П Р О Т О К О Л

 

 

гр. Разград, 01 август 2018 г.

 

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

първи август 2018 г. в следния състав:

 

Председател:    ЕМИЛ СТОЕВ

 

                                  Съдебни заседатели: Р.Д.-В.

                                                                     Р.Г.

 

Секретар: Дияна Г.                                     

 

Прокурор: СЕЗГИН ОСМАНОВ

сложи за разглеждане докладваното  от  съдия СТОЕВ чн. дело

№ 229/2018 година

          На именното повикване в 13,00 часа се явиха:

 

            ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – РАЗГРАД се явява ПРОКУРОР СЕЗГИН ОСМАНОВ.

ОСЪДЕНИЯТ Д.С.А. се явява със служебен защитник адв.Б..

СЪДЪТ назначава за защитник на Д.С.А. - адв.Б.Б..

РАЗЯСНИ на страните правото им на отводи.

ПРОКУРОРЪТ: Нямаме искания за отводи. Да се даде ход на делото.

Адв.Б.: Нямаме искания за отводи. Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че няма процесуални пречки по хода на делото, осъденият е редовно призован и се явява в съдебно заседание, правата му са охранени с участие на назначения в производството служебен защитник.

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА постъпилото предложение от прокурор от ОП-Разград за определяне на общо наказание на Д.А. по споразумение от 07.03.2018 г. по нохд. № 50/2018 г. на РС-Кубрат, Присъда № 6/07.03.2018 г. по нохд. № 52/2018 г. на РС-Кубрат и по нохд. № 161/2018 г. на ОС-Разград като се  наложи общо наказание най-тежкото от наложените - 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Прокурорът иска увеличаване на най-тежкото наказание от 2 години с ½ с още 1 година и да се приспадне изтърпяната част от определеното общо наказание.

 

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам така направеното предложение. Други доказателства няма да соча.

Адв.Б.: Моля да наложите на моя подзащитен едно общо наказание, а именно по-тежкото от двете, а именно 2 години лишаване от свобода. Считам, че по този начин ще се постигне ефекта на поучителния и поправителен ефект. Няма да соча доказателства.

СЪДЪТ

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА представеното с предложението справка за съдимост и прилага изисканите дела от КРС и ОС-Разград.

Намира делото за изяснено при липса на искания от страните

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

ПРОКУРОРЪТ: Предложили сме на вас да определите едно общо наказание от постановените Присъди под номера 50 и 52 на РС-Кубрат от 2018 г. с присъдата на РОС от 12.06.2018 г. по нохд. №161/2018 г. Всички те са с определено наказание лишаване от свобода ефективно като най-тежкото от тях е 2 години лишаване от свобода. Няма влязла в сила присъда, за която и да е от тях, поради което следва да се определи най-тежкото наказание в размер на 2 години. Направили сме искане за увеличаване на това наказание с ½ по чл.24 НК изхождайки от това, че осъденият не се е спирал да извършва престъпления, като е бил осъден на лишаване от свобода  условно, на пробация, влизал и излизал от затвора, и същият за първи път е осъждан 2016 г. през месец август, в рамките на по-малко от две години е извършил общо 10 престъпления, за които е осъден поотделно. Считам, че по този начин този престъпен характер следва да бъде спрян с увеличаване на наказанието с оглед хипотезите предвидени в чл.36 НК, а именно наказанието се налага да се поправи и превъзпита осъденият към спазване законите и добрите нрави, да се въздейства предупредително върху него и да му се отнеме възможността да върши други престъпления. Очевидно досегашните присъди, които той е търпял изцяло и отчасти, не са му въздействали възпиращо и тези присъди са за тежки умишлени престъпления, извършени в рамките на две седмици през месец февруари. Ето защо следва да постановите определение в този смисъл. Да приспаднете и изтърпяната част от така определеното общо наказание.

Адв.Б.: Моля да имате предвид обстоятелството, че още в хода на производствата по двете последни осъждания моя подзащитен се е разкаял. Същите производства са приключили със сключване на споразумения, той е възстановил и щетите. Ето защо считам, че с налагането на едно общо наказание, което да е по-тежкото от последните две, а именно две години, ще се постигне целения от НК ефект. Моля да наложите общо наказание 2 години, без да го увеличавате.

Д.А.: Искам едно общо наказание.

СЪДЪТ се оттегля на тайно съвещание и обяви, че ще се произнесе с определение в 13,30ч.

СЪДЪТ след като изслуша становищата на страните, след запознаване с материалите по делото и тайно съвещание, установи следното:

Д.С.А. е осъждан многократно като първото осъждане по справката за съдимост от септември 2016 г. за деяние извършено през август 2016 г. Като сред осъжданията са посочените от прокурора в предложението за определяне на общо наказание като съответно по нохд. № 50/2018 г. на РС-Кубрат по сключено споразумение, одобрено от съда на 07.03.2018 г. А. е осъден на 9 месеца лишаване от свобода при строг режим, за деяние извършено на 15.02.2018 г. по чл.195 НК.

По нохд. № 52/2018 г. на РС-Кубрат с Присъда № 6/07.03.2018 г., влязла в сила на 23.03.2018 г. Д.А. е осъден на 10 месеца лишаване от свобода при строг режим, за деяние извършено в периода 15.02. - 19.02.2018 г.

И по нохд. № 161/2018 г. на ОС-Разград по споразумение, одобрено от съда на 12.06.2018 г. А. е осъден на 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, за деяние по чл.198, ал.1 НК, извършено на 06.02.2018 г. Съответно трите осъждания са за деяния извършени през февруари 2018 г., а съдебните актове са влезли в сила по двете през март 2018 г. и последното през юни 2018 г.

Съответно Д.А. е извършил няколко отделни престъпления по посочените наказателни дела, преди да имало влязла в сила присъда, за което и да е от тях и са налице основанията на чл.25 във вр. с чл.23 НК за налагане на общо наказание.

С оглед многобройните осъждания и данните за установени престъпни навици в Д.А., съдът намира, че е основателно искането за увеличаване на определеното наказание на осн. чл.24 НК, но намира, че исканото от прокурора увеличаване с една година е завишено и не е нужно за поправяне на осъдения А., тъй като въпреки многократните осъждания значително по-кратки са били сроковете на наказание лишаване от свобода, което е изтърпява и съдът намира, че е достатъчно увеличаването с 6 месеца, като определеното наказание 2 години и 6 месеца е достатъчно, за да укаже въздействие върху А. за превъзпитаването му.

Съдът намира, че са налице и основанията на чл.25, ал.2 НК за приспадане на изтърпяната част от наказанието. Поради това,

СЪДЪТ на осн. чл.25 НК във вр. с чл.23 НК

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НАЛАГА общо наказание на подсъдимия Д.С.А., ЕГН ********** по нохд. № 50/2018 г. на РС-Кубрат, нохд. № 52/2018 г. на РС-Кубрат и нохд. № 161/2018 г. на ОС-Разград в размер на най-тежкото от наложените 2 (две) години лишаване от свобода.

На осн. чл.24 НК увеличава определеното наказание с 6 (шест) месеца.

Определя първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

На осн. чл.25, ал.2 НК приспада изтърпяната част от наказанието по посочените присъди, както и времето през което е бил задържан под стража.

 

 

 

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране пред АпС-Варна в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                  СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:       1.

 

                                                                                                    2.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание, което продължи до 13,50 часа.

 

 

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                            СЕКРЕТАР: