П Р О Т О К О Л

 

 

гр. Разград, 02 февруари 2018 г.

 

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

втори февруари 2018 г. в следния състав:

 

Председател:    ЕМИЛ СТОЕВ

 

Членове:            РАЯ ЙОНЧЕВА

                 ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                         

 

Секретар: Дияна Георгиева                                         

 

Прокурор: ИВА РАНГЕЛОВА

сложи за разглеждане докладваното  от  съдия СТОЕВ чн. дело

№ 38/2018 година

          На именното повикване в 11,00 часа се явиха:

           

            ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – РАЗГРАД се явява ПРОКУРОР РАНГЕЛОВА.

          ЗАСЕГНАТОТО ЛИЦЕ О.К., призован по телефона, не се явява. Призовката изпратена до него се е върнала в цялост с отбелязване, че живее и работи в Германия. Изисканото още с Разпореждане от 26.01.2018 г. от ОДМВР да установи пребивава ли в България, има ли известен адрес, не е изпълнено, не е проведено изискване от ОДМВР.  В справката от НБДН се установява, че няма вписано такова лице. На известен телефон от деловодството на ОС-Разград са установили контакт със засегнатото лице, който е заявил, че е в Германия, постоянно живее в Германия и ще упълномощи адвокат, който да го представлява.

В залата се явява адв.Павлов.

Адв.ПАВЛОВ: Засегнатото лице притежава две ТД, от които се свързаха с мен и ме помолиха да го представлявам, същият ми изпрати по имейл пълномощно, подписано от него, което представям на съда.

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

          Адв.ПАВЛОВ: Да се даде ход на делото.

          СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА делото:

          Производството е по чл. 32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции - по искане за признаване на решение за налагане на финансова санкция от 23.05.2017 г., влязло в сила на 21.06.2017 г., постановено от Полицейски президиум Райнпфалц, Р Германия против О.К., роден на *** г. в гр. Разград, с последен известен адрес в гр. Разград.

          Постъпило е (вх. №427/26.01.2018 г.) удостоверение по чл. 4 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции с превод на български. Постъпило е искане за признаване на решение за плащане на финансова санкция в размер на 70 евро и разноски в размер на 28, 50 евро, наложена с решение № 500.02219232.1 от 18.07.2016 г. на Полицейски президиум Райнпфалц, влязло в сила на 31.08.2016 г.

Санкцията е наложена за поведение, което нарушава разпоредбите за движение по пътищата, извършено на 02.04.2016 г. – като водач на товарен автомобил с регистрационен номер СВ 3-726 АВ, движейки се в землище Анвайлер, по федерален път 10 по посока гр. Ландау, засегнатото лице е превишило максимално допустимата скорост извън населени места с 18км/ч. Допустима скорост: 60 км/ч. Установена скорост – 78 км/ч. Освен това бил без предпазен колан.

ПРОКУРОРЪТ: Искането на изпращащата държава е основателно и решението следва да бъде изпълнено. Няма да соча доказателства.

Адв.ПАВЛОВ: Искането е основателно. Няма да сочим доказателства.

СЪДЪТ се оттегли на тайно съвещание.

След тайно съвещание, СЪДЪТ като съобрази, че в хода на производството не е установено посоченото в удостоверението, че О.К. пребивава обичайно на посочения адрес в гр. Разград. Напротив, от събраните до момента данни се установява, че същият не живее в България, няма регистриран адрес в гр.Разград, няма пребиваване обичайно в гр.Разград. Същият при разговор по телефона заявил, че е в Германия. По други дела на ОС-Разград е установено, че на посочения адрес е налице Счетоводна кантора и лицето не пребивава на адреса на ул. Бели Лом. Според справка от НБДН такова лице не е вписано в регистрите.

С оглед на това, че лицето не пребивава на територията на гр.Разград, СЪДЪТ намира, че делото не е подсъдно на ОС-Разград и на осн. чл.31 във вр. с чл.15, ал.5 от Закона, тъй като не е установено местоживеене или обичайно пребиваване на територията на Република България, делото следва да се разгледа от СГС.

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по делото.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Софийски градски съд.

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                            ЧЛЕНОВЕ:  1.

 

                                                                                2.

 

Да се изиска от ОД на МВР - Разград незабавно да изпълни разпореденото издирване на лицето и приложи справка за установеното.

Протоколът изготвен в съдебно заседание, което завърши в 11,25 часа.

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                            СЕКРЕТАР: