за виновен в извършването на две деяния, с които е нарушил обществения ред и спокойствие, съставляващи дребно хулиганство по смисъла на  чл. 1, ал. 2 от УБДХ , съответно извършени на 17 и 18.10.2018г.в гр.Исперих, като за първото от тях е наказан с глоба в р-р на 150 лв., а  за второто  със „задържане в поделение на МВР“ за срок от три денонощия.

В жалбата се сочи, че атакуваното решение е неправилно, незаконосъобразно , необосновано и постановено при съществени нарушения на процесуалните правила.

Излагат се подробни съображения и за явна несправедливост на наложените наказания.Отправя се искане за отмяна на решението и признаване на нарушителя за невиновен или алтернативно за изменение на решението и намаляване на наказанието глоба за първото деяние в минималния размер, както и за заменяване на по-тежкото наказание за второто деяние с глоба в минималния размер.

Жалбата се поддържа и в съдебно заседание от защитника на нарушителя.

Окръжният съд намира, че съгласно чл. 6 от УБДХ въз основа на събраните доказателства РС е направил правилни фактически изводи и установил фактическа обстановка, която се споделя  и от състава на ОС-Разград.

 Настоящата инстанция счита също така, че РС е приложил правилно закона.. Описаните в Акта за констатиране на дребно хулиганство от 19.10.2018г.,съставен от служител на РУ на МВР- Исперих, две отделни деяния,  са извършени от нарушителя Н.Б.,  съставляват проява по чл. 1, ал.2 от УБДХ и съответно подлежат на санкция по реда на УБДХ.

 От показанията на разпитаните свидетели  и обясненията на нарушителя, дадени както пред полицията, така и пред РС, сочат на отправяне на ругатни и псувни от последния към св.Джансел Осман, първия ден , 17.10.2018г., отново ругатни псувни, обиди,опит да я удари и нанесени удари и ритници към машинки и столове в игралната зала на втората дата, 18.10.2018г., които действия безспорно са такива, нарушаващи обществения ред и спокойствие.

По отношение на наложените две наказания за всяко едно от деянията, съдът намира същите за справедливи.По отношение на деянието от 17.10.2018г. РС е наложило първото по тежест предвидено в Указа наказание , а именно глоба в р-р на 150 лв,, малко над предвидения минимум.Втората проява на жалбоподателя е санкционирал с по-тежкото по вид наказание , а именно „задържане в поделенията на МВР „за срок от три денонощния, отчитайки, че така биха били постигнати в най-висока степен целите на  индивидуалната превенция, отчитайки и по-високия интезитет  на проявеното неправомерно поведение, изводи,  които и РОС намира за законосъобразни .

В заключение, РОС съдът намира, че не са налице основания за отмяна или изменяне на обжалваното решение, поради което същото следва да бъде потвърдено.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                ЧЛЕНОВЕ:1.                           2.