ОПРЕДЕЛЕНИЕ

гр.Разград, 08.05.2018г.

 

 Разградският окръжен съд в закрито заседание на осми май две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                     Председател:Лазар Мичев

                                           Членове:Валентина Димитрова            

                                                         В.С.

                                                         Д.Г.

                                                         П.С.       

 

,като разгледа докладваното от съдията В.Димитрова НОХД №244 по описа за 2016г.,съобрази следното:

  

Производството е по реда на  чл. 288, ал.1 от НПК/отм./

 В съд. заседание на 08.05.2028г. по искане на РОП, на осн.чл.287,ал.1,пр.1 от НПК съдът допусна изменение на обвинението по отношение на всеки един от подсъдимите както следва:

По отн. на подс.А.З. за това че на 22.07.2015г. в с.Б. в съучастие като съизвършител с А.Г. и неустановени лица, умишлено умъртвил 26 годишния А. *** нанасяне на побой с дървен сап и метален бокс, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития с особена жестокост и по хулигански подбуди-престъпление по 116, ал.1 т 6, пр.3 и 4 т.11, пр.1 вр с 115, лвр с чл.20, ал.2 от НК.

По отношение на подсъдимия А.Г. за това, че на 22.07.2015г. в с.Б. област Разград в съучастие като съизвършител с А.З. и неустановени лица умишлено умъртвил 26 годишния А.М. *** нанасяне на побой с дървен сап и с металната част на земеделско сечиво като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития, с особена жестокост и по хулигански подбуди - престъпление по 116, ал.1, т.6, пр.3 и 4 .т 11 пр 1 вр с чл.115, вр с чл.20, ал.2 от НК.

Прокурорът аргументира искането си за допускане на направеното изменение с това, че в хода на съд. следствие се установява,  че в извършването на деянието са участвали и множество други лица, които с действията са допринесли за настъпване на вредоносния резултат – смъртта на пострадалия, представляващо съществено изменение на обстоятелствената част на обвинението.

Направено е искане от страна на защитата на подсъдимите, в лицето на адв.Д. и адв.Т., което се поддържа и от останалите защитници за прекратяване на съдебното производство и връщане делото на прокурора, поради допуснато на ДП на отстранимо съществено процесуално нарушение, довело до ограничаване на правото на защита на всеки един от подсъдимите - да научи точно в какво се обвинява по отношение, времето, мястото и начина на извършване на деянието, като следва да бъдат посочени и тези лица които обвинението счита за известни, но неустановени, както и приноса на всеки един към причиняването на вредоносния резултат.Сочи се, че предвид направеното изменение от обвинителния акт не става ясно с какви конкретни действия подсъдимите са допринесли за причиняване на вредоносния резултат и какви са действията, извършени от неизвестните лица.

Прокурорът, както и повереникът на частните обвинители, считат искането за недопустимо, предвид разпоредбата на чл.288 НПК в новата му редакция, в сила от 05.11.2017г., като считат,  че в случая е неприложима разпоредбата на §114 от ПРЗ на ЗИД на НПК,бр.63 на ДВ от 2017г. и не е в правомощията на съда да прекрати съдебното производство  и да върне делото на прокурора, по същество го намират за неоснователно.

Производството е образувано в  съда на 09.08.2016 г. по старата процедура на НПК, в която е даден и ход на съдебното следствие.При произнасянето следва да бъде приложен стария ред на НПК. Текстът на  чл. 288 НПК е претърпял съществено изменение и съдът намира, че следва да намери приложение старата редакция,  предвид разпоредбата на § 114 от ПЗР на НПК, според която делата, по които е започнало съдебното следствие, разпоредби по  определени параграфи не се прилагат, вкл. и изменението на  чл. 288 НПК.За съдът съществува правната възможност да прекрати настоящото съдебно производство по отменената разпоредба на  чл. 288, ал. 1, т. 1 НПК, когато се установи допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия или неговия защитник.

Съдът намира искането за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото на прокурора за основателно поради следното:

С последното изменение на обвинението, допуснато от съда по искане на прокурора,  двамата подсъдими са действали в условията  на съучастие помежду си и с други неизвестни лица.От друга страна прокурорът сам сочи мотивирайки искането си, че всъщност всички участващи в инцидента лица са известни, но не можело да се установи кой какви действия е извършвал.Съдът намира,че в случая и допуснатото изменение на обвинението за подсъдимите  става невъзможно да упражнят в пълнота правото си на защита, тъй като същото предполага ясно и точно обвинение. Съдът счита, че в случая  са налице предпоставките за прекратяване  на съдебното производство и  връщане на делото на прокурора  за изготвяне  на нов обвинителен акт.

Воден от горното, съдът и на основание чл. 288, ал.1, т.1 НПК/отм/, съдът,  

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство  по НОХД №244/2016г. по описа на Разградски окръжен съд и ВРЪЩА делото на прокурора за изготвяне на нов обвинителен акт.

Определението може да се обжалва и протестира  в седем дневен срок от днес пред Апелативен съд – Варна.

 

                        Председател:

 

                    

                        Член-съдия     1.

 

 

         Съдебни заседатели     2.

 

 

                                              3.

 

 

                                              4.