Постъпило е предложение от Председателя на пробационния съвет Кубрат по чл. 43а НК за замяна на наказание пробация, наложено на  Д.Й.В. ***, ЕГН ********** с лишаване от свобода, тъй като се е отклонил от изпълнение на наказанието.

         Предложението се поддържа и в съдебно заседание.

 

         Прокурорът счита предложението за основателно. Счита, че наказанието лишаване от свобода следва да се търпи ефективно, тъй като В. е осъждан на лишаване от свобода.

 

         Осъденият В. не се явява. Същият е променил адреса си, без да уведоми съответния орган, не пребивава на регистрираните постоянен и настоящ адрес, няма известен адрес и след щателно издирване не е установено местоживеенето му. Видно от писмо рег. №290000-857/14.02.2018 г. на РУ МВР Кубрат, В. е обявен за ОДИ за изпълнение на влязла в сила присъда от 31.07.2017 г. и досега няма резултат.

Назначеният защитник адв. П. изразява становище, че предложението е основателно и пробацията следва да се замени с 19 дни лишаване от свобода.

         Съдът след като прецени доказателствата, констатира:

         По споразумение, одобрено от съда по нохд №75/2015 г. РС Кубрат В. се е признал за виновен за престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 4, пр. 3 и т. 12, пр. 1 във вр. с чл. 130, ал.1 НК и му е наложено наказание пробация със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година и шест месеца, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година и шест месеца и безвъзмезден труд в полза на обществото - 200 часа за срок от една година и шест месеца.

         Видно от график за провеждане на срещи, констативни протоколи, отчетен картон и уведомление, осъденият е обявен за издирване, напуснал адреса си, не изпълнява пробационните мерки.

         На заседание на пробационния съвет от е взето решение да се предложи наложеното наказание пробация да се замени с „Лишаване от свобода”.

Установено е че В. е уведомен за правата и задълженията си като осъден (л. 16, л. 17, л. 19, л. 73, л. 75, л. 76), изготвен план за изпълнение на пробационните мерки и график. В. е започнал изтърпяване на наказанието пробация, което е прекъснато поради изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ (л. 71, 72)  и възобновено след това.

Безспорно е установено, че В. съзнателно, без основателна причина, не е изпълнявал наложеното наказание. Не е съдействал. Съзнателно е преустановил изпълнението на пробационните мерки. Налице са предпоставките на чл. 43а НК за замяна на наказанието.

Неизтърпяната част на наказанието е  1 месец и 8 дни и съобразно разпоредбата на закона – чл. 43а, т. 1 НК следва да бъде заменена с лишаване от свобода за срок 19 дни. По това обстоятелство няма спор между прокурора и защитника.

         С оглед предходните осъждания, включително на лишаване от свобода, данните за личността на осъдения, за постигане целите по чл. 36 НК, изпълнението на наказанието лишаване от свобода, определено съгласно императивната разпоредба на чл. 43а, т. 2 НК, следва да е ефективно, и с оглед разпоредбите на ЗИНЗС и обстоятелството, че се укрил, при първоначален строг режим.

        

                                                                  Съдия: