РЕШЕНИЕ №

Гр. Разград  07.12.2018 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд  на седми декември две хиляди и осемнадесета година в публично заседание в състав :

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                       ЧЛЕНОВЕ: ЕМИЛ СТОЕВ

                                                                                                    ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

Секретар: Н. Р.

Прокурор: Емил Енчев                                           

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

чн дело № 391 по описа за 2018 г.

 

РЕШИ:

 

       На основание чл. 32, ал.1, вр. с чл. 16, ал. 1 вр. с ал. 7, т. 1 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции (ЗПИИРКОРНФС), ПРИЗНАВА Решение за налагане на финансова санкция - Наказателна присъда № 1700/25.09.2018 г., по дело № 20164/55/2017 г. на Районен съд Арад-Република Румъния, влязла в сила на 07.10.2018 г. с която лицето Т.С.А., с постоянен адрес ***, роден на *** г. в гр. Русе, ЕГН **********, е признат за виновен в извършването на престъпления по чл. 335, ал. 1 и чл. 323, ал. 1 от Наказателния кодекс на Република Румъния и е осъден да заплати парична сума за разходи за съдебната процедура в размер на 800 леи.  

         Изпраща решението, ведно с препис от настоящото решение, на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

        Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава и Министерство на правосъдието на Република  България.

        Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

Председател:                           Членове: 1.                             2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ към Решение №   / 07.12.2018 г., постановено по чн дело391/2018 година по описа на ОС-Разград, съдия-докладчик Лазар Мичев

 

        Производството е по реда на чл. 32 във вр. с чл. 16 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

         Постъпило е удостоверение по чл. 4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета на Европейския съюз относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции за признаване на Наказателна присъда № 1700/25.09.2018 г., по дело № 20164/55/2017 г. на Районен съд Арад-Република Румъния, влязла в сила на 07.10.2018 г. с която лицето Т.С.А., ЕГН **********, е осъден да заплати парична сума за разходи за съдебната процедура в размер на 800 леи.  

         В съдебно заседание прокурорът поддържа искането за признаване.

         Засегнатото лице Т.С.А., нередовно призован, не се явява. По отношение на същия призовката се е завърнала в цялост, с отбелязване, че лицето живее в Кралство Белгия и майка му отказва да получи призовката.

         На основание чл. 16, ал. 3 от ЗПИИРКОРНФС, на засегнатото лице бе назначен защитник – адв.Г.А.М., определена за такава от САК-Разград.

         Защитника на засегнатото лице, адв. А. изразява становище за уважаване на искането за признаване.

         Разградският окръжен съд, след преценка на представените по делото доказателства, констатира следното: Приложено е удостоверение по чл. 4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета на Европейския съюз относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с превод на български език. От съдържанието му се установява, че с Наказателна присъда № 1700/25.09.2018 г., по дело № 20164/55/2017 г. на Районен съд Арад-Република Румъния, влязла в сила на 07.10.2018 г., Т.С.А., ЕГН **********, е осъден да заплати парична сума за разходи за съдебната процедура в размер на 800 леи.

         С наказателна присъда Наказателна присъда № 62/14.09.2017 г., по дело № 47/Р/2017 г. на Прокуратурата към Районен съд Липова-Република Румъния, влязла в сила на 23.11.2017 г., М. Д. М., ЕГН ********** е признат за виновен в извършването на престъпления по чл. 335, ал. 1 и чл. 323, ал. 1 от Наказателния кодекс на Република Румъния.

          Описаните в удостоверението факти на престъпленията са следните: На 18.11.2017 г. Т.А.-български гражданин, се явил на платното за излизане от Румъния на ГКПП-Надлак II зад волана на лак автомобил, марка BMV, с рег. № РР 7221АН, и по искане на полицейските органи представил за проверка българска шофьорска книжка с № 224132650, издадена през 2010 г.,  в която са попълнени неговите данни за самоличност и е с неговата снимка. От проверката на споменатата шофьорска книжка се установило, че тя е фалшива, а Т.А. не притежава свидетелство за управление. Т.А. признал извършването на деянието и уточнил, че се обърнал към неидентифицирано лице от Белгия, което за сума от 1000 евро му дало фалшивата шофьорска книжка, предмет на делото.

         С посочената присъда  на Районен съд – гр. Арад, Т.А. е осъден за извършено престъпление по чл. 335, ал. 1 от Наказателния кодекс на Република Румъния, за това, че управлявал МПС по обществените пътища, без да притежава свидетелство за управление и по чл. 323, ал. 1 от Наказателния кодекс на Република Румъния за това, че използвал фалшиви документи. Присъдата е влязла в сила на 07.10.2018 г.

        Със същата присъда Т.С.А. е осъден да заплати парична сума за разходите по съдебната процедура в размер на 800 леи.

         Към удостоверението е приложена присъдата на Районен съд – Арад, Република Румъния, по дело № 20163/55/2017, с превод на български език..

         Присъдата, чието изпълнение се иска е акт за налагане на задължение за плащане на разноски по съдебното производство и по смисъла на чл. 3, ал. 1, т. 3 ЗПИИРКОРНФС представлява решение за налагане на финансова санкция.

        Не са събрани доказателства, че срещу засегнатото лице за същото деяние в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата, е постановена и приведена в изпълнение присъда или решение за същите деяния. Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо.

         Решението се отнася за деяния, извършени на територията на Република Румъния.

         Решението се отнася за деяния, което съставляват престъпление и адм. нарушение и по българското законодателство – по чл. 316 от НК и по чл. 177, ал. 1, т. 2 от ЗДвП.

         Решението е постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство носи наказателна и административнонаказателна отговорност и подлежи на наказателно и административнонаказателно преследване за извършените престъпление и административно нарушение, които обосновават решението. Видно от представеното удостоверение, образуваното производство е било писмено и засегнатото лице е било уведомено за присъдата, която му е била връчена.

         Представеното удостоверение е пълно и отговаря на Решението. Не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

         При тези обстоятелства съдът намери, че представеното решение следва да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

         Съгласно валутния курс на БНБ към датата на постановяване на присъдата - 14.09.2017 г., 10 нови румънски леи се равняват на 4,19877 лева, при което левовата равностойност на дължимата сума от 800 леи е 335.90 лева.

       По изложените съображения Разградският окръжен съд постанови решението си.

 

Председател:                            Членове: 1.                          2.

 

 

НР