П Р И С Ъ Д А  33

гр.Разград, 23.06.2017г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и трети  юни две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ТЕОДОРА  НЕЙЧЕВА

              СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Д.  П.

                                                            П.  С.

                                                             

    

в присъствието на секретаря Дияна Г. и с участието на прокурора Сезгин Османов, като разгледа докладваното от съдия Теодора Нейчева НОХД № 234 по описа за 2016г.

 

П Р И С Ъ Д И :

       ПРИЗНАВА подсъдимия Е.И.А., роден на ***г***, с постоянен адрес ***, български гражданин, неосъждан, средно образование, женен,  с ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 18.04.2015г. в землището на село Богомилци, област Разград, по общински път RAZ 2142  /с. Богомилци - с. Хума, област Разград/ при управление на лек автомобил „Рено Клио” с peг. № РР 0964 ВА, негова собственост, е нарушил правилата за движение - чл. 20, ал. 2 от ЗДвП „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението”, като при това е причинил по непредпазливост смъртта на Р. Р.Р. ЕГН ********** ***, като посоченото причиняване на смърт не е  извършено при условията на независимо съпричиняване от страна на пострадалия Р. Р.Р., който по същото време и място, при пресичане на платното за движение е нарушил по непредпазливост правилата за движение: чл. 113 ал.2 от ЗДвП „Извън населените места и по двулентовите двупосочни пътища в населените места, когато в близост по пешеходната пътека те могат да пресичат платното за движение и извън определените за това места, като при това спазват правилата по ал. 1, т. 1, 2 а именно: чл. 113 ал.1 т.1 от ЗДвП „Преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение”; чл. 113 ал.1 т.2 от ЗДвП „Да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение“ – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“ във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание  чл. 343, ал. 1, б. „в“ във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК и  чл.54  НК  го  ОСЪЖДА на наказание ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА  за  срок  от  ДВЕ  ГОДИНИ и ЧЕТИРИ МЕСЕЦА. 

              На  основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ и ЧЕТИРИ МЕСЕЦА, считано от влизане на присъдата в законна сила.

              ПРИЗНАВА подсъдимия Е.И.А., с установена по - горе самоличност, ЗА  НЕВИНЕН  в това да е извършил престъплението поради нарушение на правилата за движение по чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, чл. 5, ал. 2 т. 1 от ЗДвП, чл.20, ал.1 ЗДвП  и по чл. 116 от ЗДвП, поради което и на основание чл.304 НПК ГО ОПРАВДАВА по обвинението в тази му част.

              На основание чл.343г НК ЛИШАВА подсъдимия Е.И.  А., с ЕГН **********, от правото да управлява МПС за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в  сила.

  ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 НПК подсъдимия  Е.И.А., с постоянен адрес ***, с ЕГН **********, да заплати в полза на  Държавата, по сметка на ОД на МВР-Разград за разноски на досъдебното производство, сумата  от  1289.06лв./хиляда двеста осемдесет и девет  лева и шест стотинки/,  в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Окръжен съд – Разград, за разноски на съдебното производство, сумата от 3030.15лв./три хиляди  и тридесет лева и петнадесет стотинки/ и в полза на частния обвинител А.Р.М. за разноски по делото, сумата от 500лв./петстотин/лева, представляваща платено  възнаграждение на повереник.

              Присъдата подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:               

 

                                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.             

 

                                                                              2.