П Р О Т О К О Л

 

 

гр. Разград, 18 декември 2017 г.

 

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

осемнадесети декември 2017 г. в следния състав:

 

Председател:    ЕМИЛ СТОЕВ

 

Членове:            ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

                                  Съдебни заседатели: В.С.                                                                       Р.Б.

                                                                     П.С.

 

 

Секретар: Дияна Георгиева                                         

 

Прокурор: ТИХОМИР ТОДОРОВ

сложи за разглеждане докладваното  от  съдия ДИМИТРОВА чн. дело

№ 406/2017 година

          На именното повикване в 10,00 часа се явиха:

           

          ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – РАЗГРАД се явява ОКРЪЖНИЯ ПРОКУРОР ТОДОРОВ.

            ОСЪДЕНИЯ Н.Р.Д. се явява лично. Явява се адв.А.Т., определена с писмо вх. №4867/11.12.2017 г. да бъде назначена за защитник на осъденото лице, съобразно оправено искане от съда и определение.

          ОСЪДЕНИЯТ Н.Д.: Съгласен съм адв.А.Т. да ме защитава.

          СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

НАЗНАЧАВА за защитник на осъденото лице Н.Р.Д. адв.А.Т..

          СЪДЪТ разясни на страните правото им на отводи.

          ПРОКУРОРЪТ: Нямаме искане за отводи. Да се даде ход на делото.

          Адв.Т.: Нямам искания за отводи. Да се даде ход на делото.

          СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

          ДОКЛАДВА предложението на ОП-Разград за определяне на общо наказание по влезли в сила присъди по по НОХД № 789/2016 г. по описа на Районен съд-Разград и по НОХД № 265/2016 г. по описа на Окръжен съд-Разград, тъй като деянията по двете дела се намират помежду си в съотношение на съвкупност, извършени преди да има влязъл в сила осъдителен съдебен акт, за което й да е от тях. Прокуратурата счита, че са налице предпоставките на чл.25, ал.1 във вр. с чл.23 от НК и предлага да се определи едно общо наказание най-тежкото измежду тях, а именно 13 години и 4 месеца  лишаване от свобода, при строг режим, като се приспадне времето от 24.06.2016 г.  до момента на постановяване на съдебния акт при изтърпяване на общото наказание.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам предложението. Няма да соча доказателства.

Адв.Т.: Запознати сме с предложението Нямам доказателствени искания.

СЪДЪТ  при липса на доказателствени искания, намира делото за изяснено

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

ПРОКУРОРЪТ: Изходящо от страна на окръжна прокуратура предложение за групиране на наказанията на осъдения Д. с правно основание чл.23, ал.1  НК. В самото предложение съм изтъкнал, че две са осъжданията, актовете са влезли в сила, като по отношение на първия същият е произнесен от състав на РС-Разград с наложено наказание „Пробация“ с визирани в предложението пробационни мерки. Така или иначе нито едно от тях не е започнато да се търпи, предвид на обстоятелството, че към момента на влизане в сила осъденият е извършил тежкото умишлено престъпление против личността, за което на един по-късен етап състав на ОС-Разград му е наложил наказание 13 г. и 4 м. лишаване от свобода. Видно е, че към деятелността не е влязъл в сила съдебен акт аз ви предлагам с определение да групирате тези наказания до размера на по-тежкото от тях, което е 13 г. 4 м. лишаване от свобода, при строг режим, респективно да зачетете изтърпяното от момента на задържането му наказание. В този смисъл, моля да се произнесете с вашия съдебен акт.

Адв.Т.: Запознати сме с предложението на ОП-Разград считаме, че същото се явява основателно по изложените съображения от окръжния прокурор. Безспорно и предвид приложените две наказателни дела са налице и две осъждания на лицето, които се намират в съотношение на съвкупност по между си. Налице са законовите основания за групиране на наказанията като се отчете по-тежкото от тях като считам, че при постановяване на определението си следва да приспаднете  изтърпяното наказанието. В този смисъл ще молим да се произнесете.

ПОСЛЕДНА ДУМА НА ОСЪДЕНИЯ Н.Р.Д.: Съгласен съм с адвоката си.

СЪДЪТ се оттегли на тайно съвещание.

След тайно съвещание, съдът се произнесе с определение, докладвано от съдия-докладчика съдия Димитрова, обявено в съдебно заседание в присъствието на прокурора, осъденото лице Д. и защитника му адв.Т..

Производството е по реда на чл.306, ал.1, т.1 НПК във вр. с чл.25, ал.1 във вр. с чл.23 НК образувано по внесено предложение от окръжния прокурор при Разградска окръжна прокуратура за определяне на общо наказание на осъдения Н.Р.Д. понастоящем в затвора гр. Белене  по две нохд. Първото от тях №789/2016 г. по описа на РС-Разград, по което с Протоколно определение от 24.11.2016 г. е одобрено от съда споразумение за решаване на наказателното производство за извършено от Н.Р.Д. на 05.10.2013 г. престъпление по чл.343 „б“, ал.1 НК като му е наложено наказание „Пробация“, включващо следните пробционни мерки: Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 3 години с периодичност 2 пъти седмично и Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 3 години. Така наложеното наказание не е било приведено в изпълнение, защото същият е бил с МНО „Задържане под стража“, взета по ДП № 1873 ЗМ-362/2016 г. по описа на РУ на МВР- Разград, като с Присъда, постановена по нохд. №265/2016 г. №51/18.10.2016 г. по описа на ОС-Разград, влязла в сила на 02.11.2017 г. Н.Р.Д. е признат за виновен, че на 23/24.06.2016 г. е осъществи състава на престъпление по чл.116, ал.1, т.6, предл.2 и 3 във вр. с  чл.115 НК, като му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 13 години и 4 месеца, при първоначален строг режим. Така наложеното наказание Д. започнал да търпи на 24.06.2016 г.,  от когато е зачетено и предварителното му задържане.

Безспорно е видно и от представеното предложение, че нохд. №789/2016 г. на РРС и нохд. №265/2016 г. на РОС се намират помежду си в съвкупност, тъй като са извършени преди да има влязъл в сила осъдителен съдебен акт по чл.25, ал.1 във вр. с чл.23, ал.1 НК, като на осъденият следва да се определи едно общо наказание, а именно най-тежкото 13 години и 4 месеца лишаване от свобода, при строг първоначален режим. Ето защо  на осн. чл306, ал.1, т.1 НПК във вр. с чл.25, ал.1 във вр. с чл.23 НК, Разградския окръжен съд

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ГРУПИРА наказанията наложени на осъдения Н.Р.Д., ЕГН ********** наложени му с Протоколно определение по нохд. №789/2016 г. по описа на РС-Разград и нохд. №265/2016 г. по описа на ОС-Разград,  като му налага едно общо наказание, а именно по-тежкото измежду тях - 13 години и 4 месеца лишаване от свобода, при строг първоначален режим.

Приспада изтърпяното до този момент общо наказание, считано от 24.06.2016 г. до момента на постановяване на настоящото определение.

 

 

 

 

 

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в 15-дневен срок от днес пред ВАпС.

 

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                      ЧЛЕН-СЪДИЯ:

 

                                                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:       1.

 

                                                                                                              2.

 

                                                                                                              3.

 

 

 

 

Препис от протокола да се издаде на адв.Т..

Протоколът изготвен в съдебно заседание, което продължи до 10,30 часа.

 

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                      СЕКРЕТАР: