П Р И С Ъ Д А №

гр.Разград, 26.03.2018г.

 

                             В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

             РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и шести март две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: В.С.                                                                   

                                                                     М.Д.

 

С участието на секретаря  Н.Р.  и  прокурор ЕМИЛИЯН ГРЪНЧАРОВ , като разгледа докладваното от съдия Димитрова НОХД №109 /2018г.по описа на РОС и след преценка на доказателствата,

 

                                            П Р И С Ъ Д И:

 

 ПРИЗНАВА подсъдимия С.С.Т., роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, разведен, собственик и управител на фирма, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН В ТОВА,ЧЕ:

 На 11.03.2018 г. в гр. Кубрат, обл. Разград, по ул. „Витоша" на кръстовище с ул. „Цар Самуил" е дал подкуп - пари в размер на 100,00 /сто / лева - две банкноти с номинал от 50 лв. със сериен № БП 1573274 и № БО 0120385 - на длъжностно лице, полицейски орган –С. Ц.Д.- младши автоконтрольор I-ва степен в група „Охранителна полиция" на Районно управление гр. Исперих при ОД МВР -Разград, за да не извърши действие по служба - да не му състави акт за установено административно нарушение по чл. 147, ал.1 от „Закона за движение по пътищата", като изпълнителното деяние е довършено, но от същото не са настъпили предвидените от закона и искани от дееца общественоопасни последици по независещи от дееца причини, поради което и на основание чл. 304а, пр.3, във вр. с чл. 304, ал.1, вр. чл. 18, ал.1, пр.2 от НК и във вр. с чл. 58а ал.1 от НК го ОСЪЖДА на  ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА  и  ГЛОБА в размер на 200/ДВЕСТА/ ЛЕВА.

  ПРИЗНАВА подсъдимия С.  С.Т., с установена по делото самоличност, за НЕВИНОВЕН и на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА по повдигнатото му обвинение да е извършил довършено престъпление по чл. 304а, пр.2  във вр. с чл. 304, ал.1 от НК, както и да е предложил подкуп на посоченият полицейски служител, за да неизвърши действие по служба – престъпление по чл. 304а, пр.1, във вр. с чл. 304, ал.1 от НК.

 На основание чл. 66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното на подсъдимия С.С.Т., с установена по делото самоличност, наказание шест месеца  лишаване от свобода за изпитателен срок от 3 /ТРИ/ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

 На основание чл. 307а от НК ОТНЕМА в полза на държавата предмета на престъплението, извършено от подсъдимия  С.С.Т.., с установена по делото самоличност, а именно: две банкноти с номинал от 50 лв. със сериен № БП 1573274 и № БО 0120385

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес  пред АПЕЛАТИВЕН СЪД-Варна.

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

       СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:1.                    2.

НР